Senest i går leste jeg at Hellas ikke er stedet man drar på grunn av maten. Og det har jeg hørt før. Nå er det mange andre gode grunner til å dra til greske øyer selvfølgelig, men jeg skjønner ikke at så mange ikke liker den greske maten. Den er jo så god! :hjerter: Selvfølgelig kan en få litt ymse når en er turist og spiser rundt omkring, men det gjelder i stor grad også i for eksempel Italia, et land med mye høyere matprofil. Jeg syns det var langt mellom de skikkelig gode måltidene på Sardinia for eksempel, selv om vi prøvde å finne gode restauranter. Vi fant et par av dem også, men ellers så var det en god del intetsigende pizza/pasta/kjøttstykker som ikke akkurat forandret livet mitt.
Den greske maten føles så frisk, grønnsakene og salatene er så gode, tomater og agurk med så utrolig mye smak, det er tsatsiki og deilige lammegryter og grillspyd og fisk og skalldyr, for ikke å snakke om alle de gode små meze-rettene med dolmades og kjøttboller og kikertboller og fetaost, og den tykke deilige yoghurten med honning til dessert. Jeg finner alltid god mat på greske øyer. Hva er det dere ikke liker, liksom? :knegg:
Jeg elsker gresk mat og spesielt om man drar på lokale tavernaer og bestiller meze. Jeg elsker også den spanske maten, men kun om det er lokale tapasbarer.
I sommer skal vi prøve det italienske kjøkkenet og jeg gleder meg veldig.
Jeg er veldig glad i gresk mat, det er også mannen min. Nå venter vi i spenning på om de to barna våre er like begeistret. :jupp: Drøy uke til avreise. :jippi:
Jeg synes gresk mat er god, har mer problemer med at det er veldig lite variasjon. Mezze, ja, men saann ellers er det liksom gresk salat og grillspyd hele tiden.
Fikk akkurat nå veldig lyst på gresk salat Maten i landet er god med flotte råvarer, nydelige salater og god fersk fisk. Det går an å spise andre ting enn bare grilllpsyd.
Jeg må imidlertid innrømme at tyrkisk mat overrasket meg svært positivt, ihvertfall den vi fikk i Bodrum. Helt fantastisk, mer smakfull enn den vi har spist i Hellas (og det har vi vært mye), og dessuten mye billigere. Turistmaten i Side, derimot, var et sorgens kapittel.
Jeg liker mye gresk mat, men det kan jo lett bli nokså ensformig, da. Jeg simpelthen elsker gresk salat, plain tomatsalat, tzatziki, yoghurt med honning, souvlaki, grillet fisk med sitron og olivenolje osv. osv., men vi er ofte lenge i Hellas, og jeg pleier å gå lei etter ca. ti dager. :humre: Men det er jo en del standardretter som jeg synes er ganske dølle (typ langkokt kjøtt uten nevneverdig krydring), og en del av ovnsrettene synes jeg er helt latterlig fulle av olje (og jeg elsker olivenolje). Og så synes jeg det er en god del uinspirert mat ute og går – det gjelder å finne den gode tavernaen med hjemmelagd ost og skikkelig god hvitvin på fat.
Og dette mener jeg aldeles uten å ha spist på AI-anlegg, altså.
Det med oljen har jeg også opplevd, ja. Jeg er også veldig glad i olivenolje, men jeg trenger ikke tre desiliter til ett måltid. :)
Sist jeg var på gresk øy var på Chios for tre år siden, og da ble jeg ikke lei i det hele tatt. Vi fant så mange gode tavernaer rundt omkring, og spiste så masse forskjellig godt. De uinspirerte måltidene var det bare noen veldig få av.
Vi var på Thassos en sommer, og der spiste jeg noen av de beste fiskemåltidene jeg har smakt noensinne. Samt en fantastisk chateaubriand, nesten så jeg reiser tilbake for den alene!
Vi har spist mye godt på Kreta, Naxos og Samos. Men god mat er ikke overalt, maten må være orginalt hjemmelagd. Jeg liker ikke blekksprut som henger i sola og stinker. Beste opplevelse er nok på Samos oppe i byen Pythagorion. En familie som serverte mat i en bakgård. Respatex bord og store lyskasser over. Men jeg synes maten var ferskere og friskere, men utvalget mindre i Kroatia og Montenegro. Turistene bør være glade i tomat, agurk, løk, squids, blåskjell eller pizza. Jeg har spist meg mest opp i vekt i Tyrkia. I Marmaris på et hotell med halvpansjon. Kokkene hadde egen tips kasse, og den ble flittig brukt.
Jeg liker ikke gresk mat så godt. Jeg vet ikke hva det er - jeg syns den er kjedelig, og en del av ingrediensene setter jeg lite pris på (kresen). Jeg syns tyrkisk mat er tusen ganger bedre (bare ikke dessertene).
Jeg har ikke sansen for gresk mat, og har aldri spist på AI.
Jeg syns det er kjedelig mat, rett og slett. Og veldig feit. Jeg brekker meg bare ved tanken på lammefett og spiser heller ikke indiske lammeretter av samme grunn. Jeg foretrekker mat med flere nyanser, rett og slett.
Nå har jeg ikke virkelig utstrakt erfaring med gresk mat i Hellas, men reiste endel rundt på fastlandet da jeg var der, og spiste på en rekke ulike steder, både små og store, turistifiserte og ikke, de som ble betegnet som high end, og mer hverdagslige sjapper. Gresk mat doesn't rock my boat, rett og slett.
Ikke liker jeg gresk honning heller, jeg syns den er for tynn, søt og parfymert.
Mat i Hellas er kjempegodt! Jeg elsket de små stekte rekene fra Symi, den helt ferske hvite middelhavsfisken - grillet, med sitron, grillet geitekilling med timian og rosmarin, alle de deilige smårettene, lammekjøttet, de nydelige dessertene med honning og nøtter (og på den øya vi var hadde de en mørk honning som smakte pinje/timian/rosmarin). Namnamnam! Gresk kaffe er ikke så godt, den smaker svidd. Gresk bakst er fryktelig søt, men hvis man er tidlig nok hos bakeren får man tak i den før den er dyppet i sukkerlake.
Tyrkisk mat er nydelig, jeg har noen supergode matminner fra spesielt Istanbul. Mer krydder og masse smak.
Denne sommeren skal jeg til England, et annet land som er nedsnakket hva gjelder mat. Maken til god mat som man får i England nå for tiden, skal man lete lenge etter. Nydelig gastropubmat, masse økologisk, deilige grønnsaker, fersk sjømat, nyyyydelig og velhengt kjøtt fra mange ulike kuraser. Herlig.
Nei, selvsagt trenger den ikke være det. Men mye er det. Og det liker jeg ikke. Det må vel være fair å ikke like gresk mat? Jeg syns ikke krydderblandingene er interessante heller.
Jeg er veldig enig, dvs. ikke enig med de som sier at maten ikke er noe å skryte av. Ordentlig god, gresk mat er jo utrolig godt. Og det er sjelden man finner så saftige, gode tomater og agurker som i Hellas. Jeg har hatt mange slående gode, kulinariske opplevelser på mine (etterhvert mange) reiser og ferieopphold i Hellas.
Men man bør selvsagt finne frem til de restaurantene og små stendene der grekerene selv spiser, det er der man virkelig får god mat!!
Selvfølgelig er det helt valgfritt å like gresk mat, på samme måte som all annen mat i verden. Men grunnen til at jeg startet denne tråden var at jeg syns gresk mat ofte rakkes litt ufortjent ned på. Det er ikke sånn for alle at Hellas er et sted man reiser til på tross av maten, liksom.
Det synes ikke jeg heller. Det kommer jo veldig an på hva man bestiller. Jeg er heller ikke glad i mat dynket med olje eller fet mat.
Prøv å se etter spisesteder som lokalbefolkningen bruker. Ofte kan man få b.la fisk, skalldyr mm som nettopp er dratt opp av sjøen. Når vi har vært i Hellas så legger jeg ikke på meg nettopp fordi den maten passer meg så bra.
Noe av av stasen med ferie er jo nettopp det å smake på lokale råvarer, utforske litt. Det synes både jeg og resten av familien.
AI er ikke noe for oss.
Det er jo ganske mye variasjon, så jeg har ikke hatt problemer med at jeg har blitt matlei når jeg har vært på toukers ferie i Hellas. Kypriotisk mat er, om mulig, enda litt bedre - de er litt mer inspirert fra de arabiske middelhavslandene.
Det er jo ingen tvil om at Italia har et mye mer sofistikert og variert kjøkken enn Hellas har – gresk mat på sitt beste er jo som regel veldig enkel husmannskost basert på nydelige, solmettede råvarer. Spania synes jeg ligger et sted imellom, men de har jo hatt en veldig bølge for innovativ middelhavsmat. Jeg har ennå ikke vært utsatt for hipsterversjonen av gresk mat, men jeg regner jo med at den finnes – dog neppe på de knøtteøyene jeg alltid vil til.
Jeg elsker kombinsjonen av upscale pub-miljø og fantastisk god mat!
Vi var i Devon i to uker i fjor sommer. Vi bodde in the middle of nowhere, men akkurat i veikrysset ut fra Cottagen vår og ut på "hovedveien" lå en av de beste gastropubene i hele fylket! Vi spiste der så og si hver kveld og jobbet oss gjennom hele middags- og dessertmenyen med stor glede!
Jeg er ikke kjempefan av gresk mat, og det handler nok mest om krydderblandingene. Jeg foretrekker litt mer spicy mat, men jeg har definitivt spist veldig gode greske retter.
:knegg: Gresk mat har vel ganske mye til felles med maten fra Kroatia og oppover der? Det virker som den landstripa har gått glipp av noen kryddervekster, rett og slett.
Der har jeg andre erfaringer igjen. :knegg: I Madrid har jeg fått helt fantastisk tapas på små, bortgjemte barer, tapas slik det er ment. Blant annet dampede blåskjell med hvitløk, chilli og grønn paprika. Veldig enkelt, veldig fettfattig og utrolig smaksrikt.
I Benidorm ( :what: ) spiste jeg fantastisk grillet hellefisk en gang, også. Veldig nedstrippet slik mange beskriver gresk grill, men vanvittig mye bedre enn det jeg fikk i Hellas. Vi greide å være en uke i Benidorm uten å finne turiststedene. Ganske godt gjort igrunn. :knegg:
Jeg synes også den greske maten er god. Nå er jeg ikke så bevandret i barnemenyer lenger, men jeg husker godt at jeg var veldig positivt overrasket over hvordan grekerne tok barna på alvor hva maten gjelder den gang vi var på Kreta med mindre barn. Da var vi stort sett vant med å bli tilbudt pølser og pommes frites andre steder. Der var det flere varianter av mat som tilsynelatende var laget av gode råvarer. Ungene elsket den, minnes jeg.
Nei, Kroatia har et helt annet kjøkken, mye likere det italienske, og betydelig mer sofistikert enn det greske. Masse trøfler! :D Derimot er det jo nokså varierende kvalitet på spisestedene, så det kan være veldig hit and miss. Full gourmet den ene dagen, ihjelkokt sovjetkantine den andre.
Ah! Da er det bare Hellas da. Jeg har aldri vært langs kysten i Kroatia, bare i tidligere Jugoslavia, så da kjørte vi gjennom innlandet i Slovenia, Kroatia og Serbia til fjellene i grensetraktene mellom Romania og Bulgaria. Der var det ingen restauranter i det hele tatt, men ungdommene var vant med å ta med seg en kanin og helgrille på tur i skogen og drikke utvanna rødvin til. Jeg husker jeg levde på en lokal variant av stabburets leverpostei på boks, og noen veldig gode agurker. En dag dro vi inn til byen (med damptog, som man aldri kunne vite om kom eller ikke, og som vi omtrent måtte flagge ned i skogen), og der spiste vi pizza på en fullstendig tom restaurant som så svært sovjetisk ut.
Fjellmaten i Hellas kunne minne om maten der, i grunn.
1989! Jeg var med en jugoslavisk venninne hjem. Det var en kald fjellsommer, men svært eksotisk.
Fjellene i innlandet i Hellas kan for øvrig anbefales (om ei ikke for matens skyld. :humre: ). Vi kjørte opp til et fjellsportsted og bodde i en by sammen med det greske skilandslaget som bedrev høydetrening. Hotellsjefen så ut som en nervøs utgave av Jonathan Pryce i Brazil, og de hadde en helt fantastisk brødrister som så ut som den var fra forrige århundreskifte. Vi opplevde også at jagerflyene bedrev lavtflyvning i dalen nedenfor oss! Kjøreturen var forferdelig (mye fordi Høvdingen fikk oppfylle barndomsdrømmen med å leie en åpen jeep), men veiene er visst blitt mye bedre der nå.
Om jeg kjenner etter, så kunne jeg glatt spist meg gjennom hele europa. Jeg finner egentlig mat jeg liker på de merkligste steder. :knegg:
Snodig du skulle nevne Benidorm Tally! Der spiste jeg spekeskinke i gamlebyen som jeg aldri har smakt maken til. Hengt i taket på en røykfylt bule. :nemlig: Nydelig, og det samme med resten av tapasen der.
Jeg er litt enig med Toffskij, men har ikke vært så lenge i Hellas av gangen at jeg har blitt ordentlig lei.
En av grunnene til at vi reiser til Hellas i slutten av juni er plutselig lengsel etter en skikkelig god gatekjøkkengyros. :nam:
Dessuten kan de servere skikkelig god nygrillet fisk, og for ikke å snakke om paprika fylt med feta. På Samos fikk vi dessuten en lekker ovnsbakt gresk salat (minus agurk). :mimrer fra siste tur for to-tre år siden:
... mens vi nesten ble skilt under barcelona-tur i fjor vår på grunn av krangel om spisetider og -steder og bråter med mer eller mindre grufull mat. :knegg: det eneste som var bra, var den første lunsjen. Tror nesten jeg har til gode å få noe virkelig godt i Spania og Portugal (skjønt særlig bevandret kan jeg ikke påberope meg å være. :knegg: )
Mitt største problem med Barcelona var at det var smekkfullt overslt og umulig å finne et sted å sitte. Til og med ikke i Roma har jeg hatt det problemet, tvert imot.
Jeg er veldig glad i gresk mat. Men det er jo selvsagt varierende kvalitet på den som all annen mat. Jeg har funnet ut at maten er spesielt god på småsteder med liten turisme. Ei jeg kjenner synes gresk mat er kjedelig. Hun bestiller kun sitronkylling.
Jeg melder meg blant dem som syntes at Barcelona var matparadis. Naa gjorde jeg litt research paa forhaand og bestilte bord et par plasser, men ogsaa de gangen vi bestemte oss spontant for aa spise ett sted, var vi heldige.
Mannen insisterte på å bruke Trip Advisor og bestille bord til kl. 22. (vi skulle reise hjem tidlig neste dag) fordi han måtte jobbe på hotellrommet. :snill: Jeg var innhul av sult og hadde et blodsukker så lavt at jeg snublet i det. Det er muligens den vondeste maten jeg har smakt. Til slutt smeltet isfronten fordi vi bare måtte le.
Enig! Min erfaring, som nå begynner å bli 12 år gammel, men læll, er at maten i Kroatia er mye bedre enn i Hellas. Mye mer likt det italienske kjøkkenet, som du sier.
Jeg var der også i 1989 forresten, da det fremdeles var Jugoslavia. Vi kjørte minibuss fra Norge gjennom østblokken (og et nylig frigjort Øst-Tyskland) til Istriahalvøya. Helt hippie :knegg:.
Jeg synes gresk mat er greit, men ikke særlig spennende. Og jeg har aldri vært på AI. Den er jo veldig enkel og husmannskostaktig. Rene smaker, rene råvarer og gjerne forsiktig krydret. Ikke noe galt, men det er jo mye av det samme. Slått i bakken av maten har jeg vel aldri blitt selv om jeg synes gresk salat er deilig forfriskende og at tzatziki er kjempegodt og at fritert aubergine kan være perfekt til lunsj. Det er ikke noen matdestinasjon i mine øyne. Da reiser man heller til Italia eller Frankriket.
hva spiste du da? Jeg tror også jeg bare spiste god mat i barcelona. Selv da vi i desperasjon ramlet inn på en kinarestaurant i en bakgate, var det godt.
Jeg synes gresk mat er godt, men for min del er det råvarene som løfter maten, ikke at det er "stor" kokekunst. (Jeg bedømmer sjeldent ting ut fra hvor flink den som lager tingen må være)
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.