Jeg har kjøpt en pose økologisk quinoa, og håper selvsagt at jeg skal bli både kjernesunn, slank og lykkelig av å spise den :nikker:;)
Det jeg egentlig lurer på er; hvordan spiser dere den? På samme måte som couscous/bulgur? Har dere noen gode oppskrifter? Hva er det som gjør den så sunn? osv
Når det er sagt. Jeg var storforbruker av quinoa i mange år og ja, jeg bruker den på samme måte som cous cous, mest i salater. Har en fantastisk god oppskrift på jobb-pc som jeg deler senere!
Blir litt irritert over overskriften i den artikkelen. Jeg spiser aldri quinoa, de fleste andre veganere jeg kjenner spiser veldig sjelden quinoa. Skjønner ikke hva det har med veganere å gjøre. Og at de snakker om soyaelskende veganere, mesteparten av soyaen vi spiser kommer fra plantasjer i Europa, ikke fra regnskogen (det gjør derimot soyaen som blir brukt til dyrefor i kjøttindustrien), så den artikkelen irriterer meg på flere punkter.
Vel, det er fra The Guardian og så godt som alle vegetarianere jeg kjenner i UK (ganske så mange) spiser mye quinoa. Der er det et enormt stort marked for dette produktet, veldig mye brukt siste årene.
Jeg er generelt skeptisk til "vi kan ikke spise de fattiges mat"-argumentasjon fordi det er så ekstremt mye mer sammensatt enn som så. Man kan for eksempel se på det som bra at fattige bønder får høyere etterpørsel etter varene sine enn tidligere.
Jeg bruker forresten quinoa i salat, og syns det er kjempegodt.
Det er jo flott om det ikke er tilfelle det som står i Guardian men jeg var også på et seminar om bærekratig matproduksjon i regi av Utviklingsfondet (hvis jeg ikke husker feil) og der ble det dokumentert rimelig godt hva konsekvensen er "lokalt" av økt etterspørsel på det globale markedet osv. Her var i alle fall quinoa med som eksempel men igjen, selvfølgelig er det sikkert sammensatt og det høres jo naturlig ut at økt etterspørsel sikkert har vært med på bedre levekårne for fattige bønder som vi får velge å håpe får ok pris for produktene sine.
Det er kjempegodt som tilbehør til kjøtt og fisk å koke quinoa og blande inn hakka tomater, avocado, sjalottløk og olivenolje. I grunn kan du blande inn det du vil.
Og her er oppskriften på salaten jeg nevnte tidligere i tråden. Den er virkelig fantastisk god og anbefales!
Original superfoods salad: This is one of only two dishes that has been on the Leon menu since we first opened our doors in London's Carnaby Street nearly three years ago (Moroccan meatballs being the other). Something magic happens when these ingredients get together - this salad really does what it says and keeps you up-and-at-it all through the day. More importantly, of course, it's delicious. www.theguardian.com/lifeandstyle/2007/may/09/foodanddrink.recipe
Selvsagt vil det skje endringer når etterspørselen etter en vare plutselig øker drastisk. Jeg er allikevel ikke med på at løsningen er å la være å spise produktet, slik at prisen kan falle og de fattige kan "få den tilbake".
Den peker blant annet på noe som man ser i alle land som får økt levestandard: man begynner å spise mer usunn mat, og mer vestlig mat. Det er ikke fordi det er billigere, men fordi det er mer ettertraktet og høystatus.
Nå har jeg ikke lest artiklene en gang, selv om det sikkert kan være underholdende for sånne som meg, men det har da vært mange innvendinger mot risforbruket vårt også, sett mot det globale behovet?
Jeg tenker å bare leve på egenprodusert salat i pallekarmer. :hyper:
Det pleier jo å være det. Jeg synes generelt det er viktig å sette fokus på two rights making a wrong (som f.eks. å importere økologisk hvete fra Afrika i stedet for kortreist, om enn mindre økologisk, fra Hedmarken), slik at vi ikke driver misforstått etisk handel men faktisk vet effekten av det vi gjør - men noen ganger må man jo bare gjøre så godt man kan, tenker jeg.
(Ikke at jeg vet hvor man importerer økologisk hvete fra, altså. /dislclaimer )