Man kan jo ikke påberope seg at det er heeeeeelt impulsivt, all den tid man allerede har innrømmet i en tråd i gårkveld at man prøvde da, noe som altså feilet, så da prøver man igjen i dag...
Men jeg koker saft sammen med ungene. Rips og sukker i saftkoker, og ut kommer det om en times tid saft.
Derved neste spm... hva gjør jeg med den? Jeg husker mamma pleide ha den i glassflasker som hun steriliserte på 100 grader i ovnen før saften ble tappet på. Mer eller mindre sånn lappen som lå i boksen med saftkokeren foreskriver.
Saken er bare det at det har jeg ikke.
Jeg fant frem et par brusflasker jeg har rengjort, tentke å skylle med kokende vann (gjerne med atamon i?)
Men så kom jeg på at jeg har jo noen glassflasker i kjelleren. Der lukter dog både flaske og kork av det som har vært i dem før. Det blir nok ikke barnevennlig saft om den kommer med en liten promille...
Jeg har nemlig ikke andre ting å lukke dem med enn det de kom med, og det funker nå i alle fall ikke.
Det demrer for meg hvorfor "klargjør flaskene" sto FØRST i bruksanvisningen, FØR det å legge bær og sukker i saftkokeren...
Jeg hadde ideelt sett tenkt å oppbevare ei flaske til jul. Vi feirer jul hjemme for første gang i år, og jeg har unger som ikke drikker brus, jeg tenkte at hjemmelaget ripssaft, som i alle fall jeg husker som veldig, veldig godt fra min barndom, hadde vært kjekt å ha til jul. Jeg har atamon som jeg kan tilsette for bedret holdbarhet, det har nå i alle fall holdt geleen min fra å mygle på matboden på et helt år (men den er på steriliserte glass, ja)
Min mor, som jeg sikkert burde spurt om råd før jeg satte igang, er på campingtur. Og jeg har altså vært litt impulsiv, to dager på rad...
google gir meg mange treff på å sterilisere glassflasker.
Jada, jeg innser den, og til neste produksjon (enten det blir i høst eller neste år) skal jeg ha det på plass. Nå skal det begynne å regne (har allerede begynt) og regne så langt yr når, så det er mulig det blir neste år, ja...
Men for i år: Fylle ei brusflaske, vasket etter beste evne, og sette i fryseren til desember?
Og resten i ei flaske som settes i kjøleskapet og brukes nå for å få smake på det vi har fått til?
Så skaffer jeg steriliserte flasker (strengt tatt trenger jeg bare vaske dem jeg har i kjelleren og skaffe ny kork/topp som ikke lukter sprit) til neste gang.
Det var anguitt halvannen time i bruksanvisninga. Bæra var vledig moden, masse god saft i dem, men det er fortsatt bær på toppen når jeg titter oppi som ikke er sprukket. Det skal jo dampes til bæra er en "grå masse" sånn ca, så det er absolutt en ide å la det stå litt lenger, ialle fall til alle bærene sprekker.
Og så blir et brusflaske(r) i fryseren ja, bortsett fra det som blir en rest som får lov til å bli drukket nå, de må jo få smake på de vi har laget.
Ikke helt til grå masse nei, der blir det nok ikke, men ikke så lenge flere av de øverste bærene enda strutter med saft, tenker jeg. De kan få bli skrukkete/sprekke først, ja.
Det gikk ikke heeeeeeelt etter planen, da brusflaska plutselig krympet seg i varmen, ble full fortere enn tenkt, hjernen som kortsluttet et lite sekund før jeg rakk heve slangen så det stoppet, og kokende saft utover fingrene mine og en skvett på foten...
Ja, også må jeg vaske gulvet og de små skuffene ved komfyren...
Men det ble vel drøyt to liter saft i flasker av drøyt to kg rips. Blir det opphold en dag kan vi plukke mer, det er plass til mer i kokeren, og vi kan absolutt lage mer saft.
Men strekker den flaska seg ut igjen? Bør jeg finne trakt og slå over i annen flaske når jeg er ferdig å forebygge brannskade... (å skrive med en hånd mens den andre ligger i vann medfører sikkert flere tastefeil enn jeg finner og fjerner...)
Mao, finne trakt og ny flaske nå auau er borte. Trengte ikke vente lenge, den andre flasken krympet seg ikke. Men de ble ikke full heller da, krympingen skjedde plutselig like før den var full, og DA ble den altså full...
Og au, ja.
Og et herk å vaske alle de små skuffene med klissete saft, etterpå...
Ja, og saft på sokkene, buksa, og genseren min. Det tar i det misnte vaskemaskina, håper jeg uten flekker på genseren... Men auauau på hånda.
Har hatt burnaid-spray på, men hånda dypper jeg i vann igjen, foten klarer segmed spray, hånda.... nei.
Det er bare helt kokende vann som krymper plastflasker, ja. Vi har gjort akkurat det med vilje mange ganger: sett en Imsdal-flaske med sportstut i vasken (ta av korken først) og hell kokende vann i og over den. Og vips: sportsflaske i barnestørrelse. Kanskje ikke nødvendigvis så veldig nyttig, men veldig morsomt. (Når man er forberedt og ikke ender med kokende væske over seg, that is ...)
Er det et tegn på at den "legevakta?"-masende mannen har rett når man en time etter forbrenning fortsatt ikke klarer seg uten å ha hånda i vann?
Jeg ser en strek oppå tommlen og en inni pekefingeren, det er den på tommelen som verker mest, det er nok her jeg rett og slett holdt rundt flaska... idioten meg...
Men kaldevann gjør nytten, altså.
Foten tok jeg burnaid-spray på, det funket der, men det tok ikke hånden like bra.
Auau! Jeg brente hånda mi kraftig her en dag, og det ga seg utpå kvelden. Da hadde jeg sittet med hånda i vann i flere timer. Kjente det litt igjen dagen etter, da jeg vasket meg med varmt vann uten å tenke på det.
Det er vel heller saften som har sunket litt sammen, enn at flasken har utvidet seg igjen. Plasten endrer bare form når den er svært varm, så med mindre du har varmet den opp igjen etterpå, så har den neppe utvidet seg.
Brannsår har jeg heldigvis ikke så god kjennskap til.
Jeg har bare bær i safteren og tømmer safta over i en kasserolle før jeg koker opp og tilsetter sukker. Lar safta avkjøles en del før jeg heller over på små brusflasker og hiver dem i fryseren.
Glassflasker, ja. Den beste saften blir når man lar bærene stå lenge, noen dager minst, og safter seg, før man lager saft, og så koker den opp med sukker. Så sile på flasker.
Det er meget mulig, men jeg brukte saftkoker, slik jeg er vant til fra min barndom, og slik jeg (i teorien) kan det.
I praksis ble det sånn i tillegg litt lite søtt da, så jeg skal tilsette mer sukker. Kan jeg koke opp litt sukker med vann og ha i flaskene, eller bør jeg koke opp hele safta på nytt med sukker? Jeg vet at vann tynner ut safta, men skal jo uansett blande den ut med vann før vi drikker den da. Sånn siden jeg har tilsatt atamon, som mister effekten om den kokes opp, tenkte jeg at å tilsette litt "sukkerlake" kunne være en løsning?
Ahh, du lar den stå noen dager først, mens min bare sto noen timer, så damper du den, og så tilsetter du sukkeret i nytt oppkok. Litt sånn som mamma gjorde det, men hun lot den ikke stå i dagevis så vidt jeg husker, jeg tror det ble kokt dagen etter vi plukket eller noe sånn?
Men ja, neste gang skal jeg koke opp med sukker etterpå. Da slipper jeg det styet med at flaska krymper mens det fosser fra slangen, og det hele flommer utover hånda mi også...
Men om jeg bare tilsetter sukker i safta nå uten å koke den opp, så vil det vel ikke løse seg opp? Den ene er lagt i fryseren, men bare for en halvtime siden, så den er ikke frossen da. Den andre er i kjøleskapet fortsatt og ment til nå i høst, mens den andre altså er til jul, etter planen.
Neste år skal jeg ordne det hele mer fornuftig.
Men jeg vet ikke om boden jeg har som matbod egentlig er kald nok til å oppbevare saft på... men, det har jo gått bra med geleen, så det går sikkert bra med saft også. på steriliserte glassflasker, vel og merke. Det blir det neste gang.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.