Jeg sliter med å finne noe interessant innen nyere barne- og ungdomslitteratur som ikke er en serie om trollmenn, vampyrer eller andre virkelighetsfjerne kreaturer/mennesker med unormale evner.
Gis det overhodet ikke ut fine historier om vanlige liv for tiden?
Vesla er glad i å lese og har pløyd gjennom en del av fantasibølgen som er i fokus nå, men jeg ser at hun koser seg langt mer med mine gamle Bøgenæs-bøker enn med Harry Potter. Hun sier at hun liker Harry Potter, for all del, men hun brukte to måneder i sommerferien på den første boka og det er ikke fordi hun leser sakte, men fordi hun ikke blir opphengt nok til å gidde å lese fremfor andre ting. Nå som skolen er begynt igjen leser hun hver kveld og da vil jeg gjerne at hun får gode leseopplevelser fremfor å halvhjertet pliktlese noe hun egentlig syns er litt kjedelig.
Må jeg fortsette å fôre jentungen med mine egne gamle favoritter til evig tid?
De er kanskje for lettleste for henne, men begge mine eldste (11, 9) liker faktisk Lasse-Majas detektivbyrå. De gikk en hel fjelltur og diskuterte plottene forrige helg, dyp samtale de to. :hjerter:
Har hun lest bøkene til Maria Parr? Tonje Glimmerdal og Vaffelhjarte?
Det er jo mange av de gamle som er veldig fine også da ... så det er sånn sett ikke noe i veien med dem. Alle bøkene til Maria Gripe (Skygge-serien, Tordivelen flyr etc) for eksempel ...
Jeg skal spørre henne om Tonje Glimmerdal. Usikker på om hun har lest den, men tror jeg ville hørt om det om hun hadde lest nynorsk.
Anne fra Bjørkely har hun lest. Alt ble ødelagt da Matthew døde, så hun vil ikke røre de andre bøkene i den serien. :dramaqueen:
Hun er litt sånn at ting ikke skal være så veldig trist, og at det helst må være en happy ending. Hun syns Brødrene Løvehjerte var kjempefin, leste den ut på null-komma-null, men skjønte ikke vitsen med å lese en bok hvor folka bare døde på slutten.
Ja, jeg tenker at hun er for ung for disse, og sannsynligvis ikke vil forstå dybden i dem. Ville prøvd å finne barnelitteratur først og fremst.
Jeg husker at jeg på ett eller annet tidspunkt slukte de riktig gode gamle klassiske eventyrhistoriene, som Skatten på sjørøverøya, Robinson Crusoe, Jorda rundt på 80 dager, En verdensomseiling under havet, Den hemmelighetsfulle øya, Jungelboken, Tom Sawyer og Huckelberry Finn m.fl. Husker ikke hvor gammel jeg var da. Mulig det var rundt 12-årsalderen en gang.
Men dette er jo tvert om riktig gammel litteratur da.
Har hun lest Molly Moon serien? Eller Skyggemysterier, en serie skrevet av Ole-Mikael Nilsen? Begge disse er poppis for 10-åringen min nå (i tillegg til Fantasy..).
Vi prøvde oss på Tonje Glimmerdal en gang i tiden, men jeg tror man skal være ganske glad i/vant med nynorsk for å lese disse. Vi ga ihvertfall opp...
Nino Glass er poppis her, det er riktignok en litt krimaktig serie. Den starter med at Nino er helt alene i verden, men vi har ikke blitt knyttet til faren hans, så jeg tror ikke det er SÅ trist.
Min 6.klassing har bok-uke på skolen denne uka og de leser Klaus Hagerups bøker. Mi frøken holder på med Markus og Diana nå. Det er vel en serie med flere bøker?
Jeg leste nettopp Engelen i Djevelgapet av Levi Henriksen (som skjønnlitterær pensumbok). Den var fin og hadde en happy ending som jeg ikke likte, men som barn sikkert liker. :knegg: Den var ganske morsom også.
Og Anne mister jo et barn også. I en av de senere bøkene.
Det blir jo gamle favoritter, men har hun lest Huset på prærien?
Ellers har jeg lest flere Jules Verne for åtteåringen, og han liker dem. Han leser Harry Potter og Frøken Detektiv på skift for tiden. Skjønner ikke at gamle Frøken Detektiv fenger, men de gjør det.
Hva med by-mysteriene til Bjørn Sortland? Min nå 12-åring likte svært godt disse for et par år siden. Nå leser hun Bridget Jones' Diary (?), på engelsk.
Jeg har fått anbefalt bøker av forfatteren Tania Kjeldset. Det ser ut som hun har noen bøker som passer for småtrinnet, og noe for mellomtrinnet/ungdom. "Kanskje kommer aldri" og "Juli" passer vel for de eldste.
MEN jeg har ikke lest dem selv så det blir bare videreformidling...
Markus-bøkene til Klaus Hagerup likte jeg selv da jeg leste et par av dem for noen år siden. Og kunstdetektivbøkene til Bjørn Sortland virker bra og har dessuten fine illustrasjoner.
Her må jeg følge med. Min snart 11-åring leser godt og er glad i å lese. Hun holder på med den siste boka i Dødslekene-trilogien nå, men hun leser den nok mest av plikt hun også. Hun er ikke særlig gira på fantasylitteratur, og koser seg langt mer med bøker med "vanlige" tema og humoristiske bøker.
Jeg elsker forresten den elleville boka Røversommer, av finske Siri Kolu, som jeg leste for ungene i sommer. Morsom, spennende og karakterer du blir glad i. Og ikke en vampyr i sikte!
John Grisham har skrevet om Theodore Boone - advokatspiren. Likte dem, men kanskje litt trå for de uten en god leseforståelse og interesse for krim?
Clue-serien av Jørn Lier Horst er også gode og spennende bøker. Krim det også.
Annika Thor har gode bøker om søstrene Steffi og Nelli som blir sendt til Sverige som slyktninger under 2. verdenskrig. En øy i havet, Vannliljedammen, Havets dyp og Åpent hav.
Ingeborg Arveola har gode bøker som Ingen dager uten regn og Grisehjerte. Siste har jeg ikke lest hele enda.
Katarina von Bredow sin Sinnsykt forelska er en god bok, men også en bok for de som leser litt.
Nina Elisabeth Grøntvedt har skrevet Hei, det er meg og Absolutt ukyssa som er skrevet i dagbokform og er ganske morsom.
Tom Egeland har en bok som heter Katakombenes hemmelighet. Skrevet i typisk Egeland stil, dvs. minner om Dan Brown og har en rammefortelling og forteller historien i tillegg utfra to synsvinkler. Kan være komplisert for de uten den største leseforståelsen, men en bra bok.
Ok, kan hende noen er for voksne for en ti-åring, men kommer an på modenhetsnivået og lesenivået også. Det er noen av bøkene jeg kommer på akkurat i skrivende øyeblikk. Rosenløw Eeg har også gode bøker, men kanskje for litt eldre barn. (Yatzy, Glasskår)