Jeg skal ha et større selskap om en måneds tid, og siden det kommer gjester med blant annet melke- og glutenallergi, tenkte jeg at en form for buffet må være greit. Tapas kan være ok, tror jeg. Jeg tenker at endel kan lages selv, og noe kan kjøpes gjennom et cateringfirma.
Dette har jeg ikke gjort før, så da trenger jeg litt tips:
Hva må være med?
Hva kan lages selv i dagene før selskapet? Gjerne med oppskrifter.
Hva bør kjøpes fra catering? Gjerne med tips til leverandør i Oslo.
Ellers er det jo et "must" (selv om jeg fint klarer meg uten siden jeg er "sånn passe" glad i spekemat og det andre nedenfor) med
spekemat ala choritzo og serranoskinke
manchego-ost
aioli
salat
Andre ting jeg vet folk liker er:
marinere reker/grillet scampi
sånne bacondadler (mener jeg å ha lest en masse om, men aldri smakt)
lam eller kylling på spyd
Hvis du vil gå utenfor det som jeg anser som typisk spansk tapas, og kjøre litt flere nasjonaliteter går det jo an med:
små bruschetta med forskjellig "fyll" (tomatrøre, tomatrøre med avocado, tomatrøre med fersk mozarella, tapenade osv)?
elementer fra vanlig norsk koldtbord?
sånne små tacoskjell med forskjellig fyll i?
brekkbønnesalat?
tomater fylt med ricottafyll? (jeg har en eller annen oppskrift på det et sted tror jeg....)
sånne coctailpinner med små cherrrytomater og sånne mozarellakuler tredd på sammen med et blad basilikum - caprese på pinne! :fnis:
Jeg tenker at de tingene jeg har markert med lilla skrift best og billigst kjøpes i butikk, på innvandrerforretning og oste/delikatesseforretning fremfor å få det levert av cateringfirma. Så fremt du ikke går for en pakkeløsning fra et cateringfirma da. Osten og spekematen kan du helt sikkert få hjelp til å dele opp i passende serveringsskiver. Godt brød selges på et uttal av bra bakerier i Oslo, og du får mer for pengene enn hos cateringfirma. I tillegg kan du evt bake selv, eller kanskje noen av gjestene har et signaturbrød som kunne passe?
Aioli og noen forskjellige salattyper lager du også enkelt selv tenker jeg. Det blir litt kutting, men burde være overkommelig tenker jeg, men det kommer selvsagt an på hvor mange gjester det egentlig er snakk om.
Når det gjelder Aioli, har jeg en GENIAL oppskrift jeg skal poste i en egen post etterpå, hvor du bruker stavmikseren til å lage den. Blir luftig, kremete og god, og lages dritraskt!
Ellers vil jeg anbefale Muratti catering: www.muratticatering.no/index.html
Jeg har brukt disse tidligere i jobbsammenheng, og de har hver gang levert god mat, og ikke minst VARM mat. De er litt nazistrenge på å få vite nøyaktig når det er planlagt at man skal spise, slik at de kommer å leverer maten på riktig tidspunkt, slik at maten skal være så varm som mulig ved servering. Nå er det riktignok et par år siden jeg har brukt dem sist, så jeg tar forbehold om at noe kan ha skjedd på den tiden, men har i alle fall alltid vært fornøyd når jeg har benyttet meg av dem tidligere. :jupp:
Ingredienser - grunnoppskrift for majonesen:
2 eggeplommer
2 dl olje - billig, smakløs type, feks rapsolje
2 ss vann
litt eddik/sitronsaft
salt og pepper
presset hvitløk, mengde etter ønske (jeg bruker sånn typ 2 fedd)
OBS! ALLE INGREDIENSENE MÅ VÆRE ROMTEMPERERT! Hvis ikke skiller majonesen/aiolien seg.
Slik gjør du: Finn frem den høye, smale koppen som følger med stavmikseren din.
Press hvitløken (gjennom en sånn hvitløkspresse, eller evt hakk den fint opp) opp i koppen først og hell deretter alle de andre ingrediensene oppi. La koppen stå litt, slik at eggeplommene synker til bunnen og blir liggende. Sett stavmikseren i bånn av koppen og start den. Holden helt i ro til du ser det begynner å bli hvitt nederst og det begynner å stige litt langs kanten. Da løfter du stavmikseren SAKTE oppover mens den fremdeles går. Og vips! Du har laget perfekt majones/aioli!
Noen ganger hender det at den ikke helt har blandet seg 100%. Da tar jeg en gaffel/skje el.l. og rører kraftig rundt slik at de siste restene av olje blander seg i aiolien. Har aldri mislykkes med denne, og får mye skryt for den.
Du kan også variere oppskriften ved feks å lage chilimajones, ved å bytte ut hvitløken med chilipulver, evt annet krydder som måtte passe til hva du skal servere den dagen.
Denne oppskriften bruker vi en del i grillsesongen, spesielt om vi lager mat ala libanesisk hjemme. Jeg liker den spesielt godt, siden jeg ikke er glad i majones/rømme (jepp - hun med den geniale aiolioppskriften liker det egentlig ikke... :fnise:), da dette er en oljebasert oppskrift.
Denne kan serveres både varm og kald, slik at den er fin å lage/forberede dagen i forveien feks.
Kjempegod potetsalat (type uten majones) Til 6 personer
500 g små poteter (evt delt i passende biter)
250 g grønne bønner, rensede og kuttet i to
Slik gjør du Kok potetene møre, men fremdeles faste. Siles av og settes til side.
Bønner blancheres i kokende vann i 2 mintter eller til de er grønne og møre, men faste. Siles av og settes til side.
Pisk alle ingrediensene til dressingen godt sammen i en liten skål. Hell dressingen over potetene/bønnene rett før servering, ellers blir salaten misfarget. Knallgod!
2 kyllingfileter
1/3 kopp revet parmesanost (ca 1 dl)
1 ts oregano
1 ts paprikapulver
1/2 ss smør
1 ss olivenolje
salt og pepper
smelt smøret og bland med oljen.
bland krydderne og parmesanosten.
Dypp kyllingfiletene i oljeblandingen, og vend dem i ost/krydderblandingen.
Stek dem i oven på 175 i 30 minutter
Server med hjemmelaget potetstappe (kok poteter og/eller gulrøtter/blomkål/broccoli, hvitløksfedd i god buljong, hell av vannet, mos potetene, ta i en dæsj smør, spe med melk til ønsket konsistens. Smak til med salt pepper og evt. parmesanost.
Tomatsalat
Finhakk tomater, agurk, hvitløk og evt. ruccola. Smak til med salt, pepper, olivenolje og eddik.