Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hvordan slanker man seg?

#1

guttemamma sa for siden:

Dumt spørsmål, men jeg må Ca 10 kg ned i vekt. Jeg vet ikke hvor jeg begynner. Kan noen hjelpe meg med å komme med forslag på mat som har lite kalorier? Hvilken type feks knekkebrød? Hva har man på? Kom med tips!

Jeg kan ikke gå på lavkarbo osv. Ønsker vanlig kosthold, men må få gang på trening, slutte med snop og altså kutte kalorier!

Hjelp! :-)


#2

apan sa for siden:

Jeg anbefaler at man forsøker å telle kalorier litt i starten når man er fersk i gamet. Både for å bli litt bevisst på hva ulike matvarer inneholder og for å få et estimat på ca hvor mye man bør spise per dag (det er ikke bra å spise for lite heller).
Vektklubb.no er bra synes jeg, ellers er det jo mange apper nå som kan brukes til kaloritelling.

De fleste knekkebrød er igrunnen ok, det er mer antallet og pålegget som eventuelt drar. Magerost, kokt skinke, cottage cheese, fiskepålegg kan være noe å ha på, topp gjerne med noe grønt. Makrell i tomat har relativt mye kalorier, men det metter godt og er sunt; jeg synes det ligger godt i magen.

Ost har typisk veldig mye kalorier, også bare et par skiver vanlig Jarlsberg eller brunost.

Kanskje du kan si litt om hva du liker å spise idag, så kan det være enklere å gi noen råd?


#3

Mrs. Longbottom sa for siden:

noter ned hva du spiser. Det er ikke sikkert di tenger å telle kalorier en gang, det kan være nok å skrive ned alt for mange, og se over hva man spiser. Ofte blir det tydelig hvor de store problemene ligger, samt at man blir mer bevisst. Om du vil telle kalorier anbefaler jeg myfitnesspal-appen.
Mye grønnsaker, begrensede mengder av egentlig alt annet. Kun en porsjon middag, ikke sett all maten på bordet men legg opp tallerkner på kjøkkenet og server. Da er det lettere å spise en fornuftig mengde. Legg ned kniv og gaffel etter hver bit. Tygg lenge og langsomt, prat litt, og ta en ny bit. Da rekker magen å kjenne på mettheten før du har spist for mye. Hold deg aktiv, både hverdagsaaktivitet og dedikert trening.


#4

zinatara sa for siden:

Nå har jeg jo endel mer å ta av enn deg, men jeg teller kalorier. Bruker Myfitnesspal både som app og på dataen. Jeg veier maten min og prøver minst mulig å gjette meg frem til kalorier. Men dersom jeg spiser ute og ikke vet kaloriene i maten, så prøver jeg å plusse på litt ekstra sånn at det ikke skal bli så alt for galt.

Det jeg har gjort til nå er å gå for et underskudd på 500 kalorier. Det betyr at de dagene jeg trener, så logger jeg det og kan spise kaloriene jeg tjener på det. Det gir meg motivasjon til å trene og jeg har det romsligere i forhold til matvalg de dagene.

Ellers er det jo sånn at en kalori er en kalori uansett hva du spiser. Men jeg syns det er enklere når jeg kan fylle på med mat som har lite kalorier og føle at jeg får spise, enn å spise lite av kaloririk mat. F.eks. pleier jeg gjerne å ha en skål med frukt og grønnsaker sammen med frokosten og lunsjen min, du kan få ganske mye agurk, cherrytomater, bær, gulrot, sukkererter og annet godt for lite kalorier. Samme gjør jeg til middag, da er gjerne halve tallerkenen fylt opp med grønnsaker eller salat.

Jeg spiser noen ganger hjemmelaget brød, men ellers blir det gjerne havreknekkebrød, krisprolls eller rugsprø som er brødmaten min. Jeg spiser ost de dagene jeg har kalorioverskudd til det, fordi jeg ellers får litt lite kalsium i maten min. Ellers kan jeg gjerne bruke lette smøreoster, skinkepålegg eller kyllingpålegg, hummus eller andre pålegg som ikke har alt for mye kalorier i seg.

Nesten alle karbohydratene jeg spiser er fra fullkorn. Vi spiser brun ris, fullkorn couscous og fullkornspasta. Jeg kan spise en potet til middag, men prøver å begrense meg. Jeg steker gjerne kjøtt og fisk i ovnen, da slipper jeg å bruke ekstra olje eller smør for å steke det. Og når jeg steker i fett, så er jeg veldig restriktiv. Husk at en SS olje eller smør er nesten 100 kalorier.

Ellers prøver jeg å ikke nekte meg for mye, men heller gjøre det litt sunnere eller spise mindre av det. Jeg kan fortsatt spise en sjokolade i helgen, men jeg velger heller en på 45 gram enn en stor pose sjokolade pluss en potetgullpose sånn som det gjerne ble tidligere. Jeg har også noen proteinbarer som heter chocolite som jeg har kjøpt fra iherb, de er 95 kalorier i og jeg kan gjerne unne meg en sånn etter trening.

Men jeg har hatt denne prosessen litt gradivis for å komme meg inn i det. Jeg startet med å kutte godteri og snacks, så gjorde jeg middager sunnere uten at jeg telte kalorier og den siste måneden har jeg veid mat og telt kalorier. Jeg satser på en halv kilo i uka og det går sakte med sikkert. Målet mitt er en livsstilsendring som gjør at jeg klarer å holde vekten etter at jeg er ferdig med å gå ned i vekt. Det går i rykk og napp, så det er viktig å holde på motivasjonen selv om det noen ganger står stille eller går veldig tregt.


#5

Bamsemums sa for siden:

Du har egentlig besvart ditt eget spørsmål veldig godt selv:) Du kommer langt om du klarer dette!


#6

noen sa for siden:

Du må finne ut hva som er passe kalorinivå for deg i døgnet. Det avhenger av hvor aktiv du er i hverdagen/hvor mye du trener, høyde/vekt m.m. Spiser du for lite, kjører kroppen på sparebluss, og det vil du ikke.

For meg som er relativt aktiv, er det 1500-1600 kcal i døgnet som er passe. Disse fordeler jeg på minst 5 måltider, og jeg spiser frokost hver dag. En vanlig dag for meg er frokost (to tynne brødskiver med pålegg + et stort glass melk), mellommåltid (gulrot og banan), lunsj (polarbrød med pålegg, masse tomat og agurk), mellommåltid (wasa ferdigsmurt knekkebrød), middag (her er min utfordring - jeg elsker middag - mye grønt, rent kjøtt, fisk, mindre ris, pasta osv.) og kveldsmat (brødskive eller polarbrød med pålegg, et lite glass melk, eple).

Tell kalorier i begynnelsen og ta med ALT inkl. olje til steking o.l. Det er veldig bevistgjørende.

Unn deg noe ekstra f.eks. fredag og lørdag kveld. Jeg tar potetskruer i en egen bolle. Ligger hele posen på bordet, blir det fort borte.

Jeg måtte gå Grete Roede-kurs for å klare å gå ned. Da tok jeg vekk 15 kg i løpet av 3/4 år og har holdt meg der siden.

Lykke til!


#7

Java sa for siden:

Hvor aktiv er du i hverdagen? Har du litt å gå på der? Jeg kan ingenting om telling av kalorier, men jeg vet at man får god effekt av å øke hverdagsaktiviteten.

Legg inn 30-60 min gåtur/løpetur/dansing (whatever, bare du beveger deg) hver dag. Det høres kanskje mye ut, men det er egentlig ikke det. Gå/jogg til butikken, sykle til jobb etc.


#8

Einhyrningur sa for siden:

Jeg lastet ned appen MyFitnessPal og synes den hjelper meg å ha kontroll.


#9

Filifjonka sa for siden:

Et kort lite tips etter å ha brukt kalori-app noen uker: Ikke spis noe særlig pasta. Det inneholder så forbausende mange kalorier. :)


#10

løve70 sa for siden:

Enig i at det kan være lurt å telle kalorier, spesielt i begynnelsen. Etter hvert vet du sånn ca hvor mye du kan spise. Du må nesten prøve deg litt frem på antall kalorier du trenger daglig.

Sørg også alltid for å ha sunne alternativ tilgjengelig, ikke minst når du er på farten.

Jeg synes også det hjelper å ha fokus på hverdagsaktivitet. Gå/sykle der du kan, bruk trappene, ta 10 knebøy hver gang du går på do, ta et sett med armhevinger hver morgen osv. Hver liten ting i seg selv gjør ikke den store nytten, men mange nok små initiativ hjelper på. Dessuten hjelper det til å holde foukset!

Lykke til :heia:


#11

Che sa for siden:

Kalloritelling er veldig opplysende (og nesten litt sjokkerende)
my fitness pal har en app/nettside som funker veldig fint.


#12

Bamsemums sa for siden:

Har aldri telt kalorier selv, men har fått regner ut hvileforbrenningen min, å den ligger på 2300 mener jeg og huske.
Satt en dag på mcern (noe jeg heldigvis gjør skjeldent) og spiste en big tasty. Bare for nysgjerrighetens skyld startet jeg regne ut kaloriene på det jeg spiste.

Big tasty Burger = 850 kalorier + Bacon (usikker på antallet der)
Chips= 560 kalorier
Cola= 320 kalorier

Det blir den nette sum av 1 730 (?!?!?!) kal. i løpet av et måltid! Bacon kommer i tilleg til dette. Fikk mest lyst til å gulpe opp igjen maten!
Var fullt klar over at mcern mat ikke akkurat er lavkarbo, men dette sjokkerte meg mildt sagt.


#13

Che sa for siden:

Alltid fylle på med 1/3 eller 1/2 av tallerkenen med grønnsaker er og et godt tips, egentlig.


#14

Zip sa for siden:

Du kommer veldig langt med å spise normalt frokost, lunsj, middag og kvelds. Ikke mye mellom, litt frukt evnt. Snop kun lørdager og trening 3 dager i uke. :)
Pluss det viktigste, få med hjernen. Tenkt at du er sunn, liker trening, og er fornøyd. Da blir du det. :) Gikk ned 15 kg for 3 år siden og er der fortsatt. Ingen stress, telling av kcal, ulovlige ting +++


#15

Pegasus sa for siden:

Jeg brukte forferdelig lang tid på å lære meg at når jeg får veldig lyst på godteri, så er jeg egentlig sulten. Så når jeg nå får lyst på sjokolade, går jeg og tar meg en brødskive. De aller, aller fleste gangene forsvinner godterisuget.

Spise hver 3. time har også funket bra for meg.


#16

nokon sa for siden:

Mine tips er:

  1. Planlegge veka: frokost, lunsj, mellommåltid, middag og kvelds, lage meny og handleliste og halde seg til planen. Halde seg unna butikken for å kjøpe småting, resten av veka.
  2. Bestemme seg for ein porsjon godteri i veka (for eksempel eit kakestykke i bursdag på søndag eller 50 gram sjokolade på fredag eller to glass vin på lørdag. Ikkje alle tre, det blir for mykje). Kutte ut alt anna.
  3. Passe på porsjonsstørrelse. Eg spis 100 gram pasta/ris/potet, 150 gram kjøtt eller fisk (viss ikkje det er vegetarmiddag), og så spis eg meg mett på grønnsaker. Alltid ha nok grønnsakstilbehør til eit måltid.
  4. Hugs på "usynlege" kalorier, som olje til steiking, dressing på salaten, smør på brødet, juice og andre flytande kalorier, melka i kaffe latten på kaffebaren... Det er fort gjort å spise mykje meir enn ein trur, viss ein gløymer nokre av desse.
  5. Viss du sklir ut og spis noko du ikkje burde ein dag, la det bli med det. Viss eg tar ein twist frå ei skål som står framme hos svigers, betyr ikkje det at alt er øydelagt og at eg like gjerne kan skylle ned ein pose potetgull med ei flaske brus. Den eine twistbiten er ikkje noko problem i den store samanhengen. (Sjølv om du har køyrd på rødt lys, treng du ikkje rane ein bank...)
  6. Ha te med mykje smak i hus, dersom du får lyst på noko godt på kvelden. Eg drikk chai-te og pukka peppermynte- og lakriste. Det er utan kalorier og har mykje smak, samt at det tar lang tid å drikke ein kopp te, så du rekk å gløyme at du eigentleg hadde tenkt å spise godteri.
  7. Ha lett tilgjengeleg frukt og grønnsaker, gjerne i ei skål på bordet. Då er vegen til fruktfatet kortare enn vegen til fryseboksen eller kjøleskapet.
  8. Finn eit fellesskap. Eg er med i fleire små fellesskap på nett, kor eg kan snakke med folk om slanking, blant anna Vektklubb.no (her er det og ein veldig god oppskriftsdatabase, som aleine er verdt medlemsavgifta!). Andre har stort utbytte av Grete Roede eller liknande, men finn noko som er forpliktande, anten på nett eller IRL.
  9. Snakk med nokon nære venner eller familiemedlem om korfor du vil ned i vekt, når motivasjonen er høg. Når du, etter tre veker, begynner å bli lei rugsprø med magerost og lengter etter ein fråtsekveld med ost og kjeks, treng du å ha ein som kan minne deg på korfor du vil leve eit sunnare liv og korfor det ikkje er lurt å gå på trynet i smågodtskåla likevel.

Forslag til mat (eg går ned mellom 0,5-0,7 kg. i veka på denne menyen):
Frokost: 4 rugsprø med magerost/ to rugsprø med snøfrisk og eit kokt egg/ firkorn, solsikkekjerner og linfrø med yoghurt naturell og friske bær. (200-250 kcal).
Lunsj: Salat. Mykje grønn salat. Fyll på med noko godt og mettande som du varierer med for å ikkje bli lei, for eksempel grønn tomat og fetaost, ost og skinke, egg og skinke, kylling og fetaost, tunfisk og kikerter el. Pass på at du ikkje har for mykje av det kaloririke i salaten, men at det likevel er nok til at du blir mett. (300-350 kcal).
Middag: 100 gram pasta/ris/potet. 150 gram kjøtt eller fisk. Store mengder wokka grønnsaker, salat eller liknande, avhengig av kva rett det er snakk om. Ver obs på ting som trekk opp. Viss vi har taco, lager eg tacosalat og spis 10 nachoschips, istadenfor tre tortillalefser som eg ville spist før. Eg er forsiktig med ost og rømme, men spis likevel det same som alle andre. Det same gjeld alle middagar, eg spis det same som dei andre, men mindre pasta/ris/potet, saus og kjøtt og mykje meir grønnsaker. Lag gjerne supper, det er mettande med lite kalorier. Det er mange gode oppskrifter på vektklubb.no. (ca. 500 kcal).
Kveldsmat: to rugsprø med magerost/snøfrisk el. (ca. 150- 200 kcal).
Mellommåltid: Frukt og bær, yoghurt, nøtter el. pass på mengden.

Lykke til!


#17

zinatara sa for siden:

Bare et lite spørsmål. Du veier før du koker ikke sant? For jeg syns at jeg kan få en god porsjon pasta til et måltid dersom jeg tenker litt på hva jeg spiser til.


#18

ItsOnlyMe sa for siden:

Mindre porsjoner og mer mosjon, veldig forenklet sagt.


#19

nokon sa for siden:

Eg bruker vektklubb.no sine kaloritabellar, som skil mellom ukokt og kokt pasta. Men eg ser jo at når eg forsyner meg "etter gamle vanar", ender eg fort opp med 300 kcal pasta, så kjem saus og kjøtt i tillegg. Då blir det fort ein stor middag. Dei siste månadane har eg vegd opp 60 gram ukokt eller 150 gram kokt pasta. Det ser relativt lite ut på tallerkenen, i forhold til kva eg er vant med å forsyne meg med, men det fungerer jo godt likevel. I alle fall så lenge eg fyller på med salat.


#20

løve70 sa for siden:

Man (ihvertfall jeg) får seg jamen en aha opplevelse når man begynner å regne kalorier. Det er jamen ikke mye middag en får for 500 kcal :nemlig:


#21

zinatara sa for siden:

Jeg føler at jeg får ganske mye for 500 kalorier jeg. Må bare velge de rette tingene. Men nå har vel mitt problem vært mer godteri, kaker og potetgull enn at jeg spiste for mye og feil mat til middag. Så for meg er 150 gram kokt pasta en ganske god porsjon.


#22

Filifjonka sa for siden:

Det kan være ganske mye middag hvis en velger de riktige tingene. Grønnsaker kan en spise veldig mye av, og rent kjøtt og fisk gir også mye for kaloriene. Pasta er en klar versting.


#23

apan sa for siden:

Mens jeg synes man får lite middag for 500 kcal uansett, men det blir enda verre med pasta ja.


#24

Filifjonka sa for siden:

160 g deilig stekt torsk vendt i egg, mel, salt og pepper, med 100 g poteter og masse gulrøtter til: 447 kalorier. Det er ikke så lite mat.

Lager veldig ofte god middag som gjør meg helt mett innenfor 500 kalorier. Noen ganger litt mindre, noen ganger litt mer.


#25

apan sa for siden:

Jeg er enig i at hvit fisk er noe av det som monner mest ift å bruke de kaloriene.


#26

Filifjonka sa for siden:

Jeg syns også kyllingfilet, svinefilet, karbonadedeig og gryter med litt kjøtt, mye grønnsaker og litt bønner funker bra.


#27

nokon sa for siden:

Ein får ganske mykje, viss ein spis dei riktige tinga. Ved å halvere mengda kjøtt og pasta og mangedoble mengda salat og gulrot, blir det ein stor og mettande porsjon for 500 kcal. Men ein må vere veldig bevisst. Viss ein skal spise 500 kcal til middag, er det veldig dumt å bruke 1/5 av middagsrasjonen på ei spiseskei med olje til å steike maten i.


#28

løve70 sa for siden:

Jepp, så lenge man holder seg til rent kjøtt/fisk og grønnsaker kan man spise ganske mye. Men ellers må en passe på. I går grillet vi f.eks. pølser. Valgte pølsene med mest kjøtt (og uten ost/bacon), samt de groveste pølsebrødene. En pølse var nesten 250 kcal og et pølsebrød 100...


#29

Filifjonka sa for siden:

Det hørtes veldig mye ut? En vanlig Gilde grillpølse skal være 138 kalorier, og en mager bare 89. En lompe er 44 kalorier, altså lurere enn pølsebrød hvis en først skal spise pølser.


#30

løve70 sa for siden:

Det var ikke Gilde grillpølser (æsj), men de var sikkert større gjetter jeg (ca 100g pr pølse). Jeg droppet pølsebrødet og spiste coleslaw istedet - mye bedre:)


#31

OlleVia sa for siden:

Dette var en fin tråd med masser av tips. Innser jo det at jeg må være mer bevist om jeg skal klare å gå ned noe.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.