Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Drivhustråden

#1

Esme sa for siden:

Dette er tråden for utveksling av drivhustips.

Jeg har en sesong bak meg og er fortsatt novise. Har et plastdrivhus med jordbunn på 12-15 kvadrat sånn omtrent.


#2

Malama sa for siden:

Jeg har bare en drøm om det.
Eller, jeg er lovet drivhus i vitnert nærvær, men ikke helt enda.

Har fått meg et ekte plasthus, vi snakker pvc-trekk, fra jula. Satte det opp i går kveld, spent på om det i det hele tatt tåler en lett bris (Ja, vi skal forankre det på et vis)


#3

Esme sa for siden:

Jeg forkultiverer inne og setter planter i plantesekker som er åpnet foran og i bunnen slik at røttene vokser videre ned i jorda og plantesekken drenerer seg.

Tomater får man kjøpt som er omtrent like gode som hjemmedyrkede. Men agurkene man dyrker selv er så utrolig mye bedre og barna knasker de som godteri, så i år skal jeg ha bare agurk og squash i drivhuset.


#4

Malama sa for siden:

Mine agurker bukket dessverre under, det var første året jeg prøvde, og de ble det altså ikke noe suksess av, jeg mistnker at i alle fall noen av dem fikk rothalsråte, og alle lider under at jeg først satte dem for kaldt.

Jeg prøver igjen neste år, i år blir det derved i hovedsak tomater og paprika og chili hos meg.


#5

Esme sa for siden:

Det er vanskelig å holde rothalsen tørr og røttene våte på agurker. Jeg leste et tips som jeg skal gjøre i år:
Klippe bunnen av potten til agurkplanten og sette planten med pott ned i plantesekken, men ikke helt nedi, slik at når man vanner så er rothalsen litt høyere enn røttene.


#6

Magica sa for siden:

Vi har drivhus under bygging, det er 9 m2 stort og kjøpt på netthandelen. Samboeren min har støpt mur, og lagt varmekabler i gulvet og montert lufttermostat slik at vi kan starte tidlig neste vår. Nå kommer vi jo seint i gang.
Onkelen hans har hatt drivhus i 20 år så jeg skal prøve å høste noen erfaringer hos han. Det er visst viktig å ikke overfylle drivhuset.

Det jeg har tenkt er å kjøpe ferdige planter i år, men jeg har sådd squash selv, som har blitt små planter.

Jeg har lyst på tomater, agurk og chili, og masse basilikum. Jeg har kjøpt en potte med noen maisplanter, det hadde vært gøy å få til. Skal kjøpe drueplante, men det blir vel neppe noe i år, selv om jeg får den plantet.

Jeg tror jeg skal satse på ganske store plastbøtter å plante i. Bør jeg ha noen hyller, kanskje?


#7

Esme sa for siden:

Hyllene har jeg brukt bare tidlig på året når plantene er små og det er småblomster som skal settes ut senere. Midt i sesongen er plantene så store at jeg har bare trengt en hylle ved døren til tråd og saks.

Derfor har jeg noen hyller som man kan slå ned som jeg kjøpte på grønt fokus, ganske praktisk.


#8

Magica sa for siden:

Takk for tips!
Onkelen har en stor balje stående i drivhuset, som han vanner fra med ei diger øse. Det vannet i balja har gjødsel i seg. Det høres lurt ut. Hvordan løser dere vanning ellers? Jeg hadde tenkt til å bare bruke hageslangen i tillegg.


#9

Esme sa for siden:

Jeg fyller en balje med vann om morgenen, så blir den varm utover dagen og magasinerer ut varme om natta. Likevel så er vannet mer lunkent enn i hageslangen, som jo er fryktelig kaldt, og så vanner jeg med baljevannet. Fyller opp igjen til resten av dagen.

I år skal vi være borte en stund på sommeren så jeg hadde tenkt åmprøve med automatisk vanning.


#10

Malama sa for siden:

Jeg leser og lærer her så lenge, jeg :) Finner inspirasjon, og gleder meg!


#11

Magica sa for siden:

Har vært på planteloppemarked og kjøpt 3 tomatplanter og en chili. :)


#12

Malama sa for siden:

Planteloppemarked???


#13

Magica sa for siden:

Rett og slett planter og stiklinger som Hagelaget selger, til en billig penge. Alle medlemmene kan levere inn. :) se prikk.


#14

mamaria sa for siden:

Jeg ønsker meg stort drivhus. Foreløpig har mannen laget et lite ett til meg. Det er første året jeg har et slikt drivhus, så det er litt på forsøksstadiet. Det er plantet tomat, agurk, chili, paprika og vannmelon oppi der. Blir spennende å se om det blir noen avling.


#15

Magica sa for siden:

Hvor stort har du lyst på da, og hvor stort er det du har nå?


#16

mamaria sa for siden:

Ønsker meg et ganske standard et, vet ikke hvor store slike er i grunnflate. 8-10 kvm? Det mannen har laget er omtrent 2*1,5 vil jeg tro. Et enkelt trekantet hus. Taket løftes av med hengsler når jeg vanner og steller. Har bilde så jeg kan vise i morgen. Har maisfrø liggende som skriker etter å komme i jorda, men området jeg har sett meg ut til friland krever en skukkelig sjau med spade og jordfreser først.


#17

Magica sa for siden:

Viktig spørsmål: hvordan skal man lufte i drivhus??? Instinktene mine sier jo at å ha de lukket er fristende for å få mest mulig varme, men jeg regner med at fire takluker er der for en grunn...


#18

Malama sa for siden:

Det blir kokhett inni der når sola står på, så ja, lufte, lufte, lufte.

Automatiske lukeåpnere er lurt, de åpner lukene når det blir over en viss temp, og lukker dem når det går under en grense. Sånn siden det kanskje ikke er så varmt når du går på jobb, du ser på værmeldingen at det skal bare bli 16 grader og regn, så du tenker at lufting trengs nok ikke, her må man holde på varmen, også blir det 21 grader og sol i stedet.... (det var litt varmere enn mine småplanter satte pris på der de sto inni det lille plasthuset sitt som ikke har takluker, bare en "dør" som kan åpnes (dette er jo altså ikke et drivhus egentlig, men et sånt minihus med pvc-trekk som holder sånn liiiiiitt på varmen, og mest regnet borte fra småplantene mine... (og har som hovedmål å vise min mann at det drivhuset han har lovet meg, det trenger jeg...)


#19

Magica sa for siden:

Vi har automatiske luftere, bare ikke montert de enda. Skal fikses fort! Får åpne døra når vi drar ut i morgen. Nå er det feeeerdig!!

Tomat, chili, agurk og paprika er på plass, samt en drueplante er innkjøpt. :)


#20

Malama sa for siden:

Misunnelig!


#21

Magica sa for siden:

Drueplanten min er i hjørnet der, jeg bar jord i hele går for å fylle opp hullet. Ellers noen squash, litt basilikum. Og så tomatplantene da på andre siden.


#22

M@M sa for siden:

Ah! Drivhustråd! Her må jeg følge med. Jeg har et lit drivhus på 5 kvm eller noe. Først året var det stor suksess, men i fjor ble ingenting modent. Prøver igjen i år. :D

Har er problem som kanskje dere kan hjelpe meg med... Drivhuset er satt rett på bakken (leire), vi har blandet i godt med gartnerjord, kompost og kugjødsel, og bygget opp senger/bed. Første året gikk alt bra, men i fjor kom det maur der. Jeg fikk nesten bukt med dem, men nå er de tilbake igen. Små svarte, som er brune som babyer. Noen som har tips for å bli kvitt dem? Må jeg grave bort all jorden? Har forsøkt med kanel, og med bakepulver, men de kommer igjen. Har ikke lyst til å bruke noe giftig siden jeg skal spise det som er der...


#23

Harriet Vane sa for siden:

Her har jeg plantet ut basilikum, så det står litt basilikum i hver store tomatpotte.
Jeg kjøpte rett og slett en vanlig basilikum på butikken, brakk den fra hverandre i enkeltstiklinger og plantet de en og en, sammen med tomater og alene. Nå topper jeg dem for å gjøre dem frodige og tett.

Lærte dette av Camilla Plum. (Søk på Camilla Plum og se serien hennes på DR som heter I Haven, den er obligatorisk!) Gjør det samme med myntestiklingene.

Jeg har paprika, tomater, agurk, vannmelon, squash og noen blomstterstiklinger, samt et fikentre og et morelltre som trenger å rote seg skikkelig før de skal på plass ute.

Jeg har ikke drivhuset der det skal være enda, så jeg har ikke gravd i jorda. Jeg har digre potter på gulvet og et undervanningsbrett på bukker.


#24

kie sa for siden:

Vi har ikke drivhus, men mannen og en kamerat driver og pusler litt med å lage en slags oppmurt drivhusbenk. Det går sent pga. pinglemann med dårlig kne akkurat nå, men jeg håper jo at jeg skal rekke å bruke det litt i år.


#25

Magica sa for siden:

HV - jeg kan ha basilikum i samme jorda som tomatplantene?? Og med topping mener du å knipe av de øverste bladene, sant?

Tomatene:



#27

Fara sa for siden:

Jeg har kjøpt med drivhus i år og det vokser mye nå. Så i kveld da jeg var ute for å vanne så oppdaget jeg flere begynnende agurker:)


#28

Fara sa for siden:

I tillegg vokser det godt i salatkassene, maisplantene og tomatene.


#29

Magica sa for siden:

Fara, så gøy! Jeg har plantet mine mais ut jeg nå. Agurkene mine ligger et stykke bak dine...

Ellers blir det veldig varmt der inne, så jeg må ha døra litt åpen de fineste dagene.


#30

Malama sa for siden:

Jeg måtte så både mais og agurk på nytt, så mine ligger langt, langt, langt bak. Salaten kom ikke i jorden før sist helg heller.

Det som er kommet lengst er tomatene, og der har vi ikke en eneste blomst engang.


#31

Éowyn sa for siden:

Jeg har planer om å kjøpe meg drivhus etter hvert.

Noen anbefalinger av type?


#32

Harriet Vane sa for siden:

Vi har i kanalplast fra Hageland. 5,5 m2. Det er et helvete å sette sammen, men det er universelt for alle drivhus, tror jeg.
Det er salg på høsten og vinteren.


#33

Magica sa for siden:

Jeg kjøpte på netthandelen, og det var faktisk ikke ille å sette sammen!


#34

Éowyn sa for siden:

Jeg har begynt å spare til drivhus, men er usikker på størrelse. Vi skal ikke sitte inni det, men greit at det ikke så lite at jeg "vokser" ut av det med en gang.

Hadde funnet en fin plass til plassere det og, helt til jeg kom på tomtegrenseregler. :mumle:


#35

Nip sa for siden:

Jeg fikk drivhus i fjor, og ble veldig glad i å dyrke. I år har vi foreløpig paprika, tomat, agurk, salat og urter der inne. Utenfor har vi spinat, gulrøtter, løk, jordbær, bringebær, reddik og rødbeter :)

Vi har alt spist litt spinat og ett par reddiker av årets sesong.

Jeg har basilikum, gressløk, oregano, mynte, vintertsar av krydder foreløpig :)

Vi prøver å holde det så økologisk som jeg klarer i år, ingen sprøyting (ikke i fjor heller), frøene er kjøpt økologisk og bruker biobact som gjødsel :)

Forkultiverer endel inne på kjøkkenbenken som flyttes ut i drivhuset.


#36

Nip sa for siden:

  1. Mai:

#37

Malama sa for siden:

Tomtegrenseregler er irriterende i sånne tilfeller. Men dobbeltsjekk hva som gjelder for små tung (under 15 kvadrat) som stort sette ikke må byggemeldes.

Vi har veggen til naboen VESENTLIG nærmere tomtegrensa enn 4 meter (snakker vi 2? Nei, på det smaleste sikkert ikke mer enn 1-1,5) så jeg tror muligens vår kommune er noe liberal... For er det ikke 4 meter som er grensa? For hus i det minste? Det er sånn ca dønn umulig å bygge noe på vår tomt som er fire meter fra alle kanter i alle fall, og de tomtegrensene jeg vil komme i konflikt med er i så fall utmark tilhørende den lokale gården, og en gangsti anlagt på samme manns eiendom. Fire meter fra disse GÅR, men det blir... ufornuftig langt oppi garasjen, særlig i forhold til naturens naturlig lite flate utgangspunkt og gravebehovene det medfører.


#38

Harriet Vane sa for siden:

Jeg er så FORNØYD med vanningsanlegget og kan bare si løp og kjøp!

Plantene mine har det bedre enn noen gang. Jeg har Irrigatia fra Impecta. Aldeles supert. En liten solcellesak på en staur, en vanntønne og en ledning med tolv dryppunkter og pumpe. Nå kan jeg trygt dra på ferie.

I tillegg har jeg vært flink til å gjødsle. Tomater vil ha masse gjødsel.

Jeg lurer på å lage et varmere hjørne for paprika og chili og dele av med fiberduk.


#39

Bomull sa for siden:

Malama: Fornøyd med det PVC-huset fra Jula? Er det sånn at det duger i en venteperiode?

Og generelt; hvis jeg kjøper et slikt drivhus nå, er det noe jeg kan plante/dyrke frem i år, eller er det for sent?

Vi har kjøpt drivhus til kolonihagen, men der er det bare jeg og mamma som pusler og ikke ofte nok til at jeg kan dyrke frem noe der - det er for langt å kjøre for tilstrekkelig vanning etc. Drivhuset der er mer tenkt til ekstra oppholdsrom mm. Ikke minst sliter jeg med å få montert det. :gaah: Så jeg vil og SKAL ha drivhus hjemme, men det er uaktuelt å kjøpe/bygge noe fast riktig enda, da vi holder på å tegne/planlegge for bygging av stor garasje + carport, planering/sprenging og stor omlegging i hagen. Derfor kunne jo et slikt PVC-hus være veldig greit i mellomtiden. Hvis det i det hele tatt gjør nytta og kan brukes da.


#40

Magica sa for siden:

Høres jo helt genialt ut! Hvor har du kjøpt/pris?



#42

Malama sa for siden:

Bomull:

Jeg har dette:
www.jula.no/drivhus-716003

Det... fungerer på et vis, tror jeg.

I fjor blåste det overende, rev med seg en god del av plantene, og ble demontert i liten storm av min mann som puttet det inn i boden, og ristet på hodet når jeg spurte om jeg kunne sette det opp igjen i helga, han mente jeg trengte et nytt.

Vel, jeg forsøkte. Noe superlim og sterk tape, for det var tre av plasthjørnene som hadde knukket, og selve plasttrekket har en god del gaffa-striper her og der, den frste kom innen et døgn i fjor, så...

Det blir varmt når det er sol. Det er ikke god lufting. Det isolerer minumalt.

Men, mitt har egentlgi to hovedfunksjoner:
Det verner i det minste plantene mot å drukne i regn.
Og det viser mannen at jeg TRENGER et som tåler en storm.

ang å dyrke i år: Jada

Du kan kjøpe ferdige tomat/agurkplanter f.eks, det er litt for sent å så selv, men småplanter fr du kjøpt (og større planter, med allerede frukt på, de koster mer, men gir deg nok mer frukt også da) og det finnes ting som kan sås enda, men mye skulle vært forkultivert for noen mnd siden.



#44

Malama sa for siden:

Jeg ser forøvrig litt mørkt på det med vanning i ferien, sånt vanningsopplegg er ikke prioritert før jeg får et permanent hus i alle fall (plasseringsutfordringer, samt verdi tre ganger huset...) I fjor fikk vi min bror til å vanne, og naboen gjorde det innimellom hans besøk på eget initiativ, men i år er ikek min bror hjemme i ferien vår.

With any luck, så har huset (i år bedre forankret ienn i fjor) blåst overende før vi drar (som det gjordei fjor) og de står ute, og da regner det sikket på dem så de holder fuktigheten oppe sånn...


#45

mkj sa for siden:

Jeg har ikke drivhus, men det ser gøy ut. Så må jeg innse realitetene at det ikke er noe for meg på denne siden av pensjonsalderen, det er knapt så vi rekker å plante et par potteplanter og slå gresset.

Nå får jeg ikke til å legge ut bilde herfra, men tipser om facebooksiden til Arne og Carlos. De har satt opp et rålekkert drivhus i tre.


#46

Magica sa for siden:

Takk, HV - snakket til deg ja, men det ble litt kluss når noen svarte før meg og jeg glemte sitere.


#47

Magica sa for siden:

Jeg lagde drivhuset på denne tiden i fjor og vi fikk frem masse vi!


#48

Harriet Vane sa for siden:

Vanningsopplegget mitt kostet en snau tusenlapp. Det er det vel verdt. Jeg bruker en sånn stor boks fra IKEA med plastlokk som vanntønne. Sortera. Har borret hull i lokket til slangen og ellers noen hull til at regnet kommer nedi.

Vi hadde ikke vanning i fjor og selv om en del av plantene sto på undervanningsmatte, så var det ikke helt nok.

Undervanning medfører også risiko for enderåte på paprika og tomat. Svarte flekker i bunnen av frukten.

I tillegg er lufting veldig viktig, ser jeg. Og gjødsling.


#49

Éowyn sa for siden:

Hva har du planer om å kjøpe i stedet?

Hvis ikke drivhuset kan stå der jeg ønsker (regner med jeg må søke kommunen selv om det er under 15 kvm pga tomtegrense slik at de tre berørte naboene får uttale seg) så må det stå et sted det er utsatt for mye vind. Huset vårt ligger høyt oppe og det blåser mye når høst- og vinterstormene slår inn.


#50

Harriet Vane sa for siden:

Var har stått veldig værutsatt i vinter. Vi har lecasteiner i alle hjørner som huset er festet til. Det har gått bra. Men NB! Ikke glem å stenge vinduene ordentlig. Jeg hadde en episode med flyvende takluke i vinter, der det åpne hullet førte til at vinden fikk tak og løsnet flere plater.


#51

Malama sa for siden:

Ja, en tusing er det verd, når jeg får et skikkelig hus.

Når jeg har et hus som kostet 300.... Og antakelig blåser overende i løpet av sesongen og i fallet risikerer å ødelegge vanningsnlegget til 3-4 ganger prisen på huset... Da er det ikke like verd det.

Det blir åpen dør, noen utendørs (eller alle) undervanningsløsning, flaske med vann som står på hodet i jorda, nabo/venner/familie og så går det som det går. Det har gått utmerket uten store skader på dem før om årene. Og som sagt en god del regn.

Men på sikt... på sikt...


#52

Malama sa for siden:

Jeg har planer om å kjøpe et drivhus. Som er et drivhus.

Jeg vil aller helst ha 6 mm plater, og derved litt over plantasjen-standard, men jeg har ikke landet på hvor stort budsjettet skal være, og derved vet jeg ikke hvor stort/dyrt jeg ønsker meg det. Det avhenger litt av hvor lang tid det går, egentlig, ettersom jeg sparer bursdagspengene mine hvert år, og i år bir jeg 35. Og er ganske sikker på om at jeg varsler slekta om at i stedet for å kjøpe ei bok/en blomst/en topp til meg, som de sliter med å finne noe de håper jeg liker, kan de gi meg tilskudd til drivhus, så får ejg sikkert et brukbart budsjett.


#53

Magica sa for siden:

Jeg pakket inn drivhuset med presenninger og festet med lastestropper. Billig forsikring. Bor værutsatt til.


#54

Malama sa for siden:

Det har jeg også tenkt

Delvis tenkt at å pakke inn i type "netting" heller enn pressening, sånn siden vinden så lett får opp en flik av presseningen og river og sliter i den? Et nett vil også holde platene fra å fyke avsted?

Sånn sdien storm må tåles flere ganger i året, så får jeg heller forvente at det kanskje ikke står en orkan, de kommer tross alt ikke så ofte, disse SKIKKELIGE orkanene, jeg husker egentig bare den i 94 og den i 13, var det en mellom derogså, jeg mener liskopm å ha lagret "ca hvert 10. år"?


#55

Magica sa for siden:

Det har vært noe ordentlig ruskevær innimellom, men presenningen holdt, vi hadde ordnet det sånn med tau og stropper at det ikke ble noen fliker vinden kunne ta tak i. Og lagt noen steiner her og der.

Vi hadde en episode med trampolina her i våres, den var sikret med to tau men havnet likevel på sjøen. :/


#56

Malama sa for siden:

Vi tok ikke på igjen duken og sikkerhetsnettet før det var så langt på vår at det nærmest var som sommer å regne... men den dagen det kommer et uventet uvær, så er den nok ikek godt nok sikret nei. Det blåser dog antakelgi fra nord eller vest i slike tilfeller, og da fyker den ikke langt, og ikke på vanent (da må det være østavind, og den er ikke så sterk her på traktene)

vinterinnpakking av drishus anser jeg som et lite must, så noe slikt skal vi nok gjøre ja.

Pr nå bare pakker jeg ned plasthuset mitt når sesongen er over, og lagrer i boden. Håper å få ta det ned selv i år, at ikke vinden gjør det (det er stroppet fast i tykke kroker skrudd ned i terassen...står på østsdien med ly fra nord. tross alt.) og da lagre det litt mer sortert enn i fjor, men hey, jeg fikk det opp :)


#57

Bomull sa for siden:

Jeg har litt lyst til å bygge mitt eget drivhus av gamle vinduer jeg, og burde jo ha ekspertisen i nærheten all den tid min mann er tømrer, men ... Han er ikke spesielt interessert i den slags, eller opplagt til det når han kommer hjem fra 12-13 timers arbeidsdager, og jeg vet jaggu ikke om jeg klarer det alene, eller!?? :gruble: Hva må jeg i tilfelle tenke på da tro!? lyst

Men plasthus blir nok løsningen inntil videre, i alle fall i 1-2 år fremover.


#58

Harriet Vane sa for siden:

Vanningsanlegget ville ikke blitt ødelagt, altså, det er robust og består jo bare av myk tynn ledning og en solcelledings som man fester eksternt.


#59

Christa sa for siden:

Drar opp denne igjen.
Jeg har fått drivhus i julegave, eller penger til drivhus for å være nøye. Første drivhus, gleder meg som en unge på julaften. Har plass til 6 m2.

Så, hva er viktig å tenke på, materiell, lufteluke osv? Og hva trenger jeg ikke?


#60

Harriet Vane sa for siden:

Vi har skrudd drivhuset fast i en ramme på en egen platting. Inni rammen (altså inni drivhuset) har vi lagt grus, sand og belegningsstein på toppen for drenering. Da står det støtt og trygt og tåler storm. Vi har vanningsanlegg med forlengere, ekstra plantelys så plantene får 16 timer lys og automatisk lufting (27 grader, så åpnes vinduet). På våren og høsten har jeg frostvakt. Da er sesongen april - november uten problemer.

For å få suksess MÅ du sørge for vanning og lufting. I tillegg må du ALDRI være gnien på gjødsel eller pottestørrelse.

Det virker som mange er helt nødt til å drite seg ut på dette, og mener de skal bli de første i verden som får fine, søte tomater uten at plantene får luft, vann, gjødsel eller plass til å utvikle rotsystem, men det går altså ikke. Så spar deg det eksperimentet og kjøp noen gode store murerbøtter på COOP Bygg med en gang og borr noen hull i bunnen.

Det er også viktig å ha det ryddig, luftig og rent i drivhuset. Da slipper du lus og annen sykdom. Jeg passer på å fjerne alle gule blader og holde plantene så lite buskete som mulig. På IKEA har de noen greie hyller i metall som koster ca 75,- De har jeg mange av. De funker til småplanter tidlig i sesongen, til oppbevaring gjennom vinteren og til redskaper om sommeren.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.