Jeg har planer om å begynne å handle kjøttvarene hos slakter. Det er mange grunner til det, og en av dem er at vi har en av Norges beste slaktere i byen vår, og jeg ser også at prisene ikke er særlig høyere enn i vanlig matbutikk. Jeg ønsker også å støtte nisjebutikker. Det er litt omstendelig å komme seg dit, så jeg planlegger å kjøpe inn i store kvanta, men likevel i familieporsjonsstørrelser (eller noe jeg kan dele opp på den måten.)
Men jeg blir litt forvirret når jeg kommer dit. Jeg vet ikke hvor jeg skal begynne og hva jeg skal bruke til hva, og når kønummeret viser min tur, er jeg litt handlingslammet. Jeg ender opp med å kjøpe en halvkilo bacon, som forøvrig er av utmerket kvalitet, men det stopper liksom der. :knegg: Jeg må derfor vite hva jeg vil ha og hva jeg skal bruke det til.
Jeg øver på å bli flinkere til å planlegge middager. Jeg er ikke en som parterer store kjøttstykker, og jeg er ikke spesielt flink til på hva alle delene på dyret heter.
Har dere forslag til hva jeg kan be om? Mengde? (Vi er fire i familien.) Jeg trenger ikke vite nøyaktig hva det skal brukes til, men tips til ting som er kjekt å ha i frysen er fint.
Jeg elsker den slakteren. De har jo så mye godt! Til og med pølsene er gode! Jeg kjøper diverse der. Bestiller ribbe til jul, kjøper gode pølser, karbonadedeig til kjøttkaker (ikke alltid, men noen ganger), litt godt pålegg og pinnekjøtt.
Kjøpe grytekjøtt, og lag gryteretter? (Jeg har fryseren full av grytekjøtt fra vilt, veldig praktisk. Lager dobble porsjoner av det ofte også, og fryser ned en av de.)
Jeg kjøper stort sett indrefilet, karbonadedeig og pølser hos slakteren. Kanskje ikke så billig, men kvaliteten er bra. Det hender også jeg kjøper vilt der, det må ofte bestilles.
Jeg tenker og grytekjøtt, lam og okse evt. Kanskje noen hele kjøttstykker for å lage steik av. Jeg spiste en himmelsk svinenakke i helgen (pulled pork) som var stekt i over et døgn lav varme.
Jeg må ha det inn med teskje: Hvis jeg at planer om å ha masse grytekjøtt i frysen, hvor store bør porsjonene være (benfritt kjøtt) og hva kan jeg regne med at dette kjøttet koster? Økonomi er nemlig også en faktor her.
6-8 pers
2-3 kg svinenakke
1 ss paprikapulver
1 ss salt
1/4 ss pepper
1/2 ss chillipulver
4 dl eplejuice
2 gule løk i skiver
Bland sammen alle krydderene og gni godt inn i kjøttet. Ha kjøttet i en ildfast form, hell over eplejuicen og legg i løken. Dekk godt med aluminiumsfolie og sett formen i ovnen ved 150 grader i 5 timer. Ta av folien og sjekk kjøttet, det skal falle fra hverandre. Gjør det ikke det, kan du la det steke litt til. Ta ut kjøttet og avkjøl (ikke kast laken). Bruk fingrene og dra kjøttet fra hverandre. Ha det i en bolle, ha i 1/2 dl av laken fra formen og bland med 1 dl barbequesaus. Serveres i hamburgerbrød med coleslaw.
Ellers kjøper jeg salt lammekjøtt hos slakter, snart sesong for det nå.
Lammesmåsteik er ofte fra bogen og det er veldig fint kjøtt til å lage fårikål, kjøtt i mørke, suppe etc. Evt kjøpe en bog og be de dele den i småbiter. Av okse så har man de samme delene, bog evt høyrygg til retter som skal koke en stund. Salt kjøtt hvis du liker det, for det er ofte vanskelig å få tak i på vanlige butikker med ferskvaredisket.
Jeg vet ikke, svigermor er free of charge. Men jeg får pakker på 1,5 -2 kg rått kjøtt, og det er to middager (og restelunsj til mor) for en familie på seks der fire spiser som de er uthungret. Jeg vil tro slakteren kan hjelpe ned å beregne porsjoner?
Steik kan du jo også kjøpe, om du liker? (Den delen av fryseren min som ikke er full av grytekjøtt og elgkjøttdeig, er full av hjortsteik. Men steik
synes jeg er mindre anvendelig, det har jeg sjelden lyst på.)
Såfremt kjøttet er rent og ingenting må skjæres bort, ville jeg beregnet 150 g per person. Forutsetter da at det er en del grønnsaker i gryteretten. Bog og høyrygg er typisk 'billig' kjøtt som kan brukes i gryteretter som skal koke en stund.
Boef Bourguignon er veldig godt: Gryterett med rødvin og oksekjøtt
700 g oksekjøtt (helst noe som skal kokes lenge, jeg brukte høyrygg av storfe)
2-3 ss hvetemel
salt og nykvernet pepper
olje
125 g røkt bacon
2 gulrøtter
1 liten sellerirot (omtrent 600 gram ferdig skrellet)
100 gram perleløk, delikatesseløk eller små sjalottløk, renset (jeg brukte ca 200 gram)
2 laurbærblad
175 g aromasopp, renset og delt i to.
1 ts tomatpuré.
3,5 dl rødvin
2,5 dl oksekraft (jeg brukte en boks redusert oksekraft fra Jacobs utvalgte)
En håndfull bladpersille, hakket, som garnityr[font=Georgia][/font]
Sett stekeovnen på 150 grader.[font=Georgia][/font]
Først kan du starte med å preparere:[font=Georgia][/font]
Skrell gulrøttene og selleriroten og kutt de i 2 cm store biter. Rens løken. Del soppen i to. Kutt baconet i biter.[font=Georgia][/font]
Kutt kjøttet i biter passe for en munnfull. Dypp de i en blanding av mel, salt og pepper og stek i på medium varme i olje i en jerngryte. Stek gjerne i omganger, sånn at de blir stekt, ikke kokt. Legg de ferdige bitene på en tallerken.[font=Georgia][/font]
Når du er ferdig med å steke kjøttet, steker du baconet til det har fått litt farge. Tilfør olje om nødvendig. Legg baconet på tallerkenen sammen med kjøttet når det er ferdig.[font=Georgia][/font]
Hell litt mer olje i pannen og stek gulrøttene, sellerirot og løk på medium varme i fem minutter eller til grønnsakene begynner å bli myke.[font=Georgia][/font]
Rør inn soppen og tomatpureen og stek i et par minutter til.[font=Georgia][/font]
Hell i den røde vinen og deglaser pannen med en tresleiv (på godt norsk: du koker ut pannen for alt det gode som har samlet seg i bunnen). Tilfør kraften og la det koke opp, før du senker varmen og lar det simre i noen få minutter.[font=Georgia][/font]
Legg så kjøtt og bacon tilbake i pannen og rør det inn i væsken. Tilfør vann om du synes det blir for tyktflytende, det gjorde jeg (ca 3 dl vil jeg tro).[font=Georgia][/font]
Sett lokket på pannen (eller lag et av aluminiumsfolie om du mangler), og la det koke i stekeovnen i 2 1/2 time eller til biffen er veldig mør. Sjekk om du må salte eller pepre når maten er ferdig. Strø så litt persille over og server![font=Georgia][/font]
Du kan servere denne gryteretten med potetstappe med sennep:[font=Georgia][/font] Potetstappe med sennep
700 gram skrellede, melne poteter
salt og pepper
1 dl kremfløte
50 gram smør, delt i biter
1 1/2 ss grov sennep
1 ss dijonsennep[font=Georgia][/font]
Skrell potetene og del de i store, jevne biter. Legg de i en kokepanne, tilfør kaldt vann til potetene er dekt og kok opp. Senk varmen og la det simre i 15-20 minutter eller til potetene er kokte. Hell av vannet.[font=Georgia][/font]
Returner potetene til pannen og plasser de over medium lav varme i 1 – 2 minutter, til de har tørket litt. Mos potetene.[font=Georgia][/font]
Varm fløten forsiktig og rør den sakte inn i de moste potetene. Smak til med salt og pepper, Hvis du vil ha en litt tynnere potetmos, så kan du vispe inn litt kokende vann.[font=Georgia][/font]
For en rik, silkeaktig finish kan du piske inn litt ekstra smør.[font=Georgia][/font]
Den tidligere omtalte svinenakken kan også helstekes og brukes nesten som en stek, det er veldig godt, og ha gjerne rotfrukter og poteter i formen mot slutten av steketiden.
Jeg synes pulled pork med BBQ-saus blir enormt tungt og mektig, og likte bedre å servere den uten, blandet sammen med salatblader og en frisk estragonmajones i en tortilla.
Ja, også må du kjøpe lammeskanker. :nemlig:
Det er også relativt billige stykningsdeler (skjønt de siste års popularitet har fått prisen til å stige en del), og er magisk godt. Disse må også stekes lenge, men hjelpes så godt det er.
Her er en tilfeldig googlet oppskrift: www.vg.no/mat-og-drikke/oppskrift/oppskrift.php?id=3437
(Jeg lar de gjerne steke 2-3 timer)
Av billigmat kan jeg nevne svineknoke, eller høyrygg okse. Det pleier jeg koke suppe på, og det er nydelig høstmat. Tilbehør er flatbrød og smør, eller hjemmelagde rundstykker.
Jeg koker knoka i et par timer (husk å vanne ut først om den er saltet), tar av skummet som blir på toppen, og renser benet for kjøtt. Kjøttet bruker jeg i suppa. Deretter har jeg i sesongens grønnsaker; kålrot, selleri, potet, gulrot, løk osv. Jeg krydrer litt etter hva jeg har, persille er godt oppi, også salt og pepper selvsagt.
Det hender jeg koker knoke om jeg finner det billig uten å skulle ha suppe også, fint å fryse kraften i terninger, og bruke i supper og sauser.
Salt svineknoke og salt lammekjøtt er godt til komler.
Av høyrygg koker jeg kjøtt og suppe. Dvs kjøtt, gulrot, kålrot, løk, purre og evt andre grønnsaker du liker, dekker det helt med vann og krydrer med salt og pepper.
Først spiser vi suppen til forrett, og etterpå kjøtt og grønnsaker, servert med poteter og løksaus.
Hvis du får tak i lårtunge av vilt eller storfe er det nydelig med gravet kjøtt. Vi pleier å grave lårtunge av hjort og servere på pumpernikkel med tyttebærrømme på toppen! Fin forrett på høsten :jupp:. Og pulled porc ja! Jeg ser for meg at du mister litt av effekten med langtidsstekingen om du har knoker, det er jo en teknikk for å mørne større kjøttstykker som ikke har det møreste kjøttet i utgangspunktet? Men godt blir det sikkert læll.
Nå er det jo sesong for lam. Da pleier jeg å "hamstre" lammedeig, koteletter, lår og skank.
Det blir jo litt på siden, mend et finnes en del gårder som selger hele og halve slaktedyr.
Har du en fryser med litt str på er det en veldig god løsning og kvaliteten er ofte høy og prisen er nok bedre enn hos slakteren.
Vi pakker i poser og klemmer flatt. Da tiner kjøttet fort og de er lett å stable i frysen.
Typisk 1 kg kjøttdeig/grytekjøtt/biff.
Også fryser jeg stekene hele, men som regel blir de grytekjøtt eller biff de og. Hvor ofte har man stek liksom :knegg:
Man får kjøpt alle dyper kjøtt på denne måten og da kan man bestemme hvor mye det skal deles opp. MEd gris feks er det veldi greit å få skjært kotletter og slikt.
Vi har kjøttsag men det regner jeg ikke med er noe som står i fryserene rundt om.
Kjøper du i tillegg grasfeed og evt økologisk blir det enda bedre.
Jeg vet ikke hvor du bor men bla Tore JArdar Vigernes driver med dette.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.