Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Salt og baby

#1

vixen sa for siden:

Minsten på ni måneder er mer glad i å spise ting med klumper og vanlig mat generelt enn det storebroren var. Jeg lurer litt på hva han ikke bør spise når det kommer til middag?Skal innrømme at han har fått mye glass fordi det er lettvint og måltidene ikke har vært helt synkrone med resten av fammen.

De skal jo helst ikke ha salt, men betyr det at de ikke kan spise kjøttkake eller fiskekake f.eks? I går spiste vi kjøttkaker i brun saus, potet og brokkoli. Da var poteten og brokkolien kokt usaltet, men det er jo salt i kjøttkaken og den sausen som ble med (fikk bare det som var på kjøttkaka da den ble fisket opp med gaffel). Er dette innafor eller må jeg lage helt egen til han en stund enda?

Og hva med melkeprodukter i mat? De skal jo ikke drikke vanlig melk, men hva med melkeprodukter i mat? Ost, pannekaker, hvit saus og slikt.


#2

Tjorven sa for siden:

Knerten min ville bare ha "vanlig" mat når han begynte med fast føde. Matvarer som hadde salt i seg serverte vi som de var, men vi hadde i minimalt med salt utenom. Til ov med sauser ble laget uten salt. Så saltet heller vi voksne maten vår i etterkant.


#3

Input sa for siden:

Jeg gjorde det sånn også, og glemte etterhvert å salte min egen mat etterpå. Nå er Poden 2,5 år og jeg lager fremdeles mat uten salt, og synes andrs mat smaker veldig salt.

Mat med melk i, f.eks. yoghurt og ost, skal man kunne gi fra 10 mnd. så jeg ville ikke nølt med å gi pannekaker o.l nå. Det er pga. jernopptak at man ikke skal gi melk før, så du kan jo kompensere med jernrik mat og appelsinjuice.


#4

Acino sa for siden:

Når de er rundt 10mnd kan de få melk i matlaging og eventuelt litt youghurt, kumelk som drikke fra 12mnd. Det er de offentlige rådene. Så lite salt som mulig ja, men mye godt annet krydder de kan spise! Ferdig kjøpt farsemat er ofte veldig mye salt i så det ville jeg faktisk forsøkt å begrensa. Men lager du selv kan du jo bare ta av litt av maten før du salter ferdig.

Enkle retter som falt i smak her rundt da var f.eks:
Hjemmelagd kjøttsaus med pasta(karbonadedeig, usalta, tomater, tomatpure, løk, fersk hvitløk, paprika, gulerot, masse krydder uten salt)

Kokt/bakt laks med brokkoli, poteter og kraft(litt fra kokevannet til potet/grønnsak, ev litt olje/litt smør). Brukte gjerne provancekrydder på laksen.

Lapskausblanding oppkokt med kyllingfilet og krydder(pepper, tørkede krydderurter, ev hvitløk).

Brukte stavmikser eller gaffel alt etter hva det var og hvor most det burde være. Mine var vant til klumper tidlig, men der er de jo veldig forskjellige.


#5

vixen sa for siden:

Burde vel lage kjøttkaker/fiskekaker og slikt selv, men det er er det sjelden jeg gjør.Han spiser grøt, brødskiver, frukt osv så der er det lite salt. Det er mest middag jeg synes er litt vanskelig. Det er greit å begrense ferdigkjøpte produkter, men det blir nå fort et par ganger i uka allikevel for storebror er ikke så glad i rent kjøtt. Så i går spiste mini altså en halv kjøttkake med potet og brokkoli.


#6

Acino sa for siden:

Litt kjøttkake er ikke krise i seg selv, men sper man på med fiskekaker til lunsj osv så kan det fort bli mye salt. Det tar ikke lang tid å lage noe rent ved siden av om du ønsker det, kan fint trekke litt kjøtt i sausen eller i folie i ovnen eller noe. Tror nok han får god grei mat! :)


#7

vixen sa for siden:

Er vel ikke så veldig bekymret, men har glemt hvordan dette var med førstemann. Da satte jeg meg generelt mer inn i ting.:humre:


#8

Pelen sa for siden:

Vi gjorde som Tjorven og Input. Vi har aldri hatt mye/noe salt i maten, da mannen min ønsker det (alle i hans familie dør av blod/karsykdommer), det er bare en vanesak, men det skjer at jeg salter noe når vi spiser.


#9

ingling sa for siden:

Vi ga tidvis ferdige fiskekaker og sånt på den alderen, men alt vi lagde selv var uten salt, så saltet vi voksne heller ved bordet, som flere sier over her. Jeg er ikke vant til å bruke så mye salt i maten fra før (hjertesykdom i familien, har blitt en vanesak), så det har ikke vært noe problem å gjøre det sånn. Vi har vel egentlig ikke begynt med salt i maten igjen enda, like greit siden minstejenten snart skal få av den. Vi ga ikke mos på den alderen der da, så hun fikk typisk en halv-en fiskekake, en halv potet, en halv gulrot etc.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.