På skolekjøkkenet ble vi alltid tutet ørene fulle av at "bakebollen må stå i kaldt vann pga proteinene i melet". Dette ble gjentatt og gjentatt til det kjedsommelige, og jeg husker ennå anerkjennelsen jeg høstet da jeg hadde svaret på hvorfor bakebollen måtte stå i kaldt vann før den ble vasket.
Som voksen og i stand til å Tenke Selv har jeg erfart at jeg godt bare kan vaske bakebollen i lunka vann og zalo. Så jeg har tenkt at gode gamle fru Bjelland snakket tull. Proeteinene i melet, liksom? :undrer:
Jeg har i allefall aldri hørt om dette med kaldt vann og proteiner i melet. Jeg har alltid vasket i varmt vann og zalo og den blir jo helt ren så jeg ser ikke helt hvordan det å legge den i kaldt vann først skulle utgjøre noen forskjell.
Fru Bjelland? Jeg er 100 % sikker på at jeg har hørt noen snakke om heimkunnskapslærerinnen fru Bjelland før, men kan ikke huske hvem eller hvor. :knegg:
Æh.. :sparke: Jeg kan rapportere om at hvis man lar bakebollen stå på benken til dagen etter, så har deigen tørket, og man kan lett skrape/riste den av og tømme i matsøpla. :o Deretter putte i oppvaskmaskinen.
Det er ikke proteinene i egget hun snakket om?
Jeg husker iallfall fra min tid som tenåringshjelp på kjøkken at vi alltid måtte skylle ting som var brukt til rått egg i kaldt vann før de ble vasket, for ellers satt eggegreiene seg bedre fast og var vanskeligere å få vekk.
Jeg fyller den kanskje med kaldt vann rett etterpå, men det er stort sett fordi jeg ikke gidder å vaske den med en gang og vil unngå at det setter seg helt fast.
Men når jeg tenker meg om lar jeg gjerne plastbollen til Kenwooden bare stå til neste gang vi baker (baker brød flere ganger i uka) og koster ut melet/deigrestene fra sist... :sparke:
Melk bør skylles av i kaldt vann pga proteinene har jeg hørt. Hvis ikke kan det gi et greått belegg på sikt. Når det gjelder mel/gjærdeig har jeg hørt og selv erfart, at det er lettere å vaske/skylle bort den klissete deigen i kaldt vann, og derfor gjør jeg alltid det.
Proteiner denaturerer ved høy temp og kan bli vanskelige å få av. Derfor skylle de av med kaldt vann først. Dette gjelder proteiner både i egg, melk, mel osv. Kan være spesielt viktig å tenke på ift glutenprotein og cøliaki f.eks.
Jeg vasker bollen med litt kjøkkenpapir, lunkent vann og zalo før i hiver den i maskinen. Gudene vet hvor mange oppvaskkoster jeg har ødelagt med gjærdeig.
Jeg har også lært å skylle i kaldt vann (ikke bare bakebollen) for å hindre at proteinene herdes (er det det samme som å denutere?). Her vasker jeg bakebollen når jeg er ferdig, og da har den tørket såpass at det bare er å skrape av mesteparten før den skylles i kaldt vann og vaskes i varmt.
Ja, altså, jeg vasker ikke for hånd. Aldri. Har ikke propp til vasken engang (ble kastet med etterlønn og vi får ikke tak i en ny som passer.) Jeg snakker kun om det jeg må fjerne før oppvaskmaskinen.
Jeg lærte også at bollen skulle i kaldt vann, så av ren vane setter jeg den i bløt i kaldt vann. Før den går i vann skraper jeg den, så det er som oftest lite deigrester i bollen - kommer litt an på hva jeg har bakt.
Jeg vasker som oftest bollen for hånd, men oppvaskkosten går i vaskemaskinen om den er full av deig.
Jeg skraper først bort deigen med en slikkepott og så skyller jeg den i kjempevarmt vann. Det lille som da var igjen blir borte, og jeg kan vaske bollen uten å grise til oppvaskbørsten.
Hvis man sørger for å skrape godt ut av bollen, er det bare å la den tørke litt. Så er det faktisk bare å skrape det i søpla med fingrene. Voilà - ingen deigrester på oppvaskkosten.
Jeg har aldri hørt det dere sier i forbindelse med oppvask, men det er logisk.
Jeg har lært på skole og jobb at utstyret til rørmelkeanlegget skal vaskes i lunket vann. For varmt vann "brenner fast" proteinene, mens for kaldt vann hindrer fettet i å løse seg.
Det samme er jeg opplært til i forhold til vask av husdyrinnredning, der mange bruker store, dieseldrevne varmtvannsvaskere. Det er fristende å kjøre på med glovarmt vann for å få rengjort "skikkelig", men blir da ikke så rent som man tror det blir.
Jeg pleier å vaske bakebollen i lunket vann og Zalo. Skyller med varmt vann.
Evt lar det stå og tørke, jeg også. :o