Det er jo så mange gravide her på FP, så jeg tenkte jeg kunne bidra med en liste over spesielle navn. Dersom disse ikke faller i smak, kan jeg anbefale Maximillia og min zpeziehll-metode. Ta et vanlig navn, feks Kari. Bytt ut i med y, K med Ch og doble gjerne en av vokalene. Chaary er myyye mer zpeziehlt enn Kari. Sebastian endres kjapt til Zebahztiaan og Aleksander endres til Alex-Sander, Nina til Nynah osv.
Navnene under er fra folketellingen i 1801. Link til SSB
Kvinner:
Aldri (1)
Billa (11)
Blancheflor (10)
Blondine (1)
Brunetta (1)
Boggey (3)
Diis (10)
Ebrikka (3)
Ermegaard (12)
Flora (3)
Gaula (8)
Grevenpop (1)
Grissilde (5)
Jensenette (9)
Mjella (2)
Ououg (2)
Perline (3)
Ragla (7)
Rosine (6)
Tabitha (6)
Tekkla (3)
Vengel (4)
Øyan (6)
Blostrup er et mannsnavn som går igjen i familien på min mors stide -
og jeg er stolt av å kunne fortelle - og det i blodig alvor -
at min familie stammer fra selveste Blostrupmoen i Alvdal! :kry:
Dessuten kan man avvise alle anklager om at dette er noen nymotens tullenavn. Ettersom de er fra 1801 er det jo navn med lange tradisjoner her i landet.
Søren at vi ikke skal ha flere barn her i huset, skulle gjerne hatt Uff og Bønne her.
Jeg kjenner en liten gutt som heter Malthe. (Eller kanskje Malte, jeg har ikke sett navnet skrevet.) Det er ganske uvanlig, men stygt synes jeg ikke det er. Og det synes jeg ikke f.eks. Sejer, Gjest eller Theis heller. Av jentenavnene syntes jeg Flora var helt greit, og Perline har da en viss sjarm. :D
Hvis jeg noen gang får en jente, enten som barn eller barnebarn, skal hun hete Blondine. Dersom hun får mørkt hår, må jeg nok bleke det, altså. :nemlig:
En aldri så liten digresjon, men passer jo egentlig inn her da siden man snakker om navn..
Den ene legen på hjemplassen min heter ikke mindre enn Aksel Rygg.
Eller en kompis av meg som ringte og skulle melde seg inn i norsk turlag tror jeg det var, og de gikk nesten i fistel da han presenterte seg og sa han het Fjellheim til etternavn..
Jeg kjenner to som heter Øyann. Riktignok med to n`er.
Jeg kunne forøvrig godt tenke meg å kalle en eventuell jente for Diis.
Synes det et er veldig pent navn, dog spesielt.
I Nord Norge var visstnok Klossetta og Rullegardina reelle navn i en periode da folk ikke visste hva klosett og rullegardin var - de bare visste at det var Fiint.
Godtskalk er faktisk et navn som har blitt mye brukt i min familie. Egentlig så skulle pappa hete det, men da satte bestefar foten ned. Etter det er det ikke blitt brukt. Men min tipp-tipp-tipp-tipp-tipp-tipp-tipp-tipp-tippoldefar het Godtskalk og var født rundt 1390.
Heter han det? På skikkelig? Det er jo et fantastisk bokstavrim!
Jeg syns forøvrig at navnene til slekta mi også har en fin rytme over seg. Man synger dem nesten.
Jeg og fetteren min leste telefonkatalogen for Nordland, Troms og Finnmark (ikke spørrrrr :flau:), og et av navnen som har brent seg fast er Analius. :nemlig:
Det var mange andre "fine" navn, men ingen kom liksom opp mot han Analius ...
Heter han det? På skikkelig? Det er jo et fantastisk bokstavrim!
Jeg syns forøvrig at navnene til slekta mi også har en fin rytme over seg. Man synger dem nesten.
Heismann Hå heter Hans Hugo Herman Hilmar Hansen. Skuespilleren heter Stein Elvestad.
Jeg kjenner en søt liten gutt som heter Malte. Synes det er et ganske fint navn.
Det er en god del merkelige navn i min nordnorske slekt. For eksempel Caspara, Hemingea og Gulla Marielle. Og Haugen (som fornavn...). Jeg synes det er flott med de gammeldagse og tradisjonelle navn. Jeg er selv oppkalt, og synes det gir meg en ekstra forankring i historien til familien min.
:nemlig: Særlig ikke Tromsø. (Stein Elvestad er et par år eldre enn meg, men han spilte revy sammen med et par stykker som jeg var russ sammen med, våren og sommeren etter at vi var russ. Minst én av dem har blitt profesjonell skuespiller senere, i tillegg til altså Elvestad.)
Jeg bodde like ved Elverhøy kirke til jeg var 11, så flyttet vi til Kvaløysletta, der foreldrene mine bor fremdeles. Men jeg gikk på skole i byen bortsett fra det første året etter at vi flyttet, og jeg var russ på Kongsbakken. (For øvrig i 1989.)
Same husker jeg ikke, men det høres plausibelt ut. :) De hadde en revy som het ... hva i all verden var det? Elvestad, russeformannen, og bilreparatøren vår?
Neppe. Men kusina mi var russ på Kongsbakken i 1989. Og i 1988. Og i 1991. (Det er tre forskjellige :knegg:)
Jeg var russ på Tromsdalen noen år etterpå.
Er det ikke påfallende mange Nordleninger i denne "rare-navn-tråden" til Mim? Vil det si at det i Nord Norge finnes flere spesielle navn, eller at vi er spesielt interessert?
Her var det litt å ta tak i! Et tullenavn en venninne og jeg har brukt er Malthe Grevenpop så det er jo morsomt at de kom opp her. Vi har forøvrig en Hjalte i familien. Han er dansk, men født i 2005 :)
I så fall er jeg antagelig 5 år eldre enn deg. ;) (Med mindre du begynte et år for tidlig på skolen eller tok videregående på bare to år, eller noe slikt.)
Uuuups! Skrivefeil, ikke regnefeil. :flau: Var russ... Nei. Faktisk tenkefeil. :flau: :flau: Tenkte 93, men var faktisk russ i 94... :knegg: Snakk om å være trett!
Jeg har feil og du har rett.
Det med same - er det filmen Svidd Neger dere tenker på?
Jeg kjenner en som heter Andor, og han er trønder :)
Har ofte lagt merke til at nordlendinger velger litt spesielle navn til sine barn. Om jeg leser i blad og jeg ser et merkelig navn, så må jeg med en gang sjekke hvor de kommer fra....og det er ikke sjelden at de faktisk er fra nordnorge :D Det kan jo være tilfeldig?
Grunnen til at det er mange merkelige navn i Nord Norge, kan komme av fornorskningsprosessen mot samer. Samiske steds- og personnavn skulle fornorskes mest mulig noe som har ført til mye sært. Videre hadde mange lite kjennskap til hva som var "normale" norske navn, og dermed gikk man litt "over the top". Orkana Nordvesta, og Rullegardina er jo klassikere...
I Rogaland, i områdene der jeg kom fra, var det vanlig å gjøre guttenavn om til jentenavn dersom kjønnet var "feil". Rasmine, Nilsine og Jørgine er navn som kan sees på mange gravstøtter.
Og på Karmøy, der er de rare. De har det med å kombinere engelske og norske navn; som for eksempel Brian Anders, Bob Kåre og Steven Knut....
Jeg mener også å huske at det stod om det i avisen, men det var vel neppe en slik voldsom mote, da. :) Hun i Dynasty stavet det forresten Krystle, men det får jeg ingen treff på hos SSB. (Eller "3, 2, 1 eller 0" som de kaller det.)
Det med å legge jenteending til guttenavn må ha vært vanlig i nord-norge også. Bakover i min slekt har vi blant annet Nilsine, Nikoline, Simonette (eller var det Simonetta?).
Har du tatt studier som omhandler navnetradisjoner?
Nei, jeg har ikke det, så dette er bare synsing. :flau: Men jeg tok grunnfag i pedagogikk her i Tromsø, og der ble det lagt veldig mye vekt på fornorskningsprosessen og betydningen denne fikk for samisk identitet. Samiske stedsnavn som ble omgjort til norske var tema for et seminar (tror "Godluktbukt" var et eksempel, der det samiske navnet gav mening, men det norske bare blir fjas...)
Ok. Jeg bare lurte siden du virket som om du hadde god greie på dette. :)
Jeg har bare hørt om fornorsking av stedsnavn, og sånn som Nillas etterhvert har blitt Nils, Saara har blitt Sara og lignende forenkling. En av grunnene til at det blant samer blir gitt 3-4 fornavn er at de har få samiske fornavn, og heller bruker de de har til å lage kombinasjoner. (Sånn som Anna Berit Anna.)
Min yngste datter heter Maila, og det er finsk-samisk form for Maria. :)
Man skal da ikke le av andres navn, men søkte på Stanley i telefonkatalogen. :rofl: (Ikke fritidsproblemer her i huset nei... :flau: )
Der var en del morsomme kombinasjoner med Stanley og mellomnavn.
(La inn et eksempel, men ville ikke henge ut et navn... Om du trykker på linken til telefonkatalogsøket, så står alle fornavn som ble funnet i søket lenger ned til venstre.)
Mye snadder på den lista der. Vi har egentlig bestemt oss for navn til Toer'n, men det spørs om ikke mannen og jeg må sette oss ned med denne lista, altså. :nemlig:
Mamma er fra nord Møre og jeg kan trygt si at det er ikke bare nordlendinger som har en forkjærlighet for lite velklingende navnkombinasjoner. Halve slekta mi består av mennesker med to navn som stort sett ikke passer sammen.
Per Jan er ikke pent altså.
Men faren til gubben heter Gunnar Leif, og han er en ekte Oslo gutt.
I Lyngdal, Kvinesdal og på ListHa. Helt utrolig hvilke amerikanske navnekombinasjoner som finnes der.
Alle uttales selvsagt på dialekt.
Bestefaren min var fra Lista og arbeidet i "junaiten deran". Språket ble ikke like påvirket. "Dokke onge. Hi dokke sett i svetherren min. E an i tronken tru?"
"Kå ska mi ede i dag. Ska mi ha tørki?".
Jerry, Clifford, Jeffrey, Torrey, Steven, Stanley, Bobby, Billy er navn jeg kjenner fra de trakter.
Fra Mims liste kjenner jeg Solan-navnet godt fra gubbens slektstre. Mine barn hadde noen Solan blant forfedrene sine.
Blostrup også forresten.