Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hvordan bruker jeg vaniljeekstrakt?

#1

Hyacinth sa for siden:

Jeg har to ganske store flasker med hjemmelaget vaniljeekstrakt stående, og jeg laget dette fordi jeg hadde en del vodka og fordi jeg hadde lyst... Brukte skikkelig kvalitetsvanilje fra Tahiti, den skal visstnok være enda bedre enn den fra Madagaskar. Men jeg trenger tips til hva jeg kan bruke den til, for nå bare står den der.

Jeg har brukt det når jeg ellers ville brukt vaniljesukker, for eksempel i kaker. Men jeg smaker ingen forskjell, og jeg føler nesten at jeg sløser litt med den når den brukes slik.

Er det noe jeg kan bruke den til hvor smaken kommer bedre fram? Som gir litt sånn luksusfølelse, liksom?


#2

Mjau sa for siden:

Jeg bruker det når jeg lager forskjellig typer frosting. Men bruker det også i stedet for ekte vaniljesukker. Syns ikke det er sløsing jeg?


#3

Hyacinth sa for siden:

Jeg synes det er sløsing i kaker. For jeg kjenner ingen forskjell. Bruker ikke syntetisk vanillinsukker, altså. Men likevel. I frosting kjenner man nok smaken bedre, så det føler jeg ikke er sløsing. Takk for tips, forresten!


#4

Christa sa for siden:

Hva med å bruke det i hjemmelagd is?


#5

Vianne Rocher sa for siden:

I kaker :knegg:. Jeg har en brownieoppskrift der det skal være vaniljeekstrakt i og den er fantastisk. Men også i panacotta og is ja. Og hjemmelaget eggelikør:ja:.


#6

Mjau sa for siden:

Og i varm sjokolade. Nam!


#7

Mrs. Longbottom sa for siden:

Om du bruker vaniljesukker med ekte vanilje allerede er det jo ikke SÅÅÅ stor forskjell du kan regne med.


#8

Hyacinth sa for siden:

Det er nok sant.

Tusen takk!


#9

Tallulah sa for siden:

I USA hvor det er vanligere med ekstrakt bruker man det jo på samme måte som vaniljesukker. Om du vil ha noe med kraftig vaniljesmak hadde jeg bakt vaniljekake, stekt vaniljecrepes eller lagd vaniljeis.


#10

ingling sa for siden:

Jeg bruker det i vafler, boller, kaker osv. Nå bruker jeg lite eller ingen annen søtning, så det smaker litt vanilje selv om det er lite av det. Synes smaken er mer fremtredende enn da jeg brukte pulverisert vanilje.


#11

Dixie Diner sa for siden:

Jeg pleier å bestille økologisk vaniljeekstrakt på iHerb, har alltid en stor flaske i kjøleskapet. Jeg er vant med å bruke rent vaniljepulver eller den der Tørrsleffs vaniljesukker med ekte vanilje (utstår ikke de syntetiske grusomme fra Freia og Ica osv), men synes vaniljeekstrakten smaker litt bedre. Jeg har litt aversjoner mot alkohol, men akkurat her liker jeg den svake vodkasmaken som kommer frem sammen med vaniljen. Kjempegodt! Merker det kanskje ikke så godt i kaker nei, men i glasurer og iskrem og sånt er det ganske fremtredende, synes jeg.


#12

Hyacinth sa for siden:

Takk for tips!

Jeg kan gjerne kjøpe, men det er jo griseenkelt å lage selv?


#13

Hyacinth sa for siden:

Jeg skjønner jeg må begynne å lage is og kremer og sånne ting. :knegg:

Du som nevnte crepes, steker du dem på takke eller i vanlig panne? De må jo være nokså tynne, og crepes er jo ofte ganske store?


#14

Tallulah sa for siden:

Jeg steker dem i panne. Jeg syns det er viktigere at de er tynne enn at de er store.


#15

Hyacinth sa for siden:

Ja, det kan jeg holde med deg i. Har du en god oppskrift med vanilje? Fikk skikkelig lyst på crepes nå. :knegg:

Jeg bare elsker crepes med sitron og sukker også! :elsker: Men det var en digresjon.



#17

Hyacinth sa for siden:

Takk! Skal se det blir crepes til dessert!


#18

Vianne Rocher sa for siden:

Da kommer det sikkert til Oslo om to år, og til Trondheim om fire :humre:


#19

Hyacinth sa for siden:

Det ble crepes til dessert i dag! Men det var ikke rart jeg kjente vaniljesmaken godt, jeg hadde MYE vaniljeekstrakt i røren! Det er kanskje det som må til. Mengder.


#20

Nextlife sa for siden:

Nå som norske frukt og bær har sesong; hiv det du har av slikt i en ildfast form og ha på vaniljeekstrakt, bittelitt brunsukker og ellers krydder du liker (anis, chili, kanel osv), sett ovnen i passe tid og server med hjemmelagd vaniljesaus, pisket krem eller is.


#21

Olifant sa for siden:

Det har allerede begynt å poppe opp noen creperier i Oslo altså. :ja:


#22

Hyacinth sa for siden:

Takk! Jeg har en del plommer, faktisk. Og is i frysen. :D


#23

Vianne Rocher sa for siden:

:cool: Da kommer de snart til et cafélokale nært meg. Kanskje jeg skal starte ett selv? :knegg:


#24

Kirsebær sa for siden:

Hvordan lager du selv?


#25

Hyacinth sa for siden:

Stapper to dyre vaniljestenger (splitter dem, mem tar ikke ut frøene) i en flaske med vodka og lar stå i to måneder. Etterhvert fyller du bare på med mer vodka og evt mer vaniljestang. Det holder seg i årevis.

Jeg harkjøpt fine flasker på Clas Ohlsson.


#26

Vianne Rocher sa for siden:

Hva slags vodka brukte du da? Jeg synes enkelte merker vodka kan ha en emmen smak.


#27

Nextlife sa for siden:

Et lite tips fra meg:

Jeg har konvertert fra vodka eller ren sprit til brun rom eller en blanding av ren sprit og rom. Jeg synes det gir en rundere og tydeligere smak.


#28

Hyacinth sa for siden:

Takk for tips! Har lest det samme, men er skeptisk siden jeg ikke liker rom.


#29

Hyacinth sa for siden:

Polsk vodka "av beste kvalitet". :knegg: Vet ikkehva den heter, den har rare bokstaver på flaska, men selgerne påstod det var det beste Polen hadde å by på. I Norge kjøper jeg sjelden sprit, det blir lite brukt.


#30

Vianne Rocher sa for siden:

Ok! Men med rom hørtes jo kjempelurt ut! Ser for meg en mye rundene og mer "matvennlig" smak.
Jeg liker (eller likte) heller ikke rom, før jeg smakte Ron Zacapa som er en eksklusiv rom fra Guatemala (Rochermannen er stor på fancy-rom). Drikkes som fin Cognac og har en veldig veldig rund og fin smak. Det er rett og slett veldig godt. Anbefales og må ikke sammenlignes med Captain Morgan eller enda verre: Bacardi :humre:.


#31

Nextlife sa for siden:

Jeg høyner med en lokal (tror jeg) rom fra St. Lucia som heter TOZ. Captain Morgan og Bacardi er som ren fløte i forhold. Ja, jeg tror hjemmebrent, vindusspylerveske og myrvann vil likne mer på en god rom i forhold til denne forskrekkeligheten. Det er virkelig det verste jeg noen sinne har smakt. :skeptisk:


#32

Vianne Rocher sa for siden:

:lol: Hørtes fornøyelig/forferdelig ut! Hahaha!!

Det sier faktisk ikke rent lite om en drikk om den får Bacardi til å fremstå som noe godt :knegg:


#33

Tallulah sa for siden:

Noe sånt. :knegg:

Jeg syns man trenger mye mer vaniljeekstrakt enn vaniljesukker for å få frem vaniljesmak. Det ser man ofte på oppskriftene også. Norske oppskrifter med vaniljesukker måler i teskjeer, amerikanske med ekstrakt måler i spiseskjeer. Jeg syns faktisk ekte vaniljesukker er bedre enn vaniljeekstrakt.

Ikke i samme skala som i Stockholm. Her har Den lille Franske alltid hatt crepes, også har man hatt boder. For noen år siden kom det bittelille creperiet i Torggata som har utvidet på Løkka, men jeg føler at her er det mer en kuriositet enn det det er i Stockholm. Men at det er på vei er sikkert! :jupp:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.