Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Bløtkake/sukkerbunn uten egg. Og sjokoladekake

#1

Malama sa for siden:

Når jeg ser den "vegansk kake uten gluten og egg" så innser jeg at dette her bør jo være overkommelig.

Vi innser nå at Knerten ikke tåler egg. Vi har prøvd hver 3. måned sånn som legen sa, men det funker ikke, og har derfor besluttet at nå blir det lenger pause, og derved ikke egg i kakene i sommer.

Sist helg hadde mannen bursdag, og jeg jukset til en kake av en ferdigpose som skulle blitt muffins eller langpannekake. Mao, ingen stor suksess som bløtkake, men som "tenk skuffekake, med krem som ser ut som bløtkake men ikke smaker det" ble det ikke for ille da. Som sjokoladekake har vi stort sett brukt tilsvarende pose.

Men, nå som jeg innser at det blir litt mer langvarig, og ikke minst, innebærer både min bursdag og Knerten sin, så tenker jeg at noen "skikkelige" kaker hadde gjort seg.

Jeg skal prøve mamma sukkerbunn hvor jeg bytter ut egg med no-egg, vet ikke om det blir sukess, men har frivillige prøvesmakere som gjerne smaker mange forsøk, så her er det bare å komme med forslag!

(gjerne en sjokoladekake som er god til å bygge med, det har vært brannbilkake to år nå, og blir nok krav om det i år igjen. Det bygger jeg med den beste sjokoladekaken til slikt bruk jeg kjenner. Som innleder med "4 egg", så jeg trenger et alternativ, og den posen er en kake som knekker bare du ser på den, så den egner seg inne...)


#2

ingling sa for siden:

Sjekk på allergikokken.no, der kan du hake av for de ingrediensene du skal utelate og så søke på oppskrift. Jeg lagde en sjokoladekake derfra nylig, jeg tror den blir veldig god hvis det er bare egg du skal unngå. Den var god den jeg lagde også altså, men den ble litt fort tørr, men den var altså uten gluten, melk og egg. ;) Du kan bruke samme oppskriften til sukkerbrød, bare uten kakao.


#3

Bayone sa for siden:

Hva med vaniljekaken som er så veldig populær? Den bruker vaniljesaus istedenfor eggedosis.


#4

Dixie Diner sa for siden:

Jeg bruker vaniljekaken, som Bayone over her nevner. Synes den blir best og luftigst. Har fått best tilbakemeldinger på den bunnen også i forhold til de andre. No egg har jeg ikke så bra erfaring med altså. Bruker ikke det i pannekaker heller, mine pannekaker uten egg blir kjempegode, lager dem ofte som lapper/amerikanske pannekaker og folk spør alltid om hvordan jeg klarer å få dem så luftige uten egg. Tror det er bakepulveret som gjør det.


#5

Dixie Diner sa for siden:

Nå kom jeg på at jeg har laget denne med hell, selv om det brukes No egg i den. Jeg liker vaniljekaken best, men denne er også helt grei.


#6

ingling sa for siden:

Hva er den vaniljekaken? Oppskrift?

Jeg har grei erfaring med Noegg jeg altså, men ikke til alt. I pannekaker og vafler bruker jeg vel så ofte bare bakepulver, men i kaker og slikt synes jeg det har fungert helt greit.


#7

Bayone sa for siden:

Vaniljekake

700 g hvetemel (ett fult gult litermål)
5 ts bakepulver
2 ts vaniljesukker
400 g sukker (4 dl)
1 liter vaniljesaus
200 g smeltet smør


Rør alt sammen og tilsett smøret til slutt.
Ha det over i en langpanne- strø sukker og kanel over og stek den på NEDERSTE rille i ovnen på 175 grader i ca 40 minutter.


#8

Malama sa for siden:

Vaniljekake? Ikke fått med meg, det kan jo være aktuelt. Helst skulle jeg fått den til med redusert sukkerinnhold, av hensyn til min mor, diabetikeren, men jeg får evt lage noe annet som egner seg for henne. (Hennes løsning pleier dog å være nettopp bløtkake, hun lager bunn hvor hun bytter noe av sukkeret med sånt annet søtningsmiddel, og pisker kremen med natren dråper, så kan hun spise litt av den.)


#9

Malama sa for siden:

Vaniljekaken skal jeg prøve, men der var vi igjen på langpanne. Min erfaring er at kaker ment for langpanne somregel er for "tunge" til å egne seg som sukkerbrød/bløtkake.


#10

Nera sa for siden:

Inneholder ikke vaniljesaus egg? Hjemmelaget er i hvertfall det, så jeg vil tippe det gjelder for vanlig kjøpesaus, også.


#11

ingling sa for siden:

Ikke Piano sin, i hvert fall. Denne utgår for vår del på grunn av melk og litt mye sukker tenker jeg, men det funker sikkert med soya- eller havrevanljesaus sånn av hensyn til melken. Hvis moren din er forsiktig med sukker funker nok ikke den helt nei, Malama.


#12

Malama sa for siden:

Nei, kjøpevaniljesausen vi har er eggefri, sånn ferdigsaus, den er grei. Det har reddet oss, for egentlig er gutten happy sånn så lenge ha får gele med vaniljesaus.

Men for mamma er vaniljesaus ikke-mat ja. En liter vaniljesaus blir definitivt for heftig i kake til henne, og jeg ser for meg en at det blir en saftig og god formkake, men for heftig for en sukkerbunn, vel?


#13

polarjenta sa for siden:

Jeg ville ikke brukt den som sukkerbunn nei. Jeg vet noen har brukt den som basis for eplekake.


#14

Malama sa for siden:

Jeg skal absolutt prøve den som formkake altså. (uten epler i alle fall i halvparten, jeg er ikke glad i varme epler, men elsker "eplekake" uten eple, altså bare sukker og kanel f.eks...)

Men jeg skulle gjerne laget bløtkake eller marsipankake.

Vi får se, muligens lander jeg på at jeg lager eggefritt "annet" og mamma lager sukkerredusert (men eggebasert) bløtkake. Det er det vi har gjort så langt, og det fungerer jo det også, sånnsett. Men jeg vil i alle fall få til en selvlaget og GOD eggefri kake, det er ikke helt "meg" å lage fra en pose. Enkelt, men jeg synes ikke egentlig den er kjempegod... Også har jeg en sånn sjarmerende slekt, at da Knerten i bursdagen til sin søster spurte "mamma, er det egg i sjokoladekaken?" og jeg svarte at "nei, det er det ikke, den kan du spise, men ikke bløtkaken, den er det egg i", så ble bløtkaken (som det somregel er nesten bare mamma som spiser av, der er jo ikke sukker, må vite...men det var ikke opplyst i denne sammenheng) oppspist, og 85% av sjokoladekaken sto igjen...


#15

Dixie Diner sa for siden:

Jeg bruker Alpro vaniljedessert i stedetfor vaniljesaus i kaken.


#16

Bayone sa for siden:

Ah, takk for tipset. Har en pakke sånne stående og skal lage bløtkake i dag :)


#17

Dixie Diner sa for siden:

Jeg glemte å si at jeg blander den ut med soyamelk så den blir som vaniljesaus, har du allerede laget kaken? Det går sikkert med bare vaniljedessert også altså, jeg aner ikke.
Her er min oppskrift.


#18

Bayone sa for siden:

Bare smurte den utover bunnen, funket bra det også ;)


#19

Erica sa for siden:

Det går an å lage vaniljesaus fra slik pose, den finnes også uten sukker. Det skulle gå fint også til en diabetiker.


#20

Malama sa for siden:

Det nærmer seg med stormskritt.

Min bursdag er på lørdag, og planen er å lage "tradisjoenll bløtkake", uten egg.

Første forsøk, mamma sin oppskrift med no-egg fungerte slett ikke, oppskrifen begynte med at egg og sukker skulle piskes til eggedosis, og derfra gikk det galt, kaken kom ut sånn ca 2-3 cm høy og med en bismak av bakepulver (jeg hadde nemlig økt bakepulvermengden for å håpe på bedre heving) og var ikke mulig å dele for fyll.

Ideelt sett ønsker jeg den høy nok til å dele i tre, to lag med fyll, det er en "skikkelig bløtkake" etter min standard, og lett og luftig sukkerbunn. Mao, jeg skal prøve noe annet.

Disse Veganer-kakene, funker det greit om jeg bruker "vanlig" melk og sånn i disse, for meg som ikke har melke-restriksjoner?

Dixie har jo etter sigende laget to forskjellige, og jeg tenker kanskje "sommerens bløtkake", men jeg må øke oppskriften noe da, siden jeg ikke har mindre enn 22-form, og et ønske om at kaka ikke akkurat blir LAVERE enn oppskriften tilsier.

Planen nå blir derfor å bake denne i morgen tidlig (og går det skeis baker jeg ei kake med egg etterpå) så ser vi hvordan dette går.


#21

Malama sa for siden:

Om jeg lager 1,5 ganger oppskriften, så burde den vel gå greit i en 22 eller 24 form?

(det var enklest å øke med 50% i forhold til disse "1 ts" for 1,5 ts klarer jeg, men 1,33 f.eks er mer pøt altså...)


#22

Erica sa for siden:

Jeg har nå 8 års erfaring med baking uten egg, tildels uten melk og nå også uten hvete. Min erfaring er at å lage kaker som har egg som en ganske stor bestanddel av røra ikke er mulig å jukse til med no-egg eller andre ingredienser. Det er bedre å endre sine vaner, og finne andre typer kaker. Dessverre.


#23

Ole Brumm sa for siden:

Barnas beste, god sjokoladekake uten egg, finner oppskrift her inne et sted.


#24

Malama sa for siden:

Erica, da har du sikkert et godt utvalg av oppskrifter for "andre vaner" vil jeg tro?

Det er greit, jeg skal kunne klare meg uten bløtkake, eller, guttungen skal kunne klare seg uten, god sjokoladekake skal jeg få til.

Men akkurat nå har jeg en av disse veganer-kakene til dixie i ovnen, så får vi se hvordan det blir. Den blir høy nok i alle fall, men jeg mistenker utfra rørens tilstand muligens noe mer kompakt enn ønskelig. Men jeg satser på at den blir spiselig i alle fall, så ser vi hva vi gjør, neste bursdag er sjørøverskute-sjokoladekake det viktigste, så får om så mormor bare ordne sin egen egge-bløtkake uten sukker (for jeg får ikke sjokoladekake dia-vennlig, hun er ikke glad i sjokoladekake heller, egentlilg)

til min dag lager jeg ikke sjokoladekake, for min mor lager "verdens beste", hvilket egentlig ikke er det jeg setter mest pris på. altså, joda, jeg elsker den kaka, men med marengs er den jo definitivt egge-kake da! Greit nok, min dag, men til Knerten sin bursdag ønsker jeg ham at han skal kunne velge akkurat det han vil på bordet, enkelt og greit. I det minste på sin egen bursdag, for det kan han jo ikke i noen av de andre, i alle andre bursdager er selve bursdagskaka egge-basert. Ikke her i huset, og målet mitt er at her i huset skal han kunne velge fritt, men det ble ikke sånn denne gangen. Det er dog et godt utvalg for ham, bløtkake (om jeg får til, backupen er å kjøre på kiwi og kjøpe egg...) og gele og sjokoladepudding, som jo er det han egentlig spiser mest av uansett.


#25

Erica sa for siden:

Bløtkake har vi gitt opp, samme med rullekake og pavlova. Sjokoladekaker, ostekaker, paier, eplekaker osv får jeg til, og lager det istedet. Etter å ha prøvd å lage etterligninger mange ganger og blitt skuffet hver gang har jeg funnet ut at å finne andre typer kaker er bedre og enklere ja.

Kjenner til den følelsen av at det er kjipt at barnet ikke kan spise det han har lyst på, og at man ihvertfall hjemme serverer det barnet helst vil ha. Min gutt var så liten når han fikk allergiene at han hadde ingen kake-favoritter vi måtte fjerne, så han har lært å like de kakene han kan spise han. Men vi har vært mye på besøk og fått servert ting han ikke kan spise. Feks hos besteforeldre, og det er jo ikke morsomt.


#26

Malama sa for siden:

Vår er heldigvis ikke superallergisk, så vi gikk for "jaja, det får gå for denne gang" når bestefaren dro for å handle bakverk, og kom hjem med boller penslet med egg, det var det nærmeste han hadde kommet eggefritt, "og ellers har vi jo mariekjeks da...." Det andre på bordet var ei kake han hadde kjøpt, med egg, så guttungen fikk en halv slik bolle og ingen av oss sørget over at han ikke spiste hele...

Jeg skylder dels på at denne ferien visstnok var første gang bestefaren fikk vite at guttungen ikke tåler egg, for vi har hatt "prøveperioder" i jul og påske et par år, og ser dem ikke spesielt ofte, så det har visst blitt sånn.... Satser på at det blir bedre fremover, deres yngste tålte heller ikke egg et par år (men gjør det nå da)

Men ja, alle besteforeldrene serverer mat med egg, men de to andre besteforeldrehjemmene var informert fra før, og har fullgode alternativer også, i det minste.

Det ble jo ikke noen merkbare reaksjoner utav den vesle bollen han spiste litt av, så det gikk greit, men vi må gjøre det klart at slik kan det ikke fortsette.

Vi håper han skal vokse det av seg, det sa barnelegen at de aller fleste gjør, men han fikk det (påvist) i den alderen de fleste vokser det av seg ifølge den samme informasjonen, og enn så lenge ser det heller ut som at vi må finne andre løsninger. Finne oss i det.


#27

Malama sa for siden:

God, byggevennlig skokoladekake er for guttungens del mye viktigere enn bløtkake da, han er ikke egentlig sååååå glad i bløtkake (men i kremen og pynten, og det kan vi jo ordne på annet vis!) men å kunne bygge sjørøverskute-sjokoladekake om to uker, det er viktig.


#28

Erica sa for siden:

Jeg tror Toro-kaka er grei å bygge med, egentlig. Vår gutt liker ikke sjokoladekake noe særlig, så det har aldri vært snakk om å få sjørøverkake. Men hører andre bruker den.

Verste vi opplevde (hos besteforeldre) var den gangen vi kom på besøk, det ble satt 4 kaker på bordet, ingen av de kunne han spise, og det de hadde til han var noen tørre harde boller. Da sa vi ifra at vi syns dette var veldig lite hensynsfullt. Gutten selv ble jo veldig lei seg da.


#29

Malama sa for siden:

Toro-kake? Toro sin sjokoladekake er glutenfri, men ikke eggefri.

Det er Møllerens, men den er virkelig ikke noe å bygge med altså, den knekker for et godt ord, eller ikke det engang. Det funker knapt å lage vanlig kake av den, den faller fra hverandre når man forsøker å få den av brettet. Knekker.

Men den funker finfint til muffins da, i kveld prøvd med vaniljekrem i midten (var litt mye vaniljekrem til kaka, når jeg laget en sånn pose (med dråper i stedet for sukker, så mamma kan spise det) spent på det resultatet, det må sies. Må muligens prøvesmakes før det serveres...


#30

Malama sa for siden:

Vår liker sjokoladekake da, og har hatt brannbilkake to år på rad, så siden han dikker sabeltann for tiden la jeg inn et ord for sjørøverbursdag, og spurte om han ville ha sjørøverskute i stedet, jeg er lei av brannbilkake og knallrød smørkrem...

Og det ville han, så sjørøverskute skal det bli. Men det skal jeg nok få til.


#31

millact sa for siden:

Ja, det klarer du. Jeg laget det nå sist, brukte toro sin pose og kuttet og bygget. Jeg er altså ingen baker eller konditor, men vanskelig var det ikke. Han vil ha lik kake i år.


#32

Erica sa for siden:

Jeg lager jo ikke særlig sjokoladekaker, så jeg husket nok feil ja, den er glutenfri den ja. Jeg har pleid å lage en sjokoladekake med kulturmelk i, den blir veldig saftig og virker til å tåle endel "håndtering". Men har aldri pleid å bygge med den, så vet ikke helt sikkert.


#33

Malama sa for siden:

Jeg har bygget båt før jeg, så den er grei. Jeg har til og med sjørøverflagg til å pynte den, så da blir det jo greit vel. (Han fikk kaptein sabeltannblad på ferie nemlig, og de flaggene som var med til å ha på et sandslott man ble oppfordret til å bygge beslagla jeg, han ville ha dem til å leke men da jeg foreslo å ha dem på kaka var han i fyr og flamme, selvsagt skulle jeg ha dem der!

Han fikk båtkake når han ble to. Det var rasende varmt og byggverket gleeeeeeeed da glasuren ble for myk i varmen, jeg endte med å pynte den inni kjøleskapet, og helt pent ble det likevel ikke. Han fikk brannbil når han ble 3 og 4, så nå kjører vi båt igjen nå som han blir 5. Kake som ikke knekker når du tar den av brettet egner seg stort sett greit til bygging. Jeg har pleid å bruke en "familieoppskrift", men den er jo basert på 3-4 egg, så jeg trenger et alternativ, og posen jeg har prøvd som kake et par ganger har jeg altså fort fastslått egner seg til små kakestykker (delt opp før jeg tar den av brettet) eller muffins.

Jeg har da to uker på meg, dette skal jeg nok ordne. Oppskrift på den kulturmelk-kaka?


#34

Erica sa for siden:

160 g smeltet smør
6 dl kefir
450 g sukker
450-500 g hvetemel
4 ts kanel
4 ss kakao
2 ts vaniljesukker

2 ts natron blandes i litt kefir og has i tilslutt. Stekes på 175 grader i 25 minutter.

Glasur: 75 gr smør, smeltet
300 gram melis
2 ts vaniljesukker
1 ss kakao
3 ss kaffe

Prikk kaka og ha på glasur.

Skal du lage båt dropper du glasuren.


#35

Malama sa for siden:

Skal jeg lage båt, blir glasurjobben litt annerledes ja, siden jeg da skal ha den over tilslutt, og brukt som lim underveis. Muligens bruker jeg glasuren til den båtkaka jeg har oppskrift på (men ikke kakeoppskriften, for den er eggebasert), den inneholder nemlig kokesjokolade som smeltes, og deretter avkjøles, så denne blir ganske så FAST når den blir helt kald, og limer derved godt.


#36

Malama sa for siden:

(Men er det ikke kaldt er den tilsvarende lite fast, og da får man.... havari. Sist sett på toårsdagen hans.)


#37

Erica sa for siden:

Sikkert lurt med annen glasur ja:-)



#39

Malama sa for siden:

Det var jo ikke så langt unna der der, men ikke den oppskriften, og det å lage den i to omganger var jo lurt!

Jeg brukte dixie sin oppskrift, og ganget den med 1,5 for jeg hadde større form, men resultatet ble begrederlig, aner ikke helt om den stekte for lite (stekepinnetesten besto den, men mamma mener den kanskje var litt rå) den smakte i alle fall ikek godt.

Mannen mente den ikke var ille på smak da, sukkerbrød er det jo ikke, det var langt mer kompakt, men grei kake mente han. Ekkel, mente jeg og kastet mesteparten i komposten.

Vi prøver vel en kake til eller to, etterhvert. Men ikke til selskap, prøver dem bare sånn mer privat, inntil vi evt finner noe vi liker.

Til selskap skal jeg derfor sikte på andre typer kaker. formkaker, som SKAL være kompakte og lettere kan lages uten egg.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.