Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Vegansk gulrotkake uten nøtter

#1

ingling sa for siden:

Jeg har tilbudt meg å bake en vegansk, glutenfri gulrotkake til et bryllup om noen uker. Jeg har en god kake som jeg tror jeg kan "veganisere"; men tar gjerne mot oppskrifter og tips hvis noen har en utprøvd oppskrift. Funker soyakremost som erstatning for Philadelfia etc. i ostekrem?


#2

Dixie Diner sa for siden:

Jeg har ingen erfaring med glutenfritt, men ja, jeg bruker alltid soyakremost i stedet for feks. Philadelphia. Smaker kjempegodt i ostekrem, jeg har laget massevis av veganske ostekaker (feks. New York cheesecake) med den, samt gulrotkake med osteglasur, oreo chocolate creamcheese brownies osv. Funker som gull. :) Jeg har ofte testet kakene ut på ikke-veganere uten å si noe (feks. i selskaper der folk som forsyner seg ikke vet at jeg kun baker egg- og melkefritt) og ingen har merket noe, alle har skrytt og forsynt seg flere ganger. Så særlig stor forskjell kan det ikke være.


#3

Input sa for siden:

Jeg ble veldig positivt overrasket da min "svigermor" laget ostekake med soyakremost. Jeg synes den (soyakremosten altså) var litt for lite "syrlig", men absolutt en fullgod erstatning.


#4

ingling sa for siden:

Nei sant, det er det jeg også tenker. Jeg har jo levd melkefritt selv og brukte den kremosten en del i annen mat, bare ikke i kaker (siden jeg uansett ikke spiste det heller i den perioden). Det må bli bra! Du har ikke en god gulrotkakeoppskrift også, vel? Trenger ikke være glutenfri, det tilpasser jeg selv. Ellers tenkte jeg å tilpasse oppskriften jeg har fra før, men hva funker bra i stedet for egg? Jeg har pleid å bruke eggerstatning, men funker det i en sånn kake, tror du?


#5

Dixie Diner sa for siden:

Jeg pleier å ha i litt sitronsaft, men det hadde jeg alltid før da jeg brukte Philadelphia og.


#6

ingling sa for siden:

Så bra, alltid fint når folk "tør" å tilpasse sånt. Jeg kan kanskje ha litt lime i kremen for å gi litt mer syrlig/frisk smak. Det hadde jeg i vanlig smørkrem i helgen (melkefri), og det funket bra.


#7

Dixie Diner sa for siden:

Jeg liker ikke å bruke det der no egg-pulveret, synes sjelden det blir veldig bra. Jeg lager luftige lapper og sånt helt uten erstatninger, bakepulver gjør susen. I kaker bruker jeg ofte eddik og soyamelk sammen, det gir en kefir-effekt. Eller feks. de Alpro-dessertene. Spørs hva jeg lager.

Jeg har en god gulrotkakeoppskrift her, den er alltid bankers her i huset:

Og så måå du prøve denne ostekaken, den er helt sinnsykt god!


#8

Input sa for siden:

Ja, min "svigermor" er modig. Selv hadde jeg aldri kommet på å lage melkefri ostekake, jeg påsto at det ikke gikk an og hun bare kunne glemme det. Men hun sto på sitt fordi barnebarnet hennes ville ha ostekake til bursdagen og jeg skulle slippe å ha med noe eget til sønnen min. Fineste "svigermoren". :hjerter:


#9

ingling sa for siden:

Takk, Dixie! Den ostekaken så også god ut, ja. :nam: Et teit spørsmål: Når det står vegansk margarin, kan jeg bruke Blå Soft, sant? Eller må det være en annen type?

Input, sånt er gull verdt både for oss som har intoleranser eller barn som har det. Fine folk.


#10

arrow sa for siden:

Jeg har fint laget vegan topping med "better than cream cheese" (lave runde bokser, samme fasong som marscaponeboksen). Ingen oppskrift, bare visper to bokser sammen med vanilje, melis, finraspet sitronskall, eventuelt litt soya yogurt og sitronsaft. Man kan sikkert vispe inn litt vegansk margarin også, for den er litt tørrere enn ordentilg kremost.

Når det gjelder selve kaken har jeg enda ikke funnet en som blir like lett og myk som oppskrifter med egg. Muligens Orgran eggeerstatning, eller vispet linfrøuttrekk kan fungere, men de veganoppskriftene jeg har brukt har bare utelatt egg uten noen form for erstatning av det luftige og bindende de gir. Det er sikkert noen som har løst problemet, eller omgått et på en lur måte. Dixie sin oppskrift ser fin ut.


#11

Taien sa for siden:

Jeg sniker litt her jeg...
Hvordan lager du ostekaken glutenfri Ingling? Jeg kunne tenkt meg å lage ostekake til noen gode venner vi har, men de tåler ikke melk og gluten (eller hvetestivelse). Hva bruker du til kjeks i bunnen?


#12

ingling sa for siden:

Jeg har aldri gjort det, men svigermor lager med glutenfrie kjeks vet jeg. Jeg er usikker på om du får ferdige kjeks uten hvetestivelse, da. Sjekk på en helsekostbutikk eventuelt.


#13

Dixie Diner sa for siden:

Jada, grunnen til at Blå soft egentlig ikke er vegansk, er at det er brukt D-vitamin fra saueull i den, den inneholder ikke melk.

Det finnes mange typer glutenfri kjeks i helsekosten, på Meny osv. Tror de har glutenfri Digestivekjeks, den er jo ganske grei å bruke. :) Nøttebunn går også an, om det tåles.



#15

celebelen sa for siden:

Jeg blir veldig glad om du deler resultatet, ingling. :blafre: Kjekt å ha i bakhånd til familieselskapene!


#16

ingling sa for siden:

Nei, jeg vet at den ikke inneholder melk. :) Men det vil si at en ganske "streng" veganer ikke ville brukt den, sant? Jeg vil gjerne gjøre det rett for de jeg skal bake for. Nutana, funker det?


#17

ingling sa for siden:

Will do. Jeg må i grunnen prøvebake den, merker jeg, så du får komme og få en smaksprøve. ;)


#18

celebelen sa for siden:

Det var en veldig god ide. :ja:


#19

Taien sa for siden:

Det får jeg prøve. Jeg kunne spurt dem jeg lager det til, men det skal liksom være en overralskelse så da går jo all vitsen vekk. :knegg:


#20

ingling sa for siden:

:humre: Jepp. Så hyggelig av deg!


#21

Taien sa for siden:

De gjør så mye kjekt for og med oss, så det hadde vært gøy å gjort noe uventet igjen. Vi skal på ferie "sammen" (de skal til Kristiansand samme uka som oss, og bo et kvarter unna) så da skal vi innvitere dem på grillings. Det var i den forbinnelse jeg kunne tenkt meg å lage kaka.


#22

Dixie Diner sa for siden:

Ja, de fleste veganere vil nok ikke bruke denne. Jeg bruker helst Nutana, men den får jeg ikke lenger tak i da produsenten har sluttet å lage den. :dåne:
Så da er alternativet altså Soft flora eller Alpro sitt margarin, og sistnevnte både smaker høgg og funker ikke til bakst. Kjøper hauger og lass med Nutana margarin og fryser ned, når jeg får tak i det.


#23

Einhyrningur sa for siden:

Denne kjeksen gir rågod bunn, men smuler litt når man heller oppi røra, så ikke ha trykk på strålen. Anbefales!


#24

ingling sa for siden:

Så krøkkete, da. Jeg får høre med bruden hva hun pleier å bake med.


#25

Taien sa for siden:

Tusen takk for kjempegode tips! :glis:


#26

ingling sa for siden:

Jommen ikke lett å finne riktig type margarin, nei. Går det an å lage ostekrem med bare soyaost og melis, tror vi? Eller bør jeg tenke glasur av et slag og skippe hele ostesaken?


#27

Dixie Diner sa for siden:

De pleier å ha Alpro-margarinen overalt her, har du vært og sett på Mega, Meny og sånne steder? Det står i kjølehylla med soyamelk, soyayoghurt osv.


#28

ingling sa for siden:

Det kan hende, Dixie, men du sa jo at det smaker høgg, så da var jeg ikke så positivt innstilt. :humre:


#29

celebelen sa for siden:

Er ikke Melange uten melk ordentlig vegansk, heller?


#30

Dixie Diner sa for siden:

Haha ja, men jeg tror jeg er spesiell, for ifølge en (laang) tråd på veganergruppa mi på FB, er jeg den eneste som ikke liker den. Men du kan jo spørre veganerne om de bruker Soft spesial, for jeg har selv brukt den i nøden når jeg ikke får tak i noe annet, og barna mine bruker den siden det er et &%/(/() å få tak i noe annet for tiden.

Det tror jeg ikke, om det er D-vitamin i den. Tror nok jeg hadde hørt om flere veganere som brukte den om den var vegansk.


#31

ingling sa for siden:

De bruker Nutana, men det hjelper jo fint lite, så jeg får høre om Alpro er greit. Det er jo en liten jungel, må jeg si. Men har jeg tatt utfordringen, så er det bare å forske videre. Jeg er nerdete nok til å like det. :knegg:


#32

frukt sa for siden:

Kanskje du kan bruke kokosnøttolje? Jeg bruker ofte det i stedet for smør. Men jeg har aldri brukt det i sånn krem da.


#33

ingling sa for siden:

Hmja, kanskje. Har brukt det i en del jeg også, men vet ikke om det funker til en smørkrem, altså.


#34

frukt sa for siden:

Det finnes oppskrifter på internettet som lover at det smaker veldig bra.


#35

arrow sa for siden:

Kokkosolje (cocosa type) kan fugere, trøbbelet er at maragrin er emulgerende i mye større grad enn fast fett som kokos. De er emulgerte blandinger i utgangspunktet, gjerne tilsatt lecitin eller noe slikt. Det må prøves ut!


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.