Vi er nå snart kommet til årets grillfest, da denne måneden har vært preget av en konfirmasjon med smørbrød, en konfirmasjon med reinsdyrsteik, en 13 årsdag med kyllingsuppe, 17.mai med lammelår og oksesteik og en 89årsdag med koldtbord så er det da vår tur til å avslutte måneden med grillfest for guttungen.
Jeg klør med i hodet hver år over hva vi skal finne på å grille til 12 voksne, 2 tenåringer og 4 barn. Pølser og hamburgere må til for ungene så er det de voksne da? Det letteste er selvfølgelig indre eller ytrefileer av svin og okse med ulik marinade? Tilbehørstips har dere kanskje?
Kake utgår i år etter all den kaken vi har fått i oss denne måneden, men jordbær, is, gele og diverse formasjer kan kanskje være en ide?
Jeg syns det er godt å grille fisk (ikke bare det, dere er såpass mange at det sikkert er noen som vil ha kjøtt). Surf&turf spyd (scampi & kjøtt), mangosalsa og salat synes jeg høres godt ut. (Jeg er preget av at det er vaaaaarmt her og jeg har lyst til å spise noe lett :p )
Spareribs og kylling er godt på grillen. Jeg griller også maiskolber. Tilbehør hos oss er grønn salat, og hjemmelaget potetsalat (poteter, havsalt, et par skjeer lettrømme, mais, gressløk).
Jeg serverte pavlova til dessert på fredagens grillfest.
Viktig ting å nevne er forresten 3stk som ikke kan laktose, dette lar seg lett ordne med produkter uten laktose, en som ikke tåler sitrus og en som ikke tåler melk men tåler crem fraiche.
Jordbærsalsa så jo fristende ut men da kanskje ikke jordbær til dessert også eller spiller det ingen rolle?
Enten spyd eller sølvfolie med grønnsaker. Og folie med fisk, enten hvit fisk eller rød, med smør og urter. Da kan folk velge litt, og kjøtt er så tungt alene. Griller også maiskolber. :):)
Har en lun potetsalat som er godt til all slags kjøtt. Kok poteter og del dem opp mesn de fortsatt er litt varme. Hell over litt god olje, kanel, salt og frisk timian. Vend dette forsiktig inn. Veldig godt!
Jeg ville beregnet ca 200g rent kjøtt per person, tenåringene (ihvertfall om det er gutter), spiser gjerne mer, mens barna spiser mindre. Grønnsaker og annet tilbehør synes jeg det er veldig vansklig å beregne:(
Jeg ser jo at dette prosjektet vil kreve en del planlegging, eh forresten det har jeg ikke tid til, festen er alt på lørdag, men to griller skulle man nok ha hatt. Det er tilbehøret som gir meg litt hodeverk, samt kjøttet da, her må det marinader og krydderblandinger til tror jeg, nytt steketermometer må jeg også ha.
Koke en stor gryte med ris sparer meg jo for litt av arbeidet med tilbehør da.
Noe annet er jo at disse 4 barna og 4 tenåringene må underholdes med noe, er krokket fremdeles inn tro? Fotball? Kubb? To av tenåringene er mine nevøer som bor ett stykke unna så de kjenner ingen av de andre noe særlig så kjekt om det er ett eller annet å ta seg til i det minste.
Vi har hatt grillfester der vi har hatt biter av kylling, svin og okse, kjøttboller, pølsebiter, og oppskårne grønnsaker i skåler, og så har folk laget sine egne grillspyd. Godt brød, ris, båtpoteter, og salat som tilbehør.
Kald yoghurtsaus er en slager i min familie. Veldig lett! En boks yoghurt naturell el. tyrkisk yoghurt, en pakke majones, en halv finhakket purre, litt sitronsaft, salt og pepper (x2 til denne gjengen).
Og alle liker rent kjøtt?
-Jeg spør siden jeg ikke liker det selv, men blir overlykkelig dersom det serveres fisk eller kylling som alternativ.
Jeg blir som regel sittende å spise pølser og tilbehør, men klager ikke altså.;)
Da har jeg kjøpt inn mat og på menyen er følgende:
Kyllingspyd med marinert kylling
Marinert ytrefilet av storfe
kryddret ytrefilet av storfe
marinert indrefilet av svin
krydret indrefilet av svin
pølser
hamburger sliders
mangosalsa
salat av ymse slag
krydder poteter
Grønnsakspakker med poteter, vårløk, sukkererter og asparges
ris
div sauser og dressinger
Balsamico marinerte jordbær, jordbær med sukker på, frukt, is, gele, sjokoladepudding og vanilesaus til dessert.