Fordi din mann ikke tar den selv eller fordi han vil sjekke om noen her tar den? :p
Det er akkurat litt for lenge siden jeg drev med denslags til at jeg orker sette hjernen i ligningsmodus akkurat nå tror jeg :o
Skilpadda? Nenne?
(må innrømme at jeg satte meg til med penn og papir før jeg tok meg i det ;) )
:gruble: Jeg vet hvilken eske Calculusen ligger i...
Men jeg må ha den for å kickstarte hjernen altså :flau:
Det er fint lite automatikk over dette nå lenger, dessverre
Det er noe kjent med noen av de leddene der; h pleier være Plancks konstant og m massen til en partikkel. Jeg har ikke sjans i havet til å løse det, men det er noe jeg har vært borte i en gang. Er det Schrödinger-ligningen eller noe slikt? (I så fall er det fra det omtalte atom- og kjernefysikkpensumet som jeg bare fikk med meg de første fire kapitlene av, og pensumboken har forsvunnet på loftet eller ut av huset forlengst også.)
Sorry Mac, men mine Calculusbøker ligger godt stuet vekk laaangt borte. Har sikkert kunne løse dette for mange år siden, matte var tross alt mitt beste fag da jeg studerte, men ikke nå. :ammetåkehjerne:
Pleier det ikke å være noen skumle pi-eller andre ugreie symboler inne i bildet da, skilpadda? ;)
(selv har jeg forlengst fortrengt Endelig Matematikk MA108 som jeg tok hele 3 ganger UTEN å forbedre min begredelige 3.9. Det lå rett og slett ikke for meg... Faktisk er det mye mulig jeg fortrengte det mens jeg holdt på :gruble: Det føltes hvertfall sånn)
Jo, hvis dette er Schrödinger-ligningen i én dimensjon, så kalles den funksjonen man skal finne (som Claire her kaller Y(x)) for phi-funksjonen. Men da blir det enda vanskeligere å skrive ligningen uten ligningseditor og utvidet tegnsett. :) Og det spiller jo ingen rolle hva man kaller en funksjon, det er bare lettere å lese og kjenne igjen uttrykkene hvis man bruker de konvensjonelle navnene (og kaller en generell variabel for x, og ikke c, for eksempel, siden folk ellers kan finne på å tro at det er lyshastigheten det er snakk om).
Hehe, den var ikke mild. Og ja, den minner om kvantemekanikk. Få noen hint, da! Skriv den opp litt mer ordnet, liksom!
Apropos kvantemekanikk, hva har dette sitatet med matematikk å gjøre:
"How I need a drink, alcoholic of course, after the tough lectures involving quantum mechanics."
Det er de første sifrene i pi. :) Altså, antall bokstaver i hvert ord tilsvarer sifrene. How har 3 bokstaver, I har 1 bokstav, need har 4, og så videre.
Jepp. :) Men her er tiden t også med. Den varianten Claire kom med, er den tidsuavhengige, der bare posisjonen er med. (Ikke at jeg husker hva dette egentlig innebar, men ...)
Og siden den er tidsuavhengig og bare har én variabel x, så holder det også å bruke den dobbeltderiverte, og man trenger ikke nabla-operatoren, som m^3 har i illustrasjonen sin. (Nabla er forrresten navnet på linjeforeningen på matematikk og fysikk, der jeg gikk. (Geeks? Never!))
Og Vimsen har forsåvidt rett i at h-en skal være kvadrert. Men man kan jo påstå at man har innført en ny konstant, h, som er lik kvadratet av h-strek (som det jo egentlig skal være).
Den funksjonen heter Psi og ikke Phi.
Men det er riktig at oppgaven minner om Schrødinger-likningen (bortsett fra at den ikke er kvadrert, Vimsen. Det er ikke nødvendig. ;)) i 1D i et spesial potensial, nemlig et potensial som er ekstremt smalt og ekstremt dypt.
Mer stringent: hvis a1 ---> 0, V ----> inf slik at a1*V = a = endelig, vil potensialfunksjonen V(x) være proporsjonal med en Dirac delta-funksjon i origo.
Ligningen er, ifølge min mann, eksakt løsbar analytisk.
(Vimsen du har forsåvidt rett, men som Skilpadda sier, det er bare innført en ny konstant.)
Jeg har planer om å få litt privatundervisning av mannen. :nemlig:
Han har tilbudt seg flere ganger. Kanskje vi skal innrede et lite mattehjørne i kjellerstua. :knegg:
Det var en ganske treffende beskrivelse. :knegg: (Jeg husker forresten at mannen min i sin tid erklærte at han hatet og avskydde eksamensoppgaver som begynte med "Vis, ved å løse den generaliserte Schrödinger-ligningen, at ...". :haha: )
Det synes jeg du skulle gjøre. :) Noe av det er faktisk ganske morsomt. Eller i alle fall ganske tilfredsstillende, hvis man er systematiker og liker å se ting falle på plass og slikt.
Løs Partikkel i boks og ta noen grenseverdier.
[font=Arial][/font]
Det er snart 100 år siden Dirac og Schrødinger lekte seg med dette i dag ‘klassiske’ bildet av atomer.
[color=black][/color]
[font=Arial][/font]
[color=black][/color]
Stemmer nok det. 2. årskurs fysikkfag var dette for oss - eller 3.? Nei, det må nesten ha vært 2., for jeg rømte da skrekkslagen inn på matte etter dette. :D
Jeg hadde dette - wait for it - høsten 1996, og har ikke åpnet boka siden. Dette var forøvrig semesteret etter det tidligere omtalte og fortrengte kurset MA108, så 1996 var jeg-er-domm-som-et-brød-året for meg :himle:
Det var vel rett etter dette at jeg vridde av mot signalbehandling, mer min greie, det.
: puh: Men jeg har faktisk forvillet meg inn på Matte- og Fysikkmattefag. I fjerde klasse, da jeg tok et fag jeg trodde jeg garantert kom til å få bruk for. Men der tok jeg styggelig feil, men jeg rodde meg i land og fikk en brukbar karakter til slutt. Men herregud, de folka var nerder de. Har aldri i mitt liv vært i en forsamling med så mange nerder på en gang.
Det var en del raringer der, ja (sa hun uten snev av selvironi :knegg: ). Hvilket fag var det? Ikke logikk, vel? :haha: (Altså, dette var ikke et forsøk på å være spydig angående din logiske sans, bare et lite spontant latterutbrudd ved tanke på foreleseren i det faget. Det hele endte vel gjerne med den andre av mine to stk. 4.0, hvis jeg husker riktig.)
Nei, det var ikke logikk. Faget het Matematisk Modellering, hvis jeg ikke tar altfor mye feil. Foreleseren var virkelig helt loco, han hadde en tavleteknikk som kunne ta pusten fra en. Han hoppet frem og tilbake, visket ut litt her, rettet på seg selv litt der, tilføyde noe helt nederst og skrev over noe øverst. Jeg fikk ikke en eneste god notat derifra. Og så likte han ikke maskinstudenter, så vi fikk ikke akkurat mye støtte og oppmuntring. Han syntes vi kunne tusle oss tilbake til Gamle Kjemi, der vi hørte hjemme.
Å huff, det faget likte jeg heller ikke. :gal: Det var obligatorisk på matematikk, ellers ville jeg aldri tatt det. (Jeg begynner langsomt å huske i hvilken grad jeg faktisk overhodet ikke hadde lyst til å jobbe med det jeg var utdannet til ... :knegg: )
Godt det er flere som ble skremt av matte/fysikk-gjengen - jeg var en slik i 1 dag (på immatrikuleringen) før jeg rømte til et annet fakultet. :skremt:
Og så må jeg innrømme at den likningen bare gløttet jeg på før jeg så at det var ikke noe å bryne seg på for meg.
Jeg ser at interessen for å komme frem til en løsning har dalt betraktelig. :knegg:
Så jeg tillater meg å formidle svaret for de som holder pusten av spenning: