Katta sa for siden:
Gitt at Venstre og KrF ikke valgte side slik at ingen av blokkene hadde flertall. Hvordan fungerer det da med regjering?
< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?
Forum for diskusjoner av nyheter og artikler. Husk å lenke til aktuell artikkel i første innlegg, så meddebattantene får mulighet til å sette seg inn i temaet.
Katta sa for siden:
Gitt at Venstre og KrF ikke valgte side slik at ingen av blokkene hadde flertall. Hvordan fungerer det da med regjering?
Input sa for siden:
Bondevik 2-regjeringen av vel en mindretallsregjering?
Katta sa for siden:
Som ikke var støttet av partier utenom regjeringen?
Input sa for siden:
Jo, de hadde vel støtte fra ... var det FrP, tro? Jeg var så ung på dette tidspunktet at jeg ikke husker helt.
Syrin sa for siden:
Dersom frp og h går aleine i regjering må dei søke støtte i andre parti frå sak til sak - eg trur det er slik? V og Krf vil kunne gje støtte i ein god del av H og Frp sine saker, bl.a skule. I miljø og personvern kan dei søke støtte hos AP.
Frå allkunne:
Sjølv trur eg vi får mindre frp-politikk om Krf og V går i regjering enn å stå utanfor. Om det vlir fire parti i regjering, så blir det i alle fall færre postar til FRP. Men spørsmålet er om V og Krf syns dei får nok ut av det. Dessutan kan det straffe seg på sikt - litt som SV opplever no.
Katta sa for siden:
Nå er jo dette en hypotetisk situasjon fordi KrF og venstre har vel begge sagt at de kommer til å støtte en ny regjering. Men hvis det er sånn at AP er større enn H, men blå blokk er større enn rød blokk. Evt at de to blokkene er like store. Hva da? :gruble:
polarjenta sa for siden:
Det har jo stort sett vært mindretallsregjeringer. Da samarbeides det fra sak til sak i Stortinget.
polarjenta sa for siden:
Jeg tror at blokk går foran største parti. Men det er vel tvilsomt at 2 blokker kan bli like store, så en eller annen blokk er vel størst. Men dersom blå blokk havarerer så tror jeg det er det største partiet som får spørsmålet om å danne regjering.
Syrin sa for siden:
Det hjelper jo ikkje å ha det største partiet så lenge du ikkje har fleirtal. Sv og sp er for små, og V og Krf vil ikkje støtte Ap. Det dei er opptatt av er lettare å få gjennomført med H.
Katta sa for siden:
Men hvis for eksempel KrF og V begge bestemte seg for at de kun var interessert i en regjering med H, V og KrF for å ta noe konkret. Og dermed hverken ville støtte en rød eller en blåblå regjering. Er det da blokkstørrelsen på de gjenværende partiene som teller?
Syrin sa for siden:
Ei regjering med H, V og KRF har vore nevnt fleire gonger - dette kunne eg godt ha tenkt meg. Men V og KRF har ikkje mange nok stemmer. I går kveld hadde V og KRF ca. 12 % til saman, medan FrP hadde ... var det 16% til saman? Om du ser nederst her:
politisk.tv2.no/spesial/partibarometeret/
Så ser du eit liggande søylediagram som viser ulike kombinasjonar. Det som gjev mest makt er sjølvsagt å ha fleirtal, dvs. alle fire partia. Slik eg har forstått V og KrF kjem dei til å stå nokså hardt på at dersom dei skal med i regjering, så skal BEGGE sentrumsparti med, slik at regjeringa blir dradd mot sentrum (og FRP blir så små som mulig). Eg trur at om eit av sentrumspartia går i regjering aleine saman med H og FRP så blir det altfor blå politikk til at dei kan sjå seg sjølv i auguene.
På mange måtar kan dette bli valet der ein ikkje greidde å skyve FRP unna - det er ikkje unaturlig når dei trass alt er eit av dei største partia i Norge. Vi kan like det eller ei - det er fakta. Det aller beste for FRP er at V og Krf ikkje kjem med i regjering -da får dei fleire postar og meir å seie. MEN regjeringa vil ha mindretal.
Eg skulle gjerne vere floge på veggen i forhandlingane etterpå :knegg: Så langt er det antydningar om at H er villig til å droppe dette med karakterar frå 5. klasse (dette er V imot). Eg er bekymra for at V/KrF skal slite å få gjennom miljøpolitikk - og trur at dette kan vere ein hovedgrunn til at dei ikkje får til eit samarbeid.
Katta sa for siden:
Ja, jeg skjønner det der. Jeg får bare ikke helt tak på hva krf og venstre tror de får ut av å støtte et regjeringsskifte hvis de ikke skal sitte i den regjeringen.
Syrin sa for siden:
Dei meiner at dei har meir til felles med Høgre enn dei har med AP. Det går på ting som individets frihet, mindre overvaking, mindre byråkrati, ein annan næringspolitikk og helsepolitikk, satsing på forskning og innovasjon (særlig innan miljø). Dette er saker som er viktige for V og KrF (sånn som eg har oppfatta det da), og som dei lettare finn gjenklang i hos H enn hos AP. Eg er overbevist om at både V og KrF hadde jubla om FrP ikkje var involvert, men dei er blitt for store til at ein greier å blokkere dei ut.
Det betyr vel at V og KrF trur at H og Frp vil gjere retningsval som dei frå sak til sak kan støtte (eller ikkje støtte), og at dei generelt er meir interessert i den retningen borgarleg side vil gå enn det sosialistisk side vil gå. Dersom V og Krf går i regjering, så bind dei seg meir til ein felles politikk. Til gjengjeld får dei meir reell makt (Grande som kunnskapsminister?).
Arrester meg gjerne - kan godt hende eg synsar feil her.
Gaia sa for siden:
Problemet med en flertallsregjering, slik vi har hatt de siste åtte årene, er at alle saker i realiteten er ferdigforhandlet før de når Stortinget. I noen situasjoner kan det være en fordel, men det fører også til mindre transparans. Mindretallsregjerninger krever et støtte fra et flertall i Stortinget, men det forhandles fra sak til sak.
Jeg foretrekker mindretallsregjeringer fordi jeg syns den utviklingen som har vært de siste årene med et Storting uten reell makt er uheldig. Det skal ikke være slik at Stortingets viktigste komité er Kontroll- og konstitusjonskomiteen...
Syrin sa for siden:
Godt poeng Gaia.
Blåbær sa for siden:
Jeg er veldig enig med Gaia, og håper på en mindretallsregjering denne gangen! Men jeg tviler egentlig på at det vil skje.
Katta sa for siden:
En mindretallsregjering er ikke bare positivt det heller, det har lett for å bli en veldig lite helhetlig politikk da.
Candy Darling sa for siden:
Det viktigste mandatet til en mindretallsregjering er at ingen vil kaste den, fordi det ikke finnes alternativ. I prinsippet kan en regjering kastes når som helst, enten gjennom mistillitsforslag eller kabinettspørsmål.
Hvis det blir en mindretallsregjering med H og FrP, vil ikke V og KrF felle den, fordi de ikke vil ha alternativet, en sosialistisk regjering. Men de vil kunne stemme mot alle forslag som er mot deres politikk, så sant det ikke er stilt som kabinettspørsmål. V har fått gjennom mange hjertesaker på den måten tidligere, i kraft av å være på vippen.
Polyanna sa for siden:
Det å ha hatt 8 år med flertallsregjering er egentlig ganske unikt.
De der påstandene om at "borgerlige regjeringer har endt i kaos" er bare vas, og føyer seg inn i en rekke med utrolig merkelige og usaklige innspill som har kommet fra venstresiden de siste dagene.
Men AP har valgt noen merkelige konstellasjoner og saker å felle borgerlige regjeringer oppigjennom, det er sant. Som å felle Bondevikregjeringen over gasskraft (det er ikke AP som står for det grønne i rødgrønt, i hvert fall!) og alliere seg med FrP og sånt.
I praksis så har Stortinget blitt ganske parkert i denne 8-årsperioden, og jeg håper vi ender i en situasjon med et av sentrumspartiene på vippen. Jeg liker ikke et sånt flertallsregime som vi har nå, og det kveler en del viktige debatter og viktig kritikk.
Man har forsøkt seg med mistillit en gang denne perioden, og selv om det var en ekstremt god sak så sikret flertallsregjeringen at forslaget falt. (Den gang Brustad, næringsdepartementet og regjeringen lov seg %&¤kjøre av Røkke i en sak som begynte med Tønnesaken og fortsatt ligner mer på korrupsjon enn bare dårlig politisk håndverk). Når man kan komme unna med DEN saken, kan man komme unna med alt.
Normalt ville vel også en regjering måttet gå etter Gjørv-kommisjonens slakt, men nei.
Katta sa for siden:
Takk for oppklaring, jeg har måttet jobbe litt i denne valgperioden. Alle partiprogrammene, en lærebok i politisk idehistorie og nå litt om storting og parlamentarisme på slutten. :knegg: Jeg føler meg i det minste litt klokere om ikke annet. Det føltes på et vis litt ugreit når halve FP "stemmer ideologisk" og jeg ikke kunne gjøre rede for hva det betyr engang. :knegg:
Candy Darling sa for siden:
Bare stem Venstre, så er du trygg.
:knegg:
Candy Darling sa for siden:
Du får i hvert fall sagt I told you so og Ikke skyld på meg! ganske ofte. :nemlig:
mkj sa for siden:
God plan, det har jeg også gjort og har møtt stadig flere som sier det samme (folk som ikke er på FP)
Jeg er VELDIG spent på kveldens resultat.
Husk også at selv om et parti ikke ser ut til å kunne få flere kandidater i et fylke så nytter det fortsatt å stemme. Utjevningsmandatene deles ut i tillegg, og det er flest til partiene like over sperregrensen. Så en stemme til Venstre i Akershus kan være med på å gi en ekstra representant i andre fylker. Det er et utjevningsmandat per fylke. Man beregner først hvilke partier som får hvor mange før de så blir fordelt mellom
Fylkene (veldig forenklet fremstilling)
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.