Jeg har nå fått en diger terrasse på den ene delen av hagen utenfor stuen. På den andre delen står det et huskestativ litt ut på plenen, og langs huset er det steiner, rot, ugress og noen krokuser om våren.
Langs denne veggen vil jeg gjerne ha peoner.
Det er sol her fra tidlig om morgenen til sen ettermiddag. Når det ikke regner, så klart. :bergen:
Det er sone 3, litt sur jord, og varierende vintre.
Hva slags peoner kan jeg ha? Hva slags vil jeg ha? Hvor mange må jeg ha for å ha langs en vegg på 4 meter? Hva kan eller bør jeg kombinere med? Klatreroser? Stauder? Ingenting? Tåler de regn?
De tåler en del regn, men blir brune og triste til slutt om det blir for mye. Og de må støttes veldig godt opp. De har en kort, men hektisk blomstring. Mine er veldig herdige, jeg har både gamle og nye og alle har overlevd denne skrekkvinteren. De er furtne om de blir flyttet på, og kan droppe blomstring i årevis etterpå (i hvert fall gamle sorter, mulig nye har et litt bedre lynne) - greit å bestemme seg en gang for alle hvor de skal stå hen.
De er ikke veldig kravstore til god og dyp jord, i motsetning til roser som jo er hur kravstore som helst på akkurat det. Jeg syns en klatrerose bak og peoner foran/ved siden av blir fint. Flammentanz er en nydelig, gammeldags klatrerose som er herdig og solid.
Vi har flotte, dyprøde peoner på hytta. De vokser omtrent på steingrunn og er frodige og fine. Kan godt være de ble plantet tidlig på 70-tallet. De har "gjerde". Vi gjør ingenting med dem ut over å nyte utseende på dem altså.
Det er trepeoner som ikke visner ned, men som spirer fra tørre brune grener på vårparten. Det står noen i botanisk hage bak museet om du trenger å se dem. De andre typene visner ned om høsten og spirer fra bakken igjen om våren. Jeg er ikke helt sikker på forskjellene bland disse; men når man kjøper dem pleier det så stå enten slikepeon eller bondepeon/klosterpeon. Begge kommer i utgaver med mer eller mindre fylte blomster. Noen av dem lukter utrolig godt; Immaculee, Festiva Maxima, med fler. Blandt de mest solgte, og manges favoritter er Shirley Temple, Sarah Bernhardt, Bowl of Beauty, Highlight. Det er sorter man ganske enkelt kan finne i hagesentrene nå.
Peoner har rik men forholdsvis kort blomstringstid, så det er helt ideelt med samplaning, roser er ingen hindring. Husk ikke å plante dem for dypt, slik at de kommer akkurat i samme høyde som de står i potten. De liker å få kompost og litt gjødsel i jorden, er ikke spesielt nøye på ph. De kommer i ulike høyder, fra 50 cm til over en meter. De er lett å støtte opp med bøyler og stativ, og det er stort sett kun i blomstringen de trenger støtte.
Jeg er forresten veldig usikker på det med å klippe dem ned. Jeg tok inn noen fra en som blostret tidlig, og så viste det seg at jeg hadde klippet av alle grenene på den. Det var kanskje ikke så snilt?
Min erfaring er at de bruker et par år på å bli virkelig flotte. Mauren er veldig glad i den ja. Jeg klipper min ned hver vår. Etter avblomstring er jo bladene grønne så det gjør ikke så mye. Mine er på vei til å springe ut i disse dager (men alt i hagen har vært forsinket i år).
Det er lurt å ha bestemt seg for hvor de skal stå før man planter, har jeg hørt. Jeg mener det var svigermor som fortalte om noen peoner rett og slett nektet å bli flyttet. De kom opp gjennom plenen år etter år, lenge etter at de egentlig var fjernet.
Ja, og så er jeg lei av å støtte opp peoner. Jeg syns ikke det blir bra i det hele tatt, og det skal bare et skikkelig regnvær til før de likevel har lagt seg ned på plenen.
Jeg vet at jeg er dypt misunnelig på nabolagets peoneiere for tiden, men bare på dem som har trepeoner. Jeg leter etter egnet peonplass i egen hage, og abonnerer på tråden.
De er vakre! Jeg har på to plasser, en ved varm sørvegg og de er ferdigblomstret i år, og den andre plassen er i litt mer skygge og de kommer hvert øyeblikk. :D De må støttes!
De fleste foretrekker lett basisk jord, så det er lurt å blande inn litt kalk og beinmel før du planter. Jorda bør være godt drenert, legg litt grus/sand/leca i bunnen. De vil stå grunt, det skal maks være 5-7 cm jord over rotklumpen.
Peoner trives helt fint i lett sur jord, rundt ph 6.5 regnes som ideelt. Peoner er ikke spesielt pirkete på ph, men når jorden blir basisk (7 og oppover) blir samplantinger vanskeligere. Da bindes en del næringsstoffer i jorden. Det er mye annet som foretrekker ph under 7. Lett sur jord skal i følge noen bøker også hemme soppsykdommer. De liker full sol, minst 6 timer for dagen, rikelig med kompost/humus, kugjødsel er fint i plantehullet. Bruker man skjellsand eller dolomittmel virker det sakte, og man får skjelden ph over 7, men vær mer forsiktig med rasktvirkende kalk. hos meg vokser og blomstrer de bra i alt fra 5,5 til 6,5.
Jeg vet ikke om de er vanskelige å så selv, men ingen av de vi sådde spirte ...:niks: Nå kjøpte vi frø på ebay da fra Hong Kong, og det kan jo være litt ymse ...
Peoner er nydelige.
Her er det mye leire men min peon har vokst seg stor og fin på de 3 årene jeg har hatt den. Den står litt i skygge så den har massevis av store knopper nå. Står og blomstrer lenge fordi den ikke står midt i solsteken hele dagen. Solen kommer dit rundt kl.14.
Jeg gjødslet den i mai og klippet vekk fjorårets kvister. Var veldig usikker på om den ville komme opp i år fordi jeg synes den så så skranten ut tidligere her og fordi alle rosene mine, og de fleste tulipanene døde av vinteren.. men den har klart seg fint.
HAr sånn grønn bøyle som holder den oppe. Kan ta et bilde og legge ut i morgen.
Jeg har en peon som er hentet fra bestemoren min sin hage. Gikk veldig fint å flytte den; den blomstret allerede første året, og nå, den tredje sommeren, er den blitt veldig flott. Trikset når man flytter peoner er visst (i følge min mor) å plante dem akkurat like dypt i jorden som de sto før de ble flyttet. Og så er visst peoner solitære, så de liker seg best med god avstand til andre planter.
Angående maur på peoner, så blir de visst veldig tiltrukket av en form for sukker som er på knoppene. Jeg mener å huske at det blir mer sukker på knoppene når det er tørt,, og dermed mer maur, så det kan lønne seg å vanne litt ekstra da. Men maurene gjør ingen skade. :)
Tørt i Bergen er jo eh... uvanlig. Men maurmessig byrde jeg kanskje ikke ha dem inntil huset? Blir det mer maur eller er det bare at man ser hvor maurene er?
Jeg har bare sett dem på peonene. Har de ganske tett på huset (ved karnappen min, vet du), og har ikke sett noen komme inn i huset, bortsett fra når jeg tar inn peonene i stuen, da. Da blir det med noen inn, og Lillebror bærer dem omhyggelig ut igjen i hagen. :knegg: (Mens jeg knerter dem i smug).
Ikke flytt de etter at du har plantet de i hvertfall.
Jeg flyttet noen for ca. 6 år siden. De har kommet opp hvert år, men aldri hatt verken knopper eller blomster. I år er det en knopp.
Jeg kjøpte en gul og oransje japansk trepeon fra Krukkegården på årets hagemesse. De har butikk, og pleier også ha stand på vårens hagemarked på Ramme gård. Ellers har alle Plantasjen peoner, også altså. Som regel ulike rosa og røde typer.
Jeg har mine stående i vinduskarmen enn så lenge, og kommer nok til å vente til uti mai før jeg planter dem ut. Den jeg allerede har skyter nye skudd fra rota allerede.
Det er litt forskjell på typene. Den røde min er kommet 15 cm opp i alle fall, den lyserosa nærmer seg 5. Jeg har alt kjøpt en til som skal i jorda før påske, da har jeg totalt fem store og en litt mindre rundt om i hagen. Såpass må det være.
Hos andre som har andre soner er pionene forresten kommet mye lengre, der pleier de å blomstre tre uker før mine.
Bør jeg kanskje ikke plante peoner i samme bed som rosene, da? :gruble: Hvis peonene skal ha småsur jord? Jeg hadde tenkt å plassere dem langs en vegg, ved siden av en klatrerose.
Peoner er stille og fredelige husdyr. De blir som regel helt renslige.
Peoner har svært forskjellige personligheter og kan bli veldig tamme ved riktig behandling. De trenger heller ikke å luftes ute hvis de har nok plass å røre seg på inne.
Peonerer er følsomme for forandringer i de daglige rutinene, og slike forandringer vil hos noen kunne føre til stress og stressrelaterte sykdommer.
Peoner kan synliggjøre sin aggresjon ved hjelp av kroppsholdning. I anspent holdning med oppreist hode, strukket hals og ansiktet mot artsfellen signaliseres det: "Pass deg for meg!"
Peoner er vanedyr. De føler seg trygge med faste gjøremål som blir gjort på samme måte hver gang. Slike vaner er likevel ikke alltid livsvarige, men byttes av og til ut med nye. Slike vaneendringer er imidlertid ofte en prosess som skjer over lang tid.
Jeg har to bittesmå peonbusker. Det kommer kanskje fire-fem peoner på hver av dem. Jeg elsker dem! De har såvidt tittet opp av jorden nå og jeg følger med på dem hver dag. Passer på og gleder meg til de begynner å bli sterkere og høyere.
Jeg trodde egentlig at maurene måtte til for at peonene skulleå åpne seg jeg? Men mulig jeg tar helt feil. Jeg mener jeg har lest noe om at de spiser det søte på peonene og at først når det er gjort kan de åpne seg.
Jeg har også lært det, Knerten, at maurene trengs for å fjerne sukkeret som kleber seg rundt toppen av peonknoppen. Når du kjøper snittete peoner i butikken må du gjerne vaske bort sukkerklisteret, for at den skal åpne seg. Så kanskje en måte å unngå maurene på er å gå over knoppene med en våt klut?
Jeg har aldri klippet bort knoppen etter avblomstring, men jeg aner ikke om det er riktig. :blond:
Jeg var sylfrekk i vår og ga bedet den ene peonen min står i bittelitt påfyll av ny jord. Dem blomstret, men ikke like mye som foregående år, så det er tydlig at den ikke liker variasjon i hvor dypt den står, selv om det bare er snakk om én cm endring i jorddybde. :himle:
Jeg har ikke peiling, men drister meg frampå likevel. Er ikke poenget med kniping/klipping av blomster som er avblomstret å framskynde blomstring av flere knopper? For peoner er vel ikke det aktuelt?
Jeg har brukt å la peonene mine få holde på som de vil selv (etter å ha støttet dem opp på våren, ellers legger de seg langflate utover plenen), og så klipper jeg bort stengelen når jeg blir lei av å se de visne blomstene. Jeg tror aldri jeg har ventet til stengelen også var visnet ned.
Peoner skal visstnok stå ganske grunt, så en enslig cm ekstra ble kanskje for mye?
Enig i begge deler, Lille meg. :) Bør jeg fjerne litt jord, tror du?
Jeg klipper aldri ned stauder etter avblomstring; jeg lar dem bare visne og så ligger fungere de visnede bladene/plantene som beskyttelse for røttene når frosten kommer.
Kanskje det kunne vært noe? Hvorfor tok du egentlig på mer jord? Mine peoner blomstret fint i år, så det kunne ikke falle meg inn å ødelegge dette ved å endre noe som helst. Men jeg er en glad amatør, så min mening kan muligens ikke tillegges vekt.
Ja, du sier noe. Jeg har brukt å fjerne alt før vinteren (ellers ser det så "rotete" ut), men det er kanskje ikke lurt sånn egentlig?
frukt: Jeg har lest at peoner trives i sol, og at hvis du skal flytte dem er det viktig å grave dypt og få med deg en så stor jordklump som mulig.
Jeg lærte at knoppen skal stå på i et par uker, og deretter kan den fjernes (så det ikke ser sjuskete ut i bedet). Men jeg har ikke testet det ut i praksis, altså.
Nei, si det. Jeg tenkte at det sikkert var lurt siden alle bed får litt jordpåfyll på våren. Men jeg har jo aldri tatt på ekstra jord rundt peonen før, så hvorfor jeg fikk innskytelsen i år aner jeg virkelig ikke. :knegg:
Jeg skjønner at peoner er noe for meg, som hater hagearbeid, men gjerne vil ha det sånn noenlunde pent likevel. Og så er de jo så fine. :hjerter:
Når er det beste tidspunktet å plante peoner? Kan jeg kjøpe og plante nå eller bør jeg vente til våren?
Jeg syns peoner er et ork! Jeg må både passe på å støtte dem opp om våren, og så bør jeg fjerne gammelt nedvisna ræl på høsten. Egentlig for mye jobb for meg, men jeg holder ut.
Jeg innser at jeg bør ansette en gartner. :sparke:
Når det gjelder å flytte peoner ser jeg at folk anbefaler enten høst eller tidlig vår, og en planting er vel på mange vis en flytting, så ...
Hmm, ok, da utgår de kanskje. Jeg vil nemlig ha noe som krever minimalt, helst ingenting, stell. Men de er veldig fine da. Må tenke litt på det. Men da trenger jeg kanskje ikke vente til våren i allefall. :)
Jeg tror du kan plante dem nå, eller litt senere i høst, men blomstre vil de neppe på denne tiden. (De jeg plantet tidligere i sommer blomstret aldri, så trolig har det lite å si uansett.)
Jeg syns ikke det er mye jobb i det hele tatt. De bør støttes opp når de har blitt høye og begynner å få tunge knopper, men det gjør du enkelt ved å kjøpe et par plantestøtter på et gartneri eller blomsterbutikk og stappe i jorden rundt dem.
Når de har blomstret av kan du enten ignorere dem fullstendig eller klippe av den visne blomsten etter hvert. Om høsten kan du velge om du vil klippe bort de visne stenglene eller la dem ligge. Lar du dem ligge, er det bare å rake dem vekk om våren. (Det ser mindre sjuskete ut å ta dem bort om høsten, men jeg tror ikke det spiller noen rolle for peonene.)
Jeg kjøpte peon på Plantasjen for 4 år siden. Den har ennå ikke blomstret. Kan det rett og slett være at den ikke vil blomstre i det hele tatt, eller må jeg bare vente og håpe på neste år?
Jeg har sluttet å kjøpe planter på Plantasjen, for det har skjedd så ofte at jeg har fått ting som dødd tidlig eller vokst dårlig (epletre som ikke vokste noe videre på syv år, for eksempel). Så jeg er fordomsfull nok til å si at det kan hende den ikke vil blomstre, men jeg vet jo ikke.
Jeg beklager at mitt forsøk på humor falt i fisk. Peonene er det vakreste og minst tidkrevende jeg har i min hage. Men jeg gjør minimalt - noe resten av hagen også bærer preg av.
Jeg tror det skal godt gjøres å finne annet å plante som kun krever to arbeidsøkter. :jupp:
Hehe, varmen må ha gått til hodet på meg, for den tok jeg ikke i det hele tatt. :fnise:
Hagen vår bærer også klart preg av at ingen av oss er hagemennesker. Jeg har strukket meg så langt som å plante stauder i bedene slik at jeg trenger å plante nye blomster hvert år. Men de må finne seg i å bo i ugressparadis fordi jeg misliker luking så sterkt. :sparke:
Sør og.... Skal jeg være ærlig, så har den heller ikke vokst på alle disse årene. Og her går jeg og venter i spenning hvert år. Hvor får man kjøpt de fineste peonene da?
Jeg vil tro at et hvilket som helst lokalt gartneri (hva som helst annet enn Plantasjen, er mitt inntrykk) har fine blomster. Problemet med Plantasjen, slik jeg har skjønt, er blant annet at de har mer eller mindre samme sortiment over hele landet og i mindre grad tar hensyn til lokalt klima/herdighetssone. Min lokale gartner selger ingen ting som ikke trives i hagen min (hvis jeg passer på lys/skygge, jordsmonn og slikt). Og ikke minst, han er i butikken og kan gi meg råd om hva jeg skal plante hvor.
For trær, busker, roser og andre, større ting, kjører jeg til en planteskole utenfor byen.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.