All melka i kjøleskapet har blitt klumpete. :mumle: Vi snakker mange liter, og det eneste jeg klarer å komme på som mulig anvendelssesområde er vafler. Er litt begrensa hvor mye vafler man klarer å (eller kanskje aller helst bør) trykke i seg.
Er det noen som har tips? Litt kjipt å helle ut så mye kjenner jeg. Melka lukter ikke vondt men er ikke akkurat så digg å drikke.
Men folk må selvfølgelig gjerne hive klumpete melk altså. Det er ikke akkurat en fanesak for meg, men som sagt - er det noen andre tips enn vafler å hente vil jeg gjerne ha dem.
Klumpete melk er råtten, så sant det ikke er surmelk. Klumper i f.eks. kulturmelk eller kefir er gode bakterier, så det bruker jeg glatt en uke eller to på overtid. Men i pasteurisert melk står jeg over.
Skal du absolutt bruke den, ville jeg laget noe som skal varmes godt opp, f.eks. brød.
Men hva er forskjellen på sur og råtten? Sånn risikomessig?
Sur melk bruker jeg ikke. Jeg har vel ikke tenkt det har vært spesielt farlig, men det smaker jo fryktelig. Dersom noe er råttent smaker jo heller ikke det spesielt godt, men denne klumpete melka smaker da ikke råttent heller.
Skulle skrevet luktet. Den lukter hverken surt eller råttent. Jeg drikker ikke melk, så jeg vet ikke hvordan den smaker.
Meissa, den er jo ikke som den skal være, det er klart. Men jeg har nå tenkt som så at dersom det ikke er vond lukt så er det ikke farlig, og melka (eller andre matvarer for den slags skyld) kan brukes likevel. Jeg har i grunnen tenkt at sur melk heller ikke er farlig, bare ikke godt.
Jeg er oppvokst med at melk som var litt gammel i hvert fall ble brukt til vafler, og det ble sikkert brukt til mye annet også.
Jeg har sendt mail til Tine. Kanskje ikke de mest nøytrale, men får se hva de sier.
Så lenge den ikke lukter så har den bare skilt seg, og er ergo ikke råtten. Ikke like delikat å drikke, men fint brukbar i mat som brød, vafler, pannekaker, gjærbakst og kanskje grøt.
Er det snakk om riktig mange liter, ville jeg kastet noe og laget til brød og lignende av noe.
Vil også gjerne vite forskjellen mellom sur og råtten?
klippet litt fra leksikon:
Melk klumper seg så snart den får syre i seg (men det er vel neppe det som har skjedd her).
[LEFT]"Bacillus cereus forekommer i melkeprodukter men har blitt stadig sjeldnere de siste årene. Den danner sporer som overlever varmebehandling. Dersom melka har blitt oppbevart ved for høy temperatur, kan B. cereus vokse opp til et antall som gjør at melka koagulerer uten at den har blitt sur. Inntak av melk med et høyt antall B. cereus kan gi oppkast og/eller diaré som går over av seg selv etter kort tid."[/LEFT]
[LEFT]Eg tippar at det er dette kan vere relevant for deg. Har kjøleskåpa di for høg temperatur?[/LEFT]