Kosthold og snop har sklidd ut. Ungene har vært to uker på ferie med besteforeldre og en uke med oss. 11 åringen har lagt på seg Ca 4 kg.
Det har vært mye bacon, nugatti, skillingsboller, MYE is, brus, snop og lite grønt.
Joda det er jo ferie og vi skal kose oss. Men likevel! Prøvde å snakke mannen til fornuft om at vi bør omlegge kosthold og bli mer aktive. Både meg og mannen har Ca 10 kg for mye. 11 åringen er enn så lenge normalvektig og minsten på 9 er undervektig. Men mannen ser ikke problemet og gidder ikke gjøre en innsats.
Hvordan får jeg endret kosthold og aktivitetsnivå til familien alene? (Med skapene fulle av billig snop og sjokolade fra utlandet)?
Gutta er aktive i hverdagen, men kresne på pålegg og fisk.
Tips ønskes! Hvordan klarte du gjøre din familie sunnere?
Kast nugattien, regel om en brødskive med proteinrikt pålegg (ost/skinke/egg) før de får en med syltetøy. Dropp saft og begrens juice.
Sunne alternativer til frokost/kveldsmat:
Yoghurt naturell med havregryn og litt syltetøy
Smoothie laget av eggeplomme, frosne bær, litt banan og sunne frø (linfrø, sesamfrø e.a). Gjerne også en dasj sunn olje.
Frokostpannekake laget av havregryn, egg, yoghurt naturell, kanel og litt søtt (f.eks kokosblomstsukker, stevia, agavesirup). Ha frosne bær oppå mens du steker den, før du snur den. Suksess her!
Fisk to dager i uken. Ellers en del kylling. Reduser mengdene pasta, storfekjøtt, blandingsprodukter.
Kutt opp grønnsaker barna liker som de kan forsyne seg av mens de venter på middagen. Rå gulrøtter og lettkokte brokkoli fungerer godt her.
Det var noen få råd. Kunne sikkert fylt på med fler.
Prøv å hold godterier til lørdager selv om det er ferie. Nugatti bare på helg. Lag smoothies og hjemmelaget saftis uten sukker istedet for is.
Her er hele familien glad i pasta, så her har vi som forsett at pastaretter ikke spises uten salat til.
I ferien kan man jo være ute på sykling, sparke fotball, rusle tur eller noe slikt. Hva liker de å holde på med?
Om det blir mye grilling så prøv å varier tilbehøret med salat, grilla grønnsaker og potetsalat som ikke er rømmebasert. Kylling er bedre enn pølser. Grilla fisk er jo også godt.
Jeg vet mange har frislipp på is og snop i ferien, og det kan hverken jeg eller familien min ha. Vi kjører en norm på 1 is daglig i ferien, det er ikke absolutt, men som en slags ramme. Godteri litt oftere enn vanlig, men ikke i hytt og pine.
Vi kjøper ikke billig snop og sjokolade i utlandet. Det er ikke prisen som gjør at man ikke kjøper mer av det her hjemme, tross alt.
Ellers har du fått andre gode råd over her, men jeg tror man bør ha med mannen.
Vanskelig uten mannen, kanskje, men du kan sette regler for måltider du skal bidra til, for eksempel. Alltid godt med grønnsaker til alle middager. Legg på fatene ved komfyren og la hver person få en tilmålt porsjon med halve fatet med grønnsaker (noe de liker sånn noenlunde) en kvart kjøtt og en kvart tilbehør. Vann til alle måltider bortsett fra melk til brødmat. Om man vil ha påfyll får man en grønnsaksporsjon først, før man får fylle på med annet.
Kutt ut godteri, kaker, kjeks og is osv. selv om det er ferie, dvs. begrens det til et par ganger i uken. Mine har ikke fått is hver dag selv om det er varmt og sol og ferie.
Tusen takk for gode tips! I dag har jeg vært hjemme alene og gått gjennom alle skap og skuffer. Snop og kjeks har jeg gjemt slik at jeg og mannen ikke skal gå og småspise hver kveld!
Ikke lett å få med mannen, han er vokst opp med at alt skal spises opp, så viss vi lager dessert eller kake så kan det ikke kastes, men han stapper i seg til det er tomt. Litt synd for da kan en liksom ikke lage noe godt.
I morgen skal hele familien ut på aktivitet sammen etter frokost. Blir en sykkeltur! Håper å innføre det hver dag.
Ungene oppfordres til å sykle og hoppe på trampolinen!
Et middagstips er å lage "skattekister"
Du tar firkanter av aluminiumsfolie og lar hvert familiemedlem velge hva de vil legge på. Feks forskjellige fiskesorter skåret i terninger, forskjellige grønnsaker, kokt pasta, potetterninger. Smak til med salt, pepper, annet krydder og en dæsj olje/smør/margarin. Så bretter du folien til den er lukket. Legges på enten grill eller stekes i ovnen.
Du kan variere med det du måtte ønske. Kjøtt, kylling, fisk eller vegetar.
Server med en grønn salat.
Kjempegodt og ungene liker når de får velge hva de vil legge i sin skattekiste.
Hos oss er det Nugatti kun på lørdager også i ferien, samme med godteri. Litt ekstra blir det når vi har ferie, vi hadde f.eks. "Kino"-kveld her i forrige uke og da serverte jeg popcorn og en melkerull på delings på en onsdag. Til stor jubel :knegg:
Jeg tror det er greit å ikke å helt over bord bare fordi man har fri. En is når det er sol (det pleier vi som regel å innvilge, men det utgjør ikke akkurat store mengder ser-regnet-pøse-ned), en bolle på den cafeturen man tar på en bytur etc. men ikke frislipp og lørdag hele uken.
For oss har det funket å ikke ha ting i huset. Det skjer en sjelden gang at det blir kjøpt inn nugatti eller sjokolademelkpulver, men når det er tomt er det lenge til neste gang jeg kjøper det. Og når vi kuttet ut søtsaker ol. så tømte vi skapene. Det vi ikke har tilgjengelig maser de heller ikke etter. Lørdagsgodter blir kjøpt inn til helgen og jeg kjøper ikke store mengder. Jeg sliter litt med det når det kommer sånne 3 for 2 tilbud, men må bare ta meg i nakken og minne meg selv på at det eneste jeg oppnår er at vi spiser mer.
Ellers synes jeg at det var best å starte med en ting og så heller gjøre neste ting når jeg hadde fått inn den første. Det er lett at det bare blir stress dersom man prøver å fikse alt på en gang. Jeg startet med å kutte ut det meste av godterier og potetgull. Senere så jeg på hva vi spiste til middag og hva jeg kunne endre det. Og etter det fikk jeg inn mer fysisk aktivitet.
Jeg tenker at det er viktig å legge seg på et nivå som man klarer å holde seg på dersom man er ute etter en livsstilsendring. Det er veldig lett å være veldig ambisiøs i starten og så kræsjer man når det blir for mye som skal kombineres med jobb og familieliv.
Knerten forventet sjokoladepålegg på mandag, og i dag, det var jo fri? Nei, dette er mandag, det er ferie, men ikke helg, svarte jeg.
Den kommer nok frem en og annen hverdag, men slett ikke hver dag, og det er uansett krav om noe annet på første servering, før syltetøy eller sjooladepålegg godtas på andre.
Ingen frislipp på snop og is heller så langt, men vi er da bare ferdig med dag 2, og har ikke reist noe sted enda, jeg regner med mer tilgang på slikt når vi mot helga setter krusen mot noen besteforeldre...
Men nå er ingen av mine i nærheten av å komme opp på den røde gjennomsnittsstreken på helsestasjonsgrafen når vi veier dem da, så jeg anser ikke en feriekilo som noe problem, sånnsett, det er mer vanen som gjør at de ikke får det.
Det å bake rundstykker og brød selv feks i helgene, og ungene er med på det selv kan gjøre at de spiser mer av det enn usunne alternativer. Jeg har i masse frø og hele korn. Veldig godt når det er nystekt. :)
Jeg baker av og til, og kjøper ellers grove brødsorter.
Grovbrødvafler er hos også kjempegodt, og veldig mye sunnere enn vanlige vafler. Man trenger ikke si noe om det heller. Bare lage de grove.
Hjemmelagede supper er også en bra greie. Man får inn masse skjulte grønnsaker, det smaker godt og er veldig mettede i forhold til kjøpesupper. Masse gode oppskrifter på enkle supper her inne. Man kan ha litt fiskebiter i, og servere med godt brød til. Det er også fin lunsjmat. :nemlig:
Jeg syns kanskje det enkleste er å kutte søte drikker fra et kosthold. Nå er det kjempelenge siden vi hadde cola i hus, og mannen har tatt av noen kilo bare pga det. :nemlig:
Juice kjøper vi bare unntaksvis, og oboy har vi rett og slett ikke introdusert. Ei heller sjokoladepålegg.
Jeg er mye strengere enn mannen, og gir meg faktisk ikke på det.... her er reglene i ferien:
1 is annenhver dag (som faktisk er den eneste sukker-forskjellen fra hverdager)
godis på lørdager
vann eller melk til samtlige måltider
kun sunt pålegg og brød- syltetøy og rundstykker på lørdager
grønnsaker hver eneste dag
dessert kun en dag i uken
Ellers er forskjellen fra hverdager:
mer egg til frokost
mer frukt
spennende ting i vannet som lime, sitron, appelsin, mynte
middager og lunsjer på kafe innimellom, og da blir det dessert
Og besteforeldre er noe herk..... det sies at barn som er mye sammen med slike er overvektige i 22% flere tilfeller.... prøver å si fra til våre, men de hører ikke på.
Har bare lyst til å fort kommentere at det er stor forskjell på saftis og fløteis når der kommer til kalorier. Det går fint an å skille litt på den måten også.
Akkurat dette sitter langt inne hos meg også. Jeg er vokst opp med at man ikke kan kaste mat, og nå som vi har begynt med det (ikke alt, men alle rester etter lørdagsgodt og søndagsdessert går i søpla), føles det veldig merkelig innimellom.
Jeg synes det er en underlig idé at man ikke skal kunne lage noe godt, det er da bare å lage mindre porsjoner? Evt. fryse ned?
Saftis og slikt er det ganske frislipp på her, men ellers er det så enkelt som at kjøper man ikke inn, så har man heller ikke fristelsene. Snu fokus til at man ikke nødvendigvis trenger å spise noe for å kose seg, evt. er det fint med frukt og isvann med sitron og slikt også.
I prinsippet er jeg enig med det, men i praksis kommer jo an på hva man lager, kaker kan feks være vanskelig å få laget i mindre posjoner. Av og til bommer man også på mengden. Jeg vil si at det kan være vanskelig å spise sunt hvis man har som prinsipp at man ikke skal kaste mat. (Akkurat dette tror jeg er en stor generasjonsgreie, jeg merker det sitter veldig godt i meg også: At man skal man ikke kaste)
Jeg er helt enig i at det er en uting å kaste mat som kan brukes, og jeg er av den yngre generasjon, men hvis det er et problem i familien at man spiser for mye søtt og usunt fordi man lager for mye og for store kaker, da velger man enten å la være å lage kaker, eller å lage mindre porsjoner.
Jeg syns også det er en merkelig ide å kaste kaker/mat som er til overs, fordi folk ikke klarer å la være å stappe i seg mer enn de skal. Mye bedre å lage mindre porsjoner, eller putte resten i fryseboksen. Eventuelt kamuflert som frosne erter, for de som ikke kan beherske seg. Jeg kommer aldri til å begynne å kaste lørdagsgodt og dessert og kaker.
Det å ikke kaste mat syns jeg faktisk er en bra ting å ta med seg fra eldre generasjoner.
Enig med Maverick og Filifjonka, man kaster da ikke fullt brukbar mat! :what:
Kjøpe mindre, lage mindre porsjoner og gjemme/fryse rester. Og de fleste kakeoppskrifter kan fint halveres, reduseres med en tredel eller hva man måtte ønske - kakeformer i alle størrelser finnes på ebay til noen få kroner.:nikker:
Jeg skal ikke påberope meg at vi er de flinkeste, jeg er ram til å ha en sjokolade på lur. :sparke: Men vi unngår en del ved å sjelden eller aldri ha søtt pålegg i hus, og vi har veldig sjelden kake og dessert utenom bursdager og om vi venter litt sjeldent besøk. Saftis kan man lage selv i slike former de ofte selger på billigbutikker, og da kan man jo velge ulike typer saft, juice eller smoothie og fryse ned. Disse isene er gjerne ikke så store heller.
Jeg synes forresten du er kjempeflink som tar tak, endringer er vanskelig! :blomst:
Mine tips må også være å begynne i det små. Små gode hverdagsvalg som f.eks å konsekvent bruke karbonadedeig istedet for kjøttdeig. Jeg er tjukk men har vært enda større, ca 20kg større og de kg-ene gikk av sakte men sikkert over noen år ved å endre slike småting.
Hos oss tror jeg vi har ok vaner for ungene men vi voksne synder alt for mye på kveldstid når trolla har lagt seg.
Ting jeg tenker ekstra over for mine barn er:
Saft/brus er kun til fest/sykdom. Ett glass juice til frokost(drikker ikke melk, får juicen fremdeles utblandet med vann). Stort sett vann som tørstedrikk ellers.
Bruker mye frukt og grønnsaker. Type 1-3 mellommåltider om dagen med frukt og oppskjært grønt. En ting som fungerer her er å skjære opp litt ekstra når jeg lager middag. Da kommer ungene å "stjeler", og ved at det er litt småforbudt så spiser de mer. Type "nei, ikke mer gulerot/paprika nå, det er til middagen...ok da, en til, men bare en, det var siste...om du kan ta en til, ja, ok da, det er greit". :humre:
Er vi på butikken så enten har jeg med eller vi kjøper noe frukt de får i bilen på vei hjem(ok da, dette er vel like mye for å holde de rolige eller fra å sovne på vei hjem).
Bruker naturelle youghurt og bær/frukt/kornblanding - mine er vant til naturelle fra de var mindre og jeg ser at det er ikke forskjell fra de får slikt til de får en vanlig med sukker i, spiser samme mengdene. At vi voksne ikke synes om noe betyr ikke at ikke ungene kan like det! :)
Forsøker å variere middagene og de øvrige måltidene slik at helheten en uke skal bli ganske ok. Type er det lite fisk en uke kan de godt få grove fiskekaker til kvelds eller røykelaks og eggerøre til en frokost, eller har jeg dårlig samvittighet for for lite grønnsaker så tar vi taco(inni tortillalefsene spiser de det meste) eller jeg skjærer opp litt ekstra til de slapper av med litt barnetv.
Og nå er jeg slettes ikke noe nazi for ungene, jeg har valgt å ha lite sukker i hverdagsmaten for å faktisk føle at det er ok å bake boller en vanlig onsdag eller steke noen halvgrove pannekaker med syltetøy en søndag kveld. Søte pålegg er forresten kun forbeholdt slikt - men det er like mye fordi jeg og mannen ikke spiser det heller(syltetøy, brunost og slikt, vi bruker det bare ikke ellers på vanlige skiver).
Hadde vi voksne bare vært like flinke til å kose oss med de samme tingene slik som ungene, det er ikke bare lett å ta tak så all ære til deg for det! Håper og trur du vil lykkes!
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.