Eldste fikk en slags mattermos (er mer enn boks enn termos, merke Aladdin tror jeg) i gave i fjor. Den ligger enda ubrukt i skuffen......Jeg må ha inn med skje hva jeg kan bruke den til og ikke minst hvordan! Jeg må innrømme at jeg har vært litt redd for varmebehandlet mat og bakterier på det varmeste.
Hva putter dere andre i slike mattermoser? Putter dere det nedi mens det er veldig varmt eller hva? Hvor lenge tåler det å stå slik?
Vi putter oppvarmede middagsrester i våre, og de holder seg ok varme. Har aldri bekymret meg for bakterievekst, og det har alltid gått bra med oss. Ungene elsker å ha med varm lunsj på skolen.
Jeg har brukt det veldig mye, særlig til turmat for ungene, og gjør det veldig enkelt. Varmer opp kjøttboller, pølser, fiskekaker etc (i vann/buljong, i stekepanna eller i microen, etter som), og har det oppi termosen, ferdig. Varmer opp termosen først med vann, slik Teofelia beskriver. Det holder seg godt nok, ungene klager i alle fall ikke (de vil jo helst ikke ha det brennvarmt heller). Om det blir bakterier så er det tydeligvis ikke mer enn at man tåler det, siden de aldri har blitt syke av maten, og den heller aldri lukter vondt.
Jo, jeg sender ofte med kakao. Min erfaring er et drikke holder seg mye varmere enn mat, og kakao har vi ikke hatt problemer med (unntatt når de ikke lukker igjen lokket på termosen skikkelig …).
Ved nærmere ettertanke kan jeg ikke komme på så mye melkebasert mat som ville vurdert å sende med, uavhengig av bakterievekst. Jeg sender ikke med dem lunken grøt, men det hadde jeg kanskje ikke gjort uansett?
Jeg sender hverken med grøt eller supper når de er med barnehagen eller skolen på tur, pga at jeg ikke orker sølet (ungene sitter jo gjerne på bakken, på en stubbe, eller hvor som helst, eller de vimser rundt, og det er ikke alltid like lett å spise noe flytende med skje uten at det bikker og tømmes utover). Sender med fingermat, som pølsebiter, kjøttboller eller fiskekaker, det er det absolutt enkleste.
Nei, har stått lagret siden februar....Men niesene mine har like og er visst veldig fornøyde (var de som kjøpte til oss). Jeg synes den er for stor dessuten, stor og rund rett og slett og ikke så høy.
Det er vel helst maten inni termosen som danner bakteriene og ikke selve termosen. Selvsagt får mat oppbevart i ståltermos også bakterier. På samme måte som maten på bestikket ditt også danner bakterier, når det får ligge lenge nok. :humre:
Aha, selvsagt. Så hvis man varmer opp maten ordentlig godt og lar den godgjøre seg i varm tilstand noen minutter så skal det være nokså greit å sende med varm mat til lunsj på skolen.
En sånn mattermos tror jeg at jeg må skaffe til poden, som ikke liker brødskiver.
Jeg kjøpte på nett, Outhnorth. Primus heter de vi har. Når jeg søker opp nå så ser jeg at de finnes i mange fine farger. Vi har 2 sorte. Helt greie. Våre er på 0.5L.
Minsten har brukt den mest og har fått med pasta og kjøttboller/tomatsuppe.
Ellers har vi en stor mattermos som har blitt brukt til pølser. Den er gammel, fra 2002 men er like bra. Får plass til 10 pølser oppi. Vi brukte den masse på tur da gutta gikk i barnehage og vi var mer samlet i helger men bruker den fortsatt når vi skal på slalom. Gidder ikke gå inn på sånne overfyllte stuer og gutta er fornøyd med pølsespising i bakken.
Jeg kjøpte et par slike på 0.3 l til lillegutt. Jeg synes de er litt små men de er fortsatt større enn de fleste "barne-mat-termoser".
Jeg kjøpte dem på en eller annen amerikansk nettbutikk for mange år siden og fikk navn skravert på også.
Helt tette, holder flott på varmen. Kjempefine, egentlig bortsett fra som sagt litt små. Også synes jeg den optimale mattermosen skulle hatt et sted å feste skjea.
Jeg skal kjøpe slike. :) Har lett og lett i sprtsbutikker, men ikke funnet noen varianter av noen som helst mattermos. Jeg skulle gjerne sett dem live. Men jeg får stole på at dere liker dem. :knegg: