Eg ser det an til at den vesle stripa med frø eg sådde i vår har vokst til. Det er mykje squash som er i ferd med å bli klart! Men kva skal eg bruke det til? Grilla som tilbehør har eg prøvd, men det monnar liksom ikkje. Har du ei god oppskrift, er eg takknemleg om du vil dele!
Vi lagde mye fylt squash i fjor når vi hadde kjempesøt av det. Del sauashen på langsom skrap ut ca ham parten av kjøttet. Stekes sammen med løk, kjøttdeig og krydder, ha i en dash grend fraiche og fyll til and i sqashen. Gratinerte i ovnen med ost på til sauashen er myk.
Jeg lager squashsuppe ofte på denne tiden av året.
Skjærer i terninger, strør på havsalt og lar det stå mens jeg kutter resten. En stor løk, en båt hvitløk surres i litt olje, terningene med squash skylles og helles i gryta for en kjapp varming i oljen. Sper med vann og buljong og lar det koke opp, bruker stavmixeren for å få en jevn røre. Sper på med mer buljong. Jevner med Vita hjertego matfløte og et egg. Smaker til med salt og pepper. Serverer med grov foccacia og masse frisk bladpersille over.
Squashsuppe
1 squash (ca400 gr)
1 eple
2 gulrøtter
1/2 purreløk
6 dl kyllingkraft
Litt ingefær (kan droppes, bruker det kun når det er tilgjengelig i kjøleskapet)
Skrell grønnsakene og del i biter. Kok dem møre. Kjør i blender eller med stavmikser til en jevn suppe. Smak til med salt, pepper og kajennepepper. Til slutt rør i et par ss creme fraishe eller kesam for å runde av smaken litt. Server med godt brød :)
Ingenting er så nøye sånn mengdemessig, stor eller liten squash, en eller to gulrøtter, ett eller et halvt eple, løk/vårløk/purreløk (smak og behag eller hva som er i kjøleskapet)
Disse to oppskriftene liker jeg godt. Og så tror jeg squashkake må være veldig godt.
Greske grønnsaksboller:
500 g squash
1 ts salt
175 g loff
6 vårløk
2 egg
150 g fetaost
½ finhakket rød paprika
frisk oregano
Grovriv squashen og bland med salt. Ha i et dørslag og la stå og renne i 30 minutter. Klem ut væsken.
Kjør loffen til smuler i food processor og stek sprøtt i ovn ved 150 grader eller i stekepanne. Bland squash med brødsmulene, smuldret fetaost, egg, finhakket vårløk, paprika og oregano. Form til boller som stekes i panne.
Server bollene som de er med dip, eller i pitabrød med salat, stekte/ovnsbakte grønnsaker og dressing.
Jamie Olivers pasta carbonara med squash og timian (4 pers):
500 g penne pasta
2 squash
150-200 g bacon skåret i terninger
1 dl kremfløte
4 eggeplommer
revet moden ost
salt/pepper
en god bunt frisk timian
Kok pasta etter anvisnin på pakken. Del squashen i fire på langs og deretter i skiver. Plukk bladene av timianstilkene. Stek baconterningene sprø. Tilsett squash og timian og stek dem litt myke. Visp sammen eggeplomme, fløte, pepper, evt litt salt og revet ost. Vend avrent pasta i baconblandingen. Ta pannen av platen og vend inn eggeblandingen. Server straks.
Kyllingfilet med gul paprika, squash og basilikum. Del kyllingen i biter, det samme med grønnsakene og stek det i pannen. Hel over creme fraiche, samt frisk basilikum. Servres med pasta. Nydelig :)
Og så lager jeg tomatsaus med ulike grønnsaker, deriblant squash. Kan gjerne finne den oppskriften til deg om du vil?
IzziCreo: Ja, takk! Eg tek gjerne mot oppskrift på tomatsaus.
Og til alle saman, tusen, tusen takk for alle forslag. :blomster: Dei to første vart plukka i dag, så i morgon skal den første oppskrifta testast! No har eg valgets kvaler om kva eg skal starte med, alt ser så godt ut!
1 ss vegetabilsk olje
1 løk, skrekk og hakk
1 fedd hvitløk, knust
75 g gulrøtter, skivet
1/2 rød paprika
100 g squash, ternet
25 g smør
1/2 purre, skivet
75 g sopp
3 plommetomater, hakket
4 dl tomatpuré
1 ss frisk basilikum, hakket
1 ss frisk persille, hakket
en klype sukker
salt/pepper
50 g mascarpone
pasta
Fres løk i olje til den er blank (ca 2 min). Tilsett gulrøtter, fred videre (ca 4 min). Tilsett paprika og squash (ca 2-3 min). Tilsett smør, purre, sopp (ca 5 min). Tilsett resten (utenom ost) og la det putre under lokk i ca 15 min. Tilsett så osten til slutt.
Oppskriften er slik at før du tilsetter osten, så moser du alt med stavmikser/food processor. Da ser ikke barna alle grønnsakene de ikke liker :knegg: Men det er jo fritt om man vil mose den eller ikke. Jeg bruker ikke hvitløk eller sopp i. Har forsøkt emd creme fraiche istedenfor mascarpone - funker utmerket. Og så er den nydelig til hjemmelagde kjøttboller - og sikkert mye annet :jupp:
Du kan også bake med det, på samme måte som gulrøtter i gulrotkake.
3 kopper (7 dl) revet squash
2/3 kopp (1,6 dl) smeltet smør (jeg brukte litt smør og litt solsikkeolje)
1 1/3 kopp (3,2 dl) sukker (jeg brukte 1 kopp sukker, og 1/3 kopp lønnesirup)
2 egg, vispet
2 ts vaniljesukker
2 ts baking soda / natron
3 kopper (7 dl) siktet hvetemel
2 ts kanel
1/2 ts muskat (jeg syns dette ble litt mye, og droppet det neste gang jeg bakte disse)
1 kopp (2,4 dl) valnøtter (må ikke)
1 kopp 2,4 dl) rosiner (må ikke)
Varm ovnen til 175 grader. I en stor bolle, bland egg, sukker og vanilje. Bland inn den revne squashen, og så det smeltede smøret. Strø baking sodaen over og bland sammen. I en annen bolle, bland mel, kanel og muskat. Hell det over squashblandingen og rør det sammen. Vend inn hakkede nøtter og rosiner til slutt. Hell i muffinsformer, helt opp til kanten, stek midt i ovnen i 25-30 minutter. Sjekk med en pinne før du tar dem ut.
Jeg har også prøvd revet sitronskall i stedet for muskat, og blåbær i stedet for rosiner.
Riv squash sammen med litt revet potet (og evt. litt revet gulrot), bland i noen egg og litt melk, salt og pepper og stek som lapper i stekepannen. Kjempegodt som tilbehör servert med en kladd römme oppaa. Svaert barnevennlig, ogsaa. Hvis du vil ha mer nöyaktig oppskrift, kan jeg lete den frem.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.