Siden jeg er husmoremne in spe, og har et helt epletre (nei! Ikke penetrering! Slemme iPhone, slem! :what: ), trenger jeg nok saftkoker. Minst. Og juicepresse.
Så hvilke skal jeg ha? :glis:
Jeg tror ikke jeg vil ha sentrifuge. Aldeles ikke fordi jeg har hatt en og kastet den, men av helt andre årsaker. :lyve:
En saftkoker er ikke noe hokuspokus, de har sett like ut i minst femti år. Så da ville jeg bare gått til en lokal Jernia (eller Mysterud!) og kjøpt den de hadde der. Høyang har, for eksempel en. Ellers finner man det som regel også i bruktbutikker.
Jeg er like treig og kjøpte den phillips som de har som medlemstilbud på Coop nå. Den fungerer fint som snus og lager god juice, og er lett å gjøre ren. Det finnes helt sikkert bedre, men jeg er en juice-jomfru og gidder ikke å bruke masse penger før jeg vet det blir brukt. :nemlig:
Min mor har saftkoker, men den bruker hun stort sett bare til å dampe pinnekjøtt i. :knegg: Men jeg husker at hun lagde solbærsaft engang. Den var utrolig god.
Jeg vurderer å kjøpe den Coop-greia i morgen. Jeg er veldig i tvil om det blir nok en dings som samler støv, men jeg tror jeg skal prøve.
Jeg er ikke noe oppskriftmenneske, men jeg kunne tenke meg å høre litt erfaringer om hva som er godt å blande. Feks eple og ingefær? :vetikke: Gulrot og appelsin? Jeg aner ikke. Hva funker og hvorfor? Og hva funker ikke og hvorfor ikke?
Den er veldig enkel å bruke og å rengjøre. Liker du juice, blir den nok brukt.
Jeg har prøvd eple, ananas, appelsin og gulrot. Veldig godt, både sammen og hver for seg. Har også lastet ned en app, for jeg har lyst til å prøve litt grønnskasjuice også.
Det er veldig godt med 5-6 cm med squash, en liten bit ingefær, en sitron, noen gulerøtter og et eple eller to hvis man vil ha det søtere. Det er også veldig godt med en rødbette oppi.
Jeg er glad i gulerotjuice, men det går utrolig mange gulerøtter for å få flere glass juice så det er greit å ha i noe mer væskefylt i tillegg
Men får dere ikke dårlig samvittighet over jusingen? Næringsinnholdet sitter igjen i skallet som havner i bosset mens alt sukkeret, syren og karbohydratene havner i magen. Jeg syns konseptet jusing høres småvulgært og lite bærekraftig ut. Trist å tenke på mengdene med god mat som blir kastet på denne måten. Håper jusing er et forbigående moteblaff.
Nei. For det første er det betydelig overdrevet at alle næringsstoffer blir silt bort. Det blir det ikke. Det er klart det blir mye igjen, men det er mindre enn man tror hvis pressen er god nok. Dessuten kan "avfallet" fint benyttes, feks i brøddeig. Andre typer skall spises ofte ikke uansett, feks sitrusskall. Uansett om man kun drikker juicen i en frukt, så er det mye antioksidanter der, det synes jeg utelukkende er en fin ting. Jeg har større problemer med fiberet som forsvinner, det gjelder jo all juice. Når det gjelder sukker, så er det viktig for meg, og også grunnen til at jeg drikker juice i små mengder. Her i huset drikkes ikke eplejuice, og én dl daglig er det ungene får hvis vi har juice, og da er det juice med sterk farge. Jeg er også interessert i å juice grønnsaker. Det er nemlig sjelden vi kjøper grønnsaksjuice, og de finnes lite på markedet og ihvertfall ikke fersk.
Der svarte du i grunnen det jeg hadde tenkt å svare før svaret mitt forsvant. Jeg har heller ikke dårlig samvittighet. Jeg hadde virkelig ikke spist verken ananasskall eller sitrusskall. Og annen frukt juiceren jo med skallet på. Jeg spiser veldig lite frukt fordi jeg blir dårlig i magen av det. Da er et glass friskpressrt juice et godt alternativ. Minstemann spiser heller ikke frukt, han får smoothie. Og det er snarere mangelen på fiber enn mengden sukker som bekymrer meg også.
Mengden sukker i juice bekymrer meg. Men da mest i eplejuice, appelsinjuice og druejuice. Og annen frukt med mye sukker i. Eplejuice har lite næring. Vi begrenser sånt veldig. Juice med mørk farge drikkes her, men i små mengder og da sjelden. Jeg har virkelig lyst å juice grønnsaker. Juice er ingen tørstedrikk for meg. Det er en del av maten og tenkes gjennom før det drikkes. Vi kjøper heller aldri billige juicer fra konsentrat.
Du trenger ikke frukt for å lage juice. Det er mange som bruker frukt fordi de er vant til søtsmak.
Jeg har juicet squash, agurk, spinat, brokkoli, rødbete og gulerot i ulike blandinger. Jeg liker å ha i sitron og ingefær. "restene" kan man stort sett lage burger av, med linser, kikerter eller ris i deigen.
Bekymrer du deg så mye over sukkeret at du ikke kan spise en appelsin, et eple og en skive ananas i løpet av en dag? Det er jo så mye frukt jeg har i en et glass juice. Og det drikker jeg med verdens beste samvittighet.
Men så har vi ikke mye sukker i kostholdet vårt generelt. Vi har ikke vanlig juice og spiser lite godteri. Det sukkeret vi får i oss, får vi stort sett i oss via frukt og bær.
Jeg bekymrer meg ikke over det JEG spiser, men over juicedrikkingen jevnt over. Folk heller jo innpå i den tro at det er sunt.
Forøvrig spiser jeg sjelden frukt, så jeg får ikke mye i meg. Men jeg prøver å holde et stabilt blodsukker med minimalt med sukker, også fra juice og frukt, ja.
Så når jeg skriver "mengden sukker i juice" så mener jeg at det inneholder mye, ikke at jeg drikker mye. Det er stor forskjell. Det ER mye sukker i juice, like mye som i brus.
Alt med måte, tenker jeg. Også når det gjelder juice. Og det stemmer at det er mye sukker i juice, men samtidig så er det en del andre ting i juice (og frukt og bær) som man ikke finner i brus. Men nei, å helle i seg en liter juice er ikke særlig mye bedre enn å helle i seg en liter brus, om man tenker på sukkeret. Og den juicen som står i blanke plastflasker forringes jo også ganske mye kjappere enn den som står i lystette kartonger.
Men det er jo en vesentlig forskjell mellom et glass brus og et glass ferskpresset juice; for det første er det forskjell på sukkerartene, for det andre er det da mye andre næringsstoffer i ferskpresset juice, noe som er totalt mangelvare i juice.
Haha, mitt første forsøk gikk delvis i dass, og jeg innser at det ikke var noe lurt å
-begynne et sånt prosjekt med voldsom hodepine
-starte med mer enn 10 ulike grønnsaker og frukter
-ikke lese bruksanvisningen
Det begynte med at mannen monterte denne greia, og jeg dro fram rødbeter, gulrøtter, agurk, rips, epler, appelsiner, ananas, pærer, sitron og ingefær. Og sikkert noe mer. Jeg innså at åpningen alt skulle stappes ned i var liten. Så jeg måtte vaske, skrelle og dele i små biter. Allerede da så kjøkkenet ut som et bombenedslag. Så begynte juicingen. Jeg stappet i, og det rant ut av kranen. Er det ikke lås på den? Det rant sakte. Så det tok minst tjue minutter å lage en liter juice, inkludert mer kutting og grising. Men det verste var sprutingen. Milde måne som det sprutet ut over kjøkkenbenken, meg og veggen! Er det virkelig så grisete? Er det forresten meningen at man skal presse på den der dingsen, den svarte som står i sylinderhullet?
Men det ble juice. Mannen måtte vaske ned kjøkkenet etterpå, og jeg må få tatt meg en ibux. :knegg: Ungene likte ikke juicen, mannen syntes den var grei nok og jeg drakk så mye på trass at jeg fikk vondt i magen.
Jeg er stygt redd for at dette blir et loppemarkedobjekt. :sparke: Jeg vet ikke om jeg orker alt det styret for litt sunn juice. Nå skal jeg trøstepise sjokolade. Og drikke vin.
LAr du den gå hele tiden eller skrur du den av og på?
Hvor mye kan man stappe i før det ikke går mer?
Ang sprutingen: Det spruter idet væsken renner fra den der tuten, liksom. Kranen, eller hva det nå kalles. Det meste går i begeret, men noe kommer sprutende i dråper utover benken.
Og som en kommentar til det jeg skrev om næringsstoffer lenger oppe, kom jeg over dette: "Ved å skille de uoppløselige fibrene og saften fra hverandre, blir tilgjengeligheten på vitaminer og andre næringsstoffer lettere tilgjengelig for kroppen. Fibrene som er oppløselige i kroppen, blir bevart i selvpresset juice."
Det rimer for meg, for det er jo kjent at en del av maten ikke blir fordøyd eller næringsstoffene tatt opp, bare se på bæsjen når man spiser mais...En del grønskaker må kokes for at næringsstoffene skal bli tatt opp i kroppen, så det virker logisk for meg.
Hva gjør dere med det skummet som dannes? Ungene mine synes det er ekkelt, og egentlig jeg også. :sparke: Kan jo fjerne en del med skje, og kanskje sile den (dillete). Jeg har pleid å røre det ut, men juicen føles tykk. Ikke godt. Og når man fjerner skummet, er 50% av juicen igjen. I dag fikk jeg 5 dl juice da jeg fjerbet skummet, og jeg presset 6 epler, 5 pærer, 6 gulrøtter og en Kiwi.
Jeg har lånt en presse, og der er det en plastdings i beholderen som deler skummet fra resten. Skummet blir liksom liggende oppå og bak, også heller man ut forsiktig uten skummet. Hvis det blir stående litt, smelter en god del av skummet ned og blir vanlig juice. Jeg er ikke så nøye på det, så jeg tar resten med litt skum, men det som da ligger igjen blir kastet.