Storebror er skolegutt, og nå lager mor matpakker.
Jeg har planer om å la overraskelsesmomentet og sult hjelpe meg, så kanskje han plutselig smaker på noe nytt? :D
Foreløpig har han fått med pastaskruer og karbonade i små biter. Smakte ikke en smule. Men spiste nå iallefall brødskiva. :p
Jeg har lyst til å prøve å lage "små pizzaer".
Kunne polarbrød oppskriften funke til det?
Andre tips?
Og hvis man lager smoothie på morgenen, holder den seg fint på drikkeflaske i løpet av dagen?
Kunne en slik vært en fordel? Den kan jo også brukes til varm drikke på turdager.
Jeg er opptatt av at lunsjen skal være sunn, fristende, få inn frukt og grønnsaker, gjerne bakveien, og kanskje motivere han til å prøve noe nytt.
Her er det brødskiver med diverse pålegg, oppskjært eple og muligens en yoghurt i ny og ne. Det spiser han og vil ha. :knegg: Gjør ikke oss noe at det er enkelt.
Jeg har laget smoothie om morgenen med frosne bær som ungene har drukket i løpet av skoledagen. Fordi bærene er frosne, og alle råvarene er kalde bortsett fra havregryn som jeg har i, så holder smoothien seg kald en god stund. "Bør vendes før bruk". Mine unger har ikke klaget, selv om jeg fikk store utropstegn herfra en gang jeg skrev dette.
Kalde fiskekaker (gjerne i et hamburgerbrød eller rundstykke), omelett, salat (f.eks. oliven, osteterninger, skinke, kyllingbiter, pastaskruer, cherrytomater, mais ++), pizzasnurrer, wraps, stekte kyllinglår, pitabrød med fyll. Bare det å variere brødtypene gjør straks lunsjen mer spennende, f.eks. baguetter, pitabrød, polarbrød, rundstykker, scones osv.
Bare et apropos ang. flaska i HI - hvis det er Contigoflaska, så holder den ikke drikken varm, altså. Men den er suveren til å holde drikken kald. Jeg har i kaldt vann med isbiter før hun går om morgenen, og ofte er det isbiter igjen i flaska når hun kommer hjem. :nikker:
Han får med brødskiver med det pålegget han sier han vil ha om morran (vi unngår nugattien)
Så blir det epler,gulrøtter eller banan ved siden av.
Spennende matpakker blir det ikke,men det er fordi han er sær.
Vi har ikke forsket så innmari masse på det, altså. :knegg: Men den vanlige ståltermosen vi har holder mye bedre på varmen enn Contigoflaska og tilsvarende holder Contigoflaska bedre på kalde drikker enn ståltermosen. Er mitt inntrykk, i hvert fall. I omtalen står det også bare om flaskas egenskaper til å holde drikke kaldt, ikke varmt: www.ludostore.no/contiog-to-go-stal-6.html
Jeg lagde grove vafler i dag tidlig, det var veldig pop for både barnehagegutten og skolejentene i første og tiende klasse. Oppkuttet frukt/grønnsaker er visst også mye bedre enn hele/større deler.
Grove vafler er populært her og. Grove småbaguetter med kylling og salat, ost og skinke eller delt og steikt med tacokjøtt og ost på toppen. Storesøster spiser helst eple eller appelsin. Lillesøster har med cherrytomater, små snacksagurker, paprika eller gulrot i tillegg til frukt.
Dei har hatt med pasta og kjøttboller i boks med kjøleelement, og varm tomatsuppe på termos. Porsjonspakker med havregrøt i ein boks og ferdig, oppmålt varmt vatn på termos. Har med spork om dei må ha med noko å spisa med.
Yogurt og ein liten boks med musli er også fint. Ellers går det i brød med pålegg.
Er han glad i varmmat? Eldsta får med seg varmmat i mattermos ca en gang i uka, og elsker det. Det går stort sett i pastaretter og supper eller andre middagsrester.
Her har vi brukt mini fiskekaker fra meny, sognamor, cherrios/frokosttall, yoghurt og lomper med servelat/salami denne uken. Alt har blitt tømt og settes pris på av både barnehage og skolebarn. Lett er det og. Pizzasnurrer bør vel være greit for grønnsaker. Gullerotstaver?
Brødskiver her. Med ovnsbakt postei av ett eller annet slag, skinkeost, prim, skinke og/eller ost. Og gulrot eller kålrot i gladpack. :enkel: Oppskåret frukt blir ofte brun og hele frukter får brune flekker, sier ungene (de er litt kresne på sånt) derfor foretrekker de grønnsaker. Pizzasnurrer og sånt er unntaksvis, de blir jo spist opp her i huset før jeg får lagt noen i frysen. :knegg:
Her er det ikke verdt å prøve seg med noe gøy, ungen blir helt satt ut av det. Men jeg har prøvd å få henne til å like eplebåter med litt kanel, det er veldig godt når det har ligger og trekt smak en stund. (Joda, hun liker det men skal ikke spise det hør hun blir større sier hun. :rolleyes:)
Her er det for tiden skiver, oppkuttet grønnsaker (agurk, gulerotstaver, snackpaprika), oppdelt eplebåter, pære, rosiner eller mandler. Har og brukt store fiskekaker og kuttet opp med pepperkakerformer, stas. Grove pizzasnurrer som tiner i matboksen.
Pizzapiroger, minipizzaer(ha deig i muffinsbrett og ha i grønnsaker, skinke og ost). Matmuffins, skinkeruller og osteruller, kjøttboller, fiskekakebiter, fiskepudding.
Det går mest i brødmat her. Litt variasjon må vi ha. Jeg har laget opp en bunke grove vafler og lagt i fryseren. Tar ut litt derfra om morgenen. De små ostene med rød voks er også populære. Noen mandler eller litt roser hender det jeg putter oppi. Det samme med oliven, vi har små bokser til det.
Gulrøtter, mandler, sukkererter, knutekål, kålrabi, brokkoli (ja, rå, ungen er rar og elsker det), blomkålbuketter, litt skiver med ok pålegg (mye kjøttpålegg medpaprika/agurk) kalkunkorv i biter, kokt og skrelt egg (gjerne med en minitube kaviar med til smakssetting, men din er vel litt liten til å ordne det selv?), valnøtter, diverse middagsrester, ostebiter, av og til fiberrik pasta eller makaroni med litt ketchup (:rødme:), osterester av forskjellige slag i firkanter m.m.. Jeg glemmer ofte frukt, men av og til mandarin, eple eller pære. Han var kresen på frukt før, så nå glemmer jeg ofte det.
Jeg har en som ikke liker skive noe særlig,og siden jeg er likedan prøver jeg å variere litt.
Må innom her og lese mer ser jeg. Her er det også rå grønnsaker som gjelder for eldste. Yngste må ha med seg en frukt hver dag i bhg. Den deles, så han får i alle fall i seg frukt hver dag.
Den ene ungen min setter ikke pris på pastasalat, og ingen av dem liker så godt kalde fiskekaker, kjøttboller og karbonader. Heller ikke matmuffins. Jeg sender som regel med skiver, men er opptatt av nok proteiner og antioksidanter også. Så ved siden av ligger gjerne et egg, en boks makrell og en skje, og diverse grønnsaker. Dessuten får de ulike typer nøtter og gjerne en rute 86-prosentsjokolade. Det har jeg ingen problemer med, tvert i mot. Jeg legger alltid et par blåbær i boksen, men de blir aldri spist.
Det diskuterte jeg faktisk med mannen i går kveld. Det blir litt sånn som noen sier til treåringen: "Du trenger ikke spise gulroten på tallerkenen, men den skal ihvertfall ligge der." Jeg vet ikke. Jeg håper vel de skal få øynene opp en vakker dag.
Skjønner jeg har litt å gå på, her er det verken roser, duk eller levende lys i matpakka. :humre:
Mine to er veldig glad i bær, lunsjkaker, fiskekaker og matmuffins, men jeg innrømmer at det blir mest brødmat og en eller annen frukt ved siden av. Nå for tiden smører de selv også, men vi forsøker å ha litt ekstra i kjøleskapet, så de kan velge. De går dog omtrent alltid for "rema 1000" varianten, det enkle, når de skal ordne selv, veldig praktisk fokusert og mindre gourmet. :knegg:
Eg serverer ofte mat dei ikkje vil ha, utan krav om at dei skal smake. Men det skal vere på fatet, fordi det høyrer til. Om fem år smakar dei kanskje :knegg: Gir aldri mengder av denne maten, - berre ein bit gulrot f.eks. Ei teskei saus. Ein minimais. I matboksen brukar eg som regel mat eg veit dei vil ha, men kan gjerne stikke inn ei utfordring. Minsten har nå begynt å ete salatbladene sine.
Matboksane varierer mykje, og eg pyntar og dillar aldri. Dette er gjenganger hos oss (serverer jo ikkje ALT dette på ein gong) : alle slags bær, agurkbitar, mozarella med tomater, spekepølser (gjerne sånne små), salatblad, eplebitar, nektarinbitar, peanøtter, tørka aprikos, salte minikringler (1-2 stk), brød, knekkebrød, egg, omelettrester, pizzarester, kjøttboller, pastarester, pølsebitar, tomater og yogurt.
Men altså, eg har lurt på korleis ungane ber matpakken til skulen. Forsiktig mellom hendene framfor seg? I kake-tine? Eller blir dei kjørt heilt til døra, og foreldra set det forsiktig fra seg på pulten? Ellers vil da sommerfuglen ramle ned av
sjokoladekjeksa?
Eg jobbar med matboksane eg altså, og eg likar når det ser friskt og fint ut med fargar frå frukt, grønsaker, brødvarer og kjøtt/fisk. Men å dille...
Dog HAR eg sånne pinnar med figurar på! Men det er fordi dei rett og slett er funksjonelle i tillegg til å vere fine.
Jeg har en liten tanke om at hvis jeg putter noen små utfordringer oppi matboksen, så kanskje, kanskje, at han en dag er såpass opptatt med noe annet at det går en liten bit karbonade, eller en pastaskrue, eller kanskje til og med en liten gulrot bit inn i munnen, og at han oppdager at oj, det var jo godt!
Var det ikke det Kramer i Seinfeld gjorde når han hadde middagsgjester? Han burde i det minste hatt vett til å ikke fortelle dem om det etter at de hadde begynt å spise. :lol:
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.