Hvor sunt er egentlig agavesirup? Jeg var flinkere til å sette meg inn i sånt før, og jeg vet litt om vanlig sukker, fruktose og sukrin. Men agavesirup vet jeg lite eller ingenting om. Jeg registrerer at mange sverger til dette fordi det har lavere GI. Jeg søkte litt kjapt og fant blant annet dette
Jeg vet ikke om jeg vil kalle det kjempesunt, men mye sunnere enn sukker tror jeg definitivt det er. Jeg bruker endel agavesirup, kjøper økologisk på iHerb. Det blir ofte brukt av rawfood-entusiaster.
Agavesirup er vel ikke noe man bør bruke oftere enn man ellers ville brukt sukker tror jeg. Det er :nam: på gresk youghurt for eksempel, men sunt tror jeg ikke det er.
Takk! Jeg prøvde det på cottage cheese og yoghurt i dag, og det smakte omtrent som gresk honning eller akasiehonning, så det er mulig det ville gjort samme nytten.
Jeg bruker det noen ganger som søtning, synes det fungerer fint og tror det er bedre enn sukker, men søtning i alle varianter kan man være litt forsiktig med :)
Jeg har lest flere artikler om at agave er like "ille" som high fructose corn syrup, som er den billigste og kjipeste formen for søtning man bruker i mat.
Jeg tror det som står der er ganske riktig, jeg. Før i tida var det alkoholikere som fikk fettlever. Nå er det mange barn som får det i USA, dog ikke pga alkohol men brus med high fructose corn syrup. Problemet er at fruktose må brytes ned i leveren. Agavesirup kan inneholde store mengder fruktose. Når det er sagt så er det selvsagt forskjell på en teskje på yoghurten og en liter brus. Men jeg har ikke noe særlig tro på helsegevinst i forhold til f.eks. rårørsukker.
Mente du at rårørsukker ikke er noe særlig bedre enn rårørsukker?
Isåfall er jeg enig. Og enig i at det handler om mengder. Jeg bruker litt søtning (bytter mellom sukrin, agave, stevia, honning, kokosplamesukker, bjørkesøt). Jeg bruker det kun i sunne/sunnere kaker og aldri i te, på bær osv… og ikke er jeg noen søtmoms annet enn bær. Så det blir ikke mye :)
Men hadde ikke sjekket så mye rundt agave, så kanskje noen av de andre alternativene jeg har skrevet er bedre?
Eh, nei. Jeg mente at jeg ikke har noen tro på at agavesirup er "sunnere" enn rårørsukker.
Jeg for min del har ikke sansen for sukrin eller bjørkesøt, jeg har lest litt ymse om dem også. Stevia har jeg brukt en del av men kutter det ut nå, jeg merker at jeg egentlig ikke trenger søtning der jeg har brukt det. Skal jeg ha noe søtt så faller valget på rårørsukker og så får jeg bare sørge for at det blir såpass sjelden at det er helt greit å bruke rårørsukker. Jeg bruker også kaldslynget honning nå og da i små mengder. (Det inneholder også fritt fruktose, men har andre fordeler).
Problemet med søtningsstoffer er at de gir insulinrespons selv om de ikke inneholder karbohydrater. Altså, de får ikke blodsukkeret til å stige, men de kan føre til at insulin utskilles likevel. Mekanismen for dette er ikke på langt nær ferdigforska, kanskje er det en reaksjon som automatisk kommer når man smaker noe søtt. Insulinutskillelse i tide og utide er ikke noe man ønsker seg mer enn svingende blodsukker.
Jeg også leser ymse og ikke "landet" på noen, og bruker derfor lite av alt og prøver å holde meg unna. Klarer det rimelig fint fordi jeg ikke har noe spesielt behov for kaker ol, men gøy å bake litt innimellom :)
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.