Jeg har litt hjernteppe akkurat nå. Tenkte jeg skulle skrive ned en haug med klassikere som burde leses, men kommer på ytterst få. Noen som kan hjelpe meg litt i gang. Gjerne også noen som kan leses av en moden 12-åring som allerede har lest Hitchiker's Guide to the Galaxy - Douglas Adams, Animal Farm - George Orwell, Fluenes herre og noen til.
Skriver ned de jeg kommer på i farta av nye og gamle klassikere:
Beatles av Lars Saabye Christensen Hvite niggere av Ingvar Ambjørnsen Sangen om St. Croix av Gerd Brantenberg Dinas bok av Herbjørg Wassmo
Hellemyrsfolket av Amalie Skram Albertine av Christian Krogh
Realismeskuepillene til Henrik Ibsen
August-trilogien til Knut Hamsun
Min afrikanske farm av Karen Blixen Stolthet og fordom av Jane Austen Jane Eyre av Charlotte Brontë Stormfulle høyder av Emily Brontë Tatt av vinden av Margareth Mitchell Rebecka av Daphne duMaurier
Garps bok og Siderhusreglene av John Irving Åndenes hus av Isabel Allende
Fluenes herre, 1984 og Vidunderlige nye verden leste jeg selv på den alderen, og det er tre av de bøkene som jeg i størst grad har hatt med meg i alt jeg har lest senere.
Flukten til Watership er en bok jeg aldri har blitt helt sikker på om er ment som barne- eller voksenbok. Jeg tror den fungerer som begge deler, og leste vel den også i 11-12-årsalderen. Den røde pimpernell og Ivanhoe er også verdt å nevne, og De tre musketerer og Greven fra Monte Christo. Og ymse av Jules Verne, såklart - Jorden rundt på 80 dager, En verdensomseiling under havet, Den hemmelighetsfulle øya.
Og veldig fin liste fa Røverdatter som jeg ikke bryr meg om å skrive inn en gang til. :)
Ivanhoe! :rørt: Bøkene nevnt over i det hele tatt. Fluenes herre hadde jeg med meg litt for levende i mange år, og gav meg faktisk et noe pessimistisk syn på menneskeheten.
Jeg vet ikke helt når det gjelder voksenklassikere, jeg har lest de fleste "støvete" klassikerne, og noen gjorde inntrykk mens andre var et stort gjesp om man ikke satte seg nøye inn i tiden de ble skrevet i. Når jeg velger meg klassikere med hjertet er det nok bøker skrevet etter 1920 eller ungdomsklassikere. For eksempel liker jeg Narrenes skip, Vår mann i Havanna, Egalias døtre, Catcher in the rye,Min følgesvenns tempel (og alle andre av Alice Walker).
I forhold til bøker for en tolvåring har jeg mange gode minner selv. På den alderen hadde jeg nesa konstant i en bok, og levde mest innimitt eget hode til tider. :hjerter:
Papillon gjorde stort inntrykk, selv om jeg ikke vet helt om det kan regnes som en klassiker.
Tom Sawyer.
Den uendelige historien av Michael Ende.
Skatten på sjørøverøya av Stevenson (kanskje litt for "ung", men en fin leseopplevelse)
Takker og bukker! Her var det mange jeg hadde glemt, og den lista til frukt er god med tanke på meg selv. Det er en del jeg har lyst å lese derfra, ja.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.