Hvilke fiskemiddager har dere?
Har dere en matplan på fisk du vil dele?
På grunn av en kronisk sykdom, vil legen jeg skal prøve å spise fisk til middag minst 4 ganger i uken! (Pga omegaet som er i fisk)
Vi liker laks, men det er stort sett den fisken vi har! Ser for meg at laks i ovnen sammen med poteter og grønnsaker kan bli litt kjedelig etter et par dager!
Kan dere hjelpe meg med litt enkle fiskemiddager?
Jeg er ikke flink å lage mat, så trenger detaljer!
Vi bruker en god del lakse- og ørretfileter fra frysedisken. De kan varieres med ulike tilbehør - fullkornsris, poteter, ovnsbakte grønnsaker. Det finnes også laksebiter beregnet på woking.
Vi spiser typisk laks to ganger i uken. En gang laksefilet stekt i stekepanne (med pasta, pesto og grønnsaker til), en gang sashimi. Noen ganger spiser vi en av delene flere ganger i løpet av en uke. Det er (altfor) sjelden vi spiser andre typer fisk.
Vi spiser mye mer fisk enn kjøtt, så her er det fisk 4-6 ganger i uka. Lager det aller meste fra bunnen av, det vi spiser mest er nok ovnsbakt laks, lakseburgere, fiskegrateng, fiskesuppe, fiskepinner og fiskekaker. Ikke så mye spennende med andre ord.
Vi har fisk på menyen tre middager i uken. Men da er det greit om den ene middagen er type fiskekaker, fiskegrateng, fiskesuppe, etc.
Det går mest i laks og ovnsbakte grønnsaker, balsamicoglaserte grønnsaker, wokede grønnsaker, osv. :knegg: Høres ikke så spennende ut, men det kan jo faktisk varieres mye med marinader, dressinger osv.
I går serverte jeg "indiskmarinert" brosme med ris og grønnsaker til. Falt i smak hos både små og store, men det ble nok i hotteste laget for minsten.
Vi spiser fisk to ganger i uka. En gang laks (i ovnen, varierer tilbehør med wok, pasta med rømme til, Rotmos, osv). Den andre gangen går det i fiskekaker, fiskegrateng, fiskepudding, makrell, torsk, osv.
Hvis det er omega du er ute etter, bør du vel spise feit fisk - laks, ørret, makrell - i hovedsak?
Kan du ikke sjekke på godfisk.no, på rema1000 sin app med oppskrifter, sjekke fiskeoppskriftstrådene her inne og kanskje sjekke ut noen kokebøker? Jeg liker veldig godt Familiekokeboka, den er knall.
Vi spiser også mye laks. Ofte i ovnen, men også i sushi, supper, gryter og annet. Ellers er det gjerne torsk det går i. Kokt, stekt eller i ovnen. Og når vi skal ha noe enkelt blir det gjerne fiskepinner, fiskekaker eller fiskeboller. Da ser jeg etter dem med høyt innhold av fisk. Ungene elsker når de får hamburger av grovt rundstykke, fiskekake og salat.
Carbonara med laks
Sushi (bare med salmalaks)
Fiskeboller
Fiskekaker (engelske, Stiansens, klassisk hjemmelagde og kjøpte)
Fiskegrateng
Plukkfisk
Olaugfisk
Fiskesuppe
Skattekister
Indisk fiskecurry
Trøstefisk (Torsk med egg og bacon)
Hjemmelagde fiskepinner
de liker aller best når det er en del smør, rømme, fløte eller hvit saus til. Fisk er best når den får mye melkeproteiner sammen med seg, hvis man har anledning til det. Litt syre, en god del salt og sammen med hvit fisk er det nydelig med røkt smak som i bacon.
Sushi er vel vår viktigste fiskemiddag, og kokt torsk når det er sesong for det. Jeg lager av og til en salmasalat, som er tynne lakseskiver (rå) sammen med avokado, mango, vårløk, koriander og agurkstaver. Litt soyasaus, og du har en superfancy middag.
Kan du bruke frokost- og lunsjmåltidet for å kompensere når du ikke vil ha fisk til middag? Røkelaks er godt både på brødet og i salaten. Makrell i tomat er supert. Lobnobs spiser jeg en del av, som er hummersticks, som vel i sin helhet består av hvit fisk. Godt sammen med majones, rødløk og salat på brødskiven
Jeg er ikke noen racer på kjøkkenet selv, men her er noen av oppskriftene jeg bruker.
Fiskesuppe:
Skjær gulrøtter og sellerirot i strimler.
Hakk purre og hvitløk.
La det surre i litt smør eller olje. Bruk middels varme.
Tilsett 1 liter vann med to buljongterninger, ok kok til alt er mørt.
Vips inn et beger creme fraiche, og legg 500 gram fisk skåret i biter i, og la det trekke.
Risotto med fisk/skalldyr:
1 løk stekes myk i olivenolje.
Tilsett 2,5 desiliter risottoris og stek i et minutt.
Ha i 1 liter buljongvann og kok uten lokk i ca 20 minutter. Rør forsiktig av og til. Tilsett smør og parmesan til slutt.
Fisk eller skalldyr stekes lett i panne.
Persilletorsk:
Persillemarinade: mos persille, 1 ss parmesan, 1/2 fedd hvitløk, pepper og 1 dl olje.
Legg torskefileter i en form. Hell over hakkede tomater (gjerne fra boks) og strø et par spiseskjeer med kapers utover. Ha persillemarinaden over. Sett i ovnen og la stå i ca 15 minutter. Rundt 180 grader vil jeg tro.
Ha poteter og eller andre grønnsaker til.
Ellers er det enkelt med lefser med røkelaks og rømme, og gjerne litt rød løk til.
Pai kan også lages med fisk. Da bruker jeg som oftest laks av en eller annen grunn.
Vi har fisk til middag 2-3 ganger i uka. Den ene gangen er bestandig laks, enkle fileter stekt i ovn eller panne, gjerne med ris og brokkoli til. Helt enkelt.
Så har vi feks torsk trukket i kjele eller ovnsstekt en annen dag. Mandag hadde vi torsk i ovn med ost oppå, tilbehør var poteter og rotmos.
Det hender også den andre dagen er fiskekaker, fiskepinner, fiskegrateng; men dette bør helst være den tredje dagen - vi satser mot ren fisk 2 ganger per uke.
Vi har også sushi innimellom, men da mer som kveldskos. Sashimi fra Salmalaks er godt, og hele familien liker salmasalat.
Ellers slår jeg et slag for makrell i tomat på brødskiva.
Jeg prøver å bli flinkere til å spise fiskepålegg. Lerøy har noen veldig gode ferdigoppskåret laksegreier. Det egner seg ikke så godt på matpakke, men er veldig godt til frokost.
Bland 1 makrellboks med 1 tunfiskboks som du har i en tett boks = supert pålegg til lunsj på knekkebrød eller brød.
Rimelig fiskemiddag= 2 til 3 pakker benfri torskefilet på Rema 1000 (ca.22,- pr.pakke med 400 gram - vi er fire og bruker to pakker) som du steker over middels varme, har i f.eks. tomater,mais,en skvett matfløte,godt med salt og litt pepper og klipper over dill. Serveres med poteter.
En boks tunfisk blandet med to-tre hakkede vårløk eller en halv hakket rødløk, majones og sweet chili til det er passe konsistens og styrke, en halv liten boks mais og kanskje litt paprika. Hakket koriander eller andre urter er en bonus. Voila, verdens beste pålegg!
Vi spiser fisk 4 ganger i uka, sånn røff regna. 1 av dagene er det fiskegrateng/fiskekaker/-boller, de andre dagene fiskefileter med variert tilbehør. Vi spiser laks en dag, torsk en dag og seifilet/steinbit en dag. Jeg lager middag her i huset og jeg elsker fisk og grønnsaker mye mer enn kjøtt, så da blir det sånn.
Jeg klarer forresten ikke pasta + fisk eller f.eks. laks i hamburgerbrød. Det blir helt feil mix for meg. Til det må jeg har kjøtt. Fisk kan jeg kokkelure sammen med alle tenkelige og utenkelige grønnsaker, med poteter, blomkålmos, ris eller påmmfri.
Vi prøver å få til iallfall to ganger. Ungene er ikke samstemte over hva de liker så da blir det variert deretter, en gang noe den liker og den andre gangen noe den ungen liker.
Noe av det vi bruker:
Bakt laks i folie med varm potetsalat(potetterninger stekt på panna sammen med grønnsaker som sjampinjong, rødløk, paprika osv).
Stekt laks med kokte poteter og agurksalat.
Røykelaks med eggerøre og ferskt brød/rundstykker.
Fiskeboller/fiskepudding i hvit saus med grønnsaker og poteter.
Stekt fiskepudding på skiver med løk.
Kokt torsk med poteter, gulerøtter og smelta smør(ev flatbrød også).
Fiskenuggets(hel filet inni) med f.eks hjemmelagd potetstapp med blomkål i eller ris og grønnsaker eller båtpoteter og salat.
Vi griller endel fisk nå det er sesong for det, deilig.
Ellers blir det jo mye av det de andre sier.
Laks, ørret, fiskekaker (også på brød), makrell i tomat, sei, fiskesuppe, fiskeboller, fiskegrateng, laks og eggerøre, laks i lefser.
Vi spiser fisk 2-4 ganger i uken. Fiskesuppe, fiskegrateng, røkt kolje, fiskekaker, fiskeboller og laks tilberedt på forskjelligvis er det det går mest i.
Nei, jeg må innrøme at det blir oftere en gang i uka enn to. De gangene vi har to, består den ene middagen av ren fisk (ofte laks, siden det er den fisken ungene liker best) og den andre er fiskekaker, fiskeboller eller en fiskesuppe fra Toro, der ingen av delene inneholder veldig mye fisk, er jeg redd.
Hvis du liker makrell i tomat, må vel et par brødskiver/knekkebrød med det i uken går som et fiskemiddagsmåltid?
Er det så veldig mye omega-fettsyrer i vanlig hvit fisk da, trodde det var mest i ørret, laks og makrell?
Jeg ble inpirert av denne tråden i går, om å spise fisk oftere. Jeg testet ut seibiff med løk fra Findus til middag i går. Det var ganske godt, jeg stekte den og hadde den på grovbrød med majones og sennep og masse grønnsaker til. Veldig enkelt, kalorifattig og sunt.
Takk for kryddertips Skremmern - den skal prøves!
Jeg liker ikke for mye kaloritunge sauser/pesto og kremgreier/ til fisk vil heller ha gode krydderblandinger.
Fisk to ganger i uken, en gang ren fisk, en gang fiskekaker el.l.
En slager her er enkel fiskesuppe: Gulrot og purre surret i smør eller olje, kok opp fiskekraft (buljongterning, ja), ha i matfløte, ha i laks i terninger noen minutter. Denne elsker barna.
Kald, kokt makrell er godt og er jo fet fisk (som er det du trenger, ja?)
Vi spiser også vanlig kokt (trukket) torsk med poteter og gulrot og smeltet smør i blant. Da blir mannen min dypt lykkelig. :knegg:
Men du vil vel fikse mye med en skive med makrell i tomat hver dag, vil du ikke?
Sashimi av laks med sesamfrø, soyasuas og hakket vårløk sprinklet over er godt!