Sønnen min skal muligens teste ut melkefri diett, og jeg prøver fine gode, og smakfulle erstatninger for ting han liker. Det meste går greit, men så er det brunost da. Han elsker brunost, og jeg syns det er greit siden han får i seg noe kalsium, men han kan jo ikke spise det om han ikke skal ha melk, verken protein eller laktose.
Finnes det noe annet, smakfullt jeg kan erstatte det med?
En annen ting; han drikker nå den laktosefrie kakaomelka på skolen, men det må vi i såfall også slutte med. Er det andre gode, kalsiumholdige drikker han kan drikke i stedet? De kan godt ha kakaosmak, men helst ikke altfor mye sukker da. Evt noe jeg kan lage selv?
mandelmelk! (usøtet)
du får kjøpt det i helsekost, men du kan lage det selv også. Mandler inneholder kalsium. Og det er godt.
Og sesamfrø, det inneholder kalsium og du får sesamfrøpasta (pålegg) som smaker.... interessant på helsekost. Det kan hende det framstår som likt nok prim (som jeg ikke liker, så jeg aner ikke) at det tolereres? :vetikke:
Mandelsmør kanskje også.
Aner ikke hvor mye du må spise for å få i deg nok da, lillegutt får kalsiumtilskudd i tillegg så jeg har ikke så stort fokus på det.
Vet ikke jeg heller. Kjøpte mandelsmør, og det smaker omtrent som peanøttsmør, men er usikker på om han liker nøttesmørkonsistensen. Han liker ikke nugatti.
Går det an å koke kokosmelk eller havremelk til det søtner slik som prim er laget?
Han kan ikke drikke den kakaomelka om han skal på melkefri diett nei. Vår yngste er melkeallergiker, han drikker rismelk tilsatt kaslium. Han liker rismelk best å drikke, mens jeg liker best havremelk til matlaging. Brunost eller prim har vi ikke funnet noe alternativ til.
Jeg er ikke så glad i tahini, men kan selvsagt se om sønnen min liker det. Tror jeg evt. kan blande sesamfrø i smoothies og brød.
Jo, men jeg syns det er greit med en skive om dagen med to tynne brunostskiver på. Prim er bare noe han får hos besteforeldrene, og det syns jeg også er greit. Det er igrunn ikke andre sukkerkilder i hverdagskostholdet hans, han spiser masse sunt og er tynn som en strek. Han spiser den der lettere fløtemysost, og det er ikke tilsatt noe sukker utover det naturlige melkesukkeret.
Fantastisk, takk for tips, dette skal prøves til ungene her også.
Mellomste her er så utrolig glad i prim i perioder, og han driver og faller av kurven sin støtt så alt som er med på å gi ham matlyst er velkomment.
Yaconsirup, hvor får man tak i det?
Det er nok en del sukker i det, men i den oppskriften var det jo nesten bare sukker. Men det kan jo være greit for å spise en gang i blant.
Vi har en jente i vår omgangskrets som ikke tåler melk. Hun spiser nøttepålegg. Altså 'Nøtte'. Det er jo heller ikke sunt, men et alternativ til kosepålegg.
Nei, den smakte som sukker med litt mer sukker på. :knegg: Og ørlite karamell. Ungene har aldri vært glade i verken prim eller brunost da, så jeg skjønner egentlig ikke hvorfor jeg gadd å prøve. Men jeg må jo veganisere alt, så det var mest fordi jeg var nysgjerrig. Men det går jo an å prøve, jeg vet om ei som lager den på jevnlig basis fordi sønnen digger den.
Man må lage det selv. Jeg har oppskrift, men ikke prøvd den ut enda. Dette er søt kondensmelk da, har ikke sett oppskrift på noe annet. Har faktisk tilfeldigvis kokeboka her, så her er oppskriften (den er en del av en oppskrift på Frozen lemon cream pie, høres så godt ut, så den må jeg prøve snart):
Sweetened condensed milk
4 cups soy milk
1/2 cup vegan margarine
2 cups sugar
1 teaspoon salt
In a small sausepan, scald the soymilk, bring to a boil, turn heat down and let simmer.
In a medium saucepan, melt the margarine and add the sugar and salt, stirring until the sugar is melted.
Add the milk to the margarine, slowly stirring constantly. Note the level of liquid in the pot; cook until it has reduced by half and the condensed milk is thick. Cool completly before using. Makes about 2 cups.
Takk! Om man koker vanlig kondensert melk får man jo hapå, så mulig dette kan bli en primliknende sak. Mye sukker her også, da, men det er vel ikke til å komme unna.
Er noen av soya/havre/rismelkene med kakao akseptable med tanke på sukkerinnhold, eller blir det som nesquik?
Det har jeg ikke fått sjekket, for å være ærlig. Tror ikke det er like ille som Nesquick, men det blir mest synsing siden jeg ikke har sett etter. Må sammenligne neste gang jeg er i butikken. Troor det er rårørsukker i Alproen, men er usikker.
Nutritional Information
Per 100g:
Energy Value 191kJ/46kcal, Fat 2,1g, of which saturates 0,6g, monounsaturates 1,1g, polyunsaturates 0,4g, Fibre 0,1g, Proten 0,5g, salt 0,1g
Og den er glutenfri, laktosefri, sojafri, dairy-free.
Rissjokolademelk eller havresjokolademelk har jeg ikke sett etter.
De har soyasjokolademelk (Alpro) i trepakninger med sugerør i nesten alle matvarebutikker. ;) Jeg liker best å kjøpe akkurat disse til å ha i barnehagen i tilfelle kakao og sånt, for da slipper de å åpne en stor kartong og la den gå ut på dato om det er lenge til neste gang de har kakao. Veldig geniale. :)
Det irriterer meg at de ikke kan skrive nøykatig hvor mye sukker det er i. Nå må jeg jo bare tippe at det er et sted mellom 95 og 7% omtrent. De er uansett altfor søte til å være noen slags hverdagsdrikk, ser jeg.
Ellers har jeg både Kinsarvik, Røtter, Den Gode Jord, Helios og diverse Sunn Kost osv. i nærheten. Mine lokale supermarkeder har også et godt utvalg soya-, ris- og havreprodukter.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.