Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Rømmegrøt og spekemat på 17. mai

Spiser dere rømme og spekemat på 17. mai?

  • Ja, vi kommer fra Oslo/Akershus
    10 stemmer
  • Nei, vi kommer fra Oslo/Akershus
    26 stemmer
  • Ja, vi kommer fra Østfold/Vestfold
    1 stemmer
  • Nei, vi kommer fra Østfold/Vestold
    3 stemmer
  • Ja, vi kommer fra Hedmark/Oppland
    3 stemmer
  • Nei, vi kommer fra Hedmark/Oppland
    5 stemmer
  • Ja, vi kommer fra Buskerud/Telemark
    0 stemmer
  • Nei, vi kommer fra Buskerud/Telemark
    8 stemmer
  • Ja, vi kommer fra Aust-/Vest Agder
    0 stemmer
  • Nei, vi kommer fra Aust-/Vest Agder
    4 stemmer
  • Ja, vi kommer fra Rogaland/Hordaland
    21 stemmer
  • Nei, vi kommer fra Rogaland/Hordaland
    10 stemmer
  • Ja, vi kommer fra Sogn og Fjordane/Møre og Romsdal
    8 stemmer
  • Nei, vi kommer fra Sogn og Fjordane/Møre og Romsdal
    11 stemmer
  • Ja, vi kommer fra Trøndelag
    2 stemmer
  • Nei, vi kommer fra Trøndelag
    13 stemmer
  • Ja, vi kommer fra Nordland/Troms
    0 stemmer
  • Nei, vi kommer fra Nordland/Troms
    12 stemmer
  • Ja, vi kommer fra Finnmark/Svalbard
    0 stemmer
  • Nei, vi kommer fra Finnmark/Svalbard
    2 stemmer
#1

Pelen sa for siden:

Her jeg bor, Oslo, har jeg aldri hørt at rømmegrøt og spekeskinke spises på 17. mai. Her går det mer i hummer og grillmat. Er dette fylkesavhengig?


#2

Orkide sa for siden:

Gdt mulig. Jeg er bergenser og vi har alltid spist rømmegrøt og sekeat på 17. mai. Og vannkringle.


#3

løve70 sa for siden:

Godt spørsmål;) Det er ikke så vanlig her heller (Stavanger/Sandnes området), men en har liksom alltid hørt at dette er typisk 17. mai mat.


#4

007 sa for siden:

Samme her. Og hotdog til de som ikke liker rømmegrøt.

#5

_TS_ sa for siden:

Jeg er oppvokst med pølse i lompe til 17. mai-middag. Det er omtrent den stusseligste maten jeg kan tenke meg, så etter at jeg ble voksen, har vi spist rømmegrøt og spekemat med diverse annet tilbehør. Jeg tror det er ganske vanlig her (Oppland fylke).


#6

Susse sa for siden:

Her går det i grillmat. Bor på østlandet. I gamledager pre-barn pleide vi å ha reker. Rømmegrøt og spekemat er noe av det beste jeg vet, men spiser det kanskje en gang hvert 3.-4. år.


#7

apan sa for siden:

Vi spiser ikke middag hjemme 17. mai, dvs vi spiser Grandis om kvelden.
Om jeg skulle spist, hadde det nok heller blitt grillmat enn rømmegrøt, men hummer ville det i alle fall ikke blitt.


#8

Dixie Diner sa for siden:

Nå spiser ikke vi sånt uansett, veggiser som vi er, men det er nok ikke så vanlig her i området (Stavanger og omegn), så det har jeg ikke spist før heller. Her går det vanligvis i grilling på 17. mai. Men været er jo som regel helt elendig, så grillmaten pleier å lages innendørs. I år hadde vi hjemmelaget lasagne med hvitløksbrød og diverse.


#9

Inagh sa for siden:

Nei.

Mannen er vokst opp i Oslo, jeg rett utenfor Oslo. Ingen av oss er vant til spekemat og rømmegrøt 17. mai.


#10

era sa for siden:

Vi er fra Nordland /Bergen og Trondhjem, Oslo som voksen og bor nå i Østfold. Rømmegrøt og spekemat er natulig 17 mai føde for begge, dog med melon og oliven /ost, tapas i tilskudd nå og det er mere spansk skinke og pølse en vossafår.


#11

Pelen sa for siden:

jeg burde definitivt ha gjort den multipel, skjønner jeg.

#12

liefje sa for siden:

:nemlig: Saann skal det vaere. Hilsen utvandret bergenser


#13

polarjenta sa for siden:

Jeg er fra Nordland, og her er det ikke så vanlig med rømmegrøt såvidt jeg vet. Rømmegrøt og spekemat er vanlig på st.hansaften.


#14

Stompa sa for siden:

Er fra Nordland, har aldri hørt om noen som spiser rømmegrøt og spekemat på 17. mai. På St. Hansaften, derimot, spiser mange det.

Vi spiser forøvrig ofte kjøttsuppe på 17. mai, uten at jeg vet om andre gjør det.


#15

Malama sa for siden:

Nei, vi spiser ikke spekemat og rømmegrøt, ikke grillmat heller egentlig, jeg er vant til at mamma (egentlig pappa) lager biff, i år helgrillet min bror biff.


#16

Adrienne sa for siden:

Det lar seg dessverre ikke gjøre.


#17

Røverdatter sa for siden:

Fra østlandet, vi spiser først lapskaus og siden koldtbord. Grilling er også vanlig rundt her vet jeg. Har aldri hørt at rømmegrøt og spekemat er spesielt for 17. Mai.


#18

Niobe sa for siden:

Jeg svarte "ja" (rogalending), men vi har ingen fast tradisjon for det. Et år er det rømmegrøt og spekemat, et annet er det grillmat, og et tredje spiser vi på restaurant, osv.


#19

Pelen sa for siden:

Takk for svar!

En kollega til meg var i Bergen 17. mai og der spiste de rømmegrøt og spekemat, noe han, som boende i Akershus, aldri hadde hørt om, men der var det angivelig vanlig.


#20

Anita72 sa for siden:

Nei, rømmegrøt serveres tradisjonelt til olsok (29/7) men ingen spekemat. 17. mai er jeg oppvokst med medbrakt mat og drikke +salg av pølse, brus og is. Her jeg bor nå er det salg av ertesuppe, pølse, kake, is og brus. De siste årene har det vært felles grilling for de som ønsker det på skolen etter arrangementets slutt.


#21

IOA sa for siden:

Jeg har vokst opp med pølse og lompe som 17. mai-middag. Familien korps/flaggbærer/søttendemaikomitèleder trengte noe kjapt. De siste ti årene har vi i tillegg hatt hjemmelaget potetsalat, eggerøre, spekemat og flatbrød. Halve familien min er innbitte grøthatere, og derfor utgår rømmegrøt med høye kneløft.

Jeg kommer fra og bor i Telemark.


#22

Canisa sa for siden:

Jeg er vokst opp med rømmegrøt og spekemat på St. Hansaften. Nordland.


#23

Darth sa for siden:

Jeg er vant med pølse og potetstappe - ingen rømmegrøt eller spekemat i sikte. Kommer fra Hordaland.


#24

Nenne sa for siden:

Fra Telemark og jeg er vant til det samme.

Spekemat og rømmegrøt er St.Hans-mat.


#25

Xian sa for siden:

Aldri hørt om det en gang [1], sier jeg som er fra Oslo.

Nei, det er til jonsok [2], sier Xian-mannen, som kommer fra Sunnmøre.

[1] Altså, jeg har hørt om konseptet "rømmegrøt og spekemat", men ante ikke at det var en 17. mai-tradisjon.

[2] Mens jeg ikke ante at det fantes folk som feirer jonsok før jeg traff ham.

Aiai, rettelse følger: Det er olsok, de feirer på Sunnmøre, som jeg ikke var vant til å markere. Jonsok viser seg å være St. Hans, som jeg er godt vant til å feire, dog under sistnevnte betegnelse.


#26

Appelsin sa for siden:

Sogn og Fjordane her,
og vi spiste grøt og spekemat 17. mai

  • uten at vi helt har fulgt det opp etter at jeg fikk min egen familie.

#27

Nenne sa for siden:

Mannen din har helt rett, Xian. :)


#28

Anda sa for siden:

Ja til spekemat, nei til rømmegrøt som tradisjon 17. mai. Oslo.


#29

Robyn sa for siden:

Oslo og Akershus her, spiste rømmegrøt og spekemat 17. mai i år. Men ikke tradisjon for det...


#30

Acino sa for siden:

Jeg stemte for slik jeg voks opp: Rømmegrøt og spekemat - og pølse med brød til meg som ikke liker den dere rømmegrøten ;)
Hos oss blir nok tradisjonen enten bare pølse med brød(og masse nystekt løk, det har blitt en greie akkurat den dagen) eller grillmat.


#31

Skilpadda sa for siden:

Samme her, og familien min er fra Troms/Nordland. Jeg er ikke vant med noen spesiell mat på 17. mai.


#32

Señora sa for siden:

Vanlig for oss er koldtbord eller snitter. Rogaland.


#33

Niobe sa for siden:

Her er det grillmat på St. Hans. :jupp:


#34

Pelikan sa for siden:

Rømmegrøt og spekemat. Hordaland. Har alltid hatt det. Da jeg traff mannen min, var det en tradisjon i hans familie også.


#35

Blå sa for siden:

Bergenser. Og vant til begge deler på 17. mai. Ikke nødvendigvis samtidig. Og grillmat på St. Hans.


#36

ingling sa for siden:

Bergenser, vant til rømmegrøt og spekemat på 17. mai, men spiser ingen av delene lenger. Mann fra Sunnmøre og er halvt sunnmøring sjøl, er vi der er det brennsnut som teller. Vi har ikke hatt så mange 17. mai bare oss, så får se hva det blir til.


#37

Divine sa for siden:

Jeg er trønder og har aldri spist verken rømmegrøt eller spekemat på 17. mai.


#38

Bluen sa for siden:

Nei, nei, fri og bevare! Jeg kan ikke utstå rømmegrøt. Vi er fra Østlandet, og ingen av familiene har tradisjon for rømmegrøt på 17. mai. Mannens slekt fra Østerdalen kan nok finne på å servere det til andre anledninger, mens vi aldri har hatt det i min familie.


#39

-ea- sa for siden:

Rømmegrøt 17. mai hadde jeg ikke hørt om før faktisk 17. mai i år når jeg snakket med en nabo som skulle hjem og lage rømmegrøt og pølser.

På sankthans derimot, da er det vanlig. Tradisjonelt ihvertfall. Kanskje ikke så mange som praktiserer det lengre.


#40

Snuppa sa for siden:

Tja... jeg kommer jo fra Bærum, men har tatt med meg tradisjonen fra min mor som kommer fra Bergen.


#41

Tallulah sa for siden:

Oslosk, ikke vant til rømmegrøt og spekemat ved noen anledning. På 17. mai er det pølser, kald, kokt laks, quiche, salat, reker og andre småretter. St. Hans er grillmat og reker.

Mannen er fra Buskerud, tror ikke de driver med rømmegrøt heller.


#42

mina sa for siden:

Jeg er trønder, men bor i M&R.
Er vant med rømmegrøt fra oppveksten, og det har vi her også. Det selges rømmegrøt på 17.mai-arrangementet på skolen, men vi bruker å spise rømmegrøt og spekemat heime.


#43

OlleVia sa for siden:

Jeg svarte ja, kommer fra Hordaland. Ettersom jeg bor på østlandet med en ikke vestlingen så hadde vi ikke kunne spist det, 17 mai eller ikke. :p
Men har spist det hos mine foreldre og det er jo så godt! Tror jeg må lage det til meg selv en dag. :D ( ingen andre som nok vil ha det, så jeg får det for meg selv ;) )


#44

Hannah sa for siden:

Jeg kommer fra nordrogaland og er ikke vant med det. Smakte faktisk ikke Rømmegrøt før jeg ble voksen. Nå bor jeg i hordaland, og her er dette vanlig. Nå spiser vi det hver 17.mai, og som slåttegraut, når vi er ferdige med slåtten.


#45

Røverdatter sa for siden:

St.Hans er grilling her jeg kommer fra, og det tror jeg gjelder de fleste. Strand, sjø og grilling ved sol, parasoll, paraply og grilling ved regn. :p


#46

kokosbolle sa for siden:

Mannen er fra Oppland, og de er vant til det. Jeg kan ikke huske at vi har hatt noen 17. mai-mattradisjoner egentlig, jeg er fra Buskerud. Vi hadde rømmegrøt og spekemat denne 17. mai, og alle koste seg. :jupp:


#47

Bomull sa for siden:

Jeg stemte ja. Fra Oslo. Jeg bor jo ikke der nå, men er født og oppvokst i Oslo, og vi hadde spekemat på 17. mai bestandig, sammen med annen koldtbord mat. Både hjemme og etterhvert når vi hadde egne 17. mai-frokoster i gjengen.

Ikke vant med det i familien til mannen her på Sørlandet. Men vi har det gjerne.


#48

Che sa for siden:

Ikke oppvokst med rømmegrøt på 17.mai, men de gangen vi feirer hos min bror får vi det servert - men det er ingen tradisjon for meg som er Sør-Trønder eller for mannen som er Nord-Trønder (med mor fra Bergen)


#49

Ru sa for siden:

Bergenser.
Vant til spekemat, kringle, rømmegrøte og pølser på 17.mai. :nemlig:


#50

jane sa for siden:

Jeg bor noen mil utenfor Oslo, og jeg veit om flere i området her som spiser rømmegrøt og spekemat på 17. mai. Var meningen vi skulle det også i år, men så fant vi ut at vi skulle gå ut og spise, så det ble rømmegrøt og spekemat på 16. mai i stedet. :D


#51

Hjertensfryd sa for siden:

Rømmegraut og spekemat høyrer med på 17. mai. Hordaland.
Grilling høyrer med på Sankt Hans.


#52

Nima sa for siden:

Jepp, alltid. Og ny runde på StHans, selvfølgelig. :)


#53

tink sa for siden:

Vi bor i Bergen og spiser gjerne rømmegrøt og spekemat på 17. mai. Jeg kommer fra Trondheim og kan ikke huske at det var noe tradisjon i vår familie. Men jeg er glad i dette og spiser det gjerne oftere enn en gang i året.


#54

Joika sa for siden:

Er fra Oslo, og nei. Jeg spiser helst ikke rømmegrøt uansett dato. :skremt:


#55

daffy sa for siden:

He he, artig tråd! Jeg trodde "alle" spiste rømmegrøt 17. mai, og ante ikke at dette var en Hordalandtradisjon.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.