Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hver tredje gravide kvinne under 25 år velger å ta abort

#1

Katta sa for siden:

Et forsøksprosjekt med gratis p-piller har vist en reduksjon på 50%, men det er ikke rom for det i statsbudsjettet så det blir ikke videreført.

www.aftenposten.no/nyheter/iriks/Hver-tredje-gravide-kvinne-under-25-ar-velger-a-ta-abort-7270418.html#.Uf1kxWROq3l

I utgangspunktet bør man forvente at voksne kvinner selv sørger for prevensjon og betaler for dette. Likevel er det betenkelig å ikke gå videre med noe som har vist en så stor reduksjon av aborttall, det må da utgjøre en kostnad i seg selv også. Ikke minst etisk og menneskelig.

Det jeg imidlertid lurer på er hvor mye av dette som er effekten av gratis p-piller og hvor mye som er effekten av lett tilgjengelige p-piller. Hva om p-piller i denne aldersgruppen hadde vært reseptfritt med veiledning av farmasøyt på apotek? Kunne det gitt samme effekt?


#2

vixen sa for siden:

Jeg vet ikke, men jeg tipper tilgjengeligheten er viktigere enn prisen.


#3

Darth sa for siden:

Det tror jeg også. :ja:

For de under tjue tror jeg prisen er viktig også - men etterhvert spiller nok det mindre rolle vil jeg tro.


#4

Katta sa for siden:

Jeg tror også det. Og det er veldig begrenset hva slags effekt den legekontrollen i forbindelse med p-piller har i de yngste aldersgruppene. Risikoen er uansett liten, og med tydelig informasjon kan det fint gjøres reseptfritt for de yngste tenker jeg. Farmasøyter er fornuftige personer som kan informere og anbefale legekontroll i gitte tilfeller tenker jeg.


#5

Adrienne sa for siden:

Jeg tror også tilgjengelighet er det viktigste, å ha et lavterskelsted å få resepten. Jeg husker fortsatt hvor innmari flaut det var å be om resept første gang, og hvor høy terskelen var for å bestille den legetimen. Hadde det vært i hjembygda mi tror jeg ikke jeg hadde turt å gå til legen i det hele tatt. Men den lille summen pillene kostet var ikke noe problem, studentøkonomi til tross.

Og jeg synes det er helt hårreisende at det ikke vurderes å innføre en slik ordning i en eller annen form når man vet hvor god effekten er.


#6

Appelsin sa for siden:

Men er det egentlig noe lettere å stå på apoteket og be om gratis p-piller enn det er å gå til legen da? :gruble:


#7

Katta sa for siden:

Ja. Venterom, samme fastlege som mamma, manglende fastlege på studiestedet, ventelister, umulig å få time utenom vanlig arbeistid, frykt for at man må gjennom gu.... Og så må man på apoteket etterpå uansett.


#8

Malama sa for siden:

Apotek-asatte kjenner vi ikke. Legen kjenner vi.

Å hente ut p-pilleresepter (jeg har aldri fått dem gratis da, men prisen var aldri noe problem nei, studentøkonomi til tross) var uproblematisk, men å gå til legen jeg hadde hatt hele livet, som var hele familiens lege, og be om p-piller.... Det var en høy terskel ja. (og endte med gu også, for det syntes han egentlig jeg burde komme i gang med, 21 som jeg var, og åpenbart nå seksuelt aktiv...)

Apoteket, nei, de folka der aner ikke hvem jeg er, kjenner ikke mamma. I en viss fase av livet betyr slikt litt.

tilgjengelighet tror jeg er langt viktigere enn pris ja.

Men at abort-tallene er så høye, når de faktisk har gått markant ned, det er egentlgi litt skremmende. Det er ikke 1/3 av de som gravide som ble det fordi p-pillen ikke virket selv om de tok den som de skulle, altså. Det er langt mer enn 66% sikkerhet på prevensjon, nemlig...


#9

era sa for siden:

Gratis legekonsultasjon/ resept og piller for denne aldersgruppen har effekt på aborttallene og antallet uønskede graviditeter. Om man kun snakker tall og driter i den menneskelige etiske moralske Jesus og absolutt alle som skulle ha en mening så koster det mindre enn abortinngrep, syke og psykehusdøgn som følge av komplikasjoner og stønader tiltak og kroner det koster for og med de barna som nok kunne ha ventet litt med å bli født. Det er relativt enkel matte, selvfølgelig skulle man ønske at det var sånn at alle som var voksne nok til å stemme og ha sex og sånn, var voksene modne blablabla til å sørge for prevensjon eller utviklingstøttende tilknytning for eventuelle konsekvenser av mangel på sådan. Sånn er det ikke SUPRISE! Inntil det er sånn mener jeg oppriktig det er absolutt høl i hue å slutte med noe som faktisk virker uten å komme med et bedre alternativ, spesielt når argumentasjonen er et regnestykke som ikke henger på greip. Grei å bomme med 2+2=5-
+-ett par stykker, men ikke 2+2=fisk.


#10

Matilda sa for siden:

Dersom det er medisinsk forsvarlig, hvilket Katta altså mener at det er, så syns jeg ideen er god. Fordelen med apotek er at man ikke binder seg til å hente ut piller et bestemt sted. På fastlegekontoret hos oss treffer man så godt som alltid kjente på venterommet, legen er faren til venninna mi, jo, jeg grudde meg til å be om prevensjon første gangen. GU slapp jeg (og finelegen min, som uansett er for god til å byttes ut, foreslo sjøl at han kunne få noen andre til å ta seg av det, da det blei aktuelt). Det eneste andre som foregikk var samtale og blodtrykksmåling. Det kan de vel fikse på apoteket også.

For min del treffer jeg like mange kjente på apoteket, både i køen og bak disken, men det er jo bare å gå på et annet i verste fall. Det hadde senka terskelen betydelig for min del, tror jeg, særlig om jeg hadde vært enda yngre enn jeg faktisk var.


#11

Billa sa for siden:

Som farmasøyt, så treffer jeg jo svært mange av jentene mellom 16 og 20, som i dag får dekket 400 kr hvert år til prevensjon. Jeg har inntrykk av, at mange av dem synes det jeg er en grei dame å spørre om en hel rekke ting de lurer på, både når det gjelder beskyttelse mot SOS og bruken av pillene. Svært ofte får jeg inntrykk av de med vilje ikke har spurt forskriver (helsesøster/lege), og det å ha samme lege som mamma, er kanskje en større trygghet når man er 30 enn når man er 16. Mange, mange ganger mangler det gyldig resept også, og da må vi løse det hos oss lokalt. Jeg ser at veldig mange bruker faste apotek.

Det er ikke viktig for meg hvem som skriver ut hva egentlig, ingen prestisje i det for mitt vedkommende. Men det ER viktig at det følger med riktig informasjon, at terskelen er lav, tilgjengeligheten høy og at bruken blir rett. Det er forskning om som viser at omfanget av SOS har økt, og man regner med at det henger sammen med at kondom ikke lenger ses på som så nødvendig når Ida på 17 har tilfeldig sex. Jeg har de siste årene hatt altfor mange engstelig unge jenter innom, som lurer på konsekvensen av postivie prøver på Chlamydia og Herpes.

Forøvrig så tror jeg vi etterhvert oppdrar en generasjon som er helt ute av stand til å ta egne, fornuftige og gode valg, uten at det er lovregulert eller et økonomisk incentiv som ligger bak. Unge jenter mellom 20-25 trenger ikke at det offentlige betaler prevensjon, de trenger kunnskap og selvfølelse.


#12

Guava sa for siden:

Jeg leste en artikkel en gang hvor utvikling av unge jenters seksualitet og seksuelle rolle i sammenheng med p-pillebruk ble problematisert. Jeg husker ikke hele innholdet, men det handlet om konsekvenser av å stoppe naturlig syklus midt i den viktigste perioden hvor ungdommer skal bli kjent med egen kropp og seksualitet. Ved å ta hormoner slik opplever en del jenter å få redusert seksuell lyst, uten å ha blitt kjent med hvordan kroppen egentlig fungerer i naturlig syklus. Hvordan denne reduserte lysten kan påvirke samspillet med partner (faking, sex fordi det forventes osv) påvirker seksuelt selvbilde er noe man ikke vet konsekvens av.

Jeg syntes det var interessant å lese en slik vinkling siden sex, hormoner og utvikling handler om mange forhold, ikke bare om blodproppsrisiko og graviditet.

Jeg tenker at gratis p-piller kan være nødvendig tiltak mot aborttall, men synes ikke det er uproblematisk at barn spiser hormoner og at kjønnssykdommer spres.

Gratis p-piller : ja, kanskje er det nødvendig. I tillegg må det et kjempefokus på kondomer og lett tilgjengelige gratis kondomer. Grensesetting tenker jeg i forhold til at ingen skal føle press til å gjøre mer enn det de ønsker. (Noe som dessverre det finnes triste statistikker på nå).


#13

Einhyrningur sa for siden:

Jeg leste en gang en artikkel (som jeg ikke finner igjen uten tilgang til databasene) om depresjon knyttet opp mot p-pillebruk og unge jenter. Jeg er ikke totalt positiv til bruken av p-piller selv om jeg ser nytteverdien. Jeg tror vi må jobbe mer helsefremmende og forebyggende via informasjon og holdningsendring, jeg tror ikke hormoner er den endelige løsningen.


#14

Blå sa for siden:

Jeg er veldig usikker på akkurat dette.

Jeg hørte Støre og lederen for KRFU (Elisabeth Løland) diskutere dette på politisk kvarter for en stund siden. Jeg synes faktisk at Støre har en del gode argumenter i forhold til hvor mye penger vi skal bruke på p-piller til en ganske stor gruppe der minst 9 av 10 helt fint har råd til å kjøpe det selv. Og at det kan være viktigere å bruke disse pengene på veiledning og hjelp, feks ved å styrke helsesøstertjenestene på skolene, tilgjengelig informasjon for ungdom ogsåvidere.

I tillegg så synes jeg at det er problematisk at det fokuseres så voldsomt på p-piller som prevensjonsmiddel. I ungdomstiden der mange skifter seksualpartnere så burde det være kondomer tilgjengelig absolutt overalt, gratis og lett. Det beskytter mot sykdom i tillegg til graviditet, det deler på ansvaret mellom gutten og jenten og det får ingen konsekvenser for jentens kropp.

Jeg synes at vi skal gjøre mye for å forebygge abort. Samtidig så sliter jeg med tanken om at hele ansvaret for prevensjon skal legges på jenten og at man ikke fokuserer på risikoen for smitte.


#15

Pappalille sa for siden:

Jeg er helt enig med Blå, og tenker at holdninger til prevensjon og abort er det som trenger jobb, ikke tilgjengelighet.


#16

Appelsin sa for siden:

Jeg er veldig kritisk til å dele ut p-piller på linje med kondomer (som uten resept). Som flere over skriver er det en god del negative sider ved p-piller og selv om jeg naturligvis ikke er for en drøss uønskete svangerskap mener jeg virkelig at p-piller og annen hormonell prevensjon skal behandles med den forsiktighet det krever.

Det er helt sikkert en del leger som ikke følger retningslinjene når det gjelder foreskrivning av p-piller og annen hormonell prevensjon, men jeg synes det er et nokså underlig forslag å overføre ansvaret til en annen yrkesgruppe. I prosjektet det er henvist til overfor, er det også poengtert at resultatet krever at langtidsmedikamenter som hormonspiral og p-stav inkluderes,
noe som i hvert fall krever at lege blir involvert i prosessen.

At det er vanskelig å få foreskrevet p-piller når man har fastlege i annen by enn man studerer, eller at det er pinlig å bare oppholde seg på et venterom når man er 21 år gammel er kanskje sant,
men det er faktisk en del av å bli voksen å forholde seg til slike ting og jeg er generelt imot alle forslag som inviterer til å sy puter under armene på folk.
Det er allerede forenklet en god del i foreskrivningsprosessen av p-piller, ved at man kan skrive ut medisin for tre år om gangen,
og at man slett ikke trenger å gjennomgå gu hvis ikke særlige grunner taler for det.


#17

Darth sa for siden:

I forhold til kjønnssykdommer er det i alle fall en fordel at man dukker opp hos lege en gang i blant.


#18

Billa sa for siden:

En resept på prevensjon, er gyldig i 3 år i Norge fra datoen den er skrevet ut. Mange leger skriver også mengde tilsvarende dette, slik at det reelle behovet for lege er hvert 3.år i enkelte tilfeller.

Når staten dekker 100 kr per 3.måneders forbruk, får du hente ut EN pakke med rabatt (3 brett). Skal du ha ut resten med en gang, må du betale full pris, og så selv søke Helfo om å få refundert for resten av det du har hentet. De fleste henter 1 pakke av gangen.


#19

Darth sa for siden:

Ah, jeg er åpenbart ikke særlig oppdatert på p-pille-regler-fronten. Men det jeg vet, det er at jeg, eh, fikk en kjedelig overraskelse en gang jeg var hos legen for å få p-piller i mine yngre dager. Da jeg var ung knirk fikk man bare resept på ett år av gangen. Og for min del var det nok greit, den gangen...

Man bør jo på en eller annen måte sikre at folk tester seg for kjønnssykdommer med jevne mellomrom syns jeg.


#20

Billa sa for siden:

Veldig enig, og derfor ønsker jeg meg et MYE større fokus på kondombruk, og at DET er begges parters ansvar. Jeg blir helt matt når (primært) unge gutter kommer inn for å hente ut sin 3.kur mot chlamydia på 18 måneder. Hva TENKER de med, liksom? Er rett og slett alt blitt for enkelt og ansvarsløst? Chlamydiabehandling får man jo også gratis, og der gutta tidligere var litt synlig brydd (uten at DET er noe bra heller, for alle del) står nå kompisene rundt og ler og "high fiver" mens jeg registrerer og plukker frem behandlingen.


#21

Matilda sa for siden:

Jeg ser argumentene for hvorfor det ikke er lurt også, og slik for eksempel Appelsin legger det fram over her, så er det jo ikke medisinsk forsvarlig å gjøre p-piller reseptfrie. Jeg er også enig i at kondomer bør være førstevalget, i alle fall før man etablerer seg i et fast forhold, men jeg har sans for å gjøre også p-piller lettere tilgjengelig for unge. Heller det enn uønska graviditet, men altså innenfor rammene for hva som er medisinsk forsvarlig. Om de er gratis eller ikke betyr mindre, tror jeg, det er tilgjengeligheten som er viktig. Hvor langt man skal gå for å få til den, er jeg usikker på.

Aller helst skulle kondomer vært enda lettere tilgjengelig enn det de er, og så synes jeg det bør snakkes såpass mye om at det ikke blir flaut, men en selvfølgelighet å ha dem. For alle. Jeg lurer på om vi ikke har hatt en skål med gratis kondomer hos helsesøster på skolen jeg jobber, men da må man jo innom der og plukke med seg. For min del kunne de gjerne delt ut noen til alle med jevne mellomrom.


#22

Katta sa for siden:

Jeg er enig i at det er dumt med for mye hormonprevensjon til de yngste, men dette er strengt tatt ikke snakk om de yngste. Det er snakk om kvinner fra 20-25 år. De mellom 16 og 20 får allerede gratis p-piller, og helsesøstre får skrive ut p-piller i denne aldersgruppen. Med tanke på risiko ser jeg ikke noe vesentlig forskjell på gruppen mellom 16 og 20 og de mellom 20 og 25. Og dette med fastlege i den aldersgruppen er ikke bare enkelt. For meg spiller det liten rolle hva de burde greie og hvor voksne de burde være, når aborttallene er som de er og man har vist at lettere tilgjengelige gratis p-piller halverer det synes jeg det blir feil å ikke prioritere det. Nøyaktig hvordan man organiserer det spiller ikke så stor rolle for meg, poenget er at tilgjengeligheten må være god og diskret. Det samme gjelder forsåvidt tilgjengeligheten til testing for kjønnssykdommer og god rådgivning. Fastleger er i utgangspunktet en bra ting, men når det gjelder kjønnsykdommer og prevensjon for ungdom og unge voksne tror jeg det er fint om det finnes en annen adresse.


#23

Billa sa for siden:

Jeg er langt på vei enig i alle tankene dine, men synes det er viktig å finne ut av HVORFOR det er slik også. En ting er alle uønskede graviditeter, det er på ingen måte bra, men jeg synes det er kjempeskummelt at voksne damer ikke evner å fikse egen prevensjon hvis den ikke er sponset av staten. Hva SIER det oss?


#24

Malama sa for siden:

Kondomer burde være førstevalget for alle som ikke er i et etablert (langtids)forhold.

Ingen tvil om det.

Jeg er egentlig ikke stor tilhenger av p-pillebruk og særlig ikek hus unge kvinner, pga hva hormonene kan gjøre med kroppen, syklusen og den naturlige utviklingen av denne. Men de funker jo også, og SAMMEN med holdningsarbeide, kondom-tilgjengelighet bør de være ganske greit tilgjengelige, tross alt.

I min tid fikk man heller ikke resept for tre år, eller mengder for det, men reseptfornying av p-piller var virkelig ikke noe annet enn rent administrativt, skal det være det da?

Ja, GU fikk jeg første gangen, uforberedt, og har nå siden ruslet innom legen for det hvert 3. år siden, men selve reseptfornyingen, SKAL den innebære noe annet enn "også trenger jeg ny resept på p-piller"? (Etter den første gangen kan jeg egentlig ikke huske at det var flaut, men så byttet jeg lege også da, så jeg har ikke hatt gamle Dr. Olsen siden den tid. (Man han har fortsatt mamma og min bror, jeg valgte å IKKE bytte tilbake når jeg flyttet hjem, like greit det)


#25

Katta sa for siden:

Ja, det er jeg enig i. Og jeg nekter på et vis å tro at det er prisen som er greia. Tilgjengelighet er viktig, og til dette tror jeg ikke fastlegene er tilgjengelige nok. Jeg har jobbet på helsestasjon for ungdom, det er et godt tilbud for den yngste aldersgruppen, men det er mulig det trengs noe tilsvarende for de som er litt eldre. Hvor man ikke må planlegge, bestille time, grue seg, vente og så omsider få en resept.


#26

Guava sa for siden:

Enig.

Er man 20-25 så er man voksen. Det er skummelt om denne gruppen ikke kan fikse prevensjon selv. Det er også ganske skremmende om kvinner i denne alderen som kanskje har hatt et seksualliv en stund synes det er pinlig å snakke med en lege om p-piller. Er man i jobb har man fastlege der man bor, men er det pinlig å snakke med piller med en fastlege på hjemstedet? Er man student har man vel fremdeles mulighet til å benytte seg samskipnadenes helsetjenester.

Jeg kjenner at det strider i mot en del prinsipper å sy så mye puter under armene til voksne folk at man må servere p-piller på et sølvfat.

Hva pokker skal man gjøre for å ansvarliggjøre?


#27

Katta sa for siden:

Jeg er enig i at man må se på hvorfor det er sånn, og jeg er enig i at kvinner på 20-25 år er voksne og bør ta ansvar for seg selv. Likevel synes jeg at det er viktigere å få ned aborttall enn å kreve at folk er mer ansvarlige enn de viser seg å være.


#28

him sa for siden:

Jeg har ikke satt meg inn i dette fullt og helt, men jeg tenker at alt koster og det er rett og slett ikke råd til alt innenfor et helsebudsjett. Det vil alltid være noen som ikke får. Når vi snakker om mennesker mellom 20-25 så tenker jeg at dette ikke er riktig plass å bruke pengene. Jeg må innrømme at jeg ikke skjønner argumentet med at ting er så flaut etc i og med at jeg mener at kondomer burde være mulig å få tak uten gu, eller det at man deler med lokalsamfunnet at man har sex.

(Må ta forbehold om at jeg ikke har lest annet enn overskriftene.)


#29

Billa sa for siden:

En del av disse 20-25 åringene velger jo også da å bære frem barnet. Men med det modenhetsnivået denne undersøkelsen muligens avdekker, kan man jo undres om at det at de velger å ikle seg foreldrerollen er det smarteste valget også. Foreldreskap krever jo tross alt mer av de fleste av oss, enn vi noen gang kunne forestille oss var mulig :dulte:


#30

Guava sa for siden:

Men vil det å la staten ta ansvaret for dette også bidra til enda større grad av umyndiggjøring av aldersgruppen?


#31

Katta sa for siden:

:knegg: Det hender vi sier det er bra at endel foreldre ikke aner hva de går til også. Det kan være en fordel å være ung og naiv.


#32

him sa for siden:

Det vil det sikkert, men her tenker jeg at dette har mye med om man er pragmatisk eller idealistisk anlagt. Jeg er pragmatisk anlagt og synes dette er et helt greit tiltak gitt at man finner penger.

For meg er det mer et spørsmål om det er dette er det som bør først i køen. Dette er jo friske folk som kan styre dette selv. (Jeg hadde også syntes det var interessant å vite noe om "angrepiller" i forhold til dette. Kanskje det kunne være et tiltak som var mer målrettet, og bedre i forhold til dette?)


#33

Katta sa for siden:

Hm. Jeg er ikke enig i at lettere tilgjengelighet betyr at staten tar ansvaret. Men ok, om så var, så blir jo det et spørsmål om man synes tidligaborter eller umyndiggjøring er verst. Og når det ikke er snakk om større inngripen enn å gjøre prevensjonsmidler lettere tilgjengelig for folk, er jeg ikke i tvil om at det er det minste av to onder. Det er ikke akkurat snakk om rutinemessige p-sprøyter til alle.

Jeg ser ikke den prinsipielle forskjellen på dette og endel annet forebyggende helsearbeid. Ideelt sett tok alle voksne mennsker ansvar for seg selv og sin familie og foretok smarte valg. Når man ser at mange ikke foretar så smarte valg som de burde ser man ofte om det er noe man kan gjøre for å motvirke dette, fordi man ikke ønsker konsekvensene av det folk faktisk gjør.


#34

Guava sa for siden:

Jeg kan også se pragmatisk på dette og tenker jo at det kan være en pris å betale for å få ned aborttallene, men jeg liker ikke tanken på at det offentlige må betale for at studenter og mennesker som er i yrkeslivet skal kunne skaffe seg prevensjon.


#35

Katta sa for siden:

Nei, der er vi helt på nett. Jeg bare liker aborttallene enda dårligere.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.