I alle oppskriftene jeg finner for majones, så skal sennep blandes med eggeplomme. Jeg er ikke så begeistret for sennepssmaken, og vi bruker i tillegg ikke sennep i særlig grad hjemme.
Gordon Ramsay sier i videoen under at sennepen er der for å gi majonesen litt "heat", som han uttrykker det.
Jeg syns det kan tolkes som at hvis man ikke vil ha "heat", så kan man droppe sennep? Samtidig ville jo det vært ganske merkelig, tatt i betraktning av at alle oppskrifter jeg finner har sennep? :vetikke:
Er ikke eggeplommen i seg selv en god nok emulgator? MÅ man ha hjelp fra sennepen? Og hvis så er tilfellet: Hvilken sennep er det minst smak i?
Jeg bruker ikke sennep. Hvitt pepper gir omtrent samme type "heat" som sennep. Også ville jeg hatt litt syre, for å kompensere for eddiken som ofte er i sennep. En ts eddik eller sitron.
Den gjør ikke det. Men majonesen må ha litt syre om den skal smake majones, så om du ikke skal ha i sennep, bør du smake til med litt eddik. Jeg kjenner ikke sennepsmaken i majonesen, det er jo så lite :knegg:.
Jeg kjenner heller ikke selve sennepssmaken, men majonesen smaker ikke det samme uten sennep. Det er jo smak og behag så om du ikke vil ha sennep i og synes majonesen er god uten er det bare å droppe den. Jeg har alltid i litt sitronsaft til slutt, selv om jeg også bruker sennep. Ellers så bidrar faktisk sennepen til emulgeringen i form av at majonesen uten sennep lettere kan skille seg, men det er jo ikke verre enn at man er litt mer forsiktig med oljen helt i starten.
Ellers bruker jeg sennep til mye rart, det meste av marinader, til gryter, supper, dressinger og sauser (kylling i kremet sennepsaus er nydelig, selv ungene elsker det selv om de smaker skikkelig av sennep).
Men sennep har vi alltid, vi også. Dijon brukes mye i matlaging, så det har vi alltid stående i tillegg til noen andre sorter. Rochermannen bruker det under skinkestek på skiva og til svinekjøtt generelt :humre:.
Jeg også. :knegg: Vi bruker mye sennep her i huset, men det er jo fordi vi liker det. Jeg har det også i majonesen, hver gang jeg lager det. Mmmmm. Men nødvendig er det nok ikke, nei. Kjenner dog overhodet ikke smaken av sennepen i majonesen. Tror egentlig den i min versjon kun er der for fargens skyld, jeg vet ikke.
Ah, glitrende! Da har jeg planen klar for neste gang!
I mellomtiden: Den aïolien jeg lagde i går syns jeg hadde en eller annen slags emmen ettersmak. Er det noen som har opplevd noe lignende? Jeg brukte veldig mange eggeplommer (6 stk) etterhvert (noen mennesker lærer aldri :himle:) og bare 1/2 liter rapsolje. Kan det være grunnen? Burde jeg dyttet inn mere olje? Mer salt? Mer hvitløk? Mer sitron?
Rapsolje er vel litt rar på smaken, er den ikke? (Men rik på omega-3, så egentlig et godt valg om man tenker på hva som er sunnest). Jeg lager med solsikkeolje, hvitvinseddik og eggeplomme. Ikke sennep.
En halv liter olje på 6 eggeplommer høres litt lite ut ja. Jeg bruker omtrent 2,5 dl olje på 2 eggeplommer. De typene rapsolje jeg har prøvd synes ikke jeg smaker godt (selv om det påstås den er nøytral) så det kan jo være det som er grunnen også. Jeg bruker stort sett solsikkeolje.
Det er rapsoljen. Jeg vet at den liksom skal være nøytral, men den har en emmen, nesten fiskeaktig smak. Svigermor lagde en gang alioli med rapsolje og det ble skikkelig fælt. Solsikkeolje bruker jeg.
Grunnoppskriften jeg bruker er 1dl olje pr liten plomme og 2dl pr stor (med forsikrighet). Da får man nok til en servering.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.