Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hva lager man av klumpete melk?

#1

LilleRosin sa for siden:

All melka i kjøleskapet har blitt klumpete. :mumle: Vi snakker mange liter, og det eneste jeg klarer å komme på som mulig anvendelssesområde er vafler. Er litt begrensa hvor mye vafler man klarer å (eller kanskje aller helst bør) trykke i seg.

Er det noen som har tips? Litt kjipt å helle ut så mye kjenner jeg. Melka lukter ikke vondt men er ikke akkurat så digg å drikke.


#2

mkj sa for siden:

Vaffelfest!!



#4

Mjau sa for siden:

Bake brød med melk.
Vafler, grove eller fine.


#5

Nima sa for siden:

Klumpete melk?? Sorry, men her hadde den blitt tømt ut...


#6

LilleRosin sa for siden:

Nima, det alternativet var det ikke så vanskelig å komme frem til selv. :snill: Men jeg vil altså gjerne ha oppskrifter.


#7

Mrs. Longbottom sa for siden:

Jeg er jo dronninga av å bruke gammel mat, men klumpete melk bruker jeg ikke. Jeg anser den som ødelagt.


#8

LilleRosin sa for siden:

Så lenge den ikke er sur tenker jeg den må kunne brukes. Det er jo bare konsistensen som har blitt ekkel.


#9

LilleRosin sa for siden:

Men folk må selvfølgelig gjerne hive klumpete melk altså. Det er ikke akkurat en fanesak for meg, men som sagt - er det noen andre tips enn vafler å hente vil jeg gjerne ha dem.


#10

Fintdethei! sa for siden:

Den kan gjerne fryses, og bruke til bakst ved en senere anledning?


#11

gajamor sa for siden:

Klumpete melk er råtten, så sant det ikke er surmelk. Klumper i f.eks. kulturmelk eller kefir er gode bakterier, så det bruker jeg glatt en uke eller to på overtid. Men i pasteurisert melk står jeg over.

Skal du absolutt bruke den, ville jeg laget noe som skal varmes godt opp, f.eks. brød.


#12

LilleRosin sa for siden:

Er den råtten?! Men hvorfor lukter den ikke da?

Nå må jeg google litt kjenner jeg.


#13

Mrs. Longbottom sa for siden:

:nemlig:


#14

Acino sa for siden:

Det har jeg også hørt, at melk knapt surner men råtner heller før - at det ikke nødvendigvis lukter, at en må smake på osv.



#16

LilleRosin sa for siden:

Men hva er forskjellen på sur og råtten? Sånn risikomessig?

Sur melk bruker jeg ikke. Jeg har vel ikke tenkt det har vært spesielt farlig, men det smaker jo fryktelig. Dersom noe er råttent smaker jo heller ikke det spesielt godt, men denne klumpete melka smaker da ikke råttent heller.

Alt hva man enda kan lære seg! :hyper:


#17

Mrs. Longbottom sa for siden:

Altså, jeg har aldri opplevd at klumpete melk ikke også har uggen smak. Har du smakt.



#19

era sa for siden:

Jeg er pingle og kaster altfor mye. Jeg synes det er colt at noe gidder å finne ut om det går og ev. anvendelser områder for feks. øggly melk.



#21

Meissa sa for siden:

Hvorfor skulle melka få klumper om den ikke er ødelagt? Det har jeg aldri opplevd. :vetikke:


#22

LilleRosin sa for siden:

Skulle skrevet luktet. Den lukter hverken surt eller råttent. Jeg drikker ikke melk, så jeg vet ikke hvordan den smaker.

Meissa, den er jo ikke som den skal være, det er klart. Men jeg har nå tenkt som så at dersom det ikke er vond lukt så er det ikke farlig, og melka (eller andre matvarer for den slags skyld) kan brukes likevel. Jeg har i grunnen tenkt at sur melk heller ikke er farlig, bare ikke godt.

Jeg er oppvokst med at melk som var litt gammel i hvert fall ble brukt til vafler, og det ble sikkert brukt til mye annet også.

Jeg har sendt mail til Tine. Kanskje ikke de mest nøytrale, men får se hva de sier.


#23

tink sa for siden:

Så lenge den ikke lukter så har den bare skilt seg, og er ergo ikke råtten. Ikke like delikat å drikke, men fint brukbar i mat som brød, vafler, pannekaker, gjærbakst og kanskje grøt.

Er det snakk om riktig mange liter, ville jeg kastet noe og laget til brød og lignende av noe.


#24

Floksa sa for siden:

Klumpete kjøpemelk er ikke mat.
Melk som er behandlet surner ikke på vanlig vis, den råttner.
Hell det ut!!!


#25

Carrera sa for siden:

Jeg kan bruke melk som har begynt å skille seg i vafler, pannekakerøre og slike ting, men har den klumpet seg, da går den i vasken.


#26

him sa for siden:

Vil også gjerne vite forskjellen mellom sur og råtten? klippet litt fra leksikon: Melk klumper seg så snart den får syre i seg (men det er vel neppe det som har skjedd her).

#27

millact sa for siden:

Melk med klumper kaster i alle fall jeg.


#28

Observatøren sa for siden:

Klumpete melk skyldes bakterieoppvekst, og som Floksa sier, kjøpemelk som er homogenisert skal ikke være klumpete.

Nå som det er sommer flere steder i landet kan det feks skyldes at melken har stått ute på benken for lenge, eller at kjøleskapet er for varmt.

Klumpete melk ville jeg ikke brukt.


#29

star sa for siden:

Jeg bruker ikke melk som er en dag over datomerkingen engang, så klumpete melk hadde gått i sluket ja.


#30

Olvina sa for siden:

[LEFT]Henta frå nettet:[/LEFT]

[LEFT]"Bacillus cereus forekommer i melkeprodukter men har blitt stadig sjeldnere de siste årene. Den danner sporer som overlever varmebehandling. Dersom melka har blitt oppbevart ved for høy temperatur, kan B. cereus vokse opp til et antall som gjør at melka koagulerer uten at den har blitt sur. Inntak av melk med et høyt antall B. cereus kan gi oppkast og/eller diaré som går over av seg selv etter kort tid."[/LEFT]

[LEFT]Eg tippar at det er dette kan vere relevant for deg. Har kjøleskåpa di for høg temperatur?[/LEFT]


#31

LilleRosin sa for siden:

Da har jeg fått svar fra Tine:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.