Er dette tabloid eller er det reelt? m.db.no/2013/06/10/nyheter/innenriks/mat/helse/27623724/
Norske forskere advarer mot å spise oppdrettslaks, i praksis blir det vel all laks som selges omtrent. Pga høyt giftinnhold.
Det nevnes også at mengden med omega-3 er blitt veldig redusert. Vil det si at man ikke lenger bør tenke på laks som en god kulde til sunne fettstoffer?
Jeg er usikker på hva jeg skal tro, mannen i huset har sagt dette lenge og innført torsk som fiskemiddag framfor laks. At omega-3-mengden har blitt redusert sammenlignet med villaks har jeg lest flere steder. Nå har jeg bare lest dette på aftenposten og det var ikke akkurat en artikkel som gikk i dybden. Jeg kunne tenkt meg å vite mer om hvilke miljøgifter osv.
Det med omegainnholdet visste jeg. Men resten var nytt. Også det at kvinnekroppen kvitter seg med over 90% av gifter i kroppen i forbindelse med det å få barn. Praktisk, men skremmende på samme tid.
Blir nok mer makrell her fremover om dette stemmer. Det står om det i veldig mange aviser i dag, så jeg tenker at det lå være noe i det da?
Angående omega-3 så er det mye lavere enn det var i oppdrettslaks før, fordi man har endret foret, men da var det også veldig, veldig høyt. Det er fortsatt mye omega 3. Leste jeg for en stund tilbake.
Mattilsynet sier det er greit. Jeg regner med at de vet hva de snakker om.
Noe av oppdrettslaksen smaker ikke godt, jeg liker best den ferske fra Godehav og en frossen økologisk laks på Rema, i tillegg til Salma eller Fraiche. Den økologiske var virkelig fantastisk god, ingen bismak/transmak, veldig ren og god i smaken.
Jeg synes også dette ble tabloid, men når man spiser såpass mye laks som oss, begynner man jo å lure. Ja, for dette inkluderer jo salma og alt mulig ikke sant?
Jeg kan tenke meg at denne forskerdamen også river seg i håret over vinklingen. Det er jo toksiner i en mengde matvarer, og enten har journalisten valgt å spisse dette mot laks, eller forskeren har valgt å gjøre det, for å komme gjennom med et budskap.
Jeg synes artiklene er skumle og forvirrende og mattilsynet vinner ikke så mye tillit hos meg når de bare avfeier det med at giftlaks er sunnere enn ingen laks og at de fleste nordmenn spiser for lite fet fisk så derfor er det ikke farlig. :vetikke:
Jeg tar ikke kostholdsråd fra tabloidavisene for god fisk. :niks:
Jeg stoler veldig mye mer på andre kilder. Vi spiser ikke laks annet enn i sush, men det er fordi det ikke er noen av oss som er spesielt glade i det.
Jeg stoler ikke på tabloidenes fremstilling og nettopp derfor hadde det vært interessant å vite hva fagfolkene som siteres har av dokumentasjon og begrunnelse. Akkurat det synes jeg er ganske interessant. Miljøgifter i mat er ikke et ubetydelig tema og jeg er ikke der at jeg stoler på at Mattilsynet setter foten ned for alt.
Jeg har vanskelig for å tro at det er så dramatisk farlig som vg vil ha det til, men jeg ville gjerne lest fagfolkenes begrunnelse.
Det er i hvert fall old news at man ikke skal spise ubegrenset med oppdrettslaks som gravid, husker det var et tema da rådene til gravide ble revidert for noen år siden.
Jeg mistenker hun som uttaler seg å ha en skjult agenda. Hun er ikke så veldig opptatt av miljøgift i laksen, men desto mer opptatt av å komme oppdrettsnæringen til livs generelt. I hvert fall hvis man skal dømme etter Facebook-siden hennes å dømme:
Jeg vil gjerne høre fra fagfolk som faktisk forsker på dette, og ikke bare kan smykke seg med legetitler. Synes også det er veldig interessant med en diskusjon om miljøgifter i mat generelt. Men dagens opprinnelige artikkel var veldig unyansert og uten et balansert blikk på saken.
Det er vel heller ikke nyheter at man ikke skal spise bare fet fisk heller? Jeg mener i alle fall jeg har hørt mer enn en gang før at fet fisk inneholder mer giftstoffer enn annen fisk. Ja, og så skal man begrense torskeleverinntaketbogsåm av samme grunn.
Jeg kommer til å fortsette med å spise laks. Men jeg savner merkingen de hadde på fisk (og kjøtt ) på whole foods marked i USA. Der ble det merket både mht miljøvennlighet og toksiner.
Ser nå at andre medier har plukket opp bakgrunnen hennes.
Problemet med miljøgift gjelder jo også annen fet fisk, som flere nevner her over. Så problemet vil jo ikke bli borte om man følger rådet hennes, å spise makrell og sild i stedet for.
Jeg lurer litt på mengder. For vi spiser ganske mye laks her i gården. Hvor mye laks spiser man når mattilsynet mener det er greit? Jeg skulle gjerne sett rapporter fra fagfolk og ikke bare tabloide nyheter.
Hun har to, faktisk. Hun har spesialisering både innenfor pediatri og klinisk biokjemi, om jeg ikke er helt på viddene.
Det er helt på sin plass å ta en diskusjon rundt miljøgifter og alt det der, men jeg savner litt perspektiv. Er det nå så ille, om oppdrettslaks i det minste sørger for at folk får fisk i seg? Villaks er jo mildt sagt dyrere (og ikke akkurat så mye av, se hva som skjedde med Vossalaksen) f.eks.
Jeg har ikke tenkt å slutte å spise Salma, når alternativene er som de er. Hun er en dyktig lege (egenerfaring), men det betyr ikke at jeg hører på alt hun sier. :knegg:
Vel, jeg spiser 125 gram laks til middag når jeg spiser det. Så det betyr vel at jeg kan spise laks til middag hver eneste dag uten at det blir skadelig.
Forskeren gløymer også å informere om at villaksen kan innehodle langt høgare konsentrasjonar av diverse giftstoff enn oppdrettslaks.
Giftstoffa hopar seg opp i fettvev og lever i fisken over tid. Dess eldre laksen er når den døyr, dess større risiko for giftstoffer. Oppdrettslaksen blir stort sett slakta når den er ganske ung. Dessuten blir den kontrollert med stikkprøver relativt ofte og ligg godt innanfor EU sine grenseverdiar.
Forøvrig er det viktig å huske på at miljøgifter i mat ikke bare er et problem i oppdrettsfisk. Miljøgiftene lagres oppover i alle næringskjeder, også i fisk og fugl som lever vilt - ergo er det miljøgifter i villaks, annen fisk, egg fra sjøfugl etc.
Vi kommer ikke til å slutte å spise laks. Syns jeg leste noe om at det ikke var anbefalt å spise det mer enn tre ganger i uken? Det gjør vi ikke uansett. Suplerer med torsk og kveite o.l.