Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hva gjenbrukes/sendes til UFF?

#1

Lille meg sa for siden:

Er det kun plettfrie klær dere selger eller gir videre til neste bruker/UFF? Og hva med undertøy, dvs truse, strømpebukse, sokker? Gir dere dette videre?

Jeg syns det virker sløsete å kaste ei bukse bare fordi strikken er gåen eller en genseren fordi den har fått et lite hull. Samtidig virker det litt mye å skulle reparere buksa eller genseren for deretter å sende det videre til UFF. Men alternativet er jo å kaste klærne. Og hva med ei strømpebukse som knapt er brukt. Eller - som hos oss - truser som ikke er brukt, bare navnet.

Hva skal man gjøre med disse plaggene? Bare kaste dem? Finnes det et sted som tar imot tekstiler for gjenbruk, for eksempel som filleryer eller isolasjon eller lignende? Hva gjør dere med tekstiler som ikke kan brukes som klær mer? Restavfall?


#2

gajamor sa for siden:

Dessverre finnes det ingen steder i Norge som gjenvinner tekstiler. Fretex gjorde det før, de lagde tepper og isolasjon av dem. Men nå må man bare ha det i restavfallet og satse på at det går til varmegjenvinning.

HM samler inn tekstiler, og sier at de også tar imot utslitt tøy. Men de sier ikke noe om hva de gjør med det.

Strømpebukser til barn regner jeg ikke som undertøy, så det leverer jeg til Fretex/UFF. Har sett at de selger det.


#3

millact sa for siden:

Jeg har gitt undertøy, jeg, så lenge det er helt og rent.


#4

Lille meg sa for siden:

H&M, ja! Takk! Jeg har levert noen plastposer dit før, men jeg trodde bare det var et kortvarig stunt fra H&Ms side. Jeg sjekket websiden, og de tar imot ødelagte klær. Og her skriver de hva de gjør med klær som ikke kan gjenbrukes som klær. Så flott. TAKK!


#5

mkj sa for siden:

Undertøy og sokker kaster jeg. Samme med utslitte klær (klær jeg selv ikke ville ha brukt om igjen). Ellers så har vi mottakere av vårt tøy, så det er stort sett bare voksentøy som går til Uff/Fretex. Samme gjelder der. Hvis det er ødelagt kaster jeg det. Hele klær som ikke passer, vi er lei av eller noe sånt - det går til Fretex.


#6

Lille meg sa for siden:

Men kjøper folk slikt brukt? Virkelig?


#7

Skilpadda sa for siden:

Tekstiler som ikke kan brukes som klær mer må dessverre i restavfallet, ja. Truser som ikke er brukt er et ukjent fenomen hos oss; undertøy kastes når det er for smått, og da er det typisk utslitt også. Det samme gjelder vanligvis sokker. Bukser er også gjerne både slitt og hullete når de har blitt for små, så da kastes de, og ullundertøy blir det gjerne hull i før det blir for lite. Noe ull arves bort - det varmer jo like godt om det er litt slitt - og ellers gir jeg bort barneklær som er for små, enten til kjente (men vi kjenner ikke så mange i passe størrelse) eller i en Fretex-container.

Jeg synes ikke ting trenger å se "ubrukt" ut for at de skal kunne doneres, men jeg legger ikke klær med hull i i containeren. Jeg ser ikke for meg at Fretex (eller UFF) tar jobben med å reparere dem, så da ender bare de opp med kostnadene med å bli kvitt det i stedet for at jeg gjør det selv.


#8

kokosbolle sa for siden:

Alt som er brukelig og ikke undertøy og sokker går til UFF her. Resten går i restavfallet.


#9

Lille meg sa for siden:

Jeg tenker forøvrig også at ull kan fungere helt utmerket selv om det er litt slitt, men jeg syns likevel det er vanskelig å gi det bort ... :sparke:


#10

millact sa for siden:

Det tviler jeg på, men mye av det de får gis til andre land og brukes der.


#11

Skilpadda sa for siden:

Jeg bare spør folk, jeg, om de er interessert i noen ulltrøyer og ullongser som er litt slitt. Hvis de sier nei takk, vi har nok, så gjør jo ikke det noe. Og hvis de sier ja for å være høflige og så kaster det i smug, så er jo ikke det verre enn om jeg kaster det selv. :knegg:


#12

millact sa for siden:

Hullete eller slitte ting går i søpla selvsagt. Stort sett får Uff bare voksentøy, men ikke undertøy fra meg for da er det som regel slitt. Barnas sitt slites lite og kan gis videre til venner som vil ha til sine.


#13

mkj sa for siden:

Jeg synes det er helt greit å gi bort slitt ull til godt kjente. Ull er undertøy og det er dyrt, så om man kan komme seg gjennom en barnehagevinter med litt slitt ullundertøy så tror jeg mange ønsker seg det.

Jeg har selv Janus-ull som begge ungene har brukt i flere år hver, det er nesten gjennomsiktig, men det gjør nytta si som ekstratøy i skuffen i barnehagen. Men de tror jeg er ferdige med livet når minstemann vokser ut av dem.


#14

him sa for siden:

Har variert litt med hva jeg har gjort. Før ga jeg alt, da sortere de ut ting til gjenbruk. Så ga jeg bare plettfrie klær og det har jeg fortsatt med selv om jeg har registrert at H&M tar i mot alt. (Når jeg får snudd er det sikkert snuoperasjon der også ... :humre: )

#15

Lille meg sa for siden:

Ja, det der er så forbasket! Jeg frykter at innen jeg har sånn helt klart å få med meg at H&M tar imot alt, så har de skiftet profil, og skal nå bare ha plettfrie klær. Eller enda verre - de har sluttet å ta imot klær. Samme dagen som jeg kommer med to stappfulle poser. :gaah:


#16

Jenna sa for siden:

Det kokosbolle sa. Først hører jeg om det er noen som vil arve det. Hvis ikke går det i UFF-containeren.


#17

frukt sa for siden:

Så praktisk! Satt akkurat og lurte på hva jeg skal gjøre med barneklær som er flekkete/slitt. Nå vet jeg det. :jupp:


#18

Lille meg sa for siden:

Å levere til UFF er så utrolig enkelt, for vi har en konteiner i nabolaget, mens H&M er et stykke unna. Samtidig blir det vel litt feil å kun levere slitte, flekkete og ødelagte klær samt truser og sokker til H&M. Eller hva tenker dere? Jeg vil jo anta at H&M helst hadde sett at de fikk en del klær de kunne gjenbruke som klær? :vetikke:


#19

Trulte sa for siden:

Jeg gir kun ting som ikke har flekker/ hull, eller andre mangler. Og som ikke er så synlig slitt. Undertøy (bh, truser og sokker) hadde det ikke falt meg inn å gi. Strømpebukser ja.

Truser og sokker går i arv blandt egne barn.


#20

frukt sa for siden:

Jeg tipper de tjener penger på det uansett. Hvis ikke hadde de nok ikke gjort det.


#21

Daisy sa for siden:

Så fantastisk med HM linken! Jeg kommer til å levere dit også da!


#22

millact sa for siden:

Det ville jeg ikke tenkt på en gang tror jeg. Men jeg ser ikke for meg å gi noe særlig til H&M siden Uff er mer praktisk for meg.


#23

Che sa for siden:

Jeg har ikke hatt problemer med å la mine barn bruke undertøy som har vært brukt - det kan jo vaskes varmt. - i tillegg vokser de jo såpass raskt.

Mine truser legger jeg dog ikke til gjenbruk - mest fordi jeg har trusene mine leeeenge. (Brukte her om dagen en truse jeg kom fram til at var 15 år...:sparke. )


#24

veobra sa for siden:

Jeg gir brukt undertøy til barnehagen, det er vasket på 60. De har skift i reserve og truser og sokker er typisk små plagg som ikke kommer tilbake. :sporer av:


#25

millact sa for siden:

Yngste min har arvet truser, helt OK. Mange av hans gis videre til venninne som nå har bleieslutter. Da er det praktisk med ekstra mange skift. Min har aldri hatt bæsjeuhell, så hans er jo omtrent som nye når de gis videre.


#26

him sa for siden:

Jeg kjøper ikke brukt undertøy til mine unger. Det har ingenting med at jeg opplever det som uhygenisk, bare det at jeg orker ikke å bruke tid på å lete opp brukt tøy som jeg kan få nytt for en billig penge. (Jeg innrømmer glatt at grunnen til jeg handler brukt fremfor nytt er økonomisk. Og så littegranne stoff til sying, altså mer av estetiske grunner. At man kan sy et fint og spesielt skjørt feks). Og er det økonomiske grunner til å handle brukt, så lønner det seg mye mer å kjøpe en brukt bunad enn brukt undertøy.

#27

Che sa for siden:

Jeg sier ikke at jeg gjør det jeg heller, men jeg ser ikke problemet med å sende undertøy fra barn til Fretex.


#28

him sa for siden:

Nei, enig med deg. (Det var mer en kommentar til at jeg ikke tror de får solgt så mye av det, men jeg er helt enig i at det er helt OK å levere inn.)

#29

millact sa for siden:

Det står jo på innsamlingsboksene at mye av klærne gis til Øst-Europa, så jeg vil jo tro at også undertøy blir brukt?

Jeg hadde heller ikke kjøpt brukt undertøy til oss, men de kan gjerne arve det av venners barn (ikke så ofte det skjer).


#30

Lille meg sa for siden:

... forutsatt at det er bunad man trenger, da, og ikke truser. :knegg:


#31

Malama sa for siden:

Mine unger arver truser innimellom alt det andre i arveposene fra tante og onkel, og de bruker vi på lik linje med annet arvetøy. Null problem.

I praksis har jeg ikke gitt noe til HM enda, men tanken min er at det vi pleier gi til uff, det gir vi fortsatt til uff, og det vi før kastet gir vi nå til HM.

Barneklær har vi dog enn så lenge hamstret, ser det ut til. Vi sender det til min bror da, men det kommer i retur etterpå. På sikt skal vi se litt på den ordningen...


#32

him sa for siden:

Pysj! Tenkt på pengene du sparte! :nemlig:


#33

Lille meg sa for siden:

Ja, jo. Godt poeng. Og så trenger man kanskje ikke truse under bunad uansett? :gruble:


#34

him sa for siden:

Nettopp! Trenger du egentlig truse under noen klær, nå som du først er kommet på tanken? :D

#35

him sa for siden:

Gjør det for miljøet, Lille Meg! Du er vel ikke en slik person som bare tenker på det selv? Hva med barnebarna dine som skal arve kloden etter det? De vil være takknemlige for at du gikk uten truse! (Noen av de ble kanskje til og med født på grunn av det! :hyper: )

#36

Chablis sa for siden:

Samme som her. :jupp:


#37

Lille meg sa for siden:

Jeg liker ikke retningen denne tråden har tatt ... :redd:


#38

Malama sa for siden:

Av hensyn til miljøet og barnebarna mine som skal overta kloden etter meg bruker jeg truse under bukser, som jeg bruker de aller, aller fleste dager. For ellers måtte jeg vasket buksen daglig, det gjør jeg ikke nå. At jeg må vaske trusen sliter mindre på miljøet, all den tid den er mindre, så det går mange av dem i maskinen på en gang sammenlignet med antallet bukser, samt at jeg ikke trenger like mange bukser eller sliter like mye på buksene som jeg ellers ville gjort med all den vaskingen.

Så det så.


#39

Lille meg sa for siden:

Men du kunne brukt skjørt - eller til og med bunad kjøpt på salg - Malama. Du kunne! Om du verdsatte kloden og ikke var en egoist! :nemlig:


#40

Malama sa for siden:

Bunad har jeg, så det ville jo ikke kostet meg noe, men tenke seg til om jeg brukte den for ofte, da måtte den sikkert renses. Farlige kjemikalier.

Kjoler er et bedre argument, men da måtte jeg ut og kjøpe kjoler i alle fall, som egnet seg til slik bruk. Ja, også måtte jeg uansett hatt strømpebukse i dette klimaet, så derved.... litt tilbake på det med at truser er mindre å vaske

Så det så,

Egoistisk hilsen trusebruker.


#41

him sa for siden:

Og så synger vi!
[yt]MO6yKG9VnrM[/yt]


#42

Lille meg sa for siden:

Du Him - dette går ikke. Har du hørt 1 minutt og 8-9 sekunder ut i den sangen? Grøss og gru!


#43

him sa for siden:

Ja, himmel og hav! De bruker jo ikke el-bil en gang. Jeg så nok litt for mye på Didrik og litt for lite på innholdet ... :sparke: (Lover å ikke drive å se på halvnakene politikere når jeg skal stemme dog)

#44

Lille meg sa for siden:

Gaaah! Jeg tenkte ikke engang på at truckene de bruker nok forurenser alt for mye. Hvor er trillebåren?

(Men egentlig tenkte jeg mest på teksten. Den er "(...) and they're driving giant trucks", men han SIER ikke "giant". :sob: )

Tja. Jeg syns det stuntet vitnet om mot, selv om jeg er litt lei meg for at de viste folk som i det minste jeg ville følt bidro til kroppspress. Men det er nå meg. Jeg må innrømme at jeg liker KrF bedre og bedre (det har kanskje noe med utgangspunktet å gjøre). Her forleden så jeg partileder Hareide på TV, og han hadde jo humor!

Det er bare politikken deres jeg i ekstremt stor grad kan klare meg uten.


#45

him sa for siden:

Jeg også er begeistret både for stuntet og Hareide, men jeg har ikke tenkt å bli så begeistret at jeg skal stemme på Krf (jeg fikk faktisk opp Krf på 1 plass på Aftenposten sin valgautomat også). Hele problemet mitt med Krf er det religiøse aspektet, ikke egntlig politikken eller politikerene.

#46

Lille meg sa for siden:

:nemlig: Jeg skulle gjerne stemt på den politikeren som var flinkest til å få meg til å le. Eh, ja, det vil selvsagt si at politikeren med vilje fikk meg til å le. Det er jo et poeng. :jupp:


#47

Malama sa for siden:

Altså, Hareide liker jeg. Som person. (Også kjenner jeg ham nesten, i alle fall kjenner mannen min broren hans)

Jeg klarer bare ikke la det bestemme valget, nei.

Politikken deres er egentlig ikke så ille den heller, slett ikke, på mange felt.

Så da var den den religionen da. Jeg synes nemlig ikke noe om å blande religion og politikk. Jeg lever fint med religion i hverdagen (vi har da faktisk andakt i lunsjen, jeg har en kristen arbeidsgiver, nemlig) men jeg synes ikke det skal blandes inn i politikken. Noe sier meg at en stor andel av den reilgiøse andelen av mine kolleger ikke egentlig er enig i den problematiseringen da.

Men nå føler jeg meg temmelig langt unna UFF/HM og arv av barnetruser og truser under skjørt, altså...


#48

Koma sa for siden:

Jeg har noen ganger levert til noen som annonserer på Finn at de kjører klær til barnehjem Baltikum. De har sagt at de tar alt uansett tilstand og sorterer selv. Det som er skittent/hullete blir levert til en dyrehage som strimler det og bruker det til isolasjon til dyrene om vinteren visstnok. :riktig: de tar også imot voksenklær som går til fengsler.


#49

millact sa for siden:

Jeg fikk renovasjonsavgift forleden. Med den fulgte også et skriv om at f.eks klær og andre tekstiler kan leveres til UFF containere. Det står at man også kan levere slitte tekstiler og tøy med hull i. Disse sorteres ut og klippes opp til filler som det lages dyner av. Les mer på www.uffnorge.org.


#50

nokon sa for siden:

På UFF-kontaineren i krysset her hos oss, står det at alt kan levarast og det som ikkje er salgbart blir resirkulert.


#51

gajamor sa for siden:

Hvor står det om dynelagingen? For jeg finner bare dette:

Her er en oversikt over hva vi ikke tar i mot:

  • plagg med hull som ikke lett kan repareres eller som er veldig slitte
  • plagg som er skitne, misfargede og ute av fasong
  • plagg med olje- eller malingsflekker
  • strikke- og ullplagg som er forvasket eller som har krympet
  • plagg som er våte eller fuktige
  • tekstilbiter som er mindre en 1 X 1 meter
  • enkle sokker og sko
  • dyner og puter med dunfyll (da disse kan gå i stykker under transporten)

www.uffnorge.org/TextPage.asp?TxtID=17&SubMenuItemID=103&MenuItemID=43


#52

millact sa for siden:

Jeg fant heller ikke noe om det på nettsiden deres, men det stod absolutt på arket fra Renovasjonsverket her. Så ikke vet jeg altså.


#53

millact sa for siden:

Er det noen av dere som faktisk har testet dette ut hos H&M? Tar de fortsatt i mot klær uansett tilstand? Gjør alle butikkene dette eller er det kun noen av H&M som gjør det? Noen som vet?


#54

Lille meg sa for siden:

Jeg tester dette stadig vekk, jeg. :knegg: Forrige gang var på vårparten om jeg ikke tar feil. Jeg har forstått det slik at dette fremdeles gjelder. Alle HM-er jeg har vært innom tar imot. I tillegg får man en kupong for hver pose (maks to kuponger - man kan levere så mange poser man vil) som gir rett på 10 % rabatt på en vare til full pris. Det er en super mulighet.


#55

millact sa for siden:

Så bra! Ser det fremdeles står om det på nettsiden deres. Har snart en full pose og yngste trenger et par ting, så da må jeg snart ta turen til H&M og teste det ut. Fint om det kan gjenvinnes.


#56

Guava sa for siden:

UFF skriver at de gjenvinner, men ikke noe mer nøyaltig om hva og hvordan.

Direkte tekstilavfall kunne jeg nok levert til UFF, men ting de mer direkte kan ta inn penger på hadde jeg heller levert til andre. De er/har vært for svindelbefengte til at jeg synes det er ok.


#57

millact sa for siden:

Har de virkelig?


#58

Guava sa for siden:

Ja det har vært mye rot hos dem dessverre.
Selv om wiki ikke er en god kilde så har de en oppsummering som gir et bilde.
no.m.wikipedia.org/wiki/Tvind


#59

Veslemøya sa for siden:

Vi får egne poser for tekstiler, sko, støvler osv. Disse leverer vi på miljøtorget. De ønsker alt av tekstiler(til og med kosedyr), selv om det er tøy man mener ikke kan brukes/ er i dårlig forfatning.



Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.