Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

"Dokker" for "dere" på nynorsk?

#1

Polyanna sa for siden:

Ser film tekstet på nynorsk, og skvetter hver gang de oversetter "you". "Dokker"!?!? Seriøst? Er det lov? Er det ikke "de" og "dykk"?



#3

nokon sa for siden:

Dokker blei lov 01.08.2012. Så nå treng de ikkje vite forskjellen på de og dykk. Eg som alltid har sagt "Nå må de skjerpe dykk" til elevane, nå kan eg seie "Nå må dokker skjerpe dokker". Det er vel tilpassing til ein generasjon som ikkje skjønner forskjellen på subjekt og objekt, trur eg.




#6

Snuppa sa for siden:

Ganske sikker på at man kan bruke dokker også.


#7

Dronningen sa for siden:

De (subjekt) kom gåande ned bakken då vi såg dykk (objekt).

Du kan også velje å nytte dokker i 2. person fleirtal. Dette pronomenet er likt i subjekts- og objektsform.


#8

Katinka sa for siden:

Det er lov. :lykkelig:


#9

Bluen sa for siden:

:skremt:


#10

Polyanna sa for siden:

Herregud. Nå står ikke verden til påske. :skuffet:


#11

nokon sa for siden:

Sist eg prøvde å forklare forskjellen på de og dykk, var det ein stakkar som rekte opp handa og spurde korfor han alltid fekk raud strek når han skreiv "dems". Så det er kanskje nødvendig.

:sukk:



#13

rine sa for siden:

Næsj, snart skifter de tilbake igjen. Norsk språkråd skal tross alt ha noe å holde på med de også. :nemlig:


#14

-ea- sa for siden:

Ja, det høres heilt logisk ut!


#15

Darth sa for siden:

"dykk" har alltid kjentes veldig kunstig ut for meg, som en skikkelig ekkel konstruksjon langt fra min dialekt (som forøvrig har skille mellom subjekt- og objektsform). Sier ikke "dokker" heller, men får ikke åndenød av endringen.


#16

Stompa sa for siden:

Jeg underviser etter den nye normen for første gang nå (i fjor hadde jeg bare en Vg3-klasse og de fikk fullføre vgs etter den gamle normen), og kjenner allerede nå at jeg blir helt :gaah: . Ut fra det jeg har satt meg inn i så langt er det jo bare enda mer valgfrihet enn det var før; skal jeg som lærer forvirre elevene med alle alternativene eller bare gi dem det ene, samtidig som jeg ikke kan rette på dem hvis de da gjør "feil" ut fra det de har lært og ender opp med en valgfri form jeg ikke har informert dem om?

Blir sur av dette, jeg. :snurt:

:knegg:


#17

Tante Sofie sa for siden:

:nemlig:


#18

Tangerine sa for siden:

De er forvirrende og dykk er snålt. Men man kunne godt ha kuttet ut r-en i dokker. :D


#19

Dronningen sa for siden:

Vi snakket faktisk om nettopp dette ordet i dag i bilen, før jeg hadde sett tråden. Utsagnet:

Hvis jeg dukker meg, dukker dere dere da?

blir gjerne litt morsomt på dialekter tett opp til nynorsk.

Jeg ville sagt: Hvis eg dokk meg, dokk dåkk dåkk da?

Nynorsk: Hvis eg dukkar meg, dukkar dokker dokker da?

Og sånn kan man få tida til å gå. ;)


#20

Syrinx sa for siden:

Jeg sier "dokke" og skulle gjerne kunne skrive det, men "dokker" tror jeg aldri jeg vil få meg til å bruke da det er for langt unna min dialekt.

Skulle man nå velge å skrive dokker så skal det vel ikke skrives med stor bokstav, eller? Eks "Kjem Dokker hit?"


#21

Puslingen sa for siden:

Eg seier "dåke", og føler at "dokker" er heilt unaturleg for meg. Den får meg til å tenkja på Haugesunds- dialekt. :knegg:


#22

Simone sa for siden:

Samme her. Eller eigentleg vil eg helst skrive "dåkke" med å sidan det er slik eg uttaler det. Kor kjem den r'en frå? Kan ikkje hugse å ha høyrt nokon som brukar den i munnleg tale her på Vestlandet i alle fall.


#23

Acino sa for siden:

Dokker, da tenker jeg på dukker som ungene leker med. Sier selv "dåkke" som flere andre her, med å uten ende-r.


#24

Fersken sa for siden:

Når jeg uttaler setningen "Nå må de skjerpe dykk" blir det "No må de skjærpe dåkkår". Så min teori er at språkrådet har sett litt vel langt nord for Ivar Aasen-land for hva som er normen. ;)


#25

Polyanna sa for siden:

Bare i betydningen "De", tror jeg. Høflig form.


#26

Toffskij sa for siden:

Det er ikke Språkrådet som normerer nynorsken. Og hvorfor i alle dager skulle man holde seg til former fra det du kaller Ivar Aasen-land, som jeg antar betyr Vestlandet?

Generelt er det så mye variasjon på ord- og bøyningsformer i norske dialekter at enhver funksjonell skriftnorm må inneholde en rekke former som er «unaturlige» for enhver tilfeldig valgt bruker av skriftnormen. Skrift er unaturlig! Og grunnen til overfloden av valgfrihet i både bokmåls- og nynorsknormen er jo at det er altfor mange som får vondt i seg av å bli henvist til visse former. «Du tok forma mi!» :skingrestemme:


#27

Skilpadda sa for siden:

Er det galt å hente inspirasjon fra nordnorsk også, nå da? :snurt: Dokker skal se kor arti det bli når æ bynne å skrive dialektnært, skal æ si dokker!


#28

Toffskij sa for siden:

Jeg synes det er fint. Og «dokker» er en form som virkelig brukes av mange, og som ligner mye på alle dokke, dikkan, dåken, dekk osv. som florerer i hauger av dialekter – mens «dykk» vel knappest finnes i noen dialekt. Dessuten er folk vant til å skrive r-er på slutten av ord som ikke har det i talespråket deres. (Tenk bare på presensformer av verb, det er veldig mange som sier «skrive», men skriver «skriver».)


#29

Toffskij sa for siden:

Men selvfølgelig, nytt er galt på generell basis. Vi er jo en konservativ art.


#30

Polyanna sa for siden:

Det er der du har meg. :knegg:

Jeg sier "dåke" så denne formen ligger jo langt nærmere min dialekt enn "de" og "dykk", men når jeg ser det skrevet sånn så ser det uansett horribelt ut. :stokk konservativ:


#31

Adrienne sa for siden:

:skremt: Nei, nei, neineineineineineineinei. Nei!


#32

Fersken sa for siden:

Beklager, jeg har i min uvitenhet tatt det som en selvfølge at språkrådet er med på å forme skriftspråk og nye retningslinjer/lover når det gjelder språk, derav min flåsete kommentar på at språkrådet hadde tatt utgangspunkt i uttaleform som jeg vet finnes på Nordmøre og nordover, men ikke på Sunnmøre (som Ivar Aasen er fra, og såvidt meg bekjent, nynorskens far (og det med nynorsk vs bokmål er en greie der jeg kommer fra, om kommunene blir regnet som nynorskkommune eller bokmålskommune så jeg er nok farget av det)) og sørover.


#33

-ea- sa for siden:

Herligheten, skal nynorsk være konsentrert berre rundt Ivar Aasens heimbygd? Kva med oss andre som også snakkar vestnorske dialektar? Tenkte dokker ikkje på oss?

Forresten er det ganske morosamt at det er ein heil tråd om eit stakkars normert ord i nynorsk, og nesten ikkje eit einaste av innlegga er skrive på målføret alle er så fortørna over endringar i. :humre:


#34

nokon sa for siden:

Det stemmer nok at du ikkje har høyrd det, men eg kan godt finne på å bruke 'dokker' i munnleg tale. Eg veksler mellom 'dokker' og 'dokke', utan å vere konsekvent. (Eg uttaler og med å, men det er ikkje unaturleg for meg å ikkje skrive å der eg uttaler det, som i 'Stavangår' og 'Majorstuå', for eksempel).

Ivar Aasen si målsetning var vel strengt tatt å samle dialektord frå heile landet. Ein kollega av meg (frå Nordland) utbraut "Der kom jammen Språkrådet sæ' ændeli' til Helgelandskysten og, det va på tida", då ho såg denne endringa. Så det er heilt i tråd med Ivar Aasen si tenking om å sette saman eit skriftspråk basert på talemål over store deler av landet.

Eg er ikkje mot endring på generell basis, men eg reagerer på at språkrådet "gir etter" for den alminneleg vedtatte sanninga om at det ikkje går an å skilje mellom subjektsform og objektsform og utjamner desse skillene ved å gjere dei valfrie. Men nå får eg frysningar når eg høyrer "Henne gikk til skolen" og, då.


#35

nokon sa for siden:

Akkurat det tenkte eg og på! :knegg:


#36

Toffskij sa for siden:

Det nokon sa. :jupp:

Det er jo et faktum i veldig mange dialekter at det ikke skilles mellom subjekts- og objektsform i 2. og 3. person flertall, da.

Nå rir jeg mange kjepphester her, men jeg synes ikke nordnorsk klang og Språklig Forfall er fornuftige argumenter mot disse formene. Det som er et fornuftig argument, er at denne formen øker valgfriheten (og rettskrivningsnemdas mandat var å redusere den) uten at det fantes noen dokumentasjon på at den gamle, entydige normen ikke ble respektert. Nemnda har altså ment at utbredt bruk av denne og lignende former skal trumfe et av de viktigste målene de hadde. Og det er jo verdt en diskusjon.


#37

Stompa sa for siden:

Det er dette jeg også reagerer på. Jeg var veldig positiv til reformen før den kom, fordi jeg leste mandatet og i min enfoldighet gikk ut fra at resultatet kom til å bli deretter, ikke enda mer forvirrende. (Nå snakker jeg generelt, ikke bare ift. de/dykk/dokker.)

Ellers er jeg fra Nordland og sier dokker. :datapunkt: I tillegg er jeg germanist og elsker grammatikk, så personlig kommer jeg til å fortsette å bruke de/dykk fordi det er artig. :jupp:


#38

Toffskij sa for siden:

Jeg tror en hel generasjon nynorskbrukere må dø ut før en skikkelig reform kan bli mulig. Det er for mange følelser involvert. :knegg:


#39

Toffskij sa for siden:

Men samtidig er det nok på mange vis disse følelsene som holder liv i nynorsken også. Det er ikke så greit.


#40

nokon sa for siden:

Eg trur nynorsken hadde døydd ut, hadde det ikkje vore for den generasjonen med mange kjensler, altså.


#41

nokon sa for siden:

Eg reagerer og på at dei har auka valfridommen og at det ikkje var det som var poenget.

Når det gjeld subjekt-/objektsform, synest eg at det er eit generasjonsskilje i talemålet heromkring på +/- 20 år, ikkje bare i 2. og 3. person fleirtal, men i generell bruk av pronomen. Dei gongene eg har forsøkt å forklare elevane mine når dei skal bruke 'de' og når dei skal bruke 'dykk', har eg inntrykk av at forståinga av kva eit subjekt og kva eit objekt er, ikkje er noko dei fleste har med seg frå ungdomstrinnet og det overrasker meg. Eg har ofte vore nødt til å repetere grunnleggjande setningsanalyse, og det er stort sett bare elevar som har hatt tysk på u-trinnet som forstår kva det i det heile tatt dreier seg om. Eg veit ikkje om dette generasjonsskiljet er knytta til dei som har fulgt L-97-læreplanen eller ikkje, men det kan nesten sjå slik ut. Eg synest på ein måte at det er fint å kunne avblåse all 'de'- og 'dei'-forvirring med å ta i bruk 'dokker'. Samtidig synest eg det ser ut til å vere ein tendens til at språknormene beveger seg bort frå bruk av subjekt- og objektsformer (han/ham er jo og valfritt nå, for å ikkje bevege meg inn på de/dem). Og eg trur at det å kunne velje bort desse skilja er med på å skape forvirring, det er ingen grunn til å kunne grunnleggjande setningsoppbygging. Det er og ein klar tendens blant elevar eg har fulgt til å skrive subjektslause setningar (noko eg mistenker heng saman med sms og 160-teiknskommunikasjonen). Og eg er overraska over at dei ikkje skjønner tilbakemeldinga, når dei får beskjed om at dei mangler subjekt i mange setningar.


#42

Tallulah sa for siden:

Siden vi har ryddet tvilen rundt de/dokk/dykk av veien; det er vel ikke "your" som i din/deres som er oversatt med dokker?


#43

Polyanna sa for siden:

Nei, der skrev jeg feil. Skal rette. :)


#44

Toffskij sa for siden:

Jeg tror jo også det.

Når det gjelder subjekt/objekt-skille er det jo bare marginalt til stede i norsk, men det dør nok ikke ut i 1./2. person entall med det første. Jeg synes heller vi skal gråte over at vi mistet kasus på substantiver i utgangspunktet! :hylgrine:


#45

nokon sa for siden:

1./2.-person eintal er det einaste folk skjønner. Elles er det eit samansurium av henne og hun og dems over heile linja.

:protest: Kasus!


#46

Toffskij sa for siden:

Hvis vi hadde klart å unngå Svartedauen, hadde vi kanskje klart å beholde dem. :dakars:


#47

Skilpadda sa for siden:

I think there's a lesson here for all of us. :nemlig:


#48

nokon sa for siden:

Vi burde innført vaksine mot svartedauden.


#49

Toffskij sa for siden:

Hvis man skal sutre over ting man ikke kan gjøre noe med, kan man jo like gjerne ta litt i, synes nå jeg! :knegg:


#50

Toffskij sa for siden:

Forresten burde du lese Doomsday Book av Connie Willis, nokon. Den er veldig bra for folk som er opptatt av pest og kasus.


#51

nokon sa for siden:

Eg er vanlegvis verken opptatt av pest eller kasus, sjølv om språkhistorieinteressa mi blei vekka då vi hadde tverrfagleg prosjekt om svartedauden i andre klasse på vidaregåande. Men eg noterer, sidan det er du som anbefaler.


#52

Syrinx sa for siden:

Det var det jeg også tenkte og reagerte på da jeg så tv i går.


#53

Polyanna sa for siden:

Og hvem er ikke det, liksom. :nemlig:


#54

Skilpadda sa for siden:

Ja, det er jo mange som går rundt og spekulerer på hva som er verst, for eksempel. :nemlig:


#55

Adrienne sa for siden:

Pssst, SP, det er pest eller kolera. Kan du ikke noen ting du? :himle:


#56

Toffskij sa for siden:

Kasus er mye bedre enn pest. Duh!


#57

Skilpadda sa for siden:

Det er sikkert noen som grubler på det også. Jeg skal gi deg den. :storsinnet:


#58

Cuyahoga sa for siden:

Hmm. Jeg snakker en dialekt med akkusativ og dativ og en generell forkjærlighet for kasus. Betyr det at Svartedauen aldri kom til de ødslige traktene jeg vokste opp i? :hehehe:


#59

Skilpadda sa for siden:

Du er sikkert immun. :jupp:


#60

Toffskij sa for siden:

Det indikerer i hvert fall at de historiske sambygdingene dine ikke har vært særlig glade i å menge seg med andre.


#61

Toffskij sa for siden:

:fniser hjelpeløst:


#62

noen sa for siden:

:gruble:

Ja.


#63

Skilpadda sa for siden:

Samme hva man kommer opp med, så grubler noen på det. Det er jeg ganske sikker på.


#64

Cuyahoga sa for siden:

Det stemmer nok. :knegg:


#65

Stompa sa for siden:

Hør hør!

(Måtte fnise litt av en av tyskelevene mine i dag. Vi repeterte kasus, og h*n sukket så tungt og erklærte: "Dette var mye lettere før sommerferien!")


#66

Appelsin sa for siden:

Det er trist at det plutselig er lov til å skrive dokker.
:sukk:

Tipper det er fordi altfor mange ikke visste hva de egentlig skulle skrive for å skrive ordentlig nynorsk, og ga opp.


#67

rine sa for siden:

Selvsagt. Snakk om å undergrave nynorsken enda mer. :lei:


#68

Appelsin sa for siden:

:sunnfjording i et nøtteskall: :knegg:


#69

vixen sa for siden:

Jeg tror kanskje at folk fra de traktene er hakket smartere også i tillegg til et helvetes immunforsvar.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.