Jeg har bodd i Norge siden 1996 (med to år utenfor Norge i den perioden). Jeg har aldri fått stemmesedler til stortingsvalget uten bare til kommunevalget. Idag hørte jeg at man som utlenning kunne stemme, men at man var nødt å stemme et spesifikt sted (rådhuset? om det var Oslo) og at man trengte å ha med seg et antall dokumenter. Det var nok også noen krav om at man måtte ha bott i landet en viss tid.
For meg føles det mer riktig å stemme i Norge enn i Sverige der jeg ikke betaler skatt og dit jeg trolig ikke kommer å bo igjen (jeg stemmer dog alltid der). Og jeg vet, jeg kan sikkert bli norsk statsborger, men jeg er og kommer å forbli svensk statsborger; det er en del av min identitet.
De har sikkert stemt i OL valget. Det er kun for Oslo.
Jeg har akkurat sjekket hva jeg må gjøre for å bli norsk, og det er visst ganske enkelt for oss som er nordisk. Si opp eget statsborgerskap og deretter levere en melding til politiet. Litt usikker på formen på denne meldingen, om det bare er et ark med personalia, eller om det er et eget dokument. Jeg har bodd i Norge siden 85 og det begynner å irritere meg litt å ikke få lov til å stemme. :knegg:
For å få stemme ved valget, må du være innført i manntallet.
For å stemme ved stortingsvalg må du:
være norsk statsborger
fylle 18 år innen utgangen av valgåret
ikke ha mistet stemmeretten etter Grunnloven § 53
være, eller noen gang ha vært, folkeregisterført som bosatt i Norge (gjelder ikke ansatte i diplomatiet eller deres familier)
være manntallsført i en kommune
Jeg antar at de stemte ved kommunevalget og ikke tenker på at det er et annet valg i år. Eventuelt, som Martis sier, at de tenker på folkeavstemningen om OL.
Jeg har en kompis som er født og oppvokst i Norge og har bodd her hele livet. Han har dog kun britisk statsborgerskap på grunn av sin far. Han får ikke stemme her.
Jeg er islandsk, så jeg kan ikke ha dobbelt statsborgerskap. Han med britisk far burde kunne ha begge, jeg har en venninne som har britisk far og norsk mor og hun hadde begge, tidligere i hvertfall.
Også får du ikke norsk statsborgerskap hvis du har søkt om statsborgerskap i et annet land. Hvis du får statsborgerskap automatisk fra det andre landet kan du ha begge til du blir 18, så må du velge.
Det kan du i hvert fall når det gjelder noen land når du er født med foreldre med forskjellige nasjonaliteter. Men du må melde fra spesielt at du vil beholde begge når du fyller 18 år.
Det er mulig. Mine får ikke, sa noen som bør vite det. UDI? Husker ikke. Mine vil også miste det norske dersom de søker om det britiske, da vi ikke var gift når de ble født, og ikke fikk det automatisk.
Uansett, ikke noe stor greie - Norge er best. :nemlig:
Man kan stemme til sametingsvalget uten å være norsk statsborger, hvis man er same, bosatt i Norge og har meldt seg inn i samemanntallet. Sametingsvalget er samtidig som stortingsvalget.
Dette er jeg veldig usikker på. Vi fikk beskjed at barna ikke kan ha begge statsborgerskapene etter fylte 18. Eller rettere sagt: mitt hjemland godtar dobbel statsborgerskap, men Norge gjør ikke det. Så jeg kunne, i teorien, bare bestilt utenlandske pass til barna når de fyller 18 via vår ambassade, og ikke fortelle norske myndigheter om det. Da hadde de hatt dobbelt statsborgerskap når de var i mitt hjemland, og i Norge hadde de bare vist frem det norske passet sitt. På den måten kunne de stemt i begge landene.
Min ambassade sa at "mange" gjorde dette, og så lenge Norske myndigheter ikke oppdaget det gikk det helt fint. Hva slags sanksjoner Norge kommer med hvis de finner ut av slik statsborgerjuks vet jeg inidlertid ikke, det må jeg finne ut i løpet av noen år.
Jeg er ikke norsk statsborger og kan ikke stemme ved stortingsvalget jaffal. :nemlig:
Sanksjonen er at de mister det norske statsborgerskapet tror jeg. Jeg vet ikke om det er noen rapporterings-rutiner mellom landene? Kanskje ambassadene sier fra?
Nei, det fikk jeg uttrykkelig beskjed om at de ikke gjorde. Men jeg kan jo forestille meg situasjoner hvor dette muligens kan komme frem likevel. Det snodige er jo at Norge åpenbart godkjenner dobbelt statsborgerskap i noen lands tilfeller. Joshua French er jo britisk-norsk statsborger.
Jøss! Det ville jeg undersøkt mer. Eller spurt rett ut hvorfor noen har lov til det, og andre ikke. Kanksje regelverket er blitt forandret ganske nylig? Men French er jo ikke så gammel?
Regelverket forandrer seg nok etter hvert. :nikker:
F.eks. var det mye styr når min manns tante ble dårlig. Hun hadde bott i Spania i mange år. UD mente hun var spansk statsborger. Heldigvis så snakket vi med ambassaden i Madrid og de sa at hun var norsk og spansk. Hun ble "tiltvinget" spansk statsborgerskap når hun giftet seg. Da var det Franco som var ledet Spania og han hadde bestemt at alle som giftet seg med en spanjor ble spanske. Da valgte Norge, i den perioden, å la norske statsborgere få lov å ha dobbelt statsborgerskap ettersom dette var noe de ikke selv hadde valgt. Samme sak om du er født i USA og dermed automatisk får amerikansk statsborgerskap.
Vi fikk i hvert fall beskjed da eldste ble født at det var fullt lovlig å ha to statsborgerskap hele livet når man er født til det, i.e. født av foreldre med to forskjellige statsborgerskap. Det eneste som krevdes var at barnet selv bekreftet ønsket om dobbelt opp ved 18-årsalder. Jeg mener til og med at de har to år på seg på å gjøre det, altså at de må si fra mellom 18 og 20 år. Jeg skal selvfølgelig ikke utelukke at reglene er endret etterpå, men sånn var det i hvert fall i 1999.
Jeg har også fått beskjed (i 2003) at det ikke er slik, Nenne. Ved 18 års alder må de velge. Men det er forskjell fra land til land, men dette er den generelle regelen. Din manns land er jo ikke et av de mest "kranglete" og som dermed Norge lar folk ha dobbelt statsborgerskap hos.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.