I dag ble det publisert en svensk ekspertutredning kalt "Mat ved fedme". Det er svenske "Statens beredning för medicinsk utvärdering" som står bak. I sammendraget slås det fast at lavkarbo er mest effektivt for vektnedgang, og at dette ikke gir økt risiko for hjerte/karsykdom.
Etter all synsing og føling om lavkarbo, som har kommet både fra seriøst og mindre seriøst hold de siste årene, synes jeg det er godt å få slått fast at det ikke finnes belegg i vitenskapelig litteratur for å hevde at lavkarbo gir økt helserisiko. Rundt 16.000 artikler har de gått gjennom.
Jeg ville nok uttrykt meg noe mer nyansert enn det du gjør om resultatene. Rapporten sier noe om effekter for personer med fedme, altså BMI over 30. Dette gjelder nødvendigvis ikke alle andre.
Nyhetsartikkel avsluttes med følgende:
Nå har ikke jeg lest rapporten, så jeg uttaler meg bare på grunnlag av nyhetsartikkel du lenker til.
Og jeg har ingen sterke meninger for eller mot lavkarbo bare så det er sagt.
Det er en ting som forundrer meg litt i lavkarbo/ikke lavkarbo-diskusjoner. Spiser man omelett eller salat til lunch, og laks, potet, blomkål og brokkoli til middag er man sunn. Fjerner man poteten, og kaller det lavkarbo, da tenker folk med en gang "fløte, bacon og ensidig diett".
Det er vel der forskjellen ligger mellom lite karbo på den ene siden og lite karbo med mye fett på den andre. Den forskjellen kommer ikke alltid tydelig fram.
Det er jo himmelvid forskjell på LCLF og LCHF. At folk tenker fløte og bacon er jo ikke rart all den tid det har vært fremhevet av lavkarbomenigheten selv. :nemlig:
Veldig enig med deg. Lavkarbomotstanden blir så innmari tabloid. I perioder hvor jeg har levd på lavkarbokost, har jeg ikke vært egoistisk&miljøuvennlig og spist mer enn min andel kjøtt og jeg har heller ikke spist masse fløte&bacon. Jeg har byttet ut poteten med blomkål og sløyfet rundstykket til salaten, liksom. I hvilken verden er ikke det sunt? Supert for både fordøyelse og vekt.
Det er stor forskjell på lavkarbo og lavkarbo, ja. Og slike debattar blir ofte veldig polariserte. Eg reagerer negativt på at det er allment akseptert å løyse i-landsproblema med vekt og kosthold med å forbruke endå meir av dei lite bærekraftige ressursene og endå mindre av dei bærekraftige ressursene. Så denne bacon- og egg-dietten får du meg ikkje til å synest er ok, uansett korleis du snur å vender på det. Men alternativet til bacon og egg er jo absolutt ikkje å spise seg mett på gjærbakst og raffinert sukker, akkurat.
:jupp: Jeg har spist mye mer grønnsaker og ikke noe potetgull, sjokolade, iste og annet unyttig som genererer masse søppel de periodene jeg har spist lavkarbo.
Amen. Jeg lever på hva enkelte kaller lavkarbokost, ikke ketogen, men jeg holder meg unna sukker og hvitt mel. Dropper stivelsesrik mat, hvilket er ensbetydende for enkelte at jeg drikker fløte istedenfor melk og baconfett til hvert måltid. Hvilket faktisk ikke er tilfelle. Jeg spiser rene matvarer i normale mengder og ja, jeg har gått ned en del i vekt, men nå ser det ut til at den stabiliserer seg..
Magen min er mye bedre og jeg slipper de verste sukkerkickene. Mye god mat uten at det må bade i fløte og fett.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.