Forum for diskusjoner av nyheter og artikler. Husk å lenke til aktuell artikkel i første innlegg, så meddebattantene får mulighet til å sette seg inn i temaet.
Den siste tiden har vi hatt en diskusjon på jobb om vi kanskje må vurdere å bli mobilfri skole. Det er mange argumenter både for og mot, men det er mange som mener at argumentene for å bli mobilfri veier tyngre og tyngre.
Er det noen som har erfaring fra mobilfri skole (ungdomstrinn) og kan si litt om hvordan det fungerer? Kanskje særlig litt om hvordan det gikk da det ble innført? Synes elevene det er greit, er det lett for lærere å håndheve, minsker man alle problemene som man nå har ved den ekstreme bruken av sosiale medier?
Vi er jo barneskole, men vi er mobilfri. Elevene kan ha med telefonen i sekken, men vi skal ikke se den eller høre den. Det fungerer utmerket, også med syvendeklassene.
Hos oss er det motsatt, ungdomstrinnet ønsker lov til å ha og bruke mobiler, de ønsker til og med tilgang på trådløsnettverket til skolen. Jeg synes ikke de skal få det, men det er fordi de ikke respekterer regelen slik den er i dag.
Vi har mobilfrie timer, det fungerer sånn passe. I pauser har de tilgang til trådløst nett og der sitter de da foran hver sin mobil og glor inn i den, ikke spesielt sosialt. Jeg tror ærlig talt ikke vi makter å ta opp kampen mot dette, vi kan ikke slå av nettet, heller.
Så lenge mobilen kan være med men ligge avslått eller på lydløs nederst i sekken og med forbud mot å bruke den i skoletiden, synes jeg det er greit. Altså "mobilfri", ikke mobilfri. Av samme årsak som Tjorven nevner.
Det går jo ikke hos oss, mange elever har med bærbare dingser som de bruker til å skriving, koden vil bli kjent på null komma svisj. Da måtte vi kun tillate skolens egne PC -er og det blir egentlig et problem. Dessuten har svært mange 3G og da er vi jo like langt.
Nei, de kan selvsagt ha med mobiltelefonen for bruk før/etter skoletid. :jupp: Eller altså. Det er iallfall det jeg har tenkt. Vi har ikke kommet så langt at vi har sett på akkurat hvordan det eventuelt skal gjennomføres.
Ja, de er helt fascinerende hvor lite sosiale enkelte grupperinger er. De snakker ikke med hverandre sånn helt på ordentlig, de bare står og henger og glor ned i hver sin mobil, eventuelt så snakker de sammen om noe som en viser frem på mobilen. Nå når jeg har begynt å legge merke til dette er det helt sykt hvordan de ikke ser ut til å klare å ha mobilen engang 1 cm unna seg i friminuttene.
Det med at vi ikke vil orke å ta kampen er et av argumentene mot å gjøre det. Det er en skole i nærheten som nylig har innført dette, og den ene jeg har snakket med sier at det ikke er så vanskelig. Noen vil jo alltid lure oss, men sånn er det med alt uansett. Vi lar jo ikke elevene røyke på skolen selv om vi vet at vi ikke klarer å følge det opp til enhver tid. På den nevnte skolen kan elevene levere inn mobiltelefonene på begynnelsen av dagen og få de tilbake på slutten av dagen. De som blir tatt med mobil får den ikke tilbake uten at en forelder kommer og henter.
Elevene våre har heller ikke koden til nettverket, så de bruker bare 3G. Sånn jeg ser det nå er mobilbruken i timene det minste problemet. I mine timer får de bruke mobil som kalkulator og musikkspiller. Men alle elevene har hver sin bærbare pc, som går an å bruke til begge disse formålene, dessuten finnes det jo både ordentlige kalkulatorer og mp3-spillere. :jupp:
Det er jo selvsagt mulig at den ekstreme mobilbruken vi har sett nå de siste to ukene roer seg når ask.fm ikke er så nytt og spennende lenger. :vetikke:
Vi har hatt flere tilfeller av nettmobbing nå den siste tiden. Både stygge utsagn og bilder/filming av hetsing av mobbeofre. Vi har elever som nekter å dusje i gymmen fordi andre elever filmer, men de tar det ikke opp med skolen så vi har bare hørt rykter om det via folk som kjenner noen som kjenner noen, osv. Selv har jeg blitt tatt bilde av i en time og lagt ut på instagram. Også har vi jo selvsagt et ekstremt iphone-kjøpepress, og tyverier av telefoner. Og som jeg nevnte, de blir så lite sosiale. Jeg er redd vi lager en generasjon mennesker som ikke vil være i stand til å kommunisere med hverandre eller gjøre noe som helst fornuftig uten å ha mobilen i hånda og sjekke alt mulig støtt og stadig.
På den andre siden så jobber elevene ofte med oppgaver som innebærer filming/bilder, noe de bruker egne mobiler til. Endel elever jobber best med musikk på øret, og bruker den som musikkspiller. Så er det jo selvsagt problemet med hvordan vi skal klare å håndheve forbudet. Og til syvende og sist vil vi jo aldri klare å få bukt med ting som skjer på nettet all den tid elevene har tilgang til mobil og pc til enhver tid ellers i døgnet, så kanskje heller fokuset bør ligge på å lære de en fornuftig bruk. :vetikke: Og nå hadde vi egentlig tenkt å ta i bruk en mobil-app i matematikken. :gruble:
Ja, se der. Kjekk sak. Selv om tittelen er at en er skeptisk til mobilforbud, synes jeg jo at hele resten av artikkelen taler for et slikt forbud. :jupp:
Der jeg jobber så er det forbudt med mobil før skoledagen er over, på tturdagene en gang i uken så må mobilen også øeveres inn til voksne før de går på tur. Det er 1-8.klasse dt er snakk om
Jeg synes linjen til naboskolen du skisserer er fornuftig og jeg ville gått for en slik løsning i kollegiet. Å lære elevene å være kritiske til egen nett-tid er viktig, tenker jeg, vi ser samme tendens på vgs. Musikk kan de vel høre fra maskinen?
Jeg synes skolene bør være mobilfrie. Telefon avslått i sekken eller innelåst i garderobeskap mens skoledagen pågår må være ok, men underveis i skoledagen trenger ikke elevene mobil.
At det kan møte motstand ser jeg for meg. Jeg har snakket med foreldre som synes alt som handler om mobilfrie soner er krenkende overfor ungene og ikke minst så har de ikke mamma tilgjengelig hele tiden.
Jeg er for mobilfri skole, men ønsker at mobilen kan bli med slik at den kan brukes etter skoletid. Mulig løsningen der må være å levere den inn ved start av dagen.
Og ikke minst ansvar for store verdier for skolen som de ikke har noe forsikring som dekker om de skulle bli stjålet. Vår skole vil ikke ta ansvar for mobiler ved innsamling, men om ungene har med mobil så må de ligge avslått eller lydløse i sekken. Da har i alle fall hver og en ansvar for sin mobil, men den må jo ligge i sekken og ikke være med i jakkelommer etc. så det er jo allikevel en risiko for at den kan bli borte, men de låser klasserommene i friminuttene når de er ute.
Og et ansvar. Hvem har ansvaret hvis en mobil forsvinner eller blir ødelagt?
Barneskolen hos oss er mobilfri på den måten at mobilen skal være avslått og i sekken i skoletiden. Jeg har ikke hørt noen negative tilbakemeldinger etter at det ble inført. Vi hadde kanskje hørt det via FAU hvis det ikke fungerte.
Tidligere så hadde de det sånn på vår skole at om noen unger brøyt reglene ved å bruke mobilen på skolen allikevel, så ble telefonen inndratt og foreldrene måtte møte opp på skolen for å få mobilen tilbake. Dette måtte skolen gå vekk fra igjen pga. ansvaret de da fikk for mobilen til den ble hentet.
Jeg er overrasket over at dette er et tema. Er mobiler på skolen veldig vanlig? All barnetrinn jeg kjrnner til er mobilfrie. Ungdomsskolen der mannen jobber har alltid vært sånn. Mobiler skal ikke ses og ikke høres.
I timer, ja. Tar dem inn og leverer ut ved skoleslutt, gir anmerkning. I friminuttene: ikke gjennomførbart uten at et titalls lærere inspirerer, tror jeg. Svære uteområder, vi oppnår nok bare at mange stikker seg unna, det er iallfall ikke heldig.
Jeg vil anslå at minst 75 % av elevene våre sjekker noe på mobilen i hvert eneste friminutt. :nemlig: Og som sagt bruker de 3G, da de ikke har passord til nettverket.
Mannen min mener at dersom man til enhver tid fratas mobilen når den blir sett, blir problemet mindre og mindre. Han påstår at enhver annen tilnærming er en passiv tilnærming.. Ikke vet jeg. Har faktisk aldri sett en mobil i bruk i mine 16 år som lærer.
Nei, jeg tror bare man må ta noen aktive grep. 100% bukt med problemet får man vel aldri, men reduksjon må være mulig å få til med en aktiv holdning fra alle i personalet. Så minsker man faren for nettmobbing og øker det sosiale livet hos elevene.
Jeg er for mobilfri skole og klarer ikke å se et eneste fornuftig argument mot det. Det der "vi-må-jobbe-med-holdningene-i-stedet :jupp: " er noe jævla lilla-fotformsko-70-talls-sosiallærer-überpedagogisk-blabla fra folk som ikke gidder å sette grenser.
Jeg er helt klart for en mobilfri skole. Og bare så det er sagt, det er ikke bare barn som mister sosial kompetanse for tiden. Massevis av voksne går helt av hengslene så fort mobilen piper, de oppdaterer Facebook mens man sitter to på kafe og skal ha det hyggelig sammen og er ofte mer opptatt av hva som skjer digitalt enn ha som skjer der de er.
Jeg kan ikke se så mange grunner til at mobilen må ligge på bordet mens man snakker sammen over en kopp kaffe (selvsagt finnes det noen, men flertallet av slike samvær kunne nok fint foregått uten at hver person hadde mobilen ved siden av kaffekoppen).
Jeg er også for mobilfri skole. Noen elever må ha unntak, men det blir jo som med alt mulig annet. Små diabetikere som har avtale om å sende melding til foreldre for å få lunsjdosering på insulin må få lov til det, men sånne unntak skjønner unger uten problemer.
Tja, på skoler hvor mobilen er et problem, så er vel et forbud positivt vil jeg tro.
På barneskolen vår, så er det regelen om at telefonen ikke skal sees eller høres i timene som gjelder. Om det piper, ringer eller what ever i timen, så blir telefonen fratatt eleven, og må hentes av foreldre på kontoret etter skoletid. Helt ok.
På ungdomsskolen har de delvis samme regel. Ringing, meldinger, chat, surfing etc skal ikke forekomme i timene. Innkommende meldinger/samtaler skal heller ikke høres.
Telefonen skal heller ikke brukes på nett som hjelpemiddel i skolearbeidet, med mindre lærer har gitt klarsignal om det. Det klarsignalet gies endel, i fag som tilsier at de må søke opp faktatekster eller lignende.
I friminuttene er det ingen begrensninger, så lenge de er ute.
I klassen til storesøster så har elevene selv gått inn for at mobilene ikke skal brukes når de har matpause. De har selv sett hvor usosialt det blir når alle sitter i en egen boble med hver sin telefon, og har derfor grepet tak i dette selv. Nå går matpausen med på å spise, samtidig som de prater med hverandre, fører en diskusjon om ett eller annet tema i fellesskap, eller høre på musikk i fellesskap.
Det blir fort mye følelser rundt denne type spørsmål,og det kan være greit å huske på at:
Forskning viser at andelen som mobber digitalt er langt mindre enn andelen som mobber tradisjonelt. Så til tross for det en kan få inntrykk av i media er det ingen "epedemi" av mobbing via mobil. Det forekommer, og det er ekstra tungt for de som blir mobbet, men det viser seg at det er enkle tiltak mot mobbing som løser også denne type problemer.
Forskning viser også at når teknologi (som mobiltelefon) blir forstyrende element skyldes dette ofte manglende klasseledelse. Der klasseledelse fungerer meldes det om lite eller ingen problemer med at elevene har med mobiltelefon.
Utdanningsdirektoratet har slått fast at det ikke er lovhjemmel til å legge inn forbud i skolereglement mot at elever (uansett klassetrinn) tar med seg mobil på skolen. Det er også slått fast tidligere at skoler ikke har anledning til å beslaglegge mobiltelefoner og kreve at foreldre må komme å hente dem. I alvorlige tilfeller kan enmobiltelefon inndras men må da leveres tilbake til eleven ved skoleslutt. Her handler det altså om det vi kaller legalitetsprinsippet.
MEN skolene har full anledning til å forby bruk av mobiltelefon i skoletiden og forlange at den ligger avslått i skolesekken.
Vi foreldre har ansvar for ungenes oppdragelse og det inkluderer det å "legge inn" et "filter" i ungenes hode som sørger for både nettvett og mobilvett. Igjen: Det er ingen ting som tyder på at det er en "flodbølge" av mobbere løs i Norske skoler. De fleste foreldre har godoppdragelse på sine barn, og de fleste av oss er vel gjerne med på å fokusere på fornuftig mobilbruk etc., samt å lære ungene å respektere at mobiler og annet ustyr skal brukes iht. skolens reglement. Det er heller ikke slik at alle elever sitter fordypet i sin mobiltelefon straks det er friminutt og at de er usosiale pga dette. Snarerer ser vi flere steder at mobilen benyttes aktivt som sosialt verktøy.
Er det så fornuftig med mobilfri skole? Det finnes det neppe noen fasit på :-) og er noe som hver enkelt skole må komme frem til, innenfor lovens rammer, og fortrinnsvis i samråd med foreldre og elever.
Hallo alle sammen. VELDIG VIKTIG AT DERE LESER DETTE!!
Jeg holder på med en skoleoppgave om mobil i skolen. Jeg likte veldig godt dette innlegget, og vurderer å bruke enkelte innlegg i debattartikkelen min.
Den vil ikke bli lest av andre enn meg og mine to lærere!
Vær så snill å kommenter om dere ikke vil at deres utsagn skal brukes av meg.
MVH Bertil99.
Nå måtte jeg sjekke hva jeg skrev, og det står jeg fortsatt for, kjenner jeg. :knegg:
Er det ikke sånn at så lenge dette er svar skrevet på et åpent, søkbart forum så må det være greit om noen ønsker å sitere fra tråden? Selvsagt med tydelige sitater, ikke slik at du later som om det er du selv som har skrevet det. :p
Jeg gikk på mobilfri skole på 80 og 90-tallet, det har gått veldig greit med meg. Har også undervist noen år på mobilfri skole, og det så ut til at barna der både var med venner hjem og ble hentet og plukket opp både her og der- helt uten mobil. :nemlig:
Haha, jeg også, men da har jeg også stått i en halvtime på en trikkeholdeplass i regnet og ventet på en venn som var sent til et møte, og ingen måte å kontakte ham ... så ja, det kan gjøres, men er det virkelig bedre? :)
Noen nye erfaringer her siden sist? Fra (særlig) ungdomstrinnet. FAU vurderer hvor vi står i dette, og veldig mange er positive til at en spørreundersøkelse blant foresatte er veien å gå. Er det? Manglende mobilbrukskompetanse tror jeg jammen er ganske jevnt fordelt på både kjønn og alder...
Ungdomsskolen her er mobilfri, det gjennomføres slik:
•Eleven skal låse inn mobilen i garderobeskapet sitt når han eller hun kommer til skolen. Alle varsellyder og vibrasjon skal være avslått.
•Mobilen skal forbli der inntil eleven drar hjem for dagen.
•Hvis elev og foresatt trenger å kontakte hverandre i løpet av skoledagen skal det gjøres via skolens fasttelefon. Se telefonliste.
•Beskjeder fra foresatte til skolen kan ikke sendes på sms via elevens mobil.
•Lærer kan gi elvene lov til å bruke mobilen til skolerelaterte oppgaver.
•Regelbrudd kan føre til at mobilen inndras for resten av dagen, det kan gis anmerkning og/eller foresatte blir kontaktet.
•Egne nettbrett og PC som brukes til ikke skolerelaterte ting i løpet av dagen, både i timer og pauser, håndteres på samme måte som mobilen.
Dette er argumentene:
Elever, foreldre og ansatte på X ungdomsskole er opptatt av et godt og inkluderende læringsmiljø, slik at alle skal trives og føle seg trygge.
Et ledd i dette arbeidet er å forsøke å få alle til å være en del av det sosiale livet på skolen.
Trening i sosialt samvær med andre mennesker.
De ser at elevene faktisk er mye mer aktive i gymtimene, presset på utseendet til enhver tid avtar fordi elevene ikke er redde for å bli tatt bilde av i "uheldige" situasjoner, der de f.eks er svette og ikke "freshe".
Vi har innført mobilhotell på skolen med svært godt resultat. Elevene leverer inn mobilen i starten på første time og får den igjen før de går hjem. De får selvsagt mulighet til å ringe foresatte om nødvendig, de får også sjekke ang viktige meldinger om de grunngir hvorfor.
Jeg var kjempeskeptisk, og elevene protesterte voldsomt første ukene. Men så gikk det seg til, og nå er det ingen som maser om mobilen.
Vi har doblet antall voksne ute i friminuttene og økt friminuttsaktivitetene. Alt i alt opplever vi et mer positivt skolemiljø, mer sosiale elever og mye mindre digital mobbing.
Jøss, kommenterte jeg ikke dette sist? :knegg: Jeg synes dette er vås, rett og slett. Jeg kan forsikre deg om at jeg ikke er redd for å sette grenser, men å totalforby mobiler i alle settinger er lite hensiktsmessig, synes jeg. Nå er jeg riktignok på vgs, men det er aldeles reelltvat ungdommene må øves opp til å ikke la seg friste eller forstyrre av andre dingser i timene. Det hår helt fint å ha en regel om at mobil skal være i lomma/sekken uten vibrering eller lyd. Faktisk opplever nok mange elever at det er fint å ha en klar regel å forholde seg til.
Så nei, jeg synes ikke mobilfri ungdoms- eller videregående skole nødvendigvis er veien å gå. Konsumentene må lære å skille privat bruk ut fra undervisningen. (Vi forbyr ikke FB heller, men snakker mye om privat vs profesjonell bruk).
Inntil vi har en PC til alle elevene våre er jeg i mot mobilfri skole. Det er ganske ofte at vi må ty til mobilene til elevene når vi skal jobbe med oppgaver. Der finner de også fasiter til matteboka vår, i tillegg til at vi legger ut mye på Facebooksiden til elevene våre. Ofte er det ting som er delt ut, som de har rotet bort osv.
Her ble det innført som prøveordning i 2 mnd ifjor. Evaluert av elever og lærere og kom inn som fast ordning før dette skoleåret.
En fin måte å løse det på.
Det er fortsatt verdt det og jeg skulle ønske datterens skole også innførte det. De harkun mobilfritt i timene, mens i friminuttene står elevene med nesa i telefonen.
Vi diskuterer det med jevne mellomrom hos oss, men som jeg skrev tidligere så vurderer vi det ikke reelt før vi har en PC til hver elev. Og det tar nok litt tid. Men igjen, plutselig bestemmer vi oss for at vi vil ha det vi og. Men da skal det selvfølgelig gå gjennom elevråd og FAU først.
Gitt dette innlegget som kom like før (som jeg ble sittende helt :hyper: over), så var det ikke så vanskelig å gjette seg til hva du mente da. Litt pussig om du var så hjertens fornøyd med ordingen, men ikke kunne se et eneste argument for den. :hehehe:
Hos oss får de ikke lov til å bruke mobilen i løpet av skoledagen, hvertfall ikke på barnetrinnet og mellomtrinnet. Den skal være avslått i sekken, og får ikke skrus på før de er ute av porten.
Hos oss er barneskolen mobilfri. Mobilen kan være i sekken, men skal være avslått eller lydløs på dagen. Ser læreren at den er fremme blir den konfiskert og foreldrene må komme og hente den på kontoret. Jeg synes det er helt greit.
På ungdomsskolen har de tydeligvis lov til å bruke mobil i friminuttene. Jeg får i hvert fall svar fra storesøster mens hun fremdeles er på skolen. Jeg har ikke inntrykk av at det hemmer det sosiale, men jeg ville vært positiv om de gjorde skolen mobilfri.
Slik er det hos oss også, det var litt surmuling de første dagene av skoleåret, men det fungerer finfint. Tilbakemeldingene er at elevene nå er mer sosiale og aktive i friminuttene. Veldig god erfaring. Elev i 8. trinn.
Vår ungdomsskole innførte mobilfri skole i høst. Nå gjør ungdommene noe i friminuttene, eller de snakker sammen. Det er også enklere for lærerne å fange opp elever som ikke har det så bra i friminuttene, når ikke alle sitter med nesa i hver sin skjerm.
(Jeger ikke lærer selv, men har fått det fortalt på Fau-møter).
Slik er det her også. Vi fikk også vite i dag at fra og med neste skoleår skal ungdomsskolen også være mobilfri. LilleVenn syntes det var dypt urettferdig, men jeg synes det var ganske greit ;)
Hørte på radioen i sted om en ungdomsskole som hadde gjort slik som 007, og en av ungdommene sa at de hadde vært veldig skeptiske fordi "vi var redde for at det skulle bli veldig kleint, i friminuttene og sånn, men så ble det jo faktisk veldig hyggelig, vi prater sammen og blir kjent med folk og alt mulig! "
Eldstemann her sier at de får lov til å høre på musikk på øret via mobilen i de timene hvor de leser bok. Og da blir det nok til at de fikler videre på mobilen.
Trådløst nett ble skrudd av til tentamen til jul det året han gikk i 8.klasse og det ble ikke satt på igjen men alle har uansett mobilt nett så de kommer seg inn uansett.