Jeg har ny kjøkkenmaskin og har ikke tenkt til å kaste bort tiden, så de siste tre dagene har jeg bakt brød med forskjellige oppskrifter. Det fungerer så rørende bra med Kenwood Major med eltekrok at jeg er helt i himmelen over hvor lettvint det kan være å bake brød. Og så er det jo skikkelig godt med rykende ferske skiver med gulost til kvelds hver eneste dag.
Foreløpig har jeg prøvd ut en pakke med ferdig melblanding til grovbrød, en ladning laget bare på fibramel og en egenkomponert oppskrift med 30% siktet hvetemel og 70% grovt hvetemel/grovt rugmel.
Sistnevnte ble desidert best av disse. Høyt og fint og luftig. Deigen ble litt løsere enn på de andre og jeg hadde i salt, sirup og rapsolje i tillegg til vann og mel.
Noen spørsmål, som sikkert er dumme, men jeg har aldri bakt brød før i hele mitt liv såvidt jeg kan huske. :p :
Er 70% grovt mel greit i et hverdagsbrød?
Hvordan oppbevares hjemmebakt brød best for å unngå i det lengste at det blir tørt?
Kan noen fortelle meg litt om elting i forhold til forskjellige deigtyper?
Mitt beste tips er langtidsheving. Sett deig med lite gjær og kald deigvæske på morgenen, kna/hell ut deigen til barnas kveldsmat så den blir ferdig før leggetid.
70% grovt er veldig greit til hverdags synes jeg.
Vi oppbevarer rett og slett brød i plastposer. Synes ikke hjemmebakt brød har de samme problemene med å bli tørre som kjøpebrød egentlig.
Elting er egentlig veldig greit. Til grove deiger elter du mest mulig, da blir brødene saftige og ryr mindre. Til fine deiger skal du bare elte til de har samlet seg, med mindre du har med en oppskrift å gjøre som sier det motsatte. Noen ganger lager jeg grov deig med kald deigvæske og lar den elte lenge slik at varmen tilføres av eltingen.
Eg bruker bestemors grovbrød fra møllerens. Det blir godt med ein ekstra klunk olje i, litt dolsikkefrø og lin- og sesamfrø. To pakker gir fire brød. Skjer dei i to og har dei i fryser.
Jeg slår også et slag for langtidsheving, og så har jeg alltid i noe som gjør at brødene blir saftige. Matyoughurt, rømme, nøtter, havre, raspet gulrot eller lignende.
Jeg bruker grovbakst blandingen.
Bruker fløte som fettkilde og elter lenge.
Forhever ikke.
Rett i lunken ovn også skrur jeg på mer varmen når de har hevet "nok".
Skjærer opp i skiver og fryser ferdig oppskåret.
Baker fort 12 brød på en god dag.
300 g. hvetemel
200 g. sammalt rug grov
500 g. sammalt hvete grov
6.5 dl vann
1 ss. mørk sirup
2 ts. salt
3 ss. rapsolje
1 pk. tørrgjær
Blandet det tørre først. Varmet halvparten av vannet til kokepunktet og blandet det våte. Blandet alt og eltet i kjøkkenmaskin i ca. 15 minutter. Droppet forheving. Bakte ut to brød på bakeplaten med litt hvetemel siden deigen var litt løs og la rett i smurte former. Hevet i ca. 50 minutter. Stekte i 45 minutter på 200 C.
Syns det passet veldig fint til "hverdagsbrød" og det var ganske så godt i morges også etter å ha ligget i plast over natten.
Yoghurt, kesam, litt melk eller lignende gir saftigere brød som ikke smuldrer så lett. Bruker du korn/frø bør de ligge i bløt 10 min først, igjen for å få saftigere brød.