Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hvordan rengjøre bollen etter gjærbakst?

#1

Hyacinth sa for siden:

På skolekjøkkenet ble vi alltid tutet ørene fulle av at "bakebollen må stå i kaldt vann pga proteinene i melet". Dette ble gjentatt og gjentatt til det kjedsommelige, og jeg husker ennå anerkjennelsen jeg høstet da jeg hadde svaret på hvorfor bakebollen måtte stå i kaldt vann før den ble vasket.

Som voksen og i stand til å Tenke Selv har jeg erfart at jeg godt bare kan vaske bakebollen i lunka vann og zalo. Så jeg har tenkt at gode gamle fru Bjelland snakket tull. Proeteinene i melet, liksom? :undrer:

Hadde hun et poeng? Er dette barnelærdom?


#2

Matilda sa for siden:

Aldri hørt.


#3

Myria sa for siden:

Jeg har i allefall aldri hørt om dette med kaldt vann og proteiner i melet. Jeg har alltid vasket i varmt vann og zalo og den blir jo helt ren så jeg ser ikke helt hvordan det å legge den i kaldt vann først skulle utgjøre noen forskjell.


#4

LittLemen sa for siden:

Fru Bjelland? Jeg er 100 % sikker på at jeg har hørt noen snakke om heimkunnskapslærerinnen fru Bjelland før, men kan ikke huske hvem eller hvor. :knegg:


#5

Kanina sa for siden:

Æh.. :sparke: Jeg kan rapportere om at hvis man lar bakebollen stå på benken til dagen etter, så har deigen tørket, og man kan lett skrape/riste den av og tømme i matsøpla. :o Deretter putte i oppvaskmaskinen.


#6

Luftslottet sa for siden:

Det er ikke proteinene i egget hun snakket om?
Jeg husker iallfall fra min tid som tenåringshjelp på kjøkken at vi alltid måtte skylle ting som var brukt til rått egg i kaldt vann før de ble vasket, for ellers satt eggegreiene seg bedre fast og var vanskeligere å få vekk.


#7

Svanen sa for siden:

Jeg fyller den kanskje med kaldt vann rett etterpå, men det er stort sett fordi jeg ikke gidder å vaske den med en gang og vil unngå at det setter seg helt fast.

Men når jeg tenker meg om lar jeg gjerne plastbollen til Kenwooden bare stå til neste gang vi baker (baker brød flere ganger i uka) og koster ut melet/deigrestene fra sist... :sparke:


#8

kokosbolle sa for siden:

Mel + varmt vann kan ha en tendens til å bli lim da, så jeg skyller i kaldt vann først før jeg vasker.


#9

Balanse sa for siden:

Eller man kan bruke en dings fra Tupperware som er nyttig til å samle deigen og som skrapet bollen ren på 1-2-3.


#10

Tangerine sa for siden:

Jeg har også hørt det. Og det er lettere å skylle vekk i kaldt vann, men ikke kjempevanskelig å få vekk med varmt vann + zalo.


#11

ElinM sa for siden:

Melk bør skylles av i kaldt vann pga proteinene har jeg hørt. Hvis ikke kan det gi et greått belegg på sikt. Når det gjelder mel/gjærdeig har jeg hørt og selv erfart, at det er lettere å vaske/skylle bort den klissete deigen i kaldt vann, og derfor gjør jeg alltid det.


#12

konsulenten sa for siden:

Proteiner denaturerer ved høy temp og kan bli vanskelige å få av. Derfor skylle de av med kaldt vann først. Dette gjelder proteiner både i egg, melk, mel osv. Kan være spesielt viktig å tenke på ift glutenprotein og cøliaki f.eks.


#13

Guttemammis sa for siden:

Jeg skyller og vasker alltid i kokvarmt vann.
Skraper bollen først med en slikkepott.


#14

Hyacinth sa for siden:

Jeg har en sånn dings.


#15

Hyacinth sa for siden:

Jeg vasker bollen med litt kjøkkenpapir, lunkent vann og zalo før i hiver den i maskinen. Gudene vet hvor mange oppvaskkoster jeg har ødelagt med gjærdeig.


#16

Esme sa for siden:

Det er bare å legge oppvaskkosten inn i oppvaskmaskinen også.


#17

Odelia sa for siden:

Jeg har også lært å skylle i kaldt vann (ikke bare bakebollen) for å hindre at proteinene herdes (er det det samme som å denutere?). Her vasker jeg bakebollen når jeg er ferdig, og da har den tørket såpass at det bare er å skrape av mesteparten før den skylles i kaldt vann og vaskes i varmt.


#18

Hyacinth sa for siden:

Joda, vår oppvaskkost bor i maskinen, den. Men det har aldri nyttet å sette den der full av deig, da kommer den ut enda eklere enn da den gikk inn.


#19

Ru sa for siden:

Oppvaskmaskinen. Etter at jeg har tømt ut de tørre smulene (og evt. tatt en runde med deigskrapen for å få løs ting).

Jeg er så lite tilhenger av å vaske opp for hånd at jeg vurderer å kjøpe en ekstra bolle til Kenwooden. :filer:


#20

Hyacinth sa for siden:

Ja, altså, jeg vasker ikke for hånd. Aldri. Har ikke propp til vasken engang (ble kastet med etterlønn og vi får ikke tak i en ny som passer.) Jeg snakker kun om det jeg må fjerne før oppvaskmaskinen.


#21

Serena sa for siden:

Jeg lærte også at bollen skulle i kaldt vann, så av ren vane setter jeg den i bløt i kaldt vann. Før den går i vann skraper jeg den, så det er som oftest lite deigrester i bollen - kommer litt an på hva jeg har bakt.
Jeg vasker som oftest bollen for hånd, men oppvaskkosten går i vaskemaskinen om den er full av deig.


#22

DollyDuck sa for siden:

Samme metode har jeg hørt om. :nemlig:


#23

Syrin sa for siden:

:) Takk!


#24

Husfruen sa for siden:

Aldri hørt om, jeg heller.

Jeg skraper først bort deigen med en slikkepott og så skyller jeg den i kjempevarmt vann. Det lille som da var igjen blir borte, og jeg kan vaske bollen uten å grise til oppvaskbørsten.


#25

Ole Brumm sa for siden:

Plastbollen får stå til deigen har tørket, så går det i søpla og bollen i maskina
Metallbollen skylles i kaldt vann, før den går i maskina.


#26

safran sa for siden:

Proteinene i melet? Hehe.

Hvis man sørger for å skrape godt ut av bollen, er det bare å la den tørke litt. Så er det faktisk bare å skrape det i søpla med fingrene. Voilà - ingen deigrester på oppvaskkosten.


#27

Einhyrningur sa for siden:

Vi lærte også det med kaldt vann, men har aldri brydd meg. Jeg vakser alltid bakebollen for hånd og jeg synes varmt vann og Zalo er helt kurant.

Edit: Kan det hende jeg lærte det med kaldt vann av min mor som er kokk, ja det tror jeg? Hun bruker alltid kaldt vann.


#28

mamaria sa for siden:

Jeg har aldri hørt det dere sier i forbindelse med oppvask, men det er logisk.
Jeg har lært på skole og jobb at utstyret til rørmelkeanlegget skal vaskes i lunket vann. For varmt vann "brenner fast" proteinene, mens for kaldt vann hindrer fettet i å løse seg.
Det samme er jeg opplært til i forhold til vask av husdyrinnredning, der mange bruker store, dieseldrevne varmtvannsvaskere. Det er fristende å kjøre på med glovarmt vann for å få rengjort "skikkelig", men blir da ikke så rent som man tror det blir.

Jeg pleier å vaske bakebollen i lunket vann og Zalo. Skyller med varmt vann.
Evt lar det stå og tørke, jeg også. :o


#29

Input sa for siden:

Det er sånn jeg gjør det, ja.


#30

Filifjonka sa for siden:

Jeg leser hele tiden "rengjøre boligen etter gjærbakst". Har forsåvidt vært ute for det også, da ungene var små.


#31

Hyacinth sa for siden:

Haha! Det går heldigvis ganske bra her.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.