Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Paleo

#1

Nip sa for siden:

Steinalderkost

Noen som har prøvd seg på dette?

Jeg vil gjerne høre pluss og minus med dette og mest av alt høre om deres erfaringer og om noen har merket noen endringer i form/helse?

:)


#2

Guava sa for siden:

Jeg har ikke prøvd og kunne ikke tenkt meg å prøve heller, men jeg lurer på hva du ønsker med å gå på en slik diett? Rent kjøtt, fisk, grønne grønnsaker, nøtter og frukt som slike dietter består av er det vel greit nok å bare bruke uten at man nødvendigvis trenger å følge en bestemt diett/retning?

En ting man skal være obs på er nyrene har jeg skjønt. Steinalderkost har visst en økt risiko for nyresteindannelse.


#3

Señora sa for siden:

Det er det samme som lavkarbo, bare at Paleo ikke inkluderer melkeprodukter og at man kan spise noe frukt.

Husk å drikke mye, det er viktig for nyrene.

Jeg har levd lavkarbo i tre år og har det mye bedre i mageregion, bedre/mindre allergi, bedre bihuler, høyere energinivå og en slankere, sterkere kropp.

www.kostdoktorn.se lever Paleo og er en bra LCHF (lowcarbhighfat) blogg.


#4

Nip sa for siden:

Takk for innspill. Hvorfor er det "hardt" for nyrene med ett slikt kosthold?

Grunnlag for å prøve er fordi jeg er syk (med svimmelhet, mageproblemer og i uteblitt mensturasjon i lange perioder - altså i veldig ubalanse i kroppen) - jeg har tatt allverdenstester hos vanlige leger som ikke finner noen feil, annet enn krystallsyke hos privat øre,nesehals lege. Jeg klarer ikke å jobbe og blir lei av å "bare gå syk" da legene ikke har noen tiltak for formen og så lenge det ikke er dem som må leve sånn så bryr det dem tydlig ikke stort.


#5

mkj sa for siden:

Men har du forsøkt å spise flere ting i stedet for færre? Er det ikke like sannsynlig at kroppen reagerer på for lite mat? Det kostholdet du har hatt de siste par årene har jo allerede vært ganske restriktivt, eller tar jeg feil?


#6

konsulenten sa for siden:

I steinalderen spiste folk det som er naturlig for mennesker å spise og som vi er tilpasset. Skjønner ikke helt hvorfor man skulle få nyrestein av det? Var nyrestein et utbredt problem i steinalderen? (Kanskje det er derfor det heter steinalderen :knegg: ).


#7

kamp sa for siden:

Jeg har spist paleo i 4,5 år og stortrives med det.

Kan noen komme med noe forskning som støtter teorien med nyresteiner? Hr enda ikke sett noe gode studier på det.


#8

Nip sa for siden:

Ja, synes også det hørtes litt rart ut.

Jeg har lest endel om Paleo tidligere, og aldri fått noen intrykk av sykdomsbilde i forhold til det - det kreves jo litt å få til ett "ekte steinalderkosthold" da jeg ikke er noen jeger...

Lavkarbo ønsker jeg ikke (ihvertfall ikke i form av å spise masse fløte og bacon) så aldri kommet meg dit at jeg har begynt på det.

Synes det er vanskelig å skulle "gi opp" korn med bær, nøtter, frø nå med soya eller mandelmelk - tidligere brukte jeg melk/kefir ol. Også spiser jeg innimellom rundstykke til frokost (ellers aldri brødmat, ferdigmat, poteter, pasta, ris eller lignende)


#9

Nip sa for siden:

Så spennende!

Hvordan er formen din, og hvorfor begynte du?

Tror du det kan ha noe for seg med mine plager?


#10

Nip sa for siden:

Jeg spiser ganske masse forskjellig mat jeg egentlig. Vil vel si det er rimelig variert da jeg er altetende - bare unngår å spise ferdigmat (så godt jeg kan), og holder meg unna pasta, ris, poteter og helt hvetemel (gluten) og sukker.

Jeg liker godt å lage mat så vi spiser ganske så variert. Og jeg spiser mye havregryn med bær, nøtter og frø.

Jeg prøver å spise litt ekstra nå om dagen for å gå opp ett par kilo også :riktig:

Jeg tenker ikke starte på paleo for å innskrenke inntaket av mat, men for å forhåpentligvis bli bedre, om jeg ikke blir det så trenger jeg jo ikke å spise sånn i all evighet heller.

Det finner jo kjempe masse kjøtt, grønnsaker, egg og nøtter man kan lage mye godt av


#11

frukt sa for siden:

Jeg har vært mer eller mindre paleo i et par år nå, og har merket bedring av diverse småplager jeg hadde før. Blodsukkeret er mer stabilt så jeg er ikke svimmel støtt og stadig. Kvisene, som jeg har slitt med siden tenårene er borte. Jeg blir ikke sulten annenhver time og supergretten når jeg er sulten. PMSen er bortevekk. :nikker:
Nå hadde jo ikke jeg store problemer før da, men jeg har lest om mange som har hatt store problemer og blitt mye bedre, eller helt bra, av å legge om kostholdet.
Jeg liker godt [url]www.marksdailyapple.com[/url] Mye bra info der. Jeg er også med i en Facebook gruppe som heter Primal Norway.


#12

Guava sa for siden:

Nyresteinsrisiko kommer av økt inntak protein og høy-oksalatinntak.

Jeg har lest en del om steinalderkost og synes mye av argumentasjonen er helt på bærtur for å si det mildt. Reduksjon av karber er ok, men å bruke steinaldermenneskers kosthold som mal for det moderne menneskets behov er ikke noe jeg blir overbevist av.

Steinaldermennesker levde på en annen måte, døde mens de var unge og de sterkeste overlevde.

At ketogen kost kan funke for mye og mange kan jeg være med på, men ut i fra det jeg har lest tidligere Nip tror jeg ikke det er veldig lurt å redusere i kosten uten å virkelig ha tett oppfølging av helsepersonell som følger opp.
Dietter med lite karbohydrater kan gi dårligere opptak av enkelte viktige stoffer og det er ikke uten grunn at det anbefales ganske store tilskudd ved enkelte steinalderlignende dietter.

Næringsinnholdet i frukt og grønt kan heller ikke sammenlignes nå og da. Ei heller brukes like mye av lokale nyttevekster nå.


#13

Nip sa for siden:

Men har det "moderne mennesket" genetisk sett egentlig forandret seg så mye at vi skulle ha godt av å spise anderledes?

Sånn jeg forstår det har jo alle livstilsykdommene kommet i den moderne tid. At steinaldermennesket døde tidligere har jeg også prøvd å lese endel om for å forstå og jeg forstår det sånn at det ikke nødvendigvis stemmer. Ja, i dag har vi mange metoder for å holde oss i livet lenger pga medisiner osv (som forsåvidt vi trenger pga dårlig kosthold) og om vi lever lenger så betyr jo ikke dette at livskvaliteten er bedre i dag.

I tillegg døde vel mange av andre ting i steinalderen enn av kostholdet, så hvilken rolle spiller egentlig statestikken?


#14

Guava sa for siden:

Jeg har ikke et eneste sted fått en god forklaring på hvordan man kan beregne steinaldermenneskers inntak av mat. Det man vet er at det er forskjell på ulike folkegrupper. Steinaldermennesker levde av det som var tilgjengelig og livsstilen var garantert annerledes enn vår. Ulike folkegrupper har for eksempel utviklet ulik forbrenning.
Skal nordboere legge seg på en ren nordisk steinalderdiett? Er det like sunt å spise fisk nå som det var da? Hvordan påvirker andre ytre faktorer? Hva med utviklingen som har skjedd i plante og dyreverden siden den tid?

Men for all del. Det er bare å prøve og om det funker og kroppen kommer i balanse så er det genialt.
Bare pass på at du spiser nok og så variert som mulig.


#15

konsulenten sa for siden:

Andre dyr spiser det samme nå som de alltid har gjort, hvorfor skal mennesker være annerledes? Løver spiser gaseller og det har de alltid gjort. Men se hva som skjer med huskattene som nå får moderne kattefór, de blir overvektige og får diabetes. De burde spise det de alltid har gjort og ikke søpla i butikken. Samme gjelder mennesker. Mener jeg. Tjo hei.


#16

Guava sa for siden:

Det er jo fullstendig feil. Andre dyr spiser slettes ikke det de alltid har gjort. Vilt gjør det til en viss grad, men lever dere bare på viltkjøtt?
En annen ting er det faktum at dyr gjennom avl er veldig ulike sine steinalderslektninger og planter er ulike pga årtusener med kultivering.


#17

emm sa for siden:

Man spiste vel det man fikk tak i for å overleve, ikke nødvendigvis alt som var bra for en? :undrer: Gjennomsnittsalderen var jo heller ikke noe å hige etter..


#18

Nip sa for siden:

Alderen hadde jo nødvendigvis INGENTING med maten og gjøre da?

Nå spiser man jo sjelden for å overleve da tilgang på mat ikke er noe problem, men lever på alt som ikke er bra for en ? :confused:


#19

ElinM sa for siden:

Dere som er så skeptiske til paleo, og eventuelt lavkarbo:

Hvilke av disse matvarene er essensielle for mennesker: sukker, (hvete-)mel, meieriprodukter, halv- og hel-fabrikata?

Jeg er en enkel sjel, men i mine øyne er et paleokosthold i bunn og grunn ganske ensbetydende med at man kutter disse matvarene. Jeg har faktisk også lest at enkelte tar med meieriprodukter i paleokostholdet sitt. Og da er man i grunnen over på lavkarbokosthold, bortsett fra at lavkarbo i tillegg inneholder lite frukt.

Personlig tror jeg ikke det er noe problem å erstatte de nevnte matvarene med andre matvarer som dekker næringsbehovet vårt. Hvis det skulle være noe problem, er det i så fall at man i enkelte tilfeller må vite hvilke matvarer man må spise i stedet for de man kutter ut, for å erstatte de næringsstoffene man mister ved å kutte ut noen matvarer. Den kunskapen går det an å tillegne seg når man er bevisst på det.


#20

Guava sa for siden:

Jeg er ikke skeptisk til lavkarbo, men jeg er skeptisk til en del av steinalderargumentasjonen. Jeg ser heller ingen grunn til at mennesker flest skal kutte alt av kornprodukter. Sukker og hvitt mel er ikke sunt, men bønner (som en del paleofolk mener man må kutte), fullkornsprodukter osv ser jeg ikke umiddelbart at folk bør kutte fra kosten bare fordi steinalderfolk ikke spiste det.


#21

konsulenten sa for siden:

Jeg mente at ville dyr spiser stort sett det samme som de alltid har gjort og klarer seg fint. Husdyr som spiser moderne dyrefor derimot. De hadde hatt det mye bedre på sitt opprinnelig kosthold, det er jeg sikker på. Og det mener jeg gjelder mennesker også. Og jeg mener ikke at mennesker bare skal spise vilt, men at de f.eks. skal spise mye mer innmat (som de har gjort tidligere) istedet for spaghetti (som vi driver med nå).


#22

konsulenten sa for siden:

Jeg er delvis enig i dette. Loren Cordain som skrev boka om Paleo kosthold har jo endret standpunkt om flere ting. Først skulle man ikke spise egg og kun magert kjøtt. Nå er egg ok og fett er ikke farlig likevel. Så man skal ikke bli for opptatt av å følge et slikt kosthold til punkt og prikke, det som er riktig i dag kan være feil i morgen. (Eller: det som ikke er paleo i dag kan være paleo i morgen).


#23

ElinM sa for siden:

Jeg ser den, og er enig med deg bortsett fra at jeg ikke ser på fullkornsprodukter som så viktig. Jeg er ingen forkjemper for paleo, og har egentlig ikke reflektert over dette med at bønner utgår "bare fordi". I mitt hode er et moderat lavkarbokosthold veldig likt steinalderkostholdet i en moderne variant, og jeg syns dermed paleo i form av "ekte steinalderkosthold" blir litt - kunstig.


#24

konsulenten sa for siden:

Når det gjelder nyrestein og proteininntak så skriver Cordain en del om dette i Paleo boka, husker jeg etterhvert nå (lenge siden jeg leste den). Han beskriver hva som kan skje ved for høyt proteininntak og hvor mye protein man kan/bør innta pr kg kroppsvekt osv. Hvis man følger hans anvisninger så skulle vel ikke akkurat dette bli noe problem. (Viktig å sette seg litt inn i det før man hiver seg på noe sånt). Ellers er det vel flere retninger innenfor steinalderkost og jeg har inntrykk av at det ofte er slik at proteininntaket ikke er noe større enn i moderne kosthold, men det kan være mer fett på bekostning av karbohydrater.


#25

Guava sa for siden:

Skriver Cordain noe om oksalatinntak?


#26

kamp sa for siden:

Et paleo kosthold trenger ikke være høyt i oksalater med mindre man bytter ut all med nøtter osv..
:nikker:


#27

Nip sa for siden:

Takk for spennende innspill - kom gjerne med flere :)


#28

Guava sa for siden:

:D

Blir det ikke veldig ensidig? Veldig mye av anbefalt steinalderkost ligger høyt i oksalat.


#29

kamp sa for siden:

Kjøtt, fisk, grønnsaker, egg, frukt.. Kokos i alle varianter ++ lager både brød, kaker, muffins og lapper. Eneste jeg egentlig savner er å kunne bruke litt mer krydder enn det jeg tåler.

Søtpotet blir brukt en del men jeg erstatter det med butternut gresskar.


#30

kamp sa for siden:

[url]Www.fastpaleo.com[/url] er min favoritt side. Finner oppskrifter til det meste der,.

Ellers er min blogg [url]www.scdandme.com[/url] men har ikke oppdatert den i det siste fordi jeg har fått ny maskin og ikke fått overført alt enda.


#31

Guava sa for siden:

Men mye grønnsaker, bær og frukt har høyt oksalatinnhold. Om man skal leve lavoksalat blir det nødvendigvis begrenset. Nå trenger ikke folk nødvendigvis å leve på lavoksalatkost heller da. Det er bare om man erstatter korn med høy-oksalatmat i større mengden enn man ellers ville bruke så øker risiko for nyrestein.

De fleste bær, en del frukt, de fleste nøtter og mange grønnsaker ligger høyt og i kombinasjon med høyt proteininntak kan det bli problematisk og det er vel det en del har erfart med den type dietter.

Men så lenge man ikke får steiner er det sikkert ikke noe problem, selv om en del kostholdsfolk sverger til ren lavoksalatdiett med like sterke argumenter som paleofolk, veganere og andre sverger til at sin diett er best for helsa.


#32

Skremmern sa for siden:

Jeg vil egentlig anbefale høykarbodietten, for den forsvarer nonstop til lunsj. :nemlig:


#33

kamp sa for siden:

Det er myyyyye grønnsaker, frukt og bær som ikke har et høyt Oksalat innhold. Så lenge man unngår de største kildene som eks Kiwi og spinat pluss litt andre så trenger ikke Oksalat nivået være så høyt.

Mange jeg kjenner som spiser et høy karbo kosthold spiser mye mer oksalater enn det jeg gjør. Sjokolade er foreksempel høyt.


#34

Guava sa for siden:

Tja... Det er mye av de mest fantastiske norske nyttevekstene, grønt og frukt som ligger høyt, men alt avhenger jo av hva man mener er mye og hva man tenker er nok variasjon.
Det som er spesielt med lavkarb er at man ofte har høyt proteininntak samtidig.

Men som sagt. Om man ikke plages med nyrene så er det jo bare å spise i vei. Mitt poeng var bare at det også finnes noen ulempler ved en slik type diett. Slik er det med alt.


#35

ElinM sa for siden:

Det er vel snart ingen ting som er sunt lengre ... ... Hvete har også høyt niva av oksalat leste jeg, så da går det kanskje opp i opp om man legger om til paleo.


#36

Harriet Vane sa for siden:

Nip: Nå skal jeg være helt gravalvorlig. Kan ikke du prøve å spise helt vanlig sunt, sånn som vanlige folk gjør? Ikke noe spesielt regime, ikke noen spesielle mengder, ikek noen spesiell diett; bare helt vanlig sunn norsk mat? Grovt brød med vanlig magert pålegg, middag med grov ris, poteter eller grov pasta? Godteri på lørdag? Melk? Frokost, lunsj, middag og kvelds? Litt frukt i mellom og godt med grønnsaker på tallerknen?

Prøv en måned og se om ikke du vil føle deg bedre?


#37

Nip sa for siden:

Joda, noen ulemper blir det kanskje med det meste... nå spørs det om ulempene er mindre enn ved ett "vanlig norsk kosthold" - som man vet er problematisk for ekstremt mange.

Jeg får sette meg litt inn i dette med oksalsalter :)


#38

Nip sa for siden:

Det har jeg jo alltid gjort tidligere. Jeg er jo vokst opp på ett veldig standard norsk kosthold. Og problemene mine startet jo egentlig i ungdomsalder med søvnvansker, angst og det hele... jeg spiste også normalt (mye brødmat) i halvparten av tiden som syk - og var helt rådvill da jeg tilslutt ikke kom meg opp av sengen pga diare, oppkast, svimmelhet og hodepine og sov nesten hele døgnet til slutt... Det har vært en lang vei ut av det kostholdet, men jeg har følt jeg gradvis har blitt bedre, og har følt at det har hjulpet meg så mye på vei ut av den tilstanden jeg var helt zoombie som knapt klarte å stå i dusjen.

Melkeintolleranse har jeg jo fått beskjed om av vanlig fastlege, og magen er mye bedre etter det føler jeg... nesten ikke noe slim, men fortsatt blør det litt (og jeg venter på å komme inn på sykehuset)

Jeg har sånn sett aldri følt meg bedre i mitt voksenliv med ett slikt kosthold som er nå ved at jeg ikke er sengeliggende, nesten aldri vanlig syk lenger (iform av infeksjoner, forkjølelse, oppkast ol som jeg ALLTID hadde før på vanlig kost). Jeg trenger ikke noe ekstra søvn og sover mye bedre enn før via at jeg faktisk får sove.

Jeg har ikke lyst på godteri, så hvorfor i all verden skal jeg begynne med det igjen? Det kan det da neppe komme noe godt ut av. Jeg spiser mer variert nå enn tidligere (og spiser faktisk ett grovt rundstykke med ost og skinke i ny og ne) og er ikke redd for å spise en liten potet, jeg bare har ikke noe behov for å gjøre det heller - det gjør jo bare at jeg spiser mye andre grønnsaker.

Jeg skal til ny privat lege på torsdag som er litt mer kostholdsorientert så det blir spennende :)


#39

Guava sa for siden:

Nei du må jo finne ut hva som passer best i forhold til dine utfordringer.

Jeg har tenkt litt i forhold til det du skriver om helse og mat og det var derfor jeg tenkte at en ny diett, i alle fall ikke med flere begrensninger enn nødvendig kanskje ikke er det lureste uten å ha skikkelig veiledning med på veien. Du skriver om mangler, intoleranse og relativt store helseplager. I en slik situasjon ville jeg ha blitt fulgt tett med blodprøver og ikke minst kaloritelling for å se om det blir nok næring og nok næringsstoffer i forhold til forbrenning og behov.

Man trenger ikke godteri og man trenger ikke sukker, men om man trener så trenger man noe å forbrenne. En ting som er omdiskutert er intensiv trening i kombinasjon med svært karberedusert kosthold.

Du trenger å spise nok og du trenger å spise såpass variert at kroppen får i seg det den trenger.
En annen ting er også hvilket forhold man har til mat og hvordan fokuset kan virke på helsa.


#40

Vianne Rocher sa for siden:

Vet man egentlig at vanlig norsk kosthold er "ekstremt problematisk for veldige mange" ? Det er jo bare tull. Overspising og feil kosthold ja, for mye fett, for mye sukker, for mye karbohydrater, for lite aktivitet ja. Men det er jo ikke det som menes med normalt kosthold?
Normalt balansert kost, der alle næringsgrupper er representert, og der "alt med måte" er en grei regel, det er ikke problematisk for veldig mange. Dietter som er så mangelfulle at man må spise store mengder kosttilskudd for å kunne fungere, det anser jeg som langt mer problematisk. Ikke kan kosttilskudd på noe vis erstatte det man tar opp igjennom kosten heller, så det bør i grunn være beregent for de som ikke kan spise enkelte matvarer.

Og hvordan vet du at det var kostholdet som gjorde deg syk i utgangspunktet?


#41

Harriet Vane sa for siden:

Kanskje vi legger forskjellige ting i vanlig norsk kosthold, nip.

Jeg tenker veldig grovt hjemmebakt brød, masse rotgrønnsaker, erter, bønner, rent kjøtt og fisk, supper, skummet melk, en rømmeklatt på fisken, litt saus på potetene, råkost eller salat til alle middager osv.Det er proteiner, sunne karbohydrater, vitaminer, mineraler, oksalsalter og alt som er gøy.

Du har noen fantastiske utsalg av økologiske og biodynamiske grønnsaker rundt der du bor, feks på Fokhol.


#42

Harriet Vane sa for siden:

Og jeg tror at du hadde hatt godt av å lære deg om balanse. Du har helt rett i at man ikke trenger godteri, men man trenger å spise noe som smaker godt og som er deilig. Bare fordi. Jeg vokste opp uten godteri, vi fikk kanskje litt tørket frukt, mørk sjokolade eller rosiner. Og så bakte mor en kake, kanskje. Eller en pai, boller eller noe annet.


#43

Nip sa for siden:

Vet ikke om kosthold i utgangspunktet gjorde meg syk - ikke er jeg blitt frisk ved å endre kosthold heller, men jeg er blitt veldig, veldig mye bedre. DOG jeg har fått noen nye plager de siste 2 årene igjen da. Kroppen min er jo helt klart i ubalanse. Legene finner ingen mangler eller feil, selvom jeg er sjekket fra topp til tå virker det som. Jeg må jo bare prøve så godt jeg kan å finne løsninger, om ikke årsak ihvertfall alt som kan gjøre hverdagen lettere med svimmelheten. Legen mener vel bare jeg kan leve med det, det må jeg jo forsåvidt også - men jeg nekter å gi opp håpet med å finne en årsak og løsning. Jeg får behandling for krystallsyke, men der vet jo heller ikke legene årsaken til hvorfor det oppsto, osv.

Jeg har gått til psykolog noen år også, da jeg har masse angst og stress pga svimmelheten, eller hadde veldig mye. Prøver å ta bort så mange stresselementer som jeg klarer og da har kosthold og trening hjulpet meg mye føler jeg. Selvom det ikke har tatt roten til problemet. Gått til fysio, lest mye bøker om både kosthold og "lykkelig liv i balanse" - bøker :P


#44

Nip sa for siden:

Det gjør jeg hver dag egentlig. Jeg har fått meg drivhus f.eks som jeg har hatt kjempe glede av. Jeg er heldigvis veldig glad i den sunne maten og nyter den.

Jeg spiser masse havregryn med bær, nøtter og soya som jeg gleder meg til hver kveld (mulig det er rart, men jeg er super glad i det og vil ikke bytte det ut mot hverken sunne eller usunne kaker/godis). Spiser jo sunnere/sunne kaker og diverse som smaker nydelig også.


#45

Nip sa for siden:

Jeg vil vel ikke si at det er "hverdagskost" for de fleste heromkring, Jeg spiser jo forsåvidt alt det du skriver utenom melk nå da pga intolleranse, og ikke så mye brød og poteter :P


#46

Vianne Rocher sa for siden:

Hva andre har til middag og hva slags kosthold de har på det jevne vet du vel neppe mye om. Jeg har sett deg gi en tolkning over andres middagsvaner før, basert på hva sønnen din fikk servert når han var gjest hos venner (ref: pannekaketråd), akkurat det er en øvelse jeg synes vi kan droppe å ta en reprise på.

Men at de ikke finner noe, kan jo bety at det faktisk ikke er noe. Av og til har man plager og vondter uten at det faktisk er noe, eller gir noen diagnose. Da tror jeg man bare må lære seg å leve med det. Akseptere at man ikke kan få plagene til å forsvinne og finne en måte å fungere på alikevel. Dukker det opp stadig nye plager må man selvsagt oppsøke lege.

Årsaken til krystallsyke er at det er bare sånt som kan skje med kroppen. Jeg har selv hatt krystallsyke en gang (da mannen min jobbet som øre-nese-halslege). Det er jo utrolig ubehagelig og jeg ble drittredd, men det lar seg jo reponere. Noen underliggende årsak enn at det ligger løse krystaller i det indre øret som kan bevege seg finnes jo ikke. Det er heller ikke knyttet opp mot kosthold. Men det kan jo være årsaken til at du er så plaget med svimmelhet. Det er f.eks. typisk for krystallsyke at det gir anfall med svimmelhet som er ganske kortvarige og som gir karusellfølelse.


#47

Guava sa for siden:

Er du helt sikker på at kroppen din får nok energi? Man kan lett bli svimmel og i dårlig form om man ikke tilfører kroppen nok energi i forhold til behovet. Det kan også sette kroppslige funksjoner ut av styr. Jeg har forstått at du trener mye. Er du sikker på at du spiser nok av det kroppen trenger?


#48

Nip sa for siden:

Joda, krystallsyke (om man bare har det forbigående) er ekkelt og ubegagelig - men etter å ha gått med krystaller i alle bueganger uten å få hjelp i mange år byr på langt mer problemer. (Som kvalme, nakkevondter, stress, øyeproblemer, hodepine, og utmattelse - i perioder bare sov jeg, klarte så vidt ta en liten dusj i løpet av dagen) osv) - vi er heldigvis en gruppe på facebook der jeg har møtt mange med samme problematikk som meg selv, det er ikke kortvarig heller. 10 års dagen med svimmelhet var i fjor... behandling har jeg gått på siden i høst, og skal fortsette med det. Noe bedring men de faller tilbake/eller nye faller ut eller hva det er som gjør at jeg fortsatt har krystallsyke.
Mulig det ikke er knyttet stort opp mot kosthold (dog eksperten på Klinikk for alle mener det er forskning som sier at det er viktig med D-vitamin på opp mot 100, det handler jo om kosthold forsåvidt da) :P

Jeg har uansett blitt mye bedre med kostholdsendring...


#49

Nip sa for siden:

Jeg vet ikke, legene sier jo ikke noe. Prøver jeg tar ser alltid fine ut osv. Jeg spiser 4-5 måltider om dagen. Jeg har ikke nøye regnet det ut, men tror ikke jeg spiser direkte lite egentlig. Jeg trener ikke sykt mye heller. Sykler på trimsykkelen 30 min om dagen som regel (det er jo ikke spesielt hardt heller) :P


#50

Guava sa for siden:

Lag deg en oversikt over det du spiser. 4-5 måltider sier ingen ting. Måltider kan være kalorifattige. Sjekk totalen. Er du en person som av deg selv er i mye aktivitet eller er du av en "doven" type. Om du er aktiv trenger du mer enn om du er lat. Du bør ha et solid kaloriregnskap som gjør at hjerne, nerveceller og annet i kroppen får nok drivstoff.

Har du eksperimentert med andre dietter?

Hva med magen din og rå mat? En del som skal leve sunt får mye magetrøbbel pga stort inntak rå mat.

Kan ikke legen henvise deg til en ernæringsfysiolog?


#51

Harriet Vane sa for siden:

Nå ber jeg om at må du oppfatte meg i beste mening, Nip.

Du går til psykolog, ikke sant? Jeg ville rett og slett spurt psykologen om h*n kan snakke litt med deg om mulighetene for at det egentlig ikke feiler deg noe som helst annet enn at du er hypokonder og at du har helseangst.

En venninne hadde en utrolig tung periode for noen år siden, der hun slet med angst som gikk over i en kraftig helseangst. Angsten ble så voldsom at hun ble ordentlig syk av det. Det ble så ille at hun på en måte klarte å tenke seg syk. Det ble synlige "skygger" i hjernen og det ble diskutert om hun hadde MS eller kanskje kreft. Samtidig fikk hun antidepressiva og psykologhjelp. Og da depresjonen og angsten slapp, så forsvant skyggene også. Man kan tenke seg frisk og man kan tenke seg syk. Hvis man kjenner for mye etter og lytter for mye til kroppens signaler, magefølelse, googlesykdom eller hva_man_har, så hører man hva som helst.

Det må jo være utrolig frustrerende og kjipt å føle seg dårlig, få svar om at det faktisk ikke feiler deg noe som helst og så bli redd for at legen kanskje tar feil og søke svar og løsninger i den ene ekstreme dietten etter den andre.

Jeg ville sett på bøkene til Ingvard Wilhelmsen om jeg var deg og kanskje begynt med Livet er et usikkert prosjekt.

Se et foredrag med Ingvard Wilhelmsen:

vimeo.com/19296882

Det er langt, men veldig bra og han er morsom og klok.

Og ikke tro at jeg avfeier deg og sier du er gal eller noe. :klem: Jeg bekymrer meg for deg fordi du ikke har det bra. Det er helt tydelig at du ikke har det godt, at du er redd og "virrer" for å finne en løsning på det som ikke kjennes bra. Hvis - og bare hvis- du har det som venninnen min, så ligger løsingen inni deg, i å slippe kontrollen (hun hadde stålkontroll på alt), slippe angsten, gi litt faen og redusere bekymrete tanker til nettopp det: bekymrete tanker. Som man kan la være å tenke.


#52

Nip sa for siden:

Tusen takk for omtanke. Jeg kjenner meg jo helt klart igjen, men psykologen mente ikke det - vi har vært inne på det. Jeg tenkte jeg skulle si ifra til legen at jeg burde begynne hos psykolog igjen, men det var så vanvittig dyrt å gå til privat psykolog, ihvertfall fordi jeg gikk dit pga svimmelheten, som hun forsåvidt ikke hadde noen gode tanker om. Jeg har jo krystallsyke - det kan vel ikke være oppdiktet? (Jeg har jo på ett tidspunkt trodd at jeg bare innbilte meg alt dette, fordi legene aldri fant noe feil og trodd det bare handlet om psykiske plager) 2-3 år med psykolog tok jo aldri bort svimmelheten og ikke noe funn av årsak da heller. Jeg sluttet å gå til psykolog da jeg fikk krystallsyke diagnosen...

Skal se innslaget med en gang :)


#53

Nip sa for siden:

Innslaget var fantastisk - sjelden jeg klarer å følge med på foredrag lenger enn 5 minutter med min tolmodighet for sånn, men denne fenget meg.

Jeg kjenner meg jo helt klart igjen i masse han snakket om, selvom jeg ikke kan se at det henger sammen med krystallsyken, blod i aføring eller mangel på mensturasjon. Men helt klart veldig nyttig for angsten, som jeg helt klart har men den henger sammen med veldig mye annet enn helseangst egentlig og mer med helt andre ting.

Nyttig var det ihvertfall og jeg skal lese boken etter jeg har lest ferdig paleo.

Jeg synes paleoboken jeg er igang med er utrolig spennende og fasinerende, mulig jeg er "lettlurt" eller hva det nå er, men det virker veldig forlokkende å skulle starte på ett slikt "prosjekt", men det kreves jo en stor omstilling å få tak i mer viltkjøtt og spise mindre/ingen korn, belgfrukter, soya, melk osv...


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.