For en kort stund siden bestemte vi oss å gå aktivt over på mer vegetarisk kosthold, og ikke minst gå over til så mye økologiske matvarer som mulig. Sistnevnte har gått fintfint egentlig, og vi saumfarer de butikkene vi vanligvis handler i, for økologiske alternativer.Men så er det overgang til mer vegetarisk kosthold. Vi planlegger ikke å fjerne kjøtt helt fra menyen, men begrense det mye mer enn idag. Vi spiser egentlig mest kylling, noe gris og litt storfe.
Hva bør vi tenke på når vi går over til mer vegetarisk kosthold? Hva må vi sørge for å få i oss? Noe som er viktigere enn annet? Tar gjerne imot basisoppskrifter og forslag til spennende middagsretter, nettsider, bøker etc :jupp:
Dere som bor i Oslo - hvor handler dere økologisk mat? Hvor erfarer dere at de har godt utvalg? Gjerne Oslo Syd :nikker:
Det er sikkert ting jeg ikke har tenkt på, så alt av info og erfaringer tas imot med takk :blafre:
Hvis du bor i Oslo, har du det i hvert fall som plommen i egget. Utvalget av veggismat både på restauranter og i butikker er noe helt annet enn her (selv om det er blitt ganske bra her og, heldigvis). Når jeg er i Oslo, kommer jeg hjem med 2 kofferter fulle, måtte nesten betale overvekt på flyet sist. :knegg:
Jeg handler mest på Sunkost Gunerius (helt fantastisk!), Kinsarvik og Røtter. Røtter er dyrt, men de har mye (i 2. etasje). Heliosbutikken har vel også endel stæsj. Av økologisk frukt og grønt har jeg skjønt at importsjapper har mye, feks på Grønland. Har hørt endel bra om A-Mat men har ikke vært der. Kanskje Mathallen har? Jeg har ikke vært der heller og har nok ikke planer om å dra dit heller).
Du kan lage så mye dødsgodt av bønner, kikerter og linser! Og tofu, mange tror de ikke liker tofu før de har klart å lage det skikkelig. Cluet med tofu er å IKKE bruke det rått (som Noodles i Oslo gjør, ærk!). Den må stekes ordentlig, enten i mye olje eller i ovnen om man vil unngå for mye fett. Jeg pleier å skjære den i skiver (som jeg deler i to på langs så de blir smale) og legge dem på bakepapir og bake dem i ovnen i ca. 15 minutter på 200 grader, eller til de er litt lysebrune men ikke crispy. Så legger jeg dem i masse god marinade. Du kan ettersteke dem i olje, men det er ikke nødvendig. Av marinade er jeg veldig glad i å bruke soyasaus, hvitløk og Caj P's barbewue-glaze. Kjempegodt! Og husk for ALL DEL at det er stor forskjell på silketofu og fast tofu. Silketofu er som karamellpudding og brukes i feks. desserter. Fast tofu er som litt fastere fetaost og kan deles i skiver og kuber, eller rives i stykker. Jeg lager ofte bacon av det, da trenger du forresten "liquid smoke" (flytende røykekstrakt som gir røkt smak til tofu og annet) og det selger de billig på Meny. Står i hylla med dressinger, oljer osv.
Jeg kjøper tofu på asiatiske butikker eller på Rema 1000 (de har Alpro sin, den er nydelig og koster ca. 25 kr. Står i hylla med salater, disse ferdigposene).
Bare spør om du lurer på noe mer. Som du sikkert har skjønt så brenner jeg veldig for dette. :)
Edit: jeg kan virkelig anbefale nummer 41 på Lille Asia i Markveien. Drømmer om den retten enda. Og Kylling Paneng med ekstra grønnsaker i stedet for kylling på Yayas, knallgod! Og ikke minst nr 20 på Rice Bowl, med tofu. Kommer sikkert på mer om 5 minutt, hjernen min har tatt helg).
Ååå, så mye flotte tips :blomster: Ja, jeg håpet på svar fra deg, da jeg har skjønt at du er skikkelig god på dette :D
Veldig bra med tips om dette med tofu, for det hadde vært skikkelig nedtur om vi testet det ut på feil måte. Jeg kan være en dæsj sart av meg når det kommer til mat, slik at jeg kan faktisk si at denne smaken eller konsistensen klarer jeg bare ikke, og da ikke røre det på veeeeeldig lenge.
Da skal vi ta oss en tur innom Gunerius, og så skal jeg sjekke ut de to andre også. Senere i sommer (snart på ferie) så tar vi nok turen til Grønland også, men vi har snakket endel om dette, og det må være overkommelig i det daglige for oss å kjøpe inn råvarene. Det er slettes ikke slik at Grønland er uoverkommelig altså, men når far er tilbake i jobb etter permisjon, minsten i bhg og to skolebarn så er vi rett og slett realistiske :knegg:
På de to Rema butikkene i nærmiljøet vårt har de en god del Go Green produkter som hakkede tomater, linser, bønner, kikerter etc. Mega har en god del grønnsaker, samt Änglamark-produkter til en fin pris (virker det som). Meny har også litt, men mannen sa at Meny på Oslo City hadde en god del økologisk.
Så morsomt at du hamstrer når du er i Oslo :humre: Hva handler du inn, Dixie?
Og kan jeg spørre: når dere la om til vegetar/økologisk, merket dere noen helsemessige effekter av det? Det er ikke primært derfor vi gjør det altså, men interessant å observere sånn litt på siden tenker vi. Er jo så mye rart vi får i oss egentlig :skremt:
Hehe, jeg har også vært litt sånn tidligere, at jeg har tilberedt noe på feil måte og ikke trodd jeg likte det og heller ikke orket å prøve å lage det igjen. Men etter dette med tofuen så har jeg skjønt at det veldig ofte er tilberedningen det faktisk står på, så nå tråler jeg nett og venner for tips før jeg lager noe. Det samme gjelder forresten tvp (soyaprotein, og nei det kommer ikke fra regnskogen men fra Europa, i motsetning til dyrefor). Ei venninne av meg tilberedte sånne soyachunks og syntes det smakte kattemat. Hun fikk smake det hos meg og holdt på å daue, hun spiste og spiste og sa det var det beste hun hadde smakt! Hun hadde nemlig bare kokt dem i en saus, men de skal bløtlegges i buljong og gjerne også endel krydder, så stekes godt og så marineres. Da smaker de omtrent som svinekjøtt og kan brukes til det meste. Vi hadde dem sist jul og svigers, som ikke er veganere (resten av familien min er det) skrøt veldig og likte dem godt. Men ikke kjøp soyachunks på importbutikk, de er ikke gode.
Jeg kjøper kun Vantastic sine, de kjøper jeg på Veganlife.no eller veganlife.se. Der handler jeg forresten mye! Kjenner hun som driver nettbutikken, hun er klinisk ernæringsfysiolog og har vært veganer i 20 år. :)
Jeg spiser jo ikke noe fra dyr, så jeg kjøper ofte vegansk gulost og pizzaost, feks. Det har de på Sunkost Gunerius og også på veganlife, jeg har 6 pakker gulost ala Norvegia på vei i posten nå, ungene elsker den. Og også veganske pølser, salami, skinke og 1 kg revet pizzaost på vei fra en tysk nettbutikk (www.alles-vegetarisch.de). Men jeg liker jo kjøtt og ost og sånt da, jeg ble ikke veganer fordi jeg ikke likte det, så jeg bruker erstatninger over en lav sko. Helst økologisk og fairtrade om jeg får tak i, selvsagt. Og så prøver jeg å unngå palmeolje, men bruker heller litt av det enn noe animalsk, men det er jo ens eget valg.
Sunkost Gunerius har forresten noen helt INSANE burgere fra Redwood. Jeg døde litt da jeg smakte dem, knallgode! De er litt dyre da, 69,- for 2 stk (de ligger i kjøledisken) og vi må jo ha minst 2 pakker til en middag. Men utrolig gode! Jeg kjøpte et par slike pakker sist, samt "turkey slices" fra Redwood, smaker identisk med kalkun/kyllingpålegg. Ungene liker det i matpakka.
Jeg er sjelden forkjølet lenger og ungene er aldri syke. Vet ikke om det er pga. veganismen, men jeg var veldig ofte forkjølet før, og har lest at det kan ha å gjøre med høyt melkeinntak, noe jeg jo ikke driver med lenger. Ungene har ikke vært syke på over et år, ikke et snev av forkjølelse engang (utenom 1 dag med oppkast hos eldste i november i fjor), men det kan jo være tilfeldig. Vi ble uansett ikke veganere for helsens skyld, selv om jeg personlig mener morsmelk fra kyr er for kalver og ikke mennesker og at det ikke er noe jeg vil putte i barna. Men vi har jo ikke akkurat merket noe negativt heller, alle mine blodprøver er for første gang på lenge helt fine (jeg fikk mine siste resultater for 2 uker siden, alt var perfekt), og før jeg ble veganer slet jeg med ekstreme jernmangler og mangel på både D-vitaminer og B12. ;)
Jeg prøver også å redusere kjøttforbruket her i huset, og velge mer økologisk. Vi får kasse med økologiske varer fra Kolonihagen hver 3.uke, ellers har de en del både på Meny og Rema.
Dette er forresten en av mine favoritt-tofuer. Jeg pleier å lage mengdevis om gangen og ha i en boks i kjøleskapet, for når den er kald smaker den veldig kyllingaktig, og da bruker vi den i wraps, på brødskiva, i salater osv. Helt fantastisk! Til og med den sære femåringen min elsker dette. Jeg varierer krydderet etter hva jeg har, men bruker alltid masse løkpulver og hvitløkspulver, samt hvitløkspepper, og også mer næringsgjær enn i oppskriften (den bør ikke sløyfes i oppskriften). Bruker vi tofuen til taco, og det anbefales, har jeg i tacokrydder også.
Til taco bruker vi forresten ofte denne soyafarsen, den er såpass lik karbonadedeig at mange veggiser vegrer seg for å bruke den, men for oss som faktisk liker kjøtt er den perfekt! Jeg kjøper den på Mega, koster ca. 42-43,- kroner. Vi har alltid slike i fryseren, men jeg kan like godt droppe den til fordel for bønnemos eller tofu også. Farsen er forresten GENIAL i lasagne, der bruker jeg den alltid. Har ikke prøvd å lage kjøttkaker og lignende av den, men det står på teste ut-planen for fremtiden. Til nå har jeg brukt en burgermix fra Veganlife til kjøttkaker, den har helt riktig smak og konsistens og skal bare blandes med vann. Vegourmet burgerdream, tror jeg den heter.