Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

I disse valgtider

#1

Nabojenta sa for siden:

Har fulgt med i de forkjellige valgtrådene, lest aviser og nyheter på nett.

Spesielt i en av trådene her inne slår det meg at jeg vet en del om de forskjellige partiene, er litt enig her og der, og føler jeg famler i blinde. Og jeg vet INGENTING om venstre.

Noen som kan gi meg en rask innføring, både pro og con?


#2

Nabojenta sa for siden:

Jeg finner jo og leser selvsagt slike ting på hjemmesiden deres:

Venstre vil:
• Si nei til oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.
• Gi skattefradrag for miljøtiltak i egen bolig og skattefritak for månedskort betalt av arbeidsgiver.
• Ha en storstilt satsing på fornybar energi.
• Ivareta det biologiske mangfoldet ved å sikre sårbar natur.
• Bygge InterCity med dobbeltspor til Halden, Skien og Lillehammer innen 2025 og ruste opp togstrekningene mellom de store byene.
• Investere en større del av Oljefondet i klimavennlige prosjekter.
• Kutte Norges klimautslipp med 40 prosent innen 2020.
• Bygge flere sykkelveier i byer og tettsteder.

Men jeg skulle gjerne sett mer om hva de ville gjøre for å oppnå de forskjellige målene.

Hva mener de om eldreomsorgen? Hva mener de generelt om helse-Norge?


#3

Polyanna sa for siden:

Venstre er et liberalt parti, og det gir seg utslag i en del ting som treffer meg:

  • Mot statskirke
  • For republikk
  • For bedre vilkår for næringslivet generelt og for gründere spesielt
  • Privatisering og konkurranseutsetting der det er hensiktsmessig, men ikke som et mål i seg selv
  • Det partiet som er mest troverdig på at de er opptatt av kunnskap, skole, forskning og grunnforskning.

Jeg er faktisk ikke sikker på om jeg er enig med dem i motstanden mot oljeboring i Lofoten, men liker at de tar standpunktet likevel. :p

De er troverdige på kollektivpolitikk. I Oslo har de jobbet og slåss og virkelig fått til mye bra. Tross massiv befolkningsvekst har faktisk Oslo IKKE økning i biltrafikken.


#4

Nabojenta sa for siden:

Ja, jeg lastet ned valgprogrammet deres, og fant endel svar der nå. Var enig med ganske mye, men jeg er ikke enig i motstanden av oljeboringen i Lofoten.

Og jeg er ikke for republikk. Jeg vil ha monarki som i dag.


#5

Polyanna sa for siden:

For meg er saken om monarki en prinsippiell mer enn en praktisk sak, og selv om det jo ikke er en aktuell problemstilling så liker jeg AT de mener det. Det er ikke riktig at folk skal arve posisjoner, uansett.


#6

Plipp sa for siden:

Men hvordan er det egentlig med dette FrP- samarbeidet?


#7

Nabojenta sa for siden:

Ja, Plipp. Det lurer jeg også på. Jeg trenger virkelig å få ting inn med t-skje. Både om Høyre og Venstre, kjenner jeg.


#8

Nabojenta sa for siden:

Jeg har stemt SV og AP tidligere, og har rett og slett nullstilt meg i år. Har vært inne på tanken om Høyre. Like noe, ikke alt. Men jeg liker Erna. Kan ikke stemme bare på grunn av dama, vøtt.


#9

Syrin sa for siden:

Venstre vil samarbeide med ei Høgre-FrP-regjering. Dei kan la ver, og da får vi eit veldig, veldig blått styre.

Jo større Venstre er, jo større sjangs for grønne gjennomslag. Dog kan ein jo alltids stille spørsmål ved om dei har nok påverknadskraft.


#10

gajamor sa for siden:

Politikk handler skremmende mye om personer, jeg tror enkelte på stortinget ser partiprogrammet mer som skjønnlitteratur enn noe de må følge opp. Og du kan faktisk risikere at den personen du har valgt inn bytter parti midt i perioden.

Hvem er toppkandidatene i ditt fylke, og er det noen av dem du liker eller ikke kan fordra?


#11

Syrin sa for siden:

Venstre er det sosialliberale partiet i Norge. Det er ikkje sikkert at det ideologiske som ligg til grunn for ulike parti er viktig for deg, men her er eit utdrag fra Wikipedia om sosiallberalismen, i tilfelle dette er noko du har nytte av. Eg går ikkje god for at dette er riktig alt saman altså:

I motsetning til den klassiske liberalismen ønsker sosialliberale å bruke reguleringer og omfordeling. Sosialliberalismen skiller seg fra sosialdemokratiet og sosialismen ved at den vektlegger liberalismen som mål for politikken, og ved at den er mer åpen for kapitalismen. (.....) Sosialliberalismen skiller seg fra konservative og liberalister ved at den ser staten som et verktøy for å skape frihet og muligheter for enkeltindividet, og ved at den har et radikalt preg, det vil si at sosialliberale politikere ikke gir eksisterende samfunnsstrukturer og etablerte løsninger forrang.

Ideologien ligger i midten av aksen høyre/venstre fordi den legger vekt på størst mulig frihet og samtidig et sterkt sosialt ansvar. Alle har krav på menneskerettigheter (som ligger i ordet sosial-) og alle skal ha størst mulig frihet. For at alle skal ha størst mulig frihet må friheten ha en grense (liberal-), også kjent som «min frihet slutter der din frihet begynner».

Kritikere av sosialliberalisme hevder ideologien fremmer sosial oppløsning, ved at tradisjonelle sosiale verdier og normer forkastes. Eksempler kan inkludere ekteskapslovgivningen der sosialliberale gjerne ønsker å sidestille likekjønnet samliv med det tradisjonelle ekteskapet og la likekjønnede par adoptere barn.

Det norske sosialliberale partiet er Venstre. Andre sosialliberale partier i Skandinavia er det Radikale Venstre i Danmark, og Folkpartiet i Sverige. Et eksempel på et sosialliberalt samfunn er Nederland.

Ellers er eg enig i Gajamor - sjekk opp kven som står på liste i ditt fylke. Google namna og les kva dei har sagt og gjort.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.