Minituren og regjeringen er på samme bølge lengde når det gjelder å få flere ut i naturen. Det er viktig å tilrette legge for et aktivt friluftsliv blant, barn unge og befolkningsgrupper uten spesielle tradisjoner for friluftsliv.
Selv i Oslo er det kort vei ut i marka og det er ikke så mye som skal til for å komme seg ut på en minitur. Minituren kan være så enkelt som å ta med seg litt bål eller grillmat og komme seg ut i skogen fyre bål eller grille på en av de tilrettelagte bål plassene i kommunen.
Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV) sier det spesielt er barn, unge, personer med nedsatt funksjonsevne og folk med innvandrerbakgrunn som er viktige målgrupper.
– Friluftsliv bidrar til fine opplevelser, mer fysisk aktivitet, bedre helse og økt naturglede. Svært mange i Norge driver med friluftsliv, og vi vil legge til rette for at enda flere skal gjøre det. Vi har jobbet spesielt med tilrettelegging for folk med innvandrerbakgrunn og folk med nedsatt funksjonsevne. Det bynære friluftslivet skal prioriteres, sier Solhjell. I 2013 har Regjeringen brukt 150 millioner kroner på friluftsliv, blant annet i form av støtte til friluftsorganisasjoner og - arrangementer.
Vet du, jeg er alltid så usikker på hvor du vil med innleggene dine. Jeg var på vei bare rett ut igjen, men jeg tenkte å gi deg en tilbakemelding likevel.
Så. Hva skal vi diskutere? Politikk? Friluftsliv? Hva regjeringen har gjort i 8 år i posisjon vs hva de lover i valgkampen?
Eller er det rett og slett sånn at du bruker forumet litt som Face, nemlig å poste utsagnet klippet fra nyheter eller valgpamfletter, sånn mer til info av typen "dette mener jeg".
Jeg mener ikke å virke aggressiv eller bruke forumpisk, jeg bare gir innspill på hvordan jeg reagerer på hovedinnleggene dine og spørre hva du tenker. Det finnes liksom ikke noen like-knapp her, så jeg vet liksom ikke hva jeg skal svare?
Vi har ikke noen regler mot å poste ting som også er postet i en blogg et annet sted, så det kan du godt gjøre. Vennlig hilsen Skilpadda, admin
Det er vel ingen regler mot det?
Hvorfor kommenterer dere ikke utspillet til Bård Vegar Solhjell er dere så enige at det er viktigere med andre saker i valgkampen. Endelig noen som vil ha mer friluftsliv for barn og ungdom.
Neida, det er ikke regler mot å poste ting som er postet andre steder her, men dette er et diskusjonsforum, og vil du diskutere, vil du ha noen meninger, så lønner det seg med noe å diskutere. En problemstilling, gjerne.
At du skriver" hipp hurra, en politiker er enig med meg", er liksom ikke så mye å diskutere, og det virker egentlig som om hvert innlegg du skriver stort sett handler om at du ønsker at flere skal lese i bloggen din?
Ok, litt mer kjøtt. Jeg synes at å legge til rette for lavterskel friluftsliv er er viktig for folkehelsen; det er også demonstrert i MoRo-undersøkelsen gjort av Anne Karin Jenum (mosjon i Romsås).
Jeg synes slike utspill fra sittende regjering lukter valgflesk lang vei, og har lyst å rope too little, too late!
Hvis 150 mill. kr. stemmer, er jo det latterlig lite. I Turistforeningen legges det ned over 500 000 dugnadstimer (altså gratisarbeid) pr. år. Dette utgjør hvis vi regner 350 kr timen (lavt anslag) 175 mill. kr. altså mer enn Regjeringen har gitt i støtte til alle friluftsorganisasjoner til sammen. Nå man vet at store deler av Turistforeningens arbeid er basert på medlemskontingent og gaver fra privatpersoner og firmaer, synes jeg det er frekt av Solhjell å framstille det som om Regjeringen har gitt et vesentlig bidrag på dette feltet. Og det er relevant å trekke fram Turistforeningen siden dette er den største aktøren blant friluftsorganisasjoner.
Når det er sagt, kommer jeg til å stemme på et parti til venstre for midten, men det er ikke fordi de bidrar noe særlig til friluftsliv. At det legges til rette for friluftsliv i Norge er basert på en fantastisk dugnadsinnsats, fra Turistforeningen og andre.
Som flere har sagt, dette er et diskusjonsforum. Jeg mistenker deg for å bruke det for å få flere lesere til bloggen din (som du jo også sier i signaturen din), ikke fordi du syns dette er et kult sted å henge og delta i interessante diskusjoner. Det gjør at jeg ikke blir særlig vennlig innstilt til bloggen din, og som du ser av tonen i mange av trådene du har startet så gjelder ikke det bare meg. Om du er interessert i å fremme din sak slår markedsføringen din litt feil ut.
Veldig enig, men må også nevne at Loven om utmark og håndheving av denne er også kjempeviktig for hva slags friluftsliv vi kan ha i Norge, og det kan meget vel svinge med hvilket politisk parti som bestemmer.
Ellers er jeg enig i at innleggene til Minituren virker som ren markedsføring av egen blogg. Og selv om det sikkert er lovlig iht. forumreglene så er det ikke spesielt fristende å lese bloggen til noen som aldri bidrar til noe annet enn reklame for seg selv på forumet.
Jeg synes de kunne brukt penger på gratis (og flere) buss/t-bane til, og gratis parkeringsplasser ved knutepunkter i marka (eller turområder rundt større tettsteder/byer osv). Så det ikke koster en arm og et bein å komme seg ut, eller så man ikke er avhengig av bil.
I Oslo er sporveien gratis for barn i helgene, så det trenger ikke bli veldig dyrt. Maks 60 kroner tur/retur pr voksen. Men ja, det hadde vært veldig kult med et par gratisbusser i helgene. :)
Selv om du, Minituren, ikke pleier å svare og/eller kommentere innleggene du får i trådene du lager her inne, hadde det vært litt avklarende om du tok deg tid til å kommentere denne (som jeg er enig i):
Jeg fikk skikkelig "valgflesk"-vibber av dette innspillet, men for all del, tanken er god. Nå er det nå likevel sånn at for de fleste i Norge så er det ikke tilgangen til frisk luft og natur som er utfordringen. De aller, aller fleste har kort vei til skog og mark, eller minst en park. Jeg vet ikke hva man skulle gjort for å stimulere til økt bruk, egentlig? Marka ligger jo der, og den er både gratis og lett å komme seg til.
Skole og utdanning og opplysning?
Kanskje turistforeningene skulle hatt veldig, veldig lokale grupper som kunne gjort noe i sentrale bystrøk? "Tøyen turistforening", for eksempel, som kunne arrangert faste søndagsturer med lav terskel? En gang i Botanisk hage, en gang til Akerselva, osv.?
Yep, her er du inne på noe helt grunnleggende viktig tror jeg. Lav terskel - ikke gå ut fra at alle mennesker "liker" skog og mark, "friluftsliv" kan være så mye og mangt.
Jeg syns Turistforeningen kunne få støtte til å utvikle sider som lar seg bruke av newbies også. Jeg syns de er kompliserte å finne fram i hvis man ikke har noe særlig kjennskap til marka, og mange turer er merket med tid, ikke lengde. Når jeg da ikke vet hvem som har gått turen sier tid meg ingenting.
:nemlig:
I det radioinnslaget jeg hørte om dette var det vel også snakk om funksjonshemmede, eldre, enslige (som i ingen å gå tur med/vanskelig å orge helt på egen hånd mener jeg at jeg skjønte?), innvandrere og ... en ting til som jeg ikke husker. (Selv om jeg ser at overskriften på HI er barn og unge.)
Men med det i tankene kan man jo forstå at det kanskje ikke er så lett å benytte seg "marka-tilbudet" når det kommer til stykket, for alle. Det er jo ikke de som dingler fra trærne fra før og som har lav terskel på å komme seg ut denne typen tiltak er rettet mot :vetikke:
Og barn kommer seg ikke ut i frilufta uten at de har noen til å vise seg, ta dem med, gi dem lysten og trua. Om det så er foreldre eller aktivitetsledere eller speidern eller hva. Gratis utlån av utstyr (det finnes allerede, men bedre tilgang/bedre tilrettelegging/noen som kan vise hvordan), fellesopplegg, bedre tilgang på info om enkle turer, artige mål, aktiviteter, osv ...
Vår skole er faktisk ganske flinke til å bruke marka, både i skoletiden og SFO-tiden. Jeg tenker det kan skape gode vaner hos barn som ikke gjør mye av sånt hjemme, men jeg er usikker på om de fortsetter med turene på ungdomskolen. Det burde de jo.
Det høres ut som en god idé. Ut.no er i svært stor grad basert på dugnadsinnsats, og da er det vanskelig å få en systematisk dekning ut over i lokalmiljøene (selv om man prøver).
Her jeg bor jobbes det mye nå med å etablere turtilbud der folk bor. Det er egne "kretslag" for Barnas Turlag, det er turer i regi av Kvalifiseringssentere, Røde Kors og Turistforeningen for innvandrere sammen med lokale turfolk og kortere turer for voksne på dagtid. Men igjen: Det meste av dette er dugnadsbasert og krever at folk tar av fritiden sin. Det er minimalt Bård Vegar Solhjell gjør for å få det til å gå rundt i hvert fall.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.