Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Kjøre 300 mil med nytt sertifikat

#1

Jessica sa for siden:

Nytt dilemma:

Ditt barn er 16 år. H*n har en venninne som nettopp har fått sertifikat. De planlegger en ferietur der de må kjøre 300 mil fra sør-Norge til nord-Norge.

Får barnet ditt lov til å være med?


#2

Sitron sa for siden:

Det er vel en grunn til at hun har fåt sertifikat.


#3

Divine sa for siden:

Skulle denne ene personen med ferskt førerkort foreta all kjøringa? Da hadde nok svaret blitt nei. Hadde det vært flere som delte på kjøringa, så hadde jeg vurdert det. Men det er avhengig av hvem hun skulle reist sammen med. Selv om man aldri har noen garantier for hva som kan skje, så hadde jeg aldri latt henne dratt på tur med personer jeg visste opptrådde uansvarlig i trafikken.


#4

Guava sa for siden:

Det var da veldig til dilemmaer så sent på natten Jessica ;)

Hvorvidt jeg hadde latt 16 åringen bli med noen (uavhengig av alder) på en slik tur hadde vært avhengig av hvor godt jeg kjente personen, ikke av hvor lenge det var siden personen fikk lappen.


#5

dutte sa for siden:

Der hadde jeg vært skikkelig hønemor og sagt nei :o . Øve seg litt hjemme i nærtraktene hadde vært fint.


#6

kisha sa for siden:

Jeg er enig med dutte. Da jeg fikk sertifikatet sa læreren at det er nå jeg kan begynne å trene på bilkjøring.


#7

Isolde sa for siden:

Jeg er usikker. Jeg hadde selv ikke lagt ut på en sånn tur for 2 år siden.

Men kanskje om de lover å ta ekstra pauser. Man blir fortere sliten når man er fersk sjåfør. Man merker det ikke selv kanskje men man merker det når man ikke lenger er fersk og klarer å kjøre mye lenger uten at hode blir slitent.

Gode pauser, mye søvn og kjøring på dagen så ja.


#8

Dragen sa for siden:

Ikke hvis denne venninnen er den eneste som har førerkort. Det høres ut som alt for mye kjøring for en nybakt sjåfør.


#9

amo sa for siden:

Storesøs var klar for å kjøre fra Bergen til Oslo dagen etter at hun fikk sertifikat.
Jeg hadde latt henne kjøre, men om hun var 16 og skulle sitte på, hadde nok latt henne reist.
Suget i magen er stort, men det er det samme hva de håpefulle prøver. Hun reiser til Tyrkia med kjæresten på onsdag.Dette er tredje sydenturen uten oss, men klart at jeg er engstelig for, om atte, hva som kan skje, men det ligger nok alltid latent i en mammamage.

Neste spørsmål? :knegg:


#10

Estrella sa for siden:

Signerer denne.


#11

cora sa for siden:

Nei, det hadde jeg ikke tillatt. :erfaren:

Da jeg var russ, var jeg passasjer i en bil der sjåføren nylig hadde fått lappen. Vi var på vei hjem fra russetreff, og hadde kjørt noen timer da vi plutselig kjørte av veien på en rett strekning. Sjåføren lente seg over til høyre for å få tak en colaflaske, og dermed svingte rattet samme vei og vi havnet i grøfta. Det gikk fint med oss, men ikke med bilen.


#12

Jessica sa for siden:

Jeg får vel si hva jeg mener da.

Jeg ville nok sagt nei dersom det kun var den nybakte sjåføren som skulle kjøre. Uansett om dette var en stødig og rolig person. Om den var en bra sjåfør så mangler den erfaring. Av egen erfaring vet jeg at når man er 18 år har man en tendens til å overvurdere seg selv. Dersom det hadde vært en mer erfaren sjåfør med og de byttet på kjøringa så hadde jeg nok sagt ja.



#14

Tinka sa for siden:

Nei, hadde jeg sagt.


#15

~TM~ sa for siden:

Ikke snakk om!


#16

LaBanga sa for siden:

Jeg tror ikke at en 18-årig jente som har tatt lappen nødvendigvis trenger å være noen dårligere sjåfør enn mange andre. Kvinner er jo generelt sett mindre "farlige" sjåfører enn mannlige, og da er nok unge mannlige spesielt farlige.

Jeg husker selv at vi reiste på speiderleir med fullpakka bil til England med min venninne på 18 år bak rattet, som hadde hatt lappen i en måned. Selv kjørte jeg på speiderleir mange mil med kombikamp noen måneder etter at jeg hadde fått lappen. Det gikk kjempefint i begge tilfellene.


#17

Eria sa for siden:

Nei, det hadde de ikke fått lov til. Om de var 2-3 stykker som delte på kjøringen og dette var ungdom jeg stolte på, hadde jeg vurdert det.


#18

Dragen sa for siden:

Det tror ikke jeg heller. Poenget mitt er at det er altfor mye kjøring for bare én, såpass fersk sjåfør.


#19

Obelix sa for siden:

Hadde ikke kjørt 300 mil selv, selv om jeg har hatt lappen i ørten år.
Så jeg hadde sagt nei.


#20

Sitron sa for siden:

Hva definerer du som mye kjøring? Det står jo ingenting i HI om at de skal kjøre i ett, eller tilnærmet, men at de skal tilbakelegge denne reiselengden i løpet av ferien.


#21

007 sa for siden:

Nei.
Min 16-åring hadde ikke fått reist på ferie med venn/venninne uten at foreldrene var med.


#22

Honda sa for siden:

Jeg kjørte nordover , 160 mil en vei da jeg hadde hatt lappen i 2 mnd, på vinterføre.Jeg var 19 da jeg fikk lappen. Og ølevseskjørt siden jeg var 14 hihi
Man kjenner nå selv sine begrensninger.

Mamma hadde ingen skrompler med å sitte på med meg , og hun maste aldri om at jeg måtte hvile og sånt.

Så jeg hadde nok sendt ungen på tur.


#23

Angelique sa for siden:

Min eldste kjørte russebilen fra Drammen til Stavanger via Kristiansand med ganske ferskt sertifikat (hadde hatt det i ca 6 mnd.Mulig HI mener mer ferskt sertifikat)
Hun kjenner sine egne begrensinger meget godt, hun kjørte tur retur alene og var flinkt til å stoppe bilen og ta gode pauser, gå litt, sove etc.

Søsteren som var 16 da hun fikk sertifikatet,satt mye på da hun hadde helt fersk sertifikat, ikke på ovennevnte tur, men andre turer, så jeg hadde ikke satt nei med nevnte i bakhodet.


#24

TBM sa for siden:

Jeg ser ikke helt problemet i problemstillingen slik den er gitt. Det som er viktig er at på en slik lang reise må de sette av godt med tid - og noe særlig mer enn 60-70 mil per dag bør den ferske sjåføren ikke kjøre. Hvis sjåføren er inneforstått med det - og det er satt av godt med dager til selve kjøreturen - synes jeg det må være en flott tur å kjøre når man er fersk - det er jo dessuten en tur hvor trafikken blir enklere og enklere.

At en 16-åring derimot skal reise så langt på ferie - uten voksne - synes jeg derimot er mer problematisk. Med mindre de er søsken og skal til familie. Jeg hadde ikke sendt min 16-åring med en kjæreste eller en eldre venninne på en så lang tur. Jeg synes ikke 16-åringer er gamle nok til det.


#25

Leandra sa for siden:

Må si jeg blir litt små sjokkert her jeg sitter og leser alle svarene:ja:
Er veldig overrasket over alle som hadde latt 16 åringen sin reise på ferie alene med en el flere? venninnner..Mine barn kommer ikke til å få reise alene på ferie med venner før hun er 18,aldri i verden:nono: Har problemer når ungene sitter på med andre nå også jeg,selv om det bare er snakk om mindre turer.
Så nei,tror jeg kommer til å nekte henne bilferier i all evighet jeg..:sniker:


#26

apan sa for siden:

Nei, jeg hadde ikke det. Jeg husker godt hvordan jeg selv kjørte da jeg nettopp hadde fått lappen. -Uansett hadde vel ikke en 16åring fått dra så langt og lenge på egenhånd nei.


#27

Pastill sa for siden:

Man har ikke mye erfaring når man nettop har fått lappen. Etter bare et par mnd med mye kjøring begynner der derimot å hjelpe LITT på.


#28

Divine sa for siden:

Min 16-åring kunne godt ha reist på ferie alene med venninner, det hadde neppe vært noe problem. For meg er det vel det ferske sertifikatet som mest sannsynlig hadde gjort at jeg sa nei.


#29

KristinS sa for siden:

Tror jeg kanskje hadde sagt nei jeg også og heller sagt at de fikk finne ett reisemål som ikke var så mange mil unna til sjåføren hadde fått litt mer erfaring.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.