Nå har jeg rips, plommer, rabarbra, stikkelsbær, solbær på hytta og jeg har lyst til å lage saft og gele etterhvert.
Hva trenger jeg? Synes å huske at vi hadde noe slags stativ med et linklede da jeg var lita? Som man festet oppå kasserollen.
Hva trenger jeg og hvor får jeg kjøpt det?
Da jeg laget litt rabarbrasaft her i sommer brukte jeg bare et klede og vrei ut for å sile det, men det er ikke så effektivt og det går bare på små mengder om gangen.
Hvis man skal lage litt mengder er det absolutt verdt det å kjøpe en saftkoker. Du finner dem ofte på bruktbutikker og finn.no, men de har også nye på butikker som glassmagasinet og jernia. Dette er ikke min blogg, men den forklarer prosessen ganske bra: velferd.wordpress.com/2011/10/05/hvordan-lage-eplesaft/
Saftkoker her gså. Sånn stativ med klede har de forøvrig på jernia, men det er mer tidkrevende syns jeg. Og vi har brukt det kun til råsaft av blåbær tror jeg.
Stativ med klede brukte vi når vi laget gele når jeg var lita (når jeg gjorde det i fjor sa mamma at faktisk er melsikta like grei, og kjappere, så vi gikk for den, gitt...) til saft er det saftkoker om man har tenkt å lage mer enn bittelitt, tenker jeg...
Det største prosjektet er nok ripsgele. Har tenkt å lage ganske mye siden vi har såpass mye rips. Jeg aner egentlig ikke hva en saftkoker gjør så kanskje et sånt stativ hadde vært tingen da? Eller kan man lage gele i saftkokeren også?
Saftkoker er praktisk og du kan lage gelé av saften fra saftkokeren. Å holde på med klede er mer tidkrevende og sølete.
Det viktigste når du lager gelé er at bærene er litt mer umodne enn når du koker saft av dem slik at geléen stivner.
Saftkoker funker til gelè, man skal jo koke saft først.
Jeg avbefaler forresten et sånn stativ til veldig pektinholdig frukt og bær.
Da jeg skulle sile i fjor var det like før jeg raserte kjøkkenet i frustrasjon til slutt. Det var så mye pektin i saften at den skulle aldri ha rent gjennom. Til slutt ga jeg opp og brukte dørslaget heller.
Nå er saftkoker innkjøpt her. :riktig:
Jeg bruker saftkoker til saft som skal brukes til drikke og lages i store kvanta. Til gele eller når jeg har lite bræ bruker jeg gammelmåten med klede og stativ som jeg har arvet etter bestefar. :)
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.