Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Vil barna høre?

#1

Cumulus sa for siden:

Jeg har sååå mange brnebøker fra jeg selv var liten. Alt av ane Cath Vestly og Astrid Lindgren f.eks. Men brna vil ikke høre om "Vi barna i bakkebygrenda" eller "Lotta i bråkmakergata" eller "Per pusling". Det eneste som duger er "Pippi". Det virker som om alt annet er kjedelig.... (mine er 5 og 6)

Vil barna dine lese klassikerne fra vi var små?


#2

Acino sa for siden:

Trolla her er 3 og vi leser nå Emil fra Lønneberget for andre gang; leser bare ett lite stykke i gangen og det er en slik bok med bilder i. Fra jeg var liten. Barna i bakkebygrenda var de ikke interessert i men tenkte at de nok var for små. Så både og enn så lenge. :)


#3

Teofelia sa for siden:

Ungene mine sluker eventyrbøkene fra da jeg var liten, og de store barneklassikerne, men forkaster 70-talls sosialrealisme. Det vil for eksempel si at alt av Astrid Lindgren går ned på høykant, mens Anne Cath. Vestly ikke er interessant. (Jeg kan ikke si at jeg klandrer dem. Jeg synes Vestlys bøker er fryktelig utdatert.)

Ellers har de begge elsket klassikere som Heidi, Den hemmelige hagen, En liten prinsesse og Syv små australiere.


#4

Pelle sa for siden:

Junior på 6,5 elsker lydbok med Bakkebygrenda. Vi har også lest Per Pusling, Pippi, Emil og holder nå på med Ronja Røverdatter. Har lest Knerten også, det var sånn passe, innimellom har jeg hoppet over langdryge avsnitt.


#5

Teofelia sa for siden:

Dette er jo også blant de kjedeligere Lindgren-bøkene, synes jeg. Og noen av de mer utdaterte, kanskje. Pippi og Emil var favorittene da mine var yngre, og etter hvert ble bøkene for litt større barn høyt skattet: Ronja, Brødrene Løvehjerte, Mio min Mio, Mesterdetektiven Blomkvist.

Generelt ser jeg at mine unger lettere aksepterer bøker som enten er så gamle at de neste er som eventyrbøker å regne (Heidi, Den hemmelige hagen) eller bøker som er lagt til en annen tidsalder enn de er skrevet (Brødrene Løvehjerte og Ronja Røverdatter).

Jeg husker at jeg syntes Ole Aleksander appellerte lite til meg da jeg barn: jeg kjente meg ikke igjen i 50-tallsuniverset de var skrevet i. Bøkene om Guro, som var fra 70-tallet derimot, var helt meg.


#6

Myria sa for siden:

Eldste liker i allefall Pippi, Emil og det meste av Torbjørn Egner. Jeg leste mye Roald Dahl da jeg var liten, og det var også spennende for storebror.


#7

My sa for siden:

Her sluker de det meste. Men eldstejenta er ikke særlig begeistret for Anne Cath Vestly, hun synes det blir for kjedelig. Men til de to minste har jeg lest flere bøker om Knerten, Guro, Mormor og de 8 ungene m.fl.

Astrid Lindgren er populært hos alle tre, men litt avhengig av hva det er. Akkurat nå leser vi Marikken, og mye i den boka gjør veldig inntrykk på dem ser jeg (og på meg også, har ikke lest det siden jeg var lita, og da forstod jeg ikke alt som står mellom linjene ... ). Mio min Mio, Brødrene Løvehjerte og Ronja Røverdatter var veldig spennende, og helt midt i blinken for eldste, men litt i skumleste laget for de to minste. De derimot, syntes Karlsson på taket var hysterisk morsomt. Har også lest Mesterdetektiven Blomkvist for eldste, og hun likte den godt også. Emil har vi lest bare sporadisk, en fortelling her og en fortelling der, det samme med Bakkebygrenda og Lotta. Pippi elsket de.

Har lest mange andre klassikere også, særlig for eldstejenta, som er den mest mottakelige. Vi har blant annet vært igjennom Heidi (begge bøkene), alle 7 bøkene i Narnia-serien, Alice i eventyrland, Det suser i sivet, Pinoccio, Den lille Prinsen, det meste av Roald Dahl, flere bøker av Alf Prøysen (Teskjekjerringa, Den grønne votten, Sirkus Mikkelikski blant annet), Mary Poppins, Ruffen-bøkene og mye mer.


#8

Teofelia sa for siden:

Lesing mellom linjene er en morsom sport for leseglade foreldre, ja. Det er virkelig utrolig mye som gikk meg hus forbi da jeg var barn, som jeg enten sitter og humrer over eller er veldig glad for at mine unger heller ikke får med seg.

Jeg fikk for eksempel helt vondt av å lese om stakkars Abbe, i Marikken-bøkene. Da jeg var barn syns jeg jo bare han var morsom og kul - omtrent som Marikken syns, tenker jeg. Og for ikke snakke om "Flukten fra vikinger". Den boken leste jeg for Frøkna, men jeg kan ikke se for meg at jeg orker den igjen, så Minsta får være uten. :skremt:


#9

Tallulah sa for siden:

Må du lese bøker fra du var barn da? Hva med moderne barnelitteratur?


#10

My sa for siden:

Får vondt av Abbe ja, og jeg måtte også ta noen kunstpauser da jeg leste kapittelet om Mia. :leppe: Da hun stjal penger fra overlæreren og spanderte sjokolade på de andre i klassen for at de skulle like henne, og hun ble tatt, og fikk pryl foran hele klassen fordi hun nektet å si unnskyld ... Det var bare hjerteskjærende. Og om Alva i lånt kjole på sosietetsball ...

Flukten fra vikinger - er den tøff altså? Har ikke lest den siden jeg var barn, og husker ikke helt ... :gruble:


#11

oslo78 sa for siden:

Barna mine vil høre alt mulig. Både gammelt og nytt. Nå leser vi "Frendeløs".


#12

Teofelia sa for siden:

Gruppevoldtekt og mishandling er noen av de tingene jeg var glad for at Frøkna ikke spurte nærmere om da jeg leste den for henne ...

#13

Harriet Vane sa for siden:

Vi leser klassikere for alle tre.

Eldste (11) har akkurat holdt på med hele Anne fra Bjørkely-serien, vi har lest alt av Astrid Lindgren, Narnia og nå leser jeg Den uendelige historien for henne. Hun har i tilegg pløyd seg gjennom min mors Gyldendals Gode Barnebøker og en annen forlagsserie av gode barnebøker fra femtitallet.

Mellomste (snart 5) leser jeg Knerten for. Vi har lest Lotta, Emil og Pippi av Astrid Lindgren og en del Egner. I tillegg har vi lest litt Elsa beskow. Det år litt sakte, men samtidig er tegningene så fine at hun liker dem, særlig de på rim og Putte i Blåbærskogen. Vi har også kost oss med norske eventyr, HC Andersen og samlingen med historier av Lindgren. (Mirabell, Per Pusling osv).

Minste (snart 3) elsker Det røde eplet og vil bare lese den for tiden.


#14

Candy Darling sa for siden:

Siden minstejenta akkurat har sett Mormor og de åtte ungene på kino, har jeg faktisk vært på biblioteket i dag og lånt Vestly for første gang. Hun er allerede litt forvirret for at alle åtte ungene er født av samme mor i bøkene (det er visstnok særkullsbarn i filmen). "Men da må hun ha fått vondt i magen ÅTTE ganger, mamma! Eller vent. Syv ganger, siden to er tvillinger. Men da hadde hun sikkert EKSTRA vondt i magen."

:latter:



#16

Harriet Vane sa for siden:

Vi leser forøvrig disse klassikerne i kombinasjon med mye nytt. Jeg er personlig ikek veldig glad i Egner og synes ikke det er nødvendig å lese ALT fra før. Men noen av klssikerne er jo klassikere fordi de er fantastiske!


#17

Røverdatter sa for siden:

Lillesøster er glad i å bli lest for og liker det meste jeg leser for henne. Endel av Lindgren-bøkene er så nydelig illustrert av Ilon Wikland at hun fascineres bare av det tror jeg. De illustrerte Lotta-bøkene er jo så vakre og de leses hyppig. Det samme med Jeg vil ikke gå og legge meg og Jeg vil også gå på skolen. Bøker med mest tekst er ikke så interessant ennå, men hun liker Egner godt. Og så hører hun gjerne på lydbøker.

Begge ungene leser halvt om halvt av gammelt og nytt, og jeg selv gjør også det og syns det er en verdi i å introdusere klassikere for ungene. Jeg likte godt gamle (og nye) bøker selv da jeg var liten også. Det handler vel kanskje mest om å være generelt glad i å lese.


#18

Pingis sa for siden:

I boka er det jo ingen tvillinger, så åtte ganger vondt i magen, altså. :nemlig:


#19

Xian sa for siden:

Ullungen elsker Astrid Lindgren, og spesielt fortellingene om Lotta, Marikken-bøkene og Alle vi barna i Bakkebygrenda (sistnevnte har hun som lydbøker, og de går omigjen og omigjen). Pippi og Emil fenger ikke like mye, selv om hun synes det er OK. Mio, min Mio og Ronja Røverdatter elsket hun.

Men da vi skulle lese om Anne Cath Vestlys Aurora ble det langdrygt, både for mor og barn. Den evinnelige dvelingen ved at pappaen lager mat og passer barn, falt helt på stengrunn. Og så, liksom? Faktisk så fenget Guro-bøkene mer. (Det er jo fortsatt langt mer spesielt at mor er vaktmester og kjører traktor enn at far passer barn...)

Nå for tiden leser vi bøkene om Tsatsiki. De kom ut omtrent midt imellom min egen barndom og Ullungens, så jeg har ikke lest dem før, men jeg synes de er fantastiske. :hjerter: Hun elsker dem også.


#20

Polyanna sa for siden:

:what:

Vi har lest Lotta nesten fillete, og det samme med bakkebygrenda. Og vi leste nettopp Per Pusling, som jeg av en eller annen grunn rett og slett ikke har visst eksisterte, og begge de minste satt som fjetret.

Pippi har derimot aldri slått an, brødrene Løvehjerte er det nok jeg som liker best og Mio min Mio fikk jeg ikke lest ferdig.

Ellers liker de Roald Dahl veldig godt, Heidi gikk ok.

Men som de fleste andre her har jeg ikke lykkes med å mate dem med Anne-Cath Vestly.


#21

Teofelia sa for siden:

Slapp av. :humre: En av Lindgrens bøker må nødvendigvis være den kjedeligste av Lindgrens bøker. Jeg sa jo ikke at de var kjedelige i seg selv. :nemlig:

#22

Polyanna sa for siden:

Og Anne fra Bjørkely, ja. :hjerter:

V har lest de første tre, og jeg må få tak i de siste!


#23

Vianne Rocher sa for siden:

Jeg lagde jo en tråd i forrige uke om boktips til femåringen. Fikk mange fine tips der, særlig på mer moderne greier. For sønnemannen har vi lest Egner (Folk og Røvere, Hakkebakkeskogen) og nå er vi visst inne i en Roald Dahl-periode. Har lest Charlie og sjokoladefabrikken og Georgs magiske medisin, og leser nå Danny og den store fasanjakten. De bøkene har iallefall fenget og jeg husker jo godt at jeg synes de var veldig fornøyelige da jeg var barn. Mulig at de er preget av å være skrevet i en annen tid, men i dag fremstår de iallefall som herlig ukorrekte.

Som jeg skrev i den tråden har jeg ikke en gang gitt Vestly en sjangs fordi jeg synes bøkene hennes var kjedelige da jeg var barn. Nå har jeg sett litt i dem, og jeg tror ikke de er noe for poden, rett og slett. Det må være litt mer action og spenning for ham tror jeg.
På leselisten videre har vi blandt mer eller mindre "klassikere": 101 Dalmatinere, Mary Poppins, Pinocchio, Ole Brum, Den Lille Prinsen, Gummitarzan (etter tips her inne, den sto i bokhylla hjemme hos foreldrene mine), Det suser i Sivet og Lindgren (Pippi, Emil, Mio min mio, Brødrene Løvehjerte).


#24

Susse sa for siden:

Her er Karius og Baktus storveis i følge 3-åringen. De større ungene har kost seg veldig med MioMin Mio, Brødrene Løvehjerte, Ronja Røverdatter og klassikerene fra Roald Dahl. Også mine gamle Elsa Beskov-bøker har vært godt likt.


#25

veobra sa for siden:

Og mammaen til Madicken. Hun er så ulykkelig. :hylgrine:


#26

Teofelia sa for siden:

Er hun? Jeg trodde hun bare var gravid, jeg? (Det er lenge siden jeg har lest bøkene altså, så godt mulig jeg husker feil.)


#27

veobra sa for siden:

Er hun? Kanskje jeg var så ulykkelig at jeg tolket henne som ulykkelig. :knegg: Jeg synes ikke hun hadde det helt bra, egentlig.


#28

Xian sa for siden:

Å jo, hun lider av en slags weldschmerz i tillegg til graviditeten.


#29

Teofelia sa for siden:

Hun har det jo åpenbart ikke helt bra, men jeg trodde det ble antydet at det var graviditet som var i veien. Hun har i alle fall minst en replikk der faren spør om det er noe han har gjort for å gjøre henne ute av seg og hun svarer leende at det så visst er noe han har gjort. Og det blir jo udiskutabelt et tredje barn etter hvert.


#30

My sa for siden:

Nei, hun har det ikke helt bra. Dessuten får hun innimellom sleivete hint fra mannen om at hun er "fin" og ikke bryr seg nok om urettferdighet og fattigdom i samfunnet. Mens han nok egentlig bare er frustrert over å ikke klare å forandre verden slik han ønsker, og lar det gå utover kona når han kommer hjem. Også angrer han seg etterpå ... Moren er nok dessuten lett oppgitt over sin eldste datter, som absolutt ikke oppfører seg slik en pen middeklassepike burde, mens faren innerst inne synes det er kult. :knegg:


#31

Vianne Rocher sa for siden:

:eek: Her var det mye jeg har gått glipp av :innserathunikkeharlestMarikkensidenhunvarbarnselv:. Men jeg husker at jeg syntes synd på Abbe den gangen også.


#32

Sokk sa for siden:

Akkurat sånn var det her også. :humre: Vi leste alle Knertenbøkene da Storesøster var 5-6 år, og dem likte hun. Men Aurora ble for tregt. Jeg måtte hele tiden forklare hva som var rart og annerledes da og nå, så det ble mye meta-fortelling. Vi ga oss etter den første boka. :ja:

Vi har også lest Bakkebygrenda, men der skjer det jo ganske mye hele tiden, så de slo an. Likevel er det nok Roald Dahl som har holdt seg best fra da jeg var barn, i hvert fall av det vi har prøvd. Enkelte av bøkene har vi lest flere ganger også.


#33

Xian sa for siden:

Spot on. :ja:


#34

Polyanna sa for siden:

Herlighet, jeg leser visst fortsatt disse bøkene som om jeg skulle vært barn. :knegg:

(Og så ser jeg at vi mangler Marikkenbøker - vi har bare den første! :sjokk: )


#35

Floksa sa for siden:

Emil og Bakkebygrenda er vinnere her, muligens fordi det er fra en kjent hverdag?
Pippi også. Aurora derimot fenget ikke så mye, mens Mormor og de åtte ungene er nesten utslitt.

Vi leser en god blanding av nytt og gammelt.


#36

Adrienne sa for siden:

Hjemme i hylla hos mor, kanskje? Hadde ikke du alle Anne-bøkene?


#37

Polyanna sa for siden:

Jeg fant bare de tre første der. Lurer på om de siste ble lånt på biblioteket. Men den metoden funker jo fortsatt, da. :p


#38

Adrienne sa for siden:

Lillesøster på 7,5 er stor Roald Dahl-fan og liker også noen av Astrid Lindgrenbøkene, samt Knerten-bøkene til Vestly. De andre fikk vi ikke begynne på engang, hun gadd ikke.

Det er noe av den eldre barnelitteraturen som er verdt å få med seg, andre ting er rett og slett utdatert og jeg tror ikke vi foreldre har vondt av å innse at det er ikke alt vi likte som barn som har tålt tidens tann like godt.

Jeg har forresten startet på Anne fra Bjørkely selv, og nikoser meg.


#39

Maverick sa for siden:

Syvåringen og jeg er nesten ferdig med Doktor Dyregod, av alle ting, og det er svært fascinerende. :nemlig:

Jeg liker å både lese klassikere for barna, og ny litteratur. Roald Dahl har alltid fungert, Mio min Mio var visst veldig fin for barna, men jeg synes den har tapt seg kraftig fra da jeg hulket meg gjennom den som liten tass. Kanskje det er på tide å plukke frem Mesterdetektiven Blomkvist? :hyper: Rosekrigene er det lenge siden jeg har lest om!


#40

Polyanna sa for siden:

Vi leste Anne fra Bjørkely og så Den hemmelige hagen, og det trigget noen fine diskusjoner om hva slags følger det kan få å vokse opp uten noen som er glad i en. Vi avr enige i at Mary, som blir et surt og usjarmerende barn, antagelig viser en mer sannsynlig adferd, enn Anne som blir superhappy og glad og søt og takknemlig.


#41

Cumulus sa for siden:

Tenkte begynne på den første boken om mormor og de åtte ungene i dag. Så kan vi gå å se filmen senere hvis det slår ann. :rolleyes:


#42

Tjorven sa for siden:

Ungene mine har såvisst ikke villet høre de bøkene som ble lest for meg da jeg var liten. Jeg husker spesielt godt da vi leste om Knerten for snuppa mi. Da vi kom til den delen hvor lillebror må være utenfor butikken mens mor jobber, så ga hun helt opp. Det var så urealistisk at hun ikke ville høre mer. :knegg:

Vi har forsøkt oss på en del Astrid Lindgren også, uten at vi har klart å fullføre. Nå hører klassen til snuppa på "Brødrene Løvehjerte" på lydbok mens de spiser. Jeg husker ingenting av boka annet enn at jeg bare gråt og gråt da jeg leste den som barn. Så hun er advart om at det kan skje.

Knerten har ikke vært mottakelig for kapitellbøker før ganske nylig, men han har kommer gjennom hele den første Harry Potter (han insisterte på bokvalget) og koser seg for tiden stort med Roald Dahls Matilda. Vi skal definitivt anskaffe mer Roald Dahl, for det synes jeg også er stas.


#43

Candy Darling sa for siden:

Vi har omtrent alle Roald Dahl på lydbok, stor stas.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.