Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Advarer kvinner, barn og ungdommer mot å spise laks

#1

Mex sa for siden:

Er dette tabloid eller er det reelt?
m.db.no/2013/06/10/nyheter/innenriks/mat/helse/27623724/
Norske forskere advarer mot å spise oppdrettslaks, i praksis blir det vel all laks som selges omtrent. Pga høyt giftinnhold.
Det nevnes også at mengden med omega-3 er blitt veldig redusert. Vil det si at man ikke lenger bør tenke på laks som en god kulde til sunne fettstoffer?


#2

Primrose sa for siden:

Jeg er usikker på hva jeg skal tro, mannen i huset har sagt dette lenge og innført torsk som fiskemiddag framfor laks. At omega-3-mengden har blitt redusert sammenlignet med villaks har jeg lest flere steder. Nå har jeg bare lest dette på aftenposten og det var ikke akkurat en artikkel som gikk i dybden. Jeg kunne tenkt meg å vite mer om hvilke miljøgifter osv.



#4

Mjau sa for siden:

Det med omegainnholdet visste jeg. Men resten var nytt. Også det at kvinnekroppen kvitter seg med over 90% av gifter i kroppen i forbindelse med det å få barn. Praktisk, men skremmende på samme tid.

Blir nok mer makrell her fremover om dette stemmer. Det står om det i veldig mange aviser i dag, så jeg tenker at det lå være noe i det da?


#5

Polyanna sa for siden:

Angående omega-3 så er det mye lavere enn det var i oppdrettslaks før, fordi man har endret foret, men da var det også veldig, veldig høyt. Det er fortsatt mye omega 3. Leste jeg for en stund tilbake.


#6

Harriet Vane sa for siden:

Mattilsynet sier det er greit. Jeg regner med at de vet hva de snakker om.

Noe av oppdrettslaksen smaker ikke godt, jeg liker best den ferske fra Godehav og en frossen økologisk laks på Rema, i tillegg til Salma eller Fraiche. Den økologiske var virkelig fantastisk god, ingen bismak/transmak, veldig ren og god i smaken.


#7

Teofelia sa for siden:

Jeg hører på mattilsynet og ikke på Dagbladet. :nemlig:


#8

annemede sa for siden:

:sjokk:

:knegg:


#9

Guttemammis sa for siden:

Vår laksemiddag utgår.
Klarer ikke å spise den etter å ha sett/hørt på nyhetene i dag.


#10

Polyanna sa for siden:

Jeg syns det er fint med en diskusjon om toksiner i mat generelt, men dette ble veldig tabloid.


#11

apan sa for siden:

Jeg synes også dette ble tabloid, men når man spiser såpass mye laks som oss, begynner man jo å lure. Ja, for dette inkluderer jo salma og alt mulig ikke sant?


#12

Input sa for siden:

Sånn tenker jeg også, for vi spiser virkelig mye laks. Stort sett flere ganger i uka.


#13

Primrose sa for siden:

Ja, en diskusjon med litt mer informasjon og dybde hadde vært interessant.


#14

Filifjonka sa for siden:

Ja, Salma er jo like mye oppdrettslaks som andre typer.
Så kjedelig hvis ikke laks er sunt lenger. :sukk:



#16

him sa for siden:

Nei, nå alså! :eek:

#17

Polyanna sa for siden:

Jeg kan tenke meg at denne forskerdamen også river seg i håret over vinklingen. Det er jo toksiner i en mengde matvarer, og enten har journalisten valgt å spisse dette mot laks, eller forskeren har valgt å gjøre det, for å komme gjennom med et budskap.


#18

Nooria sa for siden:

Det har vært henvist til den samme kvinnelige overlegen i andre artikkelen også. Jeg har blitt veldig usikker.

HV: Har Rema økologisk laks altså? Det var en veldig interessant nyhet som jeg må sjekke ut!


#19

Meissa sa for siden:

Hva betyr det at laksen er økologisk?

Jeg synes artiklene er skumle og forvirrende og mattilsynet vinner ikke så mye tillit hos meg når de bare avfeier det med at giftlaks er sunnere enn ingen laks og at de fleste nordmenn spiser for lite fet fisk så derfor er det ikke farlig. :vetikke:


#20

Miromurr sa for siden:

Jeg tar ikke kostholdsråd fra tabloidavisene for god fisk. :niks:
Jeg stoler veldig mye mer på andre kilder. Vi spiser ikke laks annet enn i sush, men det er fordi det ikke er noen av oss som er spesielt glade i det.

Fra forskning.no i dag:

og


#21

Guava sa for siden:

Jeg stoler ikke på tabloidenes fremstilling og nettopp derfor hadde det vært interessant å vite hva fagfolkene som siteres har av dokumentasjon og begrunnelse. Akkurat det synes jeg er ganske interessant. Miljøgifter i mat er ikke et ubetydelig tema og jeg er ikke der at jeg stoler på at Mattilsynet setter foten ned for alt.

Jeg har vanskelig for å tro at det er så dramatisk farlig som vg vil ha det til, men jeg ville gjerne lest fagfolkenes begrunnelse.


#22

Storm sa for siden:

Det er i hvert fall old news at man ikke skal spise ubegrenset med oppdrettslaks som gravid, husker det var et tema da rådene til gravide ble revidert for noen år siden.


#23

indie sa for siden:

Jeg mistenker hun som uttaler seg å ha en skjult agenda. Hun er ikke så veldig opptatt av miljøgift i laksen, men desto mer opptatt av å komme oppdrettsnæringen til livs generelt. I hvert fall hvis man skal dømme etter Facebook-siden hennes å dømme:

www.facebook.com/people/Anne-lise-Bj%C3%B8rke-Monsen/551445049

Jeg vil gjerne høre fra fagfolk som faktisk forsker på dette, og ikke bare kan smykke seg med legetitler. Synes også det er veldig interessant med en diskusjon om miljøgifter i mat generelt. Men dagens opprinnelige artikkel var veldig unyansert og uten et balansert blikk på saken.


#24

Milfrid sa for siden:

Det er vel heller ikke nyheter at man ikke skal spise bare fet fisk heller? Jeg mener i alle fall jeg har hørt mer enn en gang før at fet fisk inneholder mer giftstoffer enn annen fisk. Ja, og så skal man begrense torskeleverinntaketbogsåm av samme grunn.

Jeg kommer til å fortsette med å spise laks. Men jeg savner merkingen de hadde på fisk (og kjøtt ) på whole foods marked i USA. Der ble det merket både mht miljøvennlighet og toksiner.


#25

Miromurr sa for siden:

Rådene gjalt vel all feit fisk da jeg var gravid mener jeg, ikke bare oppdrettsfisk. Og lofotpostei/svolværpostei var absolutt frarådet.



#27

Adrienne sa for siden:

Skulle til å lime inn tilsvarende link til Aftenposten.

Jada, miljøgifter er et problem, men jeg tviler egentlig på at hun her er så veldig ekspert på området selv om hun har en legetittel.


#28

Storm sa for siden:

Men handlet det mer om A-vitaminmengdene? Tror rådet om torskelever handler om det i hvert fall. :på tynn is:


#29

Miromurr sa for siden:

Neida, det gjalt fettløselige miljøgifter. Det hoper seg opp oppover i næringskjeden, så rovfisk har spesiellt mye.


#30

Lisa sa for siden:

Dette var nettopp første tema i Dagsnytt atten. Må si legen fra UiO som advarte mot laks pga miljøgifter var mest troverdig. Sjekk på nett-tv.

Så ble det også presisert fra helsedirektoratet at de ikke anbefaler laks to ganger per uke men "sjømat" to ganger i uka ....


#31

emm sa for siden:

Tenker det er et mye større problem for folkehelsa at vi spiser for lite fisk, enn at den laksen vi spiser har en viss grad av toksiner.


#32

Katta sa for siden:

Jeg lurer litt på mengder. For vi spiser ganske mye laks her i gården. Hvor mye laks spiser man når mattilsynet mener det er greit? Jeg skulle gjerne sett rapporter fra fagfolk og ikke bare tabloide nyheter.


#33

Bluen sa for siden:

Det stod i alle fall i en av artiklene (i VG?) at 1 kg i uka ikke var skadelig.


#34

Ru sa for siden:

Hun har to, faktisk. Hun har spesialisering både innenfor pediatri og klinisk biokjemi, om jeg ikke er helt på viddene.

Det er helt på sin plass å ta en diskusjon rundt miljøgifter og alt det der, men jeg savner litt perspektiv. Er det nå så ille, om oppdrettslaks i det minste sørger for at folk får fisk i seg? Villaks er jo mildt sagt dyrere (og ikke akkurat så mye av, se hva som skjedde med Vossalaksen) f.eks.

Jeg har ikke tenkt å slutte å spise Salma, når alternativene er som de er. Hun er en dyktig lege (egenerfaring), men det betyr ikke at jeg hører på alt hun sier. :knegg:





#38

Polyanna sa for siden:

Takk. Den er fra FB-siden til damen. :skeptisk:



#40

zinatara sa for siden:

Vel, jeg spiser 125 gram laks til middag når jeg spiser det. Så det betyr vel at jeg kan spise laks til middag hver eneste dag uten at det blir skadelig.


#41

Pelle sa for siden:

Bekymrer meg ikke et sekund, jeg kjøpte nettopp laks til morgensdagens middag.


#42

Simone sa for siden:

Forskeren gløymer også å informere om at villaksen kan innehodle langt høgare konsentrasjonar av diverse giftstoff enn oppdrettslaks.
Giftstoffa hopar seg opp i fettvev og lever i fisken over tid. Dess eldre laksen er når den døyr, dess større risiko for giftstoffer. Oppdrettslaksen blir stort sett slakta når den er ganske ung. Dessuten blir den kontrollert med stikkprøver relativt ofte og ligg godt innanfor EU sine grenseverdiar.


#43

Pøblis sa for siden:

Jadda. Nå ser det ut som om legen som har kommet med advarselen er i konflikt med oppdrettsnæringen. Hurra for VGs eminente kildekritikk. :gal:




#46

Harriet Vane sa for siden:

www.forskning.no/artikler/2012/juni/323763


#47

Pøblis sa for siden:

Er det økologiske foret renset for miljøgifter?

Forøvrig er det viktig å huske på at miljøgifter i mat ikke bare er et problem i oppdrettsfisk. Miljøgiftene lagres oppover i alle næringskjeder, også i fisk og fugl som lever vilt - ergo er det miljøgifter i villaks, annen fisk, egg fra sjøfugl etc.


#48

LillaMatilda sa for siden:

Vi kommer ikke til å slutte å spise laks. Syns jeg leste noe om at det ikke var anbefalt å spise det mer enn tre ganger i uken? Det gjør vi ikke uansett. Suplerer med torsk og kveite o.l.


#49

annemede sa for siden:

Avløyserene på Jæren hadde i kontrakten at det skulle serveres maks tre laksemiddager i uken.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.