Jeg har merket meg at de aller fleste baristaer (er det det de heter, kaffelagemenneskene?) sier "latte på lett"når jeg ber om en kaffe latte laget med lettmelk. Det heter da vitterlig med lettmelk? Eller er det noe jeg ikke har skjønt med preposisjonsbruken i kaffespråket? Noen som vet?
Noe helt annet er at selve begrepet latte på lett høres helt teit ut i mine ører. "Melk" med lettmelk, liksom?
Jeg forstår hva du sier og mener, men det er da ikke så uvanlig at man sier at noe er laget på noe? Det dette noe er laget på blir da hovedingrediensen - det som det er mest av - og det andre kommer da i tillegg.
:nikker: Ettersom jeg ikke drikker kaffe, greier jeg ikke helt å se for meg hva jeg ville ha sagt sjøl :humre:, men jeg tror nok jeg kunne funnet på å si: Jeg kokte kako på lettmelk.
Det ville falt meg mer naturlig enn: Jeg kokte kakao av lettmelk.
I mine ører klinger det helt normalt å si "lage/koke/tilberede noe på noe", og kortversjonen "latte på lett" lyder helt fin for meg. Bortsett fra at det naturligvis er mye bedre med h-melk. :nemlig:
Kaffe latte er kaffe og melk. Slik at hvis man skal si latte med lettmelk, så blir det på en måte smør på flesk. Derfor blir det riktig å si latte på melk.
For meg fra vestlandet er det helt unaturlig å si latte på lett. Kan det ha noe med dialekter eller urbanitet å gjøre dette? Vi på "landet" synes det er unaturlig å si latte på lett? Eller er det bare meg?
Jeg synes at det er helt naturlig å lage en kaffe latte på lettmelk. Eventuelt av lettmelk. For meg blir det helt feil å bruke "med". "Kaffe latte med lettmelk", da høres det for meg ut som om man tilsetter lettmelk oppi det som allerede er en kaffe latte. Kaffe latte med sukker, kaffe latte med karamell, ja. Men ikke kaffe latte med lettmelk. Da blir det lettmelk i tillegg til den melka som allerede er tilstede i en kaffe latte.
Og at de som jobber med det og slenger ut hundrevis av ordre i løpet av en dag forkorter "kaffe latte laget/brygget/basert på lettmelk" til "latte på lett", forundrer meg ikke det aller minste.
Delvis enig med deg, Lille*My. Men det ville aldri falt meg inn å si at jeg lager f.eks. kakao basert på lettmelk. Da ville jeg nok sagt av lettmelk, sånn at det riktige i mine øyne altså er latte av lett. :jupp: Det ser mye riktigere ut. Jeg visste at det var noe som ikke var helt riktig med den meden, uten at jeg var helt sikker på hva det var.
Etter å ha lest denne tråden bare måtte jeg kjøpe en latte. :D Jeg sitter på Blindern og leser, så jeg trengte den virkelig.
Selvfølgelig måtte jeg høre ekstra godt etter hva de sa da jeg bestilte, og dama kommanderte mannen til å lage en "latte MED lett" - akkurat som jeg ville sagt det selv.
Kaffe latte er jo bare så utrolig godt. Om den er lett eller ikke spiller ingen rolle bare det er en dobbel kaffe latte! Jeg koker forresten grøt på lettmelk! :o
I tillegg har man selvsagt soyalatte. Hvor ble det av kaffeen (skrives det sånn? Eller kaffen?) som skulle være oppi? Bare soya og melk blir litt knapt for meg når det gjelder å våkne om morgenen. :dulte:
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.