Vi skal ha eit vennepar på besøk og eg har lyst til å ha ein "fransk aften". Til forrett/snack før maten (eller samtidig) vil eg ha tapanade, oliven og brød. Til hovedrett vurderer eg coq au vin - det har eg laga før med godt hell. Men det finst kanskje noko anna fransk og herlig?
Forslag til dessert? IKKJE creme brulé - eg er ikkje glad i karamellsmak i det heile tatt.
Enkelt og greit ost kanskje? Eller blir dette for mektig?
Kun voksne som skal ete/drikke, og eg greier å lage det meste av rettar.
Forøvrig kom eg på at eg har diverse franske posteiar ståande - fekk dei nettopp av ein som har feriert i Paris. Dette er vel også eit alternativ til forrett. I så fall er det brød til - men skal det serverast med meir enn brød?
Å, uhm. Og så finst det jo løksuppe også - det er godt. Valgets kval....
Tarte Tatin til dessert da? Det er iallefall veldig fransk. Løksuppe, biff tartar er begge klassiske franske retter man kan bruke til forrett, men det passer jo ikke særlig til Coq a vin.
Fois gras tenker eg kan bli feil - tatt i betraktning at mange har etiske problem med produktet. Posteiane eg har er av svin og and ser eg - diverse typar.
Tarte tatin må eg Google. Franske pannekaker (creppes?) er jo også ein mulighet - men trur det kan bli mektig. Held ein knapp på ost med honning, nøtter og gele...
Altså.. c'est tout? Vaniljeis med varm espresso oppå? Det høyres ikkje feil ut, men blir det ikkje litt sutl? Burde den kaffien vere meir tjukkflytande? Pynt? Espressobønner? Sitronmelisse i det minste?
:intressert:
Clafoutis - jo, men eg er liksom ikkje heilt stemt for å servere kake med frukt i denne kvelden. Men eg trur det er godt ja.
Profiteroles: Dette såg jo deilig ut - vannbakels med sjokolade og greier og greier. www.nrk.no/mat/1.8107800
Men det er unektelig litt jobb - skal bake ut, steike, dele i to og fylle med is etc.
I Pascals kokebok finnes det en oppskrift på sommermacroner som hadde passet bra. Der er macronen større enn vanlig og med hele, friske bringebær og smørkrem i mellom de to "kjeksene".
Isles flutantes er godt. Cannelé? Sitronterte med marengslokk?
Ost må du ha som hvilerett, dessert i tillegg. Kjøp Caumes le Crémier i sin lille sponboks og la den lufte seg/bli temperert til den begynner å sige og server! Den smaker like deilig som den lukter dårlig :knegg:
Jeg synes det blir tungt med klassisk fransk løksuppe til forret og Coq au vin til hovedrett. Da hadde jeg gått for noe lettere først. Ulike Hors d'oeuvres med kir royal er jo klassisk? Evt. stykker med paté og cumberland saus? Paté av foie gras er jo nydelig på et stykke ferskt brød/kjeks og med et tynt lag cumberlandsaus :enkel:.
I Frankrike har jeg fått servert paté som en (for)rett i seg selv uten brød og de har også varianter som er bakt inn i butterdeig. De kan du sikkert få tak i på type Jacobs, kanskje Meny? Det er en fin og lettvint forret!
Nei, du trenger ikke mer enn en ørliten espressokopp kaffe, og det blir ikke sølete, altså. Den varme kaffen blander seg med utsiden av den frosne isen og blir en lunken mokkasaus på isen. Pynt kan være litt mørk sjokolade, noen kirsebær.
Alternativt lager du sjokoladesaus med et hint av Grand Marnier?
Jeg lager sjokoladesaus på gefühlen med smeltet 70 % sjokolade, kremfløte, litt lys sirup og noen ss Grand Marnier.
Jeg synes type dessert er veldig avhengig av hvilke retter man serverer tidligere i måltidet.
Gode franske klassiske desserter er f.eks
Fraisier
Crêpes
Charlotte Russe
Bûche (men kanskje mer en typisk juledessert)
Terter
Croquemboche (vannbakkelstårn)
Laura Calder har hatt en programserie på TV som heter "French food at home", her er linken til episodene som ligger på nett sortert etter tema: www.foodnetwork.ca/ontv/shows/french-food-at-home/episode.html?titleid=105739&episodeid=105739
Hun er dyktig, og får alt hun gjør til å se så utrolig enkelt ut, anbefaler å titte innom noen aktuelle episoder hvis du har tid for litt inspirasjon. Oppskriftene hennes ligger på samme nettsted :)
Så bra med tips her altså! Flubby: skal sjekke dei linkane.
Middag er i morgon, så eg skal handle i dag.
Det blir tapanade og posteiar til forrett. Det lett, og eg har det i hus allereie - sjå vedlegg. Nokon som vil våge seg på tips om kva for boksar eg skal velge?? Det blir vel mykje å servere alt dette til fire personar. Kanskje fois gras, og ein av dei andre? Tapanaden har eg smakt i butikk - kjøpt hos Olivers i Bergen. Himmelsk! (kjøpte også pesto der, men den får bli i skapet). Men høyrer tapanade og posteiar saman egentlig?
Rota litt rundt i vinskapet - fann tre franske vinar - men eg er ingen stor vinkjennar. Den kvite skal visstnok vere god til aperitif og fisk. Chateau Magnol passar til rødt kjøtt, vilt og ost - antagelig ikkje heilt riktig for coq au vin? Saint-Emilion står det ingen tekst på. Av sterkare saker har eg kun sherry, contreau og islandsk brennivin :knegg: .
Ost blir servert, enten som dessert eller kvilerett (som det heiter i min munn). Fann ei oppskrift på appelsin- og aprikosmarmelade som tilbehør. Ja, eg vurderer å varme opp osten, dersom dette skal vere kvilerett. Mannen min er veldig glad i ostar, med eit unntak; ost som luktar "kål". Eg mistenker Chaumes er det? Men ein kan gjere det samme med Camenbert, kan ein ikkje?