Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

iSize-regler?

#1

kokosbolle sa for siden:

Fra 1. juli ble det innført (og kommer gradvis etter overgangsperioder), et nytt regelsett for barnesikring i bil. Jeg har lest og lest om dette siden vi har splitter ny bil som ble registrert etter 1. juli, men blir ikke klok.

I første omgang er det 1) påbudt for barn og sitte bakovervendt frem til 15 måneder og 2) noen mystiske regler for klasse I seter.

Ettersom jeg har lest meg frem til blir det forbudt med kombinasjonsseter som kan festes enten med isofix eller setebelte også står det også noe om at dersom bilen er registrert etter 1. juli i år MÅ man bruke isofixfestene for å feste klasse I seter. :vetikke:

Jeg er mildt sagt forvirret, og mannen er ikke mye klokere. Noen smartinger her som vet noe mer? Vi skulle gjerne hatt unngått å bruke isofixfestene siden vi da ikke får plass til alle tre setene i baksetet, men om vi må, så må vi, da får eldstemann sitte foran foran avslått airbag.


#2

mrc sa for siden:

Jeg forstår det slik at det ikke er lov å selge stoler med begge tilkoblingsmuligheter etter denne datoen, samt at det er krav til at nye biler skal ha isofix. Men det er ikke tilbakevirkende kraft, slik at stoler kjøpt før den datoen kan benyttes på begge måter.


#3

kokosbolle sa for siden:

Ok, det var litt mer betryggende. Jeg forstod det nemlig sånn at biler som var registrert etter 1. juli MÅTTE feste barnesetene med isofix, men synes det hørtes sprøtt ut.


#4

emin sa for siden:

Jøss, det høres jo snålt ut all den tid både Besafe, Akta Graco og Axkid har seter som kan benyttes med eller uten isofix. Ikke lest noe om dette hos dem. Vi selv har jo Besafe IZI Combi med isofix, men det gjelder kanskje ikke seter som festes med isofix ene veien og belte andre veien? Ikke lest noe om det hos Besafe. Ikke at det plager meg nevneverdig siden det ikke har tilbakevirkende kraft, da.


#5

Malama sa for siden:

Finner du det merkelig at det kan lages nye regler som gjør at eldre modeller (med ikke optimale løsninger) ikke blir tillatt? Det er ikke tilbakevirkende kraft, så seter man har kan brukes. Men de må finne bedre løsninger videre.

(fint for oss, Mikro har et sånt besafesete som kan snus og da festes med selene. Det er ikke aktuelt før det snør en viss plass å gjøre det, men det kan jo gjøres, og om reglene sier at slike seter ikke blir tillatt lenger, så må de slutte å lage den modellen da. Vi har den, men har ikke hatt bruk for den muligehten og hadde ikke kjøpt den om jeg hadde visst mer da vi kjøpte det. At setet utgår ser jeg ingen problem med)


#6

emin sa for siden:

Jeg finner det merkelig all den tid man må velge enten eller, men jeg kan til dels se argumentene hvorfor, men at setene fortsatt er godkjent hjelper jo de som ikke har ny nok bil til at isofix er installert. Min mor f.eks. har en 2005-modell som ikke har isofix. Jeg tror likevel ikke at det vil få flere til å ha barna lengre bakovervendt enn i dag, dersom det er intensjonen utover de lovpålagte 15 mnd De fleste jeg kjenner som har snudd barna tidlig VET at de sitter sikrere bakovervendt, men de synes ikke det er et godt nok argument. :himle: Og jeg lurer litt på hvorfor du mener det ikke er optimalt å kunne ha muligheten til å feste setet enten med isofix eller belte? Jmf de som har peiling så er et rett montert beltemontert sete like sikkert som et isofixmontert sete. Vi har hatt Akta graco Duologic, og for oss som kun hadde isofix i den ene bilen så var det særs praktisk. Da snakker jeg om bakovervendt, ikke som mulighet for forovervendt slik som IZI Combi.

Forøvrig har jeg bevitnet tilfeller der isofixseter uten mulighet for beltefeste har blitt festet med belte likevel, etter foreldrenes eget forgodtbefinnende. Mulig jeg er overhysterisk, men jeg ser for meg muligheten for flere slike tilfeller når man mister muligheten til å velge, og enten må kjøpe isofixsete eller beltesete.

Men hvor har du funnet denne infoen, kokosbolle? Alt jeg finner hos Vegvesenet er at reglene ikke innføres før i 2014, samt litt hos Britax og TT.

Det gjelder tydeligvis heller ikke alle biler med isofix.

www.vegvesen.no/Om+Statens+vegvesen/Media/Nyhetsarkiv/Nasjonalt/Ny+standard+for+barneseter+f%C3%B8rst+i+2014.499099.cms

Når det er sagt så støtter jeg selvsagt at det blir lovpålagt å ha barn bakovervendt lengre, jeg skulle bare ønske alderen var høyere enn 15 mnd.



#8

emin sa for siden:

OK, takk for link. Jeg er fortsatt ikke enig i at de burde fjerne muligheten for å velge innfestning, men det er min personlige mening ut fra personlig erfaring med bil. Nå har det ikke noe å si uansett all den tid vi har isofix i begge bilene, og de nye setene ligger for langt fram i tid til at det blir aktuelt å anskaffe. Jentungen kommer antagelig til å bikke 18 kg iløpet av neste år, og såvidt jeg ser står det ingenting om at vektbegrensningen for isofix uten 3-punktsete er fjernet.


#9

Odelia sa for siden:

Jeg aner svært lite om dette, men kan det tenkes at de ønsker å fjerne muligheten for at man kan ha seter med 5-punktssele fremovervendt siden dette ikke er anbefalt? At det er det de mener med kombinasjonssetene?


#10

Malama sa for siden:

Det jeg mener med ikke optimalt å kunne feste på begge måter gjelder seter som det vi har, hvor det festes med isofox bakover, og med sele fremover. Det er ikke optimalt med slike kombiseter, det er mer det at det kan snus som ikke er optimalt da, ikke det at det festes på begge måter, så jeg formulerte meg litt feil, for det er jo helt mulig å lage komboseter med bare selefesting, derved er jo det jeg skrev egentlilg feil, for det var komboen jeg mente var ikke-optimal, ikke det at man kan velge festemåte i seg selv (jeg tenkte bare ikke på at man kan ha et sete som festes med isofix og sele uten at det snus mellom de ulike festemåtene?

Siden isofix blir påbudt skal ikke selefesting være nødvendig, for disse i-size-setene for de minste uansett.

Jeg ser derfor Odelia sitt poeng, og det var egentlig det jeg tenkte på, at det var disse kombinasjonssetene man ønsket å fjerne (men det setet vi har som er sånn kombo finnes vel også uten isofix bakover, derved forsvinner ikke den problemstillingen. Utenom at det neppe godkjennes etter i-size fordi det ikke er isofix hvilket det skal være for disse småtassene, derved må man over på det vi har, som ikke blir tillatt, og derved fjerner man det kombisetet?


#11

*HH* sa for siden:

Jeg nevnte dette med i-Size på Sikring av barn i bil sin side på Facebook i fjor sommer. BeSafe har vært inne på siden og svart på noen av spørsmålene som ble stilt omkring regelverket. Det kan kanskje være interessant å lese i forbindelse med denne diskusjonen. Tråden og alle kommentarene kan leses her.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.