Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Er agavesirup et godt alternativ til sukker?

#1

Hyacinth sa for siden:

Hvor sunt er egentlig agavesirup? Jeg var flinkere til å sette meg inn i sånt før, og jeg vet litt om vanlig sukker, fruktose og sukrin. Men agavesirup vet jeg lite eller ingenting om. Jeg registrerer at mange sverger til dette fordi det har lavere GI. Jeg søkte litt kjapt og fant blant annet dette

www.familieoghelse.no/helse-velvere/kosthold/agave-sirup

Imidlertid har jeg ingen forutsetning til å kunne vurdere dette innholdet.

Hva tenker dere om agavesirup?


#2

Dixie Diner sa for siden:

Jeg vet ikke om jeg vil kalle det kjempesunt, men mye sunnere enn sukker tror jeg definitivt det er. Jeg bruker endel agavesirup, kjøper økologisk på iHerb. Det blir ofte brukt av rawfood-entusiaster.


#3

m^2 sa for siden:

Godt spørsmål - jeg ser det ofte som søtningsmidler i litt mer "aparte" diettmatvarer :nemlig:

Når lager mat selv er jeg mer glad i honning, vanlig sirup, banan og eplemos som søtning - uten at jeg helt vet om agavesirup er noe "verre" enn det.


#4

Bokormen sa for siden:

Agavesirup er vel ikke noe man bør bruke oftere enn man ellers ville brukt sukker tror jeg. Det er :nam: på gresk youghurt for eksempel, men sunt tror jeg ikke det er.


#5

Hyacinth sa for siden:

Takk! Jeg prøvde det på cottage cheese og yoghurt i dag, og det smakte omtrent som gresk honning eller akasiehonning, så det er mulig det ville gjort samme nytten.


#6

Dixie Diner sa for siden:

Jupp, det smaker litt likt honning bare ikke så karakteristisk, jeg bruker det som honningerstatning. :)


#7

Nip sa for siden:

Jeg bruker det noen ganger som søtning, synes det fungerer fint og tror det er bedre enn sukker, men søtning i alle varianter kan man være litt forsiktig med :)


#8

Nooria sa for siden:

Jeg bruker det, men i svært begrensede mengder. Jeg bruker kokosblomstsukker litt mer og noe Stevia.


#9

Primrose sa for siden:

Har du tips til merke på iherb? :blafre:





#13

konsulenten sa for siden:

Jeg tror det som står der er ganske riktig, jeg. Før i tida var det alkoholikere som fikk fettlever. Nå er det mange barn som får det i USA, dog ikke pga alkohol men brus med high fructose corn syrup. Problemet er at fruktose må brytes ned i leveren. Agavesirup kan inneholde store mengder fruktose. Når det er sagt så er det selvsagt forskjell på en teskje på yoghurten og en liter brus. Men jeg har ikke noe særlig tro på helsegevinst i forhold til f.eks. rårørsukker.


#14

Nip sa for siden:

Mente du at rårørsukker ikke er noe særlig bedre enn rårørsukker?

Isåfall er jeg enig. Og enig i at det handler om mengder. Jeg bruker litt søtning (bytter mellom sukrin, agave, stevia, honning, kokosplamesukker, bjørkesøt). Jeg bruker det kun i sunne/sunnere kaker og aldri i te, på bær osv… og ikke er jeg noen søtmoms annet enn bær. Så det blir ikke mye :)

Men hadde ikke sjekket så mye rundt agave, så kanskje noen av de andre alternativene jeg har skrevet er bedre?


#15

konsulenten sa for siden:

Eh, nei. Jeg mente at jeg ikke har noen tro på at agavesirup er "sunnere" enn rårørsukker.

Jeg for min del har ikke sansen for sukrin eller bjørkesøt, jeg har lest litt ymse om dem også. Stevia har jeg brukt en del av men kutter det ut nå, jeg merker at jeg egentlig ikke trenger søtning der jeg har brukt det. Skal jeg ha noe søtt så faller valget på rårørsukker og så får jeg bare sørge for at det blir såpass sjelden at det er helt greit å bruke rårørsukker. Jeg bruker også kaldslynget honning nå og da i små mengder. (Det inneholder også fritt fruktose, men har andre fordeler).

Problemet med søtningsstoffer er at de gir insulinrespons selv om de ikke inneholder karbohydrater. Altså, de får ikke blodsukkeret til å stige, men de kan føre til at insulin utskilles likevel. Mekanismen for dette er ikke på langt nær ferdigforska, kanskje er det en reaksjon som automatisk kommer når man smaker noe søtt. Insulinutskillelse i tide og utide er ikke noe man ønsker seg mer enn svingende blodsukker.


#16

Nip sa for siden:

Ja, sånn ja - det kan godt stemme.

Jeg også leser ymse og ikke "landet" på noen, og bruker derfor lite av alt og prøver å holde meg unna. Klarer det rimelig fint fordi jeg ikke har noe spesielt behov for kaker ol, men gøy å bake litt innimellom :)


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.