Et litt interessant tema som Floksa tok opp, og som jeg tenker litt på, men som jeg tenkte mer på da jeg selv var i lavtlønnsgruppa.
Fra et pensjonspersepktiv: Dersom man har såpass lav lønn at man til tross for 100 % stilling kommer til å få minstepensjon, er det ikke ett insentiv for å la være å jobbe deltid med å tenke på pensjonen, den blir minimal uansett.
Hva kan gjøres for å differensiere her?
Bør det være to trinn med minstepensjonister? En for de som har jobbet 100 % og en for de som ikke har jobbet 100%?
Og så går jeg inn og leser på NAV sine sider og ser at jeg kan aaalt for lite om pensjon. :sukk: Jeg satte meg inn i det for en kollega for en tid tilbake, men nå er jo alt endret. Finnes det kurs for oss som er bittelitt opptatt av det? Eller kanskje det er noe man bør snakke med fagforeningen om?
Jeg tror sant å si at om 20-30 år når dette er aktuelt for oss, så har mye av pensonsordningene og velferdsordningene våre kollapset og da er det hver mann for seg selv. Spar penger og sørg for at du har på bok til å kunne forsørge deg selv er mitt tips.
Men hvis man er så lavtlønnet at man ender opp som minstepensjonist, så er det kanskje ikke veldig fjernt å anta at man ikke har de helt store ressursene til pansjonssparing mens man er yrkesaktiv?
Så de som gjør drittjobbene (la oss kalle en spade for en spade, drittjobbene er ofte dårligst betalt) kan egentlig bare seile sin egen sjø?
Ikke forde, vi er på vei dit, disse lavtlønnsjobbene er som oftest besatt av utlendinger. Så problemet løser seg jo selv.....
Sannheten er at jeg blir så inderlig provosert av den holdningen som råder om at for å være lavlønnet har du tatt dårlig/dumme valg at egentlig bør jeg la hele saken ligge.
Å det kommer nok.
Om dumme kvinner som velger feil yrke, og dermed kan takke seg selv når de er fysisk utslitt og uføretrygdet på minstesats i en alder av 45.
Lure kvinner tar lang utdannelse og får godt betalte jobber.
Hvordan tror du dette tolkes dersom du knapt har til å betale regninger og kjøpe mat?
Tror du det er lett å spare til dette scenarioet, når nye joggesko til barna egentlig er en uoverkommelig investering?
Jeg skjønner hva du mener, Floksa. Høy utdannelse er høyt verdsatt og omtalt som "det eneste rette" i mange diskusjoner på FP. Støtt og stadig refereres det til at vi har så høyt utdannelsesnivå her inne. Men det er mange av brukerne som ikke har det også, det må ikke glemmes, selv om de kanskje ikke roper fullt så høyt.
Jeg tror man kan komme ganske langt på å ha lave forbruksvaner og på å belage seg på et langt yrkesaktivt liv også, om man ikke har penger å sette vekk.
Jeg har ikke veldig høy utdannelse, og jeg er ikke veldig godt skodd til pensjon. Det blir huset da, som Daisy nevner. Vi gikk faktisk gjennom dette med banken nylig, og jeg er overrasket, den nye ordningen er så på trynet dårlig, og det irriterer meg at de fleste som har vært med å gå for den har sikret seg selv opp og ned. Men nok om det, jeg tror de aller fleste skulle sett at 100 % ytelse i arbeidslivet når man har mulighet til det, skulle vært markant bedre enn å frivillig velge det bort. Og da mener jeg alle slags yrker. At velferden i Norge har løpt løpsk irriterer meg også, vi må skru igjen om det skal bli noe som helst i årene som kommer. Hvem vet, kanskje oljerikdommen er verdt smuler alt om 20 år. Jeg håper inderlig at jeg har helse til et langt 100% yrkesaktivt liv. Virkelig.
Jeg sa jo ikke at dette var scenarioet jeg ønsket meg. Men jeg er redd det er den veien det går. Og det er jo skikkelig kjipt for de som trenger velferdsstaten mest.
Jepp. Satse på seniorlån altså.. :confused: og håpe at det nå betyr noe at jeg har jobbet og hatt en viss inntekt hvert eneste år siden jeg var 15 år. Ser at det vises på Nav sine sider også.
Jeg mener incentivet ligger der - får du minstepensjon har du alt å vinne på å jobbe 100 % nå, for å spare til pensjonen.
Jeg ser dog ikke like svart på det som Polyanna - vi er omtrent det eneste landet i verden som er gjeldfri. Vi har formue. Vi ligger et hestehode foran.
Legg til at det er mer aksept for at begge reduserer stillingsprosent eller at det innbetales fra fellespotten til den som har redusert stillingen sin...
Denne artikkelen viser at det for de med inntekt under ca 370.000,- faktisk ikke er mye å tape på å jobbe deltid så lenge man har barn under skolealder når det gjelder pensjonsopptjening...
Jeg kan ikke så mye om pensjon heller, men det er noe viktig her.
Dersom man jobber deltid og tjener lavere beløp så får man allikevel pensjonspoeng tilsvarende opp til en viss inntekt - mulig det er den summen her, i alle fall i nærheten - frem til yngstemann er 6 eller 7 år.
Så for oss som ikke tjener veldig mye så kan jobbe deltid med god samvittighet frem til barna er den alderen uten å tape noe pensjonspoeng på det i alle fall.
En annen ting som er rimelig paradoksal er at de som har de fysisk tyngste jobbene må jobbe lengst for å få mye i pensjon, mens de som har fysisk lette jobber kan gå av med pensjon relativt tidlig.
Pensjon versus deltid står greit forklart over. Ser at det er ikke pensjonsopptjening for inntekt over 7,1 G, ca 600.000,-, de pengene går til felleskassen.
Jeg tror på forsikringene våre og innskudd i banken. Vil gjerne tro at boligprisene holder seg sånn noenlunde, men kan ikke ta det for gitt.
I går spilte de turnering. Jeg ga klar beskjed om at det ikke ble middag om de ikke scoret mål. Minstemann banket inn hele 10 mål, desverre kom han bare på delt andreplass i straffekonkurransen, så det ble ikke saus til maten på han. Jeg tenker det er best å kjøre en hard linje allerede nå, han er jo tross alt 7 år lizm.
Minsten snakker stadig om den Ferrarien han skal ha når han blir stor så jeg regner med at han satser stort. Presser på med alt det er verdt at det er lurt å gjøre lekser skikkelig... :o:D
Eldstemann skal jo seff bli proff fotballspiller.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.