Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Plukking og bruk av rips

#1

Hyacinth sa for siden:

Med fare for å virke skikkelig blond her nå: Jeg har en tre år gammel ripsbusk som for første gang bærer rikelig med bær. Jeg er i tvil om det er best å rense bærene før jeg fryser dem eller om det er best å fryse i klaser. Og så vet jeg ikke helt hva jeg skal bruke det til. :knegg: Pleier å lage ripschutney, men i år har jeg altså mange bær. De er for modne til gelé, og saft virker for avansert for meg..

Hva bruker dere rips til?


#2

him sa for siden:

Jeg er (en av de få?) som elsker ripsbærsyltetøy. Er ikke akkurat gniden med sukkeret da. :humre: Spesielt godt med brunsukker synes jeg. :nam: Ellers bruker jeg en del hele klaser til kakepynt, men klart, det er ikke noe du trenger å fryse ned i kilosvis. Jeg synes også trollkrem med rips er godt (igjen - nok av sukker!)


#3

Filifjonka sa for siden:

Pavlova eller pikekyss med vaniljekrem og rips er veldig godt! Jeg fryser ned litt og bruker til det, og jeg renser dem før frysing. Bærene er litt mer klissete når de er tint, lettere å rense når de er tørre og fine. Ripsgele og saft er nydelig, men det har jeg aldri laget selv.


#4

C.D sa for siden:

Renser før jeg fryser i passelige porsjoner til å lage desserten sunnmørsgodt.


#5

Hyacinth sa for siden:

Takk! :)

Jeg skal nok lage rikelig med chutney, det er utrolig godt og flott å ha i fryseren utover vinteren. Bruker det til nesten allslags mat, både på skinken på brødskiven og til fisk og kjøtt.


#6

C.D sa for siden:

Hva er egentlig chutney?
Hvordan lager du det?


#7

Hyacinth sa for siden:

Chutney er vel en fellesbetegnelse på et slags krydret syltetøy, og jeg tror(?) det er mest vanlig i asiatiske land. I Norge spiser mange tyttebærsyltetøy til middag, jeg synes ulike typer chutney ofte både passer og smaker bedre. Moren min har "alltid" laget chutney av rips, og det brukes like mye til julemiddagen som til vanlige middager. Det balanserer smaken i de fleste måltider.

Jeg har ikke oppskriften i hodet, og moren min bruker heller ikke oppskrift. Men man koker rips sammen med sukker og ulike typer krydder. Jeg vet at det alltid er stjerneanis og fersk ingefær i, dessuten en hel del andre krydder, fortrinnsvis hele. Nellikspiker også. Og hele kardemomefrø? Jeg kan spørre mor.

Jeg liker best å fryse det, men det går også an å hermetisere det.


#8

Mjau sa for siden:

Jeg blander med solbær og lager saft. Det er virkelig ikke mer avansert enn syltetøy om du skaffer eller låner en saftkoker. Jeg har på halvlitersflasker jeg sparer på og hiver i fryseren. :jupp:

Syltetøy av rips og solbær tipper jeg også er godt, om du har begge deler da. Eller bringebær.


#9

C.D sa for siden:

Aha så spennende!
Har jo hørt om chutney, men aldri ant hvordan det brukes egentlig. Har vel ikke lagt sjelen min i å finne det ut heller da.
Takk skal du ha for at du gjorde meg litt klokere :)


#10

Filifjonka sa for siden:

Hørtes veldig godt ut!


#11

Hyacinth sa for siden:

Prøv en liten dæsj chutney ved siden av stekt mat, for eksempel! Du vil aldri mer spise det uten. :knegg:


#12

Filifjonka sa for siden:

Gjerne oppskrift om du kan skaffe! :) Jeg har også en bugnende ripsbusk.


#13

Mjau sa for siden:

Må prøve chutney skjønner jeg.


#14

Hyacinth sa for siden:

Ja, jeg har allerde tekstet moren min, så jeg skal dele når jeg får greie på det. Uansett må dere regne med at en eventuell oppskrift kun er veiledende. :knegg:


#15

Myria sa for siden:

Jeg liker ikke ripssyltetøy eller -saft, som jeg har inntrykk av at de fleste bruker rips til. Jeg lager enten iskrem eller sorbet (begge deler er nydelig servert til f.eks. nystekt brownie eller sjokoladefondant), eller aller helst kake (f.eks. et tykt lag mousse mellom to tynne lag sukkerbrød som så fryses, tines ca en times tid før servering).


#16

Appelsin sa for siden:

Her plukket Virvelvinden, og de ble brukt som gave til naboen,
og som takk fikk vi is til hele familien :knegg: Vel anvendt ripsbusk.


#17

Lyppa sa for siden:

Her renses de og fryses hele i poser. Tar opp og tiner og spiser dem emd vaniljesaus eller til vaniljeis. Nyyydelig!


#18

Fløyel sa for siden:

Rips blandet med bringebær blir en fantastisk god saft. 50/50 av hver.


#19

C.D sa for siden:

Jaggu, da skal jeg prøve chutney når jeg kommer hjem til helga.
Venter spent på veiledende oppskrift :)
Kunne gjerne tenkt meg oppskrift på is og sorbet også!

Har altfor mange bærbusker. 5 rips og 23 :dåne: solbærbusker samt 3 plommetrær. Og ingen spiser det som blir laget av dem, sukk. Så i fjor laget jeg ingenting, bortsett fra plommelikør- og den ble sabla god, så det gjentas i år :)


#20

Hyacinth sa for siden:

Jeg har besøkt og informert moren min om at mange venter på oppskrift :) Hun skulle sende en mail, men "ikke i dag". Lover å holde dere oppdatert. :knegg:


#21

Nabojenta sa for siden:

Pappa lager hver sommer verdens beste ripsgele og ripssaft. Nydelig!


#22

Matilda sa for siden:

Jepp. Beste safta som finnes. :nam:


#23

Hjertensfryd sa for siden:

Ripschutney høyres godt ut. Fann ei oppskrift på frukt.no.
Eg pleier å plukke med hams og alt og fryse ned for seinare å koke det opp til saft. I fjor fekk eg aldri gjort det, sidan eg aldri fekk tak i blåbær. Så dermed har eg ein god del bær liggande i frysen frå i fjor, som må brukast i år.


#24

Cumulus sa for siden:

Jeg ville helt klart laget saft! Det er jo sååå godt.:jupp: Husker ikke eksakt oppskrift, men det er jo egentlig bare å koke opp med vann og sukker, og sile det av før det settes kaldt. Det kan da ikke gå feil. :rolleyes:


#25

Puslingen sa for siden:

Me har brukt å fryse dei og spise med vaniljesaus utover vinteren. Har også brukt dei i smuldrepai, og i kake med gelelokk. Dvs. sukkerbrød med vaniljekrem og rips mellom laga, og gele på toppen.

Kjenner eg må kjøpe nye ripsbusker til hagen. Er så godt. :nam:


#26

Hyacinth sa for siden:

Nå har jeg plukket og renset 1,15 kg rips. Det var jaggu mer arbeid å rense enn jeg trodde. Moren min plukket over to kg tidligere i sommer da vi var på ferie. Nå er det bare litt kart igjen på busken.


#27

Malama sa for siden:

Absolutt interessert i mange typer bruk av rips.

Bill.mrk: Hagen innehar 8 ripsbusker.


#28

Hyacinth sa for siden:

Et eller annet sted har jeg oppskrift på en rips-iskake. Jeg har aldri laget den, men jeg har spist den og den er veldig god. Kan lete litt.

Jeg synes rips er for surt til å spise alene, også med vaniljesaus og slikt til. Foreldrene mine elsker det, noe jeg aldri har kunnet fatte, de rynket noe veldig på nesen av surt godteri jeg spiste som barn, og ripsen var da langt surere enn det...


#29

Malama sa for siden:

Jeg digger surt godteri, og har senest i dag spist vaniljeis med rips og vaniljesaus, det er godt det! Ungene likte det også.

Mormor pleide å fryse dem og servere risp i sukkerlake, da ble det slett ikke surt, altså!

Både jeg og ungene kan fint plukke rips i hagen og spise direkte, så vi har ikke problemer med at det er for surt. Men 8 busker er MYYYYYYYYE bær altså!


#30

Malama sa for siden:

(Og ja, jeg lar både naboer og slekt som måtte ønske plukke så mye de måtte ønske)


#31

Mjau sa for siden:

Det er fint med safting da. Man kan slenge i hele hamsen. Blir lettere å plukke også. :jupp:


#32

daffy sa for siden:

Jeg fryser ned i småposer til smoothie.


#33

veobra sa for siden:

Jeg pleier rense dem og strø litt sukker på. Så har jeg i en frysepose og knyter helt i enden så de har god plass. Jeg legger posen i fryseren med bærene spredt god utover. Da kan jeg ta så mye eller lite jeg vil. Når det har frosset samler jeg det nederst i posen så den ikke tar så mye plass.

Jeg synes rips rørt med sukker og servert med kjøpt vaniljesaus er nydelig. Det må være den kjøpte Piano-sausen.


#34

Pingis sa for siden:

Rips- og bringebærsyltetøy (blandings, altså) er veldig godt. :nam:


#35

Husfruen sa for siden:

Rips, blåbær og krøkebær blir veldig god saft :)


#36

Harriet Vane sa for siden:

Jeg lager saft.

Den aller beste oppskriften er å la ripsen stå i en bøtte i kjøleboden/et veldig kjølig sted (kjeller) i en liten uke. Rør litt i bærene innimellom og mos dem gjerne litt. Bruk saftkoker og lag saft. Avkjøl. Ha den kalde saften i en kjele og bland i sukker. 1/2 - 3/4 l sukker pr. liter saft.


#37

carmenzita sa for siden:

Jeg har laget saft av mine rips....


#38

C.D sa for siden:

Hyacinth! Har du fått oppskrifta?
Jeg har kommet meg hjem og plukket bær, så nå trenger jeg oppskrift til chutney :)


#39

Hyacinth sa for siden:

Nei, dessverre, men jeg treffer mor i kveld og lover å purre. TTT med min mor.


#40

C.D sa for siden:

Den er grei :) Jeg googla litt og såg at jeg sikkert ikke har alle ingredienser i hus så jeg får ikke begynt idag.


#41

gnuri sa for siden:

Venter i spenning på oppskriften :)


#42

Bayone sa for siden:

Åja, det er så godt :nam:

Jeg bruker å lage ripsgelé når jeg får tak i rips. Vi har ikke egen busk, men har familie og venner som har.


#43

Hyacinth sa for siden:

Ok. Here we go. Håper dette blir sånn noenlunde forståelig. Moren min er flink å lage mat og allergisk mot oppskrifter, og hun hadde ikke oversikten da jeg spurte henne i dag, men senere på kvelden fikk jeg en rekke sms-er jeg skal dele med dere:

"Bruker oppskrift på nettet. Opplysningskontoret for frukt og grønt. Den med 1 kg rips, 5 ss eddik, 250 g brunt sukker og krydder." (Dette er ikke helt sant, det vet jeg, for hun har laget dette lenge før dette opplysningskontoret eksisterte, men ok. Kanskje det fungerer som en basis nå for tiden, ikke vet jeg...Jeg skal uansett finne linken, for jeg har sett den flere ganger, bare vent litt.) Her: www.frukt.no/kokeboka/tilbehor-smaretter/ripschutney/

Jeg parerte med at hun jo ikke bruker brunt sukker, og dessuten mener jeg at jeg har sett henne bruke balsamico og ikke vanlig eddik. Det med eddiken svarte hun ikke på, men hun sa at hun bruker brunt sukker når hun har. Jeg spurte om hun kunne presisere krydderet hun bruker, og sa at hun bruker noen biter kanelstang, noen kardemommefrø, noen stjerneanis, noen nellikspiker, litt chilipepper og litt revet ingefær.

Alt skal kokes opp og stå i gryta i ett døgn (pga smaken). Dagen etter kokes det opp på nytt og fylles på glass eller fryses. Litt frysepulver hvis frysing.

Jeg mener å huske at hun ikke kokte opp med sukker første dagen, at det ble tilsatt dagen etter. Til det svarte hun: "Har gjort det på mange måter. Google. Jeg tar krydder i etter smak og behag og hva jeg har!"

Hmm. Fikk dere noe ut av dette? Jeg synes alltid chutneyen hennes smaker likt (og veldig godt!), og jeg tror egentlig hun gjør noe av det samme hvert år. De blir litt sur og litt søt og litt sterk og veldig krydret og har en dyp og fin rødfarge. Det er så genialt at man bare kan ta dette ut av frysen hele høsten og vinteren og ha nydelig tilbehør til allslags middager. Man trenger ikke spesielt mye heller.



#45

Hyacinth sa for siden:

Forresten: Ser at frukt.no sier man skal knuse krydderet i en morter. Det gjør ikke hun, det er jeg helt sikker på. Når krydderet får stå ett døgn først, så gir det likevel mye smak. Og krydderet tas ikke ut når chutneyen er ferdig heller, det ligger i syltetøyet og gir smak. Vi pleier alltid å plukke ut biter av stjerneanis og nellikspikre når vi spiser, det er litt av sjarmen.


#46

Malama sa for siden:

Det virker som om din mor lager mat etter samme tankegang som min mormor. Man skriver ikke ned noe, man vet ikke hva man gjør, og mener det "bare blir sånn", men resultatet blir likt, for man gjør egentlig det samme, man bare vet ikke å gjengi det.

Døtrene hennes sto ved siden av henne og tok notater, og målte opp det hun brukte (eller, hva som var i posen før og etter bruk da, og regnet ut hva som var brukt) for å få oppskriften på et par kaker, vet jeg. For hun slumpet jo bare, må vite...



#48

Hyacinth sa for siden:

Hehe, ja, sånn er hun. Og jeg er sånn, men ikke med ting jeg ikke kan, f.eks. syltetøy og sånt. Men med middagsmat bruker jeg aldri (sjelden) oppskrifter. Liker å eksperimentere.


#49

Malama sa for siden:

Jeg bruker heller ikke oppskrift når jeg lager middag, men må jo det på kaker og sånn...


#50

Hyacinth sa for siden:

Noe som også er utrolig digg, er å ha Philadelphia på et knekkebrød, så krydderskinke og til slutt en dæsj ripschutney. :elsker:


#51

Hyacinth sa for siden:

Ja, kaker også.


#52

C.D sa for siden:

Tusen takk! Da skal jeg dra på butikken :)


#53

Hyacinth sa for siden:

Jeg også. Og jeg har kjøpt masse småbokser i perfekt størrelse. Tilbud på Mega. :knegg:


#54

LilleRosin sa for siden:

Jeg fryser rips med stilk. Det er lett å rense dem når de er frosne - bare ta en gaffel (eller hånda) og skrell av bærene.

Det er ikke noe vanskeligere å lage saft enn gele. Jeg fryser safta, så slipper jeg å styre med å varme flasker og sånt.

Og så skal jeg prøve chutneyen. :jupp:


#55

Syrin sa for siden:

Eg fekk tips i dag om at rips er veldig godt i smothie. Saman med banan og noko søtt.


#56

C.D sa for siden:

De hadde ikke alle hele krydder på butikken jeg var på, så må dra en tur når knerten har lagt seg og jeg har barnevakt. En butikktur pr dag med minstemann alene er nemlig mer enn nok!
Jeg kjøpte små og litt større glass på Clas Ohlsson.
Hvor lenge står de seg i disse glassene da egentlig?


#57

Hyacinth sa for siden:

Hvis du hermetiserer det, holder det seg nok lenge. Mrn jeg har alltid fryst det. Da kan det stå nokså lenge i kjøleskapet etter tining, siden det inneholder mye sukker. Jeg fryser i små bokser og det brukes så mye at det forsvinner på ei uke, ihvertfall.

Jeg ringte mor nå for å høre hvor lenge det skulle koke. Hun sa ca ti minutter, bærene må ikke miste farge. Hun kunne ikke svare på når og hvordan hun hadde i frysepulveret. Noen som har noen forslag?


#58

C.D sa for siden:

Da har vi hatt chutney til hvalkjøttmiddag idag. Jeg liker det, men jeg har blingsa med ett eller annet krydder som tar over smaken litt for mye. Mistenker det krydderet jeg ikke fant helt og som jeg brukte malt av. Husker ikke hva det var i farta, må lukte meg frem senere.
Men uansett, tusen takk for tips og oppskrift- den skal nok forskes mere på ja :)


#59

Hyacinth sa for siden:

Jeg ble heller ikke helt fornøyd med mitt. Jeg brukte fersk chili i for første gang. Det var ikke så godt, men jeg vet at mor bruker chili. Mitt syltetøy smakte for mye stjerneanis. Kunne med fordel hatt mindre. Og så syntes jeg det manglet noe. Men jeg vet ikke hva. :grubler:

Hvis noen eksperimenterer med dette, kan dere ikke komme med forslag og oppskrifter dersom noe blir veldig godt?


#60

Che sa for siden:

Jeg koker chutney i skrivende stund. Hmmm..chili altså?


#61

Filifjonka sa for siden:

Jeg har akkurat laget chutney nå, og syns den smaker veldig godt så langt. Min ble også litt på en slump når det gjaldt krydder. Hva slags middager bruker dere den til, Hyacinth?


#62

Hyacinth sa for siden:

Jeg synes det er nydelig til veldig mye, men det passer kanskje spesielt godt til stekt og grillet mat. Stekt hvit fisk, alt av kjøtt, samt steker og kjøtt der det for noen er naturlig med tyttebærsyltetøy. Vi har det til pinnekjøtt også. :knegg: Rester av pinnekjøtt har blitt servert i lefser med ruccola, rømme og ripschutney. Veldig godt. Jeg har det på knekkebtød eller brødskiva, oppå tørket skinke med Philadelphia og gjerne litt ruccola. Det er nesten lettere å komme på noe det IKKE passer til. I går hadde vi chili con carne. Der dropper jeg dette.

Har du en slags cirka-oversikt over hvilket krydder du brukte?


#63

Che sa for siden:

Jeg synes det er litt søtt og synes det passer veldig godt til ost jeg....gleder meg til å prøve det til diverse. Har gitt bort en slant til en venninne også.


#64

Filifjonka sa for siden:

Omtrent de som er i oppskriften, bortsett fra at jeg ikke hadde allehånde. I tillegg hadde jeg oppi litt stjerneanis, pepper, ingefær og balsamicoeddik med fiken. Lukter jul. :) Jeg kan ikke se det for meg til fisk, men er villig til å prøve.


#65

Hyacinth sa for siden:

:)

Jeg brukte kanelstang, stjerneanis, nellikspiker, ingefær, kardemommekapsler og chili. Angrer på chilien. Hadde nok også litt for mye av det andre, spesielt stjerneanis. Brukte hvitt sukker og balsamico. Og litt mye frysepuler. Lurte litt på om det var det som ga bismaken, men tror det er krydderet.


#66

Filifjonka sa for siden:

Jeg hadde ikke frysepulver i. Er veldig var for den smaken. Brukte brunt sukker.


#67

Hyacinth sa for siden:

Jeg synes det blir så utrolig rennende uten frysepulver.


#68

Hyacinth sa for siden:

Da måtte jeg dra opp denne igjen. Og ringe mor i år igjen. :knegg: Hun greier ikke å gi noen presise svar i år heller...


#69

Hyacinth sa for siden:

Noterer meg for mye stjerneanis sist.

Funderer på om jeg skal prøve to ulike typer i år, en med hvitt og en med brunt sukker. Jeg et egentlig ikke så glad i brunt sukker, synes det smaker litt rart.


#70

Acsa sa for siden:

Ripschutne har jeg ikke spist, men det høres godt ut, jeg får se om jeg kan lure med meg litt rips fra foreldrene mine!

Jeg har laget eplechutney en del av syrlige vinterepler (epler, eddik, fersk ingefær, chili, sukker, kanel og muskat), og så kjøper jeg jo mangochutney. Jeg hermetiserer på gamle barnematglass, de er veldig passe store.


#71

Kahlan sa for siden:

Dette må jeg prøve, høres kjempegodt ut.
Ripsis er forresten og skikkelig deilig.


#72

Malama sa for siden:

Jeg har kontrolltalt buskene, det er ikke 8, det er 10 ripsbusker i hagen vår. Enn så lenge er det ikke modent nok til gele engang, men kanskje til helga om den tempen de melder holder seg, vi får se.

Men dette chutney-greiene må jeg prøve litt av, kjenner jeg. Siden jeg ikke liker tyttebærsyltetøy hadde det vært kjekt å se om dette er noe for meg


#73

ingling sa for siden:

Vi har rips, du kan lure med deg fra oss. :værsågod:


#74

Taien sa for siden:

Dere som lager saft (uten saftkoker): Hva gjør dere med ripsen først? Renser den? Fryser sen urenset til flasker er i hus? Jeg har aldri prøvd det før og fkk litt lyst. Jeg har 2,3kg urenset rips her (og mye mer på busken...).


#75

Malama sa for siden:

Kjøper saftkoker, vel :)

Det var det jeg gjorde, altså. For å lage saft. Og gele


#76

Zulu sa for siden:

:eek:


#77

Taien sa for siden:

Sikkert det letteste, men det har jeg ikke råd til. Så da får vi gå for en annen versjon. ;)


#78

Lyppa sa for siden:

Du kan lage råsaft. Det gjør jeg av krøkebær, og fryser den ned på brusflasker. Holder seg i en uke etter at den er tatt opp av fryseren.
Jeg har ikke min oppskift for hånden akkurat nå, men fant en her som du kan bruke: anne-laila.blogspot.no/2010/08/rasaft-av-rips.html


#79

Malama sa for siden:

Jeg registrerer at ripsa er passe moden til gele nå, så da har jeg en jobb å gjøre. Vi må plukke og plukke og plukke. Vi har jo tross alt 10 busker, så vi bør få til noen glass...


#80

Hyacinth sa for siden:

Mannen plukket 600 g i dag, og jeg gjorde et forsøk. Brukte denne som basis: m.frukt.no/oppskrifter/oppskrift/?aid=3937

Byttet ut rødvinseddik med bringebæreddik, droppet å ha krydder i morteren (liker dem hele), tilsatte fersk ingefær og hadde mer krydder i enn oppgitt. Droppet allehånde, men tilsatte stjerneanis. Kokte opp og tenker å la det stå til i morgen slik at krydeeret får satt seg. Tenkte å dele porsjonen i to og teste både brunt og hvitt sukker. Jeg er egentlig ikke så glad i brunt sukker, synes det har en merkelig røykaktig smak.


#81

Tallulah sa for siden:

Jeg har plukket 6 kilo rips! :what: 3 av dem er i ferd med å bli saft til gele nå, noe er frosset ned også tenkte jeg at jeg skulle prøve med på denne chutneyen.


#82

Hyacinth sa for siden:

Jeg fant store mengder rips fra i fjor i frysen. Har de tapt seg, tror vi, eller er de like gode? :undrer:


#83

Guava sa for siden:

Chutney av rips høres godt ut!

Jeg liker ripsgele veldig godt og lager det av og til.


#84

Guava sa for siden:

Du kan fint safte dem.


#85

Hyacinth sa for siden:

Ja, men jeg hadde tenkt å lage chutney. Tror du smaken er like god?


#86

Guava sa for siden:

Aner ikke. Har ikke prøvd å bruke til annet enn saft når de er så gamle. De er visst ikke optimale til dessert etter å ha vært frosset så lenge, men det er noe folk som liker sånt sier.

Jeg ser for meg at det må gå helt greit med chutney. Sure bær holder seg utrolig godt frosset.


#87

Tallulah sa for siden:

Hyacinth; hvor mange liter ble det med 600 g rips? Jeg har renset en kilo som jeg tenkte å bruke itl chutney, men jeg tror jeg begynner å få for lite glass.


#88

Hyacinth sa for siden:

Det ble bare tre syltetøyglass. Og faktisk ganske små. Akkutat ferdig, det stod og trakk uten sukker i gryta i natt.



#90

Tallulah sa for siden:

Jeg har noen sånne bittesmå glass jeg tenkte å bruke, så kan jeg bruke det som julegaver.

Den virket også god! Jeg har noen kilo rips til å ta av, så kanskje jeg kan lange en batch med den også.


#91

Hyacinth sa for siden:

Jeg har laget den siste her også. Smakte godt, men skuffet over hvor utrolig rennende den ble.


#92

Tallulah sa for siden:

Ja, det ble ikke mye. Det ble fire sånne bittesmå glass, også et lite syltetøyglass. Jeg syns korianderfrølukta ble litt for intens, heldigvis var smaken bedre. Jeg beholdt alle frøene hele. Litt dumt med korianderen, jeg syns det smaker ille når man tygger dem. Det får bli julegaver! Jeg brukte stjerneanis, kardemomme, allehånde, et par bittesmå tørkede chili, litt tørket appelsinskall, tørket muskatblomme, kanelstang, korianderfrø og litt malt spisskummen. Jeg brukte mørkebrunt sukker med mye molasse, det funka veldig bra.


#93

Hyacinth sa for siden:

Så moro! :)

Jeg bruker også hele frø. Det er jo litt av sjarmen å plukke stjernanis ut av det mens man spiser. Og det avgir smak lenge.


#94

Tallulah sa for siden:

Ja, jeg vil tro smaken endrer seg mye utover høsten, etter at glassene har fått stå en stund. :) Tenkte jeg skulle prøve meg på den andre med løk over helga, jeg har fremdeles rundt to kilo rips jeg må gjøre noe med. Og en kilo bringebær og halvannen kilo stikkelsbær.


#95

Hyacinth sa for siden:

Jeg fryser alt mitt, jeg orker ikke sterilisering av glass og hermetisering. Men jeg er ikke sikker på om smaken utvikler seg i fryseboksen, akkurat. :undrer:

Si fra hvis du lager den andre og gjør noe som ikke får den flytende! Min ble bare saft, selv etter en tur i kjøleskapet.


#96

Tallulah sa for siden:

Jeg syns det var veldig mye sukker i den, jeg tenkte å prøve med halvparten. Kanskje det hjelper? Jeg steriliserer og kjører på glass for jeg har ikke plass nok i fryseren, dessverre.


#97

Hyacinth sa for siden:

I "min" oppskrift eller i den engelske? Jeg måpet over sukkermengden i den engelske oppskriften, men det er såpass mye eddik i den at jeg følte det ble riktig. Det vil si, jeg brukte vel litt mindre, sukkerposen var åpnet og jeg veide den ikke.

I den jeg alltid har laget brukte jeg i dag litt over 200 g sukker på 600 g rips. Det var på grensen, synes jeg, kunne ikke vært mindre.


#98

Tallulah sa for siden:

Den engelske. Den andre var grei syns jeg, med 250 g sukker på 1 kg bær. Jeg kan jo begynne med samme eddik/sukkerforhold som i den, og smake. Mulig løken, paprikaen og chilien trenger litt mer både syre og søtt.


#99

Albertine sa for siden:

Sjå! :lykkelig: Mitt aller første forsøk! :D


#100

Hyacinth sa for siden:

Flink! :jupp:

Hva er det? Gelé?


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.