Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Brunost/prim-liknende på noe annet enn melk? - og andre melkefrie kalsiumkilder

#1

Tallulah sa for siden:

Sønnen min skal muligens teste ut melkefri diett, og jeg prøver fine gode, og smakfulle erstatninger for ting han liker. Det meste går greit, men så er det brunost da. Han elsker brunost, og jeg syns det er greit siden han får i seg noe kalsium, men han kan jo ikke spise det om han ikke skal ha melk, verken protein eller laktose.

Finnes det noe annet, smakfullt jeg kan erstatte det med?

En annen ting; han drikker nå den laktosefrie kakaomelka på skolen, men det må vi i såfall også slutte med. Er det andre gode, kalsiumholdige drikker han kan drikke i stedet? De kan godt ha kakaosmak, men helst ikke altfor mye sukker da. Evt noe jeg kan lage selv?


#2

m^2 sa for siden:

mandelmelk! (usøtet)
du får kjøpt det i helsekost, men du kan lage det selv også. Mandler inneholder kalsium. Og det er godt.

Og sesamfrø, det inneholder kalsium og du får sesamfrøpasta (pålegg) som smaker.... interessant på helsekost. Det kan hende det framstår som likt nok prim (som jeg ikke liker, så jeg aner ikke) at det tolereres? :vetikke:
Mandelsmør kanskje også.

Aner ikke hvor mye du må spise for å få i deg nok da, lillegutt får kalsiumtilskudd i tillegg så jeg har ikke så stort fokus på det.


#3

Tallulah sa for siden:

Vet ikke jeg heller. Kjøpte mandelsmør, og det smaker omtrent som peanøttsmør, men er usikker på om han liker nøttesmørkonsistensen. Han liker ikke nugatti.

Går det an å koke kokosmelk eller havremelk til det søtner slik som prim er laget?


#4

m^2 sa for siden:

Aner ikke, men du kan lage yoghurt av kokosmelk hvertfall :vetikke:



#6

Bayone sa for siden:

Han kan ikke drikke den kakaomelka om han skal på melkefri diett nei. Vår yngste er melkeallergiker, han drikker rismelk tilsatt kaslium. Han liker rismelk best å drikke, mens jeg liker best havremelk til matlaging. Brunost eller prim har vi ikke funnet noe alternativ til.


#7

Tallulah sa for siden:

Takk for oppskrift mkj! Ikke akkurat så sunn, men sikkert ok som helgepålegg. :)




#10

Candy Darling sa for siden:

Hos oss er brunost og prim også helgepålegg. Det er jo sukkerbombe, er det ikke?


#11

Tallulah sa for siden:

Jeg er ikke så glad i tahini, men kan selvsagt se om sønnen min liker det. Tror jeg evt. kan blande sesamfrø i smoothies og brød.

Jo, men jeg syns det er greit med en skive om dagen med to tynne brunostskiver på. Prim er bare noe han får hos besteforeldrene, og det syns jeg også er greit. Det er igrunn ikke andre sukkerkilder i hverdagskostholdet hans, han spiser masse sunt og er tynn som en strek. Han spiser den der lettere fløtemysost, og det er ikke tilsatt noe sukker utover det naturlige melkesukkeret.


#12

GydaG sa for siden:

Fantastisk, takk for tips, dette skal prøves til ungene her også.
Mellomste her er så utrolig glad i prim i perioder, og han driver og faller av kurven sin støtt så alt som er med på å gi ham matlyst er velkomment.
Yaconsirup, hvor får man tak i det?


#13

mkj sa for siden:

Det er nok en del sukker i det, men i den oppskriften var det jo nesten bare sukker. Men det kan jo være greit for å spise en gang i blant.

Vi har en jente i vår omgangskrets som ikke tåler melk. Hun spiser nøttepålegg. Altså 'Nøtte'. Det er jo heller ikke sunt, men et alternativ til kosepålegg.


#14

Dixie Diner sa for siden:

Yaconsirup kjøper jeg på iHerb. Jeg likte forresten ikke den hjemmelagde brunosten, ikke ungene heller. Men det er jo en smakssak.


#15

Tallulah sa for siden:

Smakte den som prim/brunost?


#16

Dixie Diner sa for siden:

Nei, den smakte som sukker med litt mer sukker på. :knegg: Og ørlite karamell. Ungene har aldri vært glade i verken prim eller brunost da, så jeg skjønner egentlig ikke hvorfor jeg gadd å prøve. Men jeg må jo veganisere alt, så det var mest fordi jeg var nysgjerrig. Men det går jo an å prøve, jeg vet om ei som lager den på jevnlig basis fordi sønnen digger den.


#17

Tallulah sa for siden:

Får man kondensert vegansk melk? I såfall kan jeg jo lage noe fra det.


#18

Dixie Diner sa for siden:

Man må lage det selv. Jeg har oppskrift, men ikke prøvd den ut enda. Dette er søt kondensmelk da, har ikke sett oppskrift på noe annet. Har faktisk tilfeldigvis kokeboka her, så her er oppskriften (den er en del av en oppskrift på Frozen lemon cream pie, høres så godt ut, så den må jeg prøve snart):

Sweetened condensed milk

4 cups soy milk
1/2 cup vegan margarine
2 cups sugar
1 teaspoon salt

In a small sausepan, scald the soymilk, bring to a boil, turn heat down and let simmer.
In a medium saucepan, melt the margarine and add the sugar and salt, stirring until the sugar is melted.
Add the milk to the margarine, slowly stirring constantly. Note the level of liquid in the pot; cook until it has reduced by half and the condensed milk is thick. Cool completly before using. Makes about 2 cups.


#19

Tallulah sa for siden:

Takk! Om man koker vanlig kondensert melk får man jo hapå, så mulig dette kan bli en primliknende sak. Mye sukker her også, da, men det er vel ikke til å komme unna.

Er noen av soya/havre/rismelkene med kakao akseptable med tanke på sukkerinnhold, eller blir det som nesquik?


#20

Dixie Diner sa for siden:

Det har jeg ikke fått sjekket, for å være ærlig. Tror ikke det er like ille som Nesquick, men det blir mest synsing siden jeg ikke har sett etter. Må sammenligne neste gang jeg er i butikken. Troor det er rårørsukker i Alproen, men er usikker.


#21

m^2 sa for siden:

På Kinsarvik sin nettbutikk har de sojasjokolademelk i porsjonspakninger.

Her er innholdsfortegnelsen
Ingredienser: Vann, økologisk rårørsukker, økol. avskallede soyabønner (7,2%), økol. maltodextrin, økol. sjokolade (1,1%), økol. fettfattig kakao (1%), naturlig kakao ekstrakt (0,2%), havsalt, stabilisator: carrageenan.

Næringsverdi pr 100 ml:

Energi 83 kcal/350 kJ

Protein 3,9 g.

Karbohydrater 11,2 g.

Fett 2,4 g.


De har utsalg på Sandvika Storsenter og stort utvalg :jupp:

I butikken mener jeg bestemt at jeg har sett hasselnøtt-sjokolademelk i literpakning også. Jeg har helt sikkert sett hasselnøttmelk der hvertfall.

I butikken (ikke nettsidene) har de også, hvertfall nå, inne en sjokolademandelmelk. Dette er det som står på pakningen:

Ingredients
Water, Agave syrup*, almond* (2,7%), Cocoa powder* (1%), inulin* (agave fibre*), salt, natural almond flavouring*, natural almond flavouring*, natural cocoa flavouring*.

*From Organic farming

Nutritional Information
Per 100g:
Energy Value 191kJ/46kcal, Fat 2,1g, of which saturates 0,6g, monounsaturates 1,1g, polyunsaturates 0,4g, Fibre 0,1g, Proten 0,5g, salt 0,1g

Og den er glutenfri, laktosefri, sojafri, dairy-free.

Rissjokolademelk eller havresjokolademelk har jeg ikke sett etter.


#22

m^2 sa for siden:

Og dette er i en ss nesquick-pulver (kommer i tillegg til melka da):

Kalorier Kcal 40,7495 Kcal
Kilojoule 170,5 Kj
Protein 0,55 gram
Karbohydrater 8,8 gram
Fett 0,33 gram

Men jeg finner ingen innholdsfortegnelse på nett :gruble:


#23

Dixie Diner sa for siden:

De har soyasjokolademelk (Alpro) i trepakninger med sugerør i nesten alle matvarebutikker. ;) Jeg liker best å kjøpe akkurat disse til å ha i barnehagen i tilfelle kakao og sånt, for da slipper de å åpne en stor kartong og la den gå ut på dato om det er lenge til neste gang de har kakao. Veldig geniale. :)


#24

m^2 sa for siden:

Åja :humre:

Jeg kjøper dem ikke men så dem tilfeldigvis i nettbutikken nå når jeg surfet etter mandelmelken så tenkte at da kunne jeg jo tipse om dem.


#25

Tallulah sa for siden:

Det irriterer meg at de ikke kan skrive nøykatig hvor mye sukker det er i. Nå må jeg jo bare tippe at det er et sted mellom 95 og 7% omtrent. De er uansett altfor søte til å være noen slags hverdagsdrikk, ser jeg.

Ellers har jeg både Kinsarvik, Røtter, Den Gode Jord, Helios og diverse Sunn Kost osv. i nærheten. Mine lokale supermarkeder har også et godt utvalg soya-, ris- og havreprodukter.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.